[]

duyuru için bir öneri

Sözlük yazarları ve duyuru'da belli bir karma'ya ulaşmış kişilerin profillerinde bir alan olsa ve kişiler kendi rızalarıyla buraya uzman oldukları konuyla ilgili veya meslekleriyle ilgili anahtar kelimeler eklese... Bu bilgiler sadece kişilerin kendileri tarafından görülse... Sonra duyuruda açılan soru başlıklarına da birer anahtar kelime girilse ve bu anahtar kelimeye sahip kişilere bir bildirim gitse nasıl olur?

Hemen örnek vereyim: Diyelim ki bir başlık açıldı ve tıbbi bir konuda bilgi almak isteyen biri var. Bu soruyu soran, sorunun anahtar kelimeleri arasında tıp kelimesini eklemişse, duyuruda kendi profiline tıp kelimesi yazmış kişilere bir bildirim gider ve "yardımcı olabileceğinizi düşündüğünüz bir soru soruldu, yardımcı olmak için tıklayınız" bildirimi gitse nasıl olur.

Bazı sorular var ki, çok az kişi tarafından yanıt verilebilir. O yanıt vermesi olası kişiler de o soru ile karşılaşmamışsa eğer soruyu soran yanıtsız kalabilir. Öte yandan işin ehli olmayan kişilerce de sorulara yanıt verilmesi olayı azalabilir. Bu tip durumlar azalır ve duyurunun kalitesi artar diye düşünüyorum. Bilmem siz ne düşünüyorsunuz?

 
sunucuyu yormuyorsa yapılsın bence, güzel gibi.


  • xenophobe  (17.03.13 01:05:27) 
efsane fikir; yapılmalı diyorum şahsen.


  • ahlaksızlığın lüzumu yok  (17.03.13 01:11:15) 
bence süper bir fikir. ama fikirler pek değerlendirilmiyor burda ne yazık ki. feedback'te uzun süredir duran fikirler var mesela.

edit: üste alınmış bu. şaşırdım :) compu feedback'teki önerilere de bir yorum getirsen güzel olurdu mesela.

edit2: cevabımı genişletmek istiyorum. fikir güzel ama mesela benim gibi her soruya atlayan tipler de var. "genel kültür" diye daha geniş anlamlara gelen bir "tag" mı eklemek gerekiyor o zaman? kendim de öğrenip cevap veriyorum mesela. illa bi konuda uzmam olmama gerek kalmıyor o zaman.
  • ermanen  (17.03.13 01:52:26 ~ 18.03.13 21:33:54) 
Mantikli, ben buna bir egileyim.
Duyuru girerken altinda tag cloud olur, duyuru acan o tag cloud 'dan istedigini secer. herkes de ya kendine bir tag acar, ya mevcut tagler'den kendine secer. yeni duyuru girildiginde en ustte CEVAPLA'nin yaninda BURAYA NE ISIM VERECEGIMI BILEMEDIM SIMDI olur, oraya basarsaniz sizin taglerinizle taglenmisler gelir. Baska insanlar da mevcut duyurulari tagleyebilir. Bu insanlar duyuru'da bir seviyenin uzerindekiler olur.
tag could ile taglenmis birisi cevap verirse o cevabin kenarinda tag'in ismi cikar.
  • compumaster  (18.03.13 19:36:03) 
tag'e hersey eklenebilir, eger bir tag'de 1 insan varsa o zaman o tag pek gozukmez ortada,


  • compumaster  (18.03.13 20:15:08) 
destekliyorum.


  • charlesbukowskiineksi  (18.03.13 21:24:37) 
bence mantıklı, hep karambole gidebiliyor sorular.


  • basond  (18.03.13 22:07:29) 
farki, herkesin tagleyemeyecek olmasi. bir inner circle fikri var kafamda.


  • compumaster  (18.03.13 22:50:21) 
teknik olarak siteyi ve coderları zorlamayacaksa muazzam bir fikir bence.

ama compu'ya bir sorum var.'Baska insanlar da mevcut duyurulari tagleyebilir. Bu insanlar duyuru'da bir seviyenin uzerindekiler olur.' derken burada seviye kriteri ne olacak? tiklenme oranı falan olmasın lütfen,benim gibi her cevaba tik atan da çok var, hiç bir doğru cevabı tiklemeyen de.
  • nodrap  (18.03.13 23:16:40) 
bu olay sadece suserlar için olursa bize yine hüsran. ama mantıklı fikirmiş, sevdim.


  • in vino veritas  (18.03.13 23:33:20) 
-mesela biri tıp kategorisinde soru sorduğu anda, o anda online olan ve tıp kategorisinden en çok tikli cevabı vermiş olan ilk üç-beş kişiye gizlice uyarı gönderilsin.

-1 saat içinde cevaplanılmazsa, duyuru açan kişiye titreşim gönderme hakkı verilsin. ve o anda online olup da, daha önce tıp kategorisinden soru cevaplayıp tik almış herkese bildirim gitsin.

-1 gün içinde cevaplanılmazsa, duyuru açan kişiye bir titreşim gönderme hakkı daha verilsin. bu sefer offline kullancılar dahil, daha önce tıp kategorisinden soru cevaplayıp tik almış herkese bildirim gitsin.

-kullanıcılar isterlerse titreşimleri kapatabilsinler.
  • doctorrent  (18.03.13 23:34:55 ~ 19.03.13 15:03:33) 
"Bu insanlar duyuru'da bir seviyenin uzerindekiler olur": mesela duyuru'da 2 yildir ucmamis olanlar...


