[]

gezi parkı olayı'nın türk halkını uyandırması

sormak gerekir; taksim gezi parkı için başlayan protestolar, neden hükumet karşıtı gösterilere dönüştü? polis, neden işi bu kadar abarttı? medyada neden bu kadar "seçmeli sunum" söz konusu?

bence iki senaryo var:

- artık bu tip baskı ve dayatmalardan bıkan halk, bu olay sebebiyle bir "duygu patlaması" yaşıyor ve gezi parkı'nın çıkardığı kıvılcımla nihayet bir şeylere karşı sesini çıkarıyor.
- birileri bu karışıklık sayesinde çok güzel hükumet karşıtı politikalar yürütüyor. ve amacı bu olmayan insanları manipüle ediyor.

ikincisini pek olası bulmasam da, muhtemel bir senaryo olarak görüyorum. ancak sesini çıkaran stk'lar ve diğer topluluklar (çarşı, gs taraftarları vs.) göz önüne alınınca, sanki bir uyanış var gibi.

şöyle bir tespitimiz vardı: (bkz: #34129642)

bu tip bir "sürüleşme" sürecinden nihayet sıyrılan bir halk mı var şu anda? bizi karışık günler mi bekliyor?

arap baharı süresince, ortadoğu ve kuzey afrika ülkelerinde çalışıyordum, kimisinden çok vakitli bir şekilde kaçıp kurtuldum, kimisinde şansım yaver gitti. hayır, ajan falan değilim.
ama şunu samimi bir şekilde söyleyebilirim ki, özellikle mısır ve libya'da, süreç çok suni gelişti, harika bir perde arkası destekle halk organize edildi ve hükumetler devrildi, diktatörler yok edildi. samimi olarak, bir şeyleri değiştirmek adına sokağa, meydanlara çıkan halk da vardı; ne için sokakta olduğunu bilmeyip sadece talimatla orada olanlar da vardı.

emniyeti, yargıyı, hudutları, sermayeyi... her şeyi elinde tutanlardan korkmuyorum sadece; kuklası oldukları, onları kontrol eden şerefsizlerden de korkuyorum. lakin, nelerle muktedir olduklarına birinci elden, farklı ülkelerde, defalarca şahit oldum.

şimdi biz uyanıyor muyuz yoksa gaza mı geliyoruz?
uyanıyorsak sonu gelecek mi yoksa daha beter mi kucağa oturacağız?

yazar olanlar buradan da cevap verebilirler: (git: eksisozluk.com)

 
hangi halk? taksim gezi parkı'nda "uyanan" kim? o insanlar neden orada? bu sorulara verdiğin cevaplarda pek de gerçekçi olmayan varsayımlar var bence.

göt olmayı çok isterim, ancak ortada bariz bir gaza gelme durumu var. göt olmayı çok isterim, ancak ortada benim göt olmamı sağlayabilecek bir koşul, bir ortam yok.
  • inscrutable  (31.05.13 19:03:10) 
bir yönlendirme, bir cevaptan ziyade soru soruyorum ben de. göt olma ya da göt etme tutkum yok! varsayımlarım da tamamen kişiseldir ancak gündeme, olanlara, oldurulanlara dayanıyor, kaynak götüm değil yani. sadece kör olmamak yeterli bazı şeyleri görebilmek için.


  • eeeh  (31.05.13 19:14:48) 
olay "ağaçları koruma" olayından çıktı siyasi döğüşe geçti.


  • Sherlock Holmes  (31.05.13 19:16:30 ~ 19:16:47) 
@eeeh yahu dur : ) ben de görüyorum gördüklerini, kör değilim. sen de gayet gördüklerinin etkisindesin ki bana karşı mevki (edit: ne menzili lan? nereden aklımda kalmış öyle...) almış gibi agresif bir dil kullanıyorsun, sakin... göt olmayı kendi açımdan söyledim, senin göt etmen ya da başka birisinin etmesi gerekmiyor yani...

