[]

Taksim Gezi Parkı Direnişi Fotoğraflarım ve Yaşadıklarım[Güncel-10 Haziran]

Güncelleme 4: çarşı grubuyla ilgili yalan haberler dolanıyor. taksim gezi parkında asıl yaşanan olayı bildireyim. ben 3 gün önce yazdığım twitlerde söylemiştim. gezi parkı içerisinde parayla satış yapan ne olduğu belli olmayan insanlar var. twitter'dan gelen tepkiler ve orada bulunan insanların aldığı ortak kararla alandaki bu kişilerin tamamı dışarıya çıkarılıyor.
gezi parkı içerisinde çoğunluk alkol satılmasına ve içilmesine karşı durumda. park içerisinde her şeyin ücretsiz dağıtılmasını fırsat bilen bazı kişiler bunları toplayarak parayla satmaya başladığını görmeleri üzerine tüm satıcıları dışarı çıkardılar. burada çarşı grubu da eylemi gerçekleştirmek için öncülük etti. fırsatçılık yaparak sattığı biralardan avantasının kesilmesini istemeyen o kişi bıçağını çekip kullanıyor.
herkesin her dediğine inanmayın ve sağduyulu olmaya çalışın.
steam olay yerinden bildirdi.

Güncelleme 3: Gezi parkı direnişi 7 Haziran'13 Fotoğrafları ve yaşadıklarım

goo.gl

Gezi Parkı Direnişinin 13. Günü geldi ve Polis'in 4 gündür müdahalesi bulunmuyor. 4 Gündür Taksim'de çatışma yaşanmayınca ortalık sakinleşmiş görünüyor. İnsanlar Burada Ayrı bir şehir kurmuşlar ve kendi içlerinde para kullanmadan yaşamaya çalışıyorlar. Taksim ve çevresi yağmalanıp yeniden kurulmaya çalışılan bir şehir görüntüsü çiziyor.

Gezi'de bazı çadırlara misafir olup sohbet ettim. Söylemlerini savunacak kelimeleri çok az. Biraz zorlasam AKP'ci yapıp çıkacaktim insanları. Başbakanın yanından geldigimi duyanlar once bır 'ama' görüşü içerisine giriyorlar.AKP'lilerin buraya geleceklerine ihtimal dahi vermiyorlar.

Ayrıca burada yönetimi her kim idare ediyorsa hiyerarşiyi giderek artırıyorlar, 3 ay devam etse alt ust iliskisi eleştirdikleri devleti geçecek.

Her tarafta yaratıcı pankartlar bulunması güzel bir örnek. Ayrıca Küfürlü duvar yazıları sprey boyalarla silinmeye başlanmış. Alandakilere sarhoş kafayla verimli olamayız denerek alkol tüketmeyin uyarıları da çokça yapılıyor.

Park çeşitli bölmelere ayrılarak siteler oluşturulmuş bunlara da çeşitli komik isimler verilmiş. En çok kalabalık akşamları iş çıkışından sonra toplanıyor meydana. Bu da çalışan kesimin desteğinin fazlalığını gösteriyor. Foursquare üzerinde yapılan check-in'lerde anlık ortalama olarak 5000 kişi görünüyor. Bu rakamlar şu ana kadarki stadyum'da yapılan check-in'lerden bile çok daha fazla.

Bakalım önümüzdeki günlerde direniş nasıl devam edecek.


Güncelleme 2: 31 mayıs - 2 haziran arası çatışmalarda çektiğim videoları da youtube üzerine yükledim. toplam 45 video yer almakta. full hd olarak izleyebilmektesiniz.

www.youtube.com

Güncelleme: 4-5 Haziran Gecesi yaşadıklarımı ve yeni fotoğraflarımı da paylaşıyorum. Moderasyon bir süre daha yukarıda tutarsa sevinirim.

4 Haziranı 5 Hazirana bağlayan gece yaşanan Gümüşsuyu meydan muharebesi olarak geçen günde oradaydım bilfiil yaşananları fotoğrafladım.


Gezi Parkı Olayları, Saat: 21:00-01:00 arası - 4 Haziran'13
Fotoğraflar: goo.gl

Taksim'de çatışmaların kesildiği, Valinin polis geri çekilecek haberi gelmesi üzerine yaşananları incelemek üzere Taksim'e tekrar gittim. Öncelikle Direnişçilerin her Taksim'e çıkan tüm yollara Barikatları kurduğunu gördüm. Bu barikatlar Polis'in geride bıraktığı barikatlarına Çöp tenekeleri, Kaldırım Taşları, Otobüsler eklenerek oluşturulmuştu. Her barikatın başında orayı kontrol eden bir direnişçi grubu bulunmaktaydı. Bazılarından aşağıya geçmeye polisle çatışma ihtimalinden dolayı izin verilmiyordu. Turkcell'in Gezi Parkı çevresine 4 adet Gezici baz istasyonu koyması ve parçalanmasın diye üzerine "Bu araç cep telefonları çeksin diye burada" yazdırması gelinen durumu özetliyordu. Parkın her tarafı pankartlarla doldurulmuş, komik sloganlar yer alıyordu çoğunda. Park içerisinde ise tamamen birlik olmuş bir insan güruhu görünüyordu. İnsanlar halay çekiyor, horon tepiyor, cem ediyordu. Hatay'da ölen kişi için de anı alanı oluşturulmuştu. Taksim meydanında ise tüm sol grupların pankartları her tarafa iliştirilmişti. Meydan Starbucks İlkyardım hastanesine dönüştürülmüş yaralanan ve kötü durumda olan insanlara yardım edilmekteydi.


Gümüşsuyu Olayları, Saat: 01:00-07:00 arası - 5 Haziran'13
Fotoğraflar: goo.gl

Taksim'de fotoğraf çekerken Gümüşsuyunda ortalığın karıştığını duydum ve oraya doğru gittiğimde insanların elele verip bir insan barikatı oluşturduğunu ve provakosyona gelmeyin, polisle çatışmayın diye bağırıyorlardı. Hemen ardından yaşanan ise DHKP-C adlı grubun Molotof kokteyli ve havai fişekler hazırlayarak polisin üzerine atmaya çalışması oldu. Havai fişekleri atarken başarılı oldular ama Molotof kokteyllerini atmalarına ÇARŞI grubu engel oldu. Polisle çatışmak istemeyen büyük bir insan grubuna rağmen, çatışmaya girmek isteyen bu gruplar sayesinde Polis haklı olarak devreye girdi iki kez gümüşsuyuna operasyon düzenledi. Operasyonlarda yoğun bir biber gazı kullanımı ve havaya plastik mermi atışı yaşandığını an be an izledim. İlk seferde 35 kadar ikinci operasyonda 100 kadar gösterici göz altına alındı. Diplomatik pasaportlu italyan da bu eylemde göz altına alınmak istenenler arasındaydı. Yaptığı itirazlar sonucu italyan'ı serbest bıraktılar. Bölgede 9 farklı ülkeden yabancı basın mensubu vardı, öyle ki koreden bile çekim yapmaya gelen ekip vardı. Çatışmalar sabaha kadar sürdü yine. Sabah 7 civarı okuluma dönerken bir çatışmada bacağına fişek gelen bir kadının acılar içerisinde gönüllü doktorlarla taşınmasını izledim. Dönerken yine her yer savaş alanı gibiydi.



31 mayıs- 2 haziran arasında kalan dönemde taksim'de yaşadıklarımı ve çektiğim 1000 kadar fotoğrafı paylaşıyorum arkadaşlar.
Mümkün olduğunca gruplarda paylaşabilirseniz daha fazla kişi de görsün saat saat ne yaşandığını.

saat: 21:00-00:00 arası - 31 mayıs'13
fotoğraflar: goo.gl

Olaylar henüz o kadar büyümemişken Taksim'e doğru yola çıktım. Otobüs İnönü Stadyumuna kadar görütüyordu sonrasında yürümeye başladım.Gümüşsuyundan aşağıya doğru insanlar kaçıyordu, Tepemden de biber gazlarının geçtiğini görüyordum. İlk olarak fotoğraflamaya burada başladım. Aslında her fotoğrafta yaşananları tek tek ayrıntılı olarak yazmam lazım ama finallerim var şu anda mazur görün.

saat: 00:00-02:00 arası - 1 haziran'13
fotoğraflar: goo.gl

Geceyarısına doğru yaklaşırken saat çatışmalar dozajını iyice artırmış hem polis göstericilere karşı hiç durmadan biber gazı sıkmaya devam ediyordu. Ara ara istiklale girilip gruplar dağıtılıyor daha sonra tekrar Tramvay durağının olduğu kısma geri çekiliyordu. Olaylar sırasında kurulan barikatlar her seferinde polis tarafından tekrar yıkılsa da insanlar tekrar kurdukları için bu sefer TOMA'yla birlikte barikatı açmak için Dozer de İstiklal Caddesinde yer alacaktı.