şöyle düşünelim: bu eylemin sonrasının bir sürdürülebilinirliği var mı? diyelim ki, ve umalım ki eylem başarılı oldu ve bu avm projesi bir şekilde iptal edildi (buna az ihtimal veriyorum ancak bu gaza gelmekten ziyade hükümetle alakalı bir görüş). hükümetin yanlışları, hak ihlalleri orada bitiyor mu? bitmiyor. peki orada o eyleme katılan insanların bunun devamını getireceğini ve başka adaletsizliklere karşı da tavır takınacağını düşünüyor muyum? hayır. çünkü kimsenin böyle bir şey yapmaya motivasyonu yok.

şunu da söyleyeyim: hani derler ya ateş olmayan yerden duman çıkmaz diye... işte o ateşi yakan polis, oradaki eylemciler değil. tüm bu gürültünün, bu uyanış öngörülerinin özünde "halkın" bir eksiği ya da talebi yok, polisin uyguladığı orantısız şiddet var. bu yüzden de bence kimse uyanmadı, ama gayet gaza gelindi.
  • inscrutable  (31.05.13 19:22:28 ~ 19:30:56) 
yarın seçim olsun yine akp %50 alir..


  • jamswety  (31.05.13 19:28:33) 
'gaza gelme' diyen arkadaş... söylesene sen ve senin gibi düşünen 'akıllılar' neden gaza gelmiyo söylesene madem gaza gelme? amma boş beyinlisiniz ya! bu kadar büyümüş, bu kadar iç savaşı andıran görüntüler verilen bi şey hakkında 'gaza gelme' demek hakkaten beyinsizlik!

bu tür duyarlılık eylemleri zaten hep yapılıyodu ama daha küçük kitleler eylemleri sürdürüyodu; şimdi olay Taksim olduğu için insanlarda manevi bi tepki ortaya çıktı bence. ilk başlarda olay buydu bence. İstanbul'a gelen adam mutlaka gider Taksim'e. zaten oranın içine ettiler bikaç ay önce. bide böyle bi şey yapmalarına artık kimse sessiz kalamadı bence, bide işin çevreci boyutu daha da güçlendirdi. ama eylemlerin başlangıcından itibaren olanlar, polisin yaptıkları boyut değiştirmesine neden oldu. önceden bu tip eylemlere duyarsız kalan insanlar bile Gezi Parkı'nı ve orada olanları önemsiyo ve oraya gitmeye; başka şehirlerde destek olmaya çalışıyo.

hıhı gaza gelme... korkularınızdan anca bu kılıfla sıyrılabilirsiniz zaten. ''Halk uyanmasıın, kimse konuşmasın, tepki vermesiin'' yazık size.
  • gupon  (31.05.13 19:28:59) 
@gupon, sanırım ikinci cevabımı okumadın... ama kısaca şöyle cevap vereyim: ben neyin neyi "andırdığı" ile ilgilenmiyorum, görünen ile ilgilenmiyorum. onu herkes görüyor zaten, ben dahil, sen dahil. önemli olan o görünene sebep veren faktörlerin ne olduğu. ve diyorum ki, evet, o faktörler bir balon, bir gaz. gürültüyü çıkaran dahi polis. fark ne? fark taksim. fark gezi parkı. o kadar.

ayrıca benim politik duruşum ile ilgili herhangi bir şeyi varsaymazsan mutlu olurum. kendini yanılmaya hazırlıyorsun.
  • inscrutable  (31.05.13 19:34:14 ~ 19:35:49) 
@inscrutable
sorgulamak, doğruya ulaşmak için en mantıklı ilk adımdır. belki de ben de olayların etkisi altındayımç belki değil, kesinlikle altındayım. kızgınım ve üzgünüm. anlıyor olmandan dolayı da müteşekkirim.
@gupon
yapılması gereken en basit işlerde dahi, yöntem, bileşenler, motivasyonlar vs. sorgulanır. gerekliliği ve geçerliği kanıtlanır, harekete geçilir. bunu sorgulayan, doğruya ulaşmak adına soru sorana bu tip çirknince yaklaşımlarda bulunmak. sorulan bir soruyu, bahis konusu bir olasılığı götünden anlayıp gerçek kabul ederek çıkışmak, sadece talihsizliktir. memlekette bir şeyin değişeceği varsa bile, bu zihniyetle zor olur. şahsi kanaatimdir.
  • eeeh  (31.05.13 19:37:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.