saat: 02:00-04:00 arası - 1 haziran'13
fotoğraflar: goo.gl

Saatler gece 2'ye geldiğinde hem polisler yorulmuş hem de göstericiler eylemlerine biraz ara vermiş gibiydi. Sanki savaş yapıyordukta iki tarafta birbirine dinlenme molası veriyordu. Bu arada boş biber gazı ve gaz bombası kovanları polisler tarafından temizlenmiş medyaya daha fazla malzeme olmak istememişlerdi. İnsanlar çatışmaların dinmesini fırsat bilip gruplar halinde olmasa da bireysel kişiler halinde polis kontrolü altında bulunan Taksim Meydanı'na gelerek polisle tartışıyorlardı. Tabi provokatörleri de unutmamak gerek. Bunlar her gördüğü yerde camı çerçeveyi indirip, ATMleri parçalamaktan geri kalmadılar. Tabi moladan sonraki savaş için Kaldırımlardan taş toplama işi de hallediliyordu.

saat: 06:00-10:30 arası - 1 haziran'13
fotoğraflar: goo.gl

Saatler sabahın 6'sına doğru yaklaştığında hem polis hem de göstericiler sakinleşmiş görünüyor ama herkesin içinde neden bize bu şekilde davranılıyor söylemleri dolaşıyordu. Sokaklarda yer yer yaralılardan kalan kan kalıntıların suya karışmasını görebiliyor aynı zamanda neden yediği biber gazlarının etkisinde polisin karşısına dikilip neden bana bu kadar saldırgan davranıyorsun diyen insanlar polislerle konuşmaya çalışıyordu. Polislerse yorgun düşmüş 45 saattir uykusuz görev yaptıklarından bahsediyor kendilerini vatandaşla karşı karşıya getiren amirlerine sitem ediyorlardı. Bu zaman zarfında saat 9 civarına kadar çok fazla taşkınlık yaşanmadı. İnsanlar medeni bir şekilde eylem yapıyor poliste müdahalede bulunmuyordu. Taki göstericilerin bunu fırsat bilip Gezi Parkına çıkıyoruz demesine kadar. İşte o noktadan sonra Çevre illerden desteği gelen Çevik kuvvet toplu halde dün geceden bu yana en büyük saldırıyı gerçekleştirecekti...

saat: 10:30-12:00 arası - 1 haziran'13
fotoğraflar: goo.gl

Çevik Kuvvetin İstiklal Caddesinde göstericileri dağıtmak için yaptığı 8 operasyonda da o kadar biber gazı yemesine rağmen ara sokaklardan tekrar toparlanarak barikat kuran insanları dağıtamayacağını anlaması üzerine Taksim Meydanına doğru geri çekilmesinin ardından Saatlerin 12ye yaklaştığı zamanlarda sayıları 50.000'i aşan insan İstiklal Caddesini baştan aşağı doldurmuştu. Açıkçası bu kadar operasyondan sonra asla bu kadar çok kişinin tekrar geleceğini düşünmemiştim. En sonunda bu albümün son iki karesinde bir kısmı görülebilecek 70-80 kadar Sivil polis devreye girdi ve önüne kim gelirse sorgusuz sualsiz gözaltına almaya başladı. Bu gözaltına alınanlardan birisi de bendim. Ellerime plastik kelepçeler takılarak iki sivilin zoruyla polis otobüsüne bindirildim. Gözaltına alınmalar o kadar komikti ki, içimizde oradan geçmekte olan iki turist, Avukat olduğunu söylediği halde otobüse sokulan bir kadın, mağazasını alaşağı etmesinler diye nöbet tutan bir mağaza müdürü bile vardı. Bu tarz durumlarda polise direnilmemesi gerektiğini duymuştum hiç itiraz etmeden otobüse bindim ve Vatan Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube'ye teslim edildik...

saat: 22:30-01:00 arası - 1 haziran'13
fotoğraflar: goo.gl

Gözaltındayken polisin Taksimden çekildiği haberi ulaştı ama bu sefer de Dolmabahçe-Beşiktaş arasında yoğun bir çatışma yaşandığı bilgisi geldi. Telefonumu bıraktığım yayın aracından Cep telefonumu almak için geldiğimde ise yayın araçlarının tamamının parçalanmış olduğunu gördüm. İnsanlar Taksimi ve Gezi Parkını ele geçirmişti geçirmesine ama etrafta tek bir sağlam araç kalmamıştı. Onlarca işyerinin tüm camlarının kırıldığını gördüm. Otobüslerin devrilerek barikat yapılmaya çalışıldığı, İş makinelerinin ateşe verildiğini izlemek kötüydü. Diğer taraftan gezi parkına tekrar kavuşan insanlar müzikler eşliğinde oynuyordu. Ama provokatif eylemler yapanlar her tarafı yakıp yıkma isteği ile dolmuş taşarken gördüm. Bu kişileri engellemeye çalışan çok insan olsa da kimseyi dinlemedikleri de aşikare ortadaydı. Öyle ki insanların kullandığı prefabrik tuvalet ve lavaboları bile ateşe vermişlerdi. Eve dönüş için yol ararken tüm ulaşım imkanlarının durdurulduğunu gördüm. Geceyi geçirmek için ne yapsam diye düşünürken Divan otele geldim. Otel hem ücretsiz yemek sağlıyordu hem de lobi ve bahçesinde insanlara kapılarını açmıştı. Bu görüntüler güzeldi. Beşiktaşa doğru inmeyi denedim ama yollar tıkanmış biber gazı etkisini inönü stadının üstüne kadar hissettiriyordu. Oradan geçmekte olan bir araca otostop çekerek durdurdum, onlar da kocaeli tarafına gidiyorlarmış giderken beni de göztepe köprüsüne bıraktılar sağolunlar. Ben de evime varabildim.

Not: Linkler düzeltildi.

 
bu fotoğraflar nedir dostum? :)


  • mega idea  (04.06.13 13:46:07) 
eline ayağına sağlık steam.


  • Caaannn  (04.06.13 13:57:47) 
fotoğraflar çok güzel, zaten hepsini facebooktan da beğendim.

meraktan ufak bir soru: basın çalışanı mısınız? değilseniz böyle durumlarda fotoğrafçı olarak nasıl dokunulmaz olunuyor? elinde makine oldugu zaman polis tarafında olayları takip edebiliyor musunuz?
  • efendy  (04.06.13 15:06:29) 
Basın değilim. Elinizde makine olması sizi dokunulmaz yapmıyor. Polis sürekli size basın olup olmadığınızı ve basın kartınızı soruyor. Ama olaylar sırasında medyada çalışan bir çok arkadaşımla birlikteydim. Onların referansıyla çekim yaparken sıkıntı yaşamadım. Zaten buraya giderken gözü karartıp gitmeniz gerekiyor. Sonuçta bir yere kadar sürdü dokunulmazlığım Basın kartım olmadığı için olaylarda göz altına alındım.


  • steam  (04.06.13 15:14:22) 
göz altına alınmışssı iyi ki kamerayı kaptırmadın.


  • Caaannn  (05.06.13 00:46:58) 
Evet kameraya dokunmadılar hic. Oradaki bır polis kameramı çantama koydu güzelce. Dışarda olmasın sonra sıkıntı çıkabilir dedi. O polisle sonra konuştum baya doktora yapıyormuş Marmara üniversitesinde. Burada Ayı polisler çok sen dikkatli davran yine de diyerek bana baya yardımcı oldu.


  • steam  (05.06.13 05:39:47) 
@steam bunun sergisi acilmali.


  • idearch  (05.06.13 14:53:02) 
inanilmaz guzel fotograflar var. kiskancliktan öldüm resmen. ben karsi taraftaydim. ne kameram yanimdaydi ne de aklimda fotograf cekmek vardi. cok iyi is cikarmissin,eline gozune saglik.


  • slalom  (05.06.13 23:56:40) 
özellikle gece footğrafları çok iyi. Eline sağlık.


  • onikionikibinonalti  (06.06.13 21:55:49) 
Bakalım yarın nasıl ilginç anlar yakalayacaksın, garip bir gün bizi bekliyor.


  • adoramer3ku  (07.06.13 03:21:19) 
helal sana steam.


  • montaigne  (08.06.13 22:10:57) 
7 Haziran Fotoğrafları eklenerek Güncellenmiştir arkadaşlar.


  • steam  (09.06.13 18:12:23) 
Kankut eline sağlık, şahane fotoğraf ve videolar var.


  • roket adam  (09.06.13 21:11:38) 
Söylemlerini savunacak kelimeleri çok az.

atma naim din kardeşiyiz.
  • KidLazer  (10.06.13 16:58:10) 
@KidLazer herkes demiyorum dikkat edersen, belirli bir kitlenin ne olduğundan dahi haberi yok oradaki ortamı süzebiliyorsan. Etraftaki pankartlardan görebildikleri ve insanların konuştuklarında anlayabildiklerini kullanan bir kesim var. Oradaki insanların çoğu 90 ve sonrası doğumlu. Büyük bir lise öğrencisi ve üniversiteye yeni başlamış kesim var. Benim amacım burada yaşananları bir yabancı gibi ama yerli kesimin dilini anlayabilecek şekilde duyurmak. Yoksa genel itibariyle bakarsan herhangi bir artniyetim olmadığını göreceksin.
Saygılarımla

  • steam  (10.06.13 20:15:06) 
Allah hafıza kartına bataryana zeval vermesin.


  • uepuey  (11.06.13 02:24:18) 
emeğine sağlık,dikkat et kendine


  • mukon  (13.06.13 00:24:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.