  • compumaster  (19.03.13 00:43:41) 
Duyuru'da zaten soru kategorileri mevcut.

Medikal kategorisindeki duyuru'larda belirli bir seviyenin üzerinde Cevap bu/Toplam cevap oranı tutturmuş olanlara sistem otomatik olarak bir "karma" versin. Aynı sözlükteki gibi. Yalnız her kategorinin karmaları farklı olsun ve cevaplarındaki başarı yüzdesi arttıkça daha üst bir kademedeki karmayı alsın.

Hatta bunun adına bröve de diyebiliriz. Mesela birisi yabancı dil sorularında %70 'e ulaşarak "dillerin sevgilisi" brövesini alır, aynı zamanda fitness kategorilerindeki sorularda da %90 'a ulaşmışsa "Ronnie Coleman" brövesi alsın.

Bahsettiğiniz haber verme sistemini bunun üzerinden de kurabilirsiniz. Belirli bir kategoride brövesi olanlara soruların varlığına dair bildirim gider.

Kısaca bröve/karmaları kişi kendisi için belirlemez, sistem onun verimliliğine göre atar. Böylesi de mantıklı olmaz mı zaten?

Ayrıca sözlüğün daha yüksek karma vermesi insanlar için nasıl motivasyon oluyorsa, duyuru'da da bröve almak motivasyon kaynağı olacaktır ve insanlar daha fazla soru yanıtlayıp brövelerini yükseltmek veya farklı bir kategoriden bröve almak için soru yanıtlamaya hevesli olacaklardır.

Bu şekilde insanlara bir ego tatmin kaynağı veririlirse bundan duyuru kârlı çıkar. İnsanlar sanal olarak burada bir başarı yakalar, bröveleri ile övünür.
  • hiko seijuro  (19.03.13 07:50:41 ~ 07:53:44) 
Cevap bu/Toplam cevap oranı deyince cevaplara tik atılmaması, tikleri unutmayın deyince "ne bu tik merakı" diyenler gibi sorunlarda çıkacak. sanki başka bir formül bulmak lazım.


  • sutlu nescafe  (19.03.13 09:03:40) 
@sutlu nescafe

bu Compumaster 'ın ve Duyuru'nun genel olarak hayata geçirmesi gereken bir zorunluluk. İnsanlar o tikleri atmaya zorlanmalı. Belki kutucuklardan hatırlatma baloncukları çıkarak "doğru cevabı aldığınızı düşünüyorsanız lütfen tıklayarak geri bildirim verin" gibi uyarılar çıkmalı kullanıcıların karşısına. Veya diğer üyelerin de yanıtları oylaması sağlanmalı. Ama bu da çözülmesi gereken bir sorun.

Bahsettiğim sistem insanlara motivasyon kaynağı verecektir. Kendini başarılı hissedenler buraya daha fazla bağımlı olacaktır. Ego tatmini çok iyi bir motivasyon kaynağıdır.

Duyuru güzel bir platform. Birkaç değişiklik ile birlikte uçurulabilir ama ben ciddi bir şekilde siteye bakılmadığını düşünüyorum.
  • hiko seijuro  (19.03.13 09:07:38) 
@hiko seijuro

dediklerinde haklısın ama herkesin uymasını, herkesi de geçtim çoğunluğun uymasını beklemek biraz hayal. keşke dediğin gibi olabilse. zorlama geri tepebilir. doğru yanlış hercevaba tik konup sistem sabote edilebilir. vs. vs.
  • sutlu nescafe  (19.03.13 11:01:44) 
Burada tiklerin atlanmasının en büyük nedeni insanların ihmalkârlığı. İlk sebep bu, yoksa troll'lük gibi bir amaç yok ortada.

Eğer duyuru altına yanıt geldikten sonra, duyuru sahibi kendi başlığındaki cevapları görmek için geldiğinde "doğru olduğunu düşündüğünüz yanıtların yanındaki kutucuklara tıklayarak geri bildirim verin" gibi bir mesaj ile karşılaşırsa, tik alma oranı ciddi miktarda artacaktır.

O ısrarla tik vermek istemeyenlerle de, diğer kullanıcıların yanıtları oylama yolu açılarak baş edilir. Aynı yahoo answers 'ın yaptığı gibi.

Bu gayet de hayata geçirilebilir bir sistem ve güzel bir fikir. Duyuru'nun kan kaybetmesine yol açan şeyler;

1- duyuru'ların yanıt alındıktan sonra silinmesi
2- tik alınmaması
3- kullanıcılar için karma veya puan gibi teşvik edici bir sistemin olmaması.

Bunlar düzeltildiği anda burası uçar. Bu sorunları çözmemek ihmalkârlıktır, compumaster kusura bakmasın.
  • hiko seijuro  (19.03.13 11:17:51) 
süper fikir +1


  • porn star  (19.03.13 12:34:34) 
Çok iyi olur. ancak halihazırda Kategoriler yetersiz. hukuk y0k,veterinerVeya petyok. iddiaa yok. finans para borsa yok. fitness, diyet yok. şimdilik bunlar aklıma geldi. ben mesela ağırlıkla hukuk soruların, cevapIlyoruM ve her an PCbaşında değilim.müsait olduğumda günün hukuk sorularına Cevap verebilsem Çok güzel olurdu. bu arada Şu vspen" den dolayı imha hata(arı oluştu özürrr.


  • ground  (19.03.13 13:33:54) 
Yorar.
sürekli bildirim almaktan kimse hoşlanmaz.
sonuçta burası aklına eseni soranların yeri.
  • yapma volkan is back  (19.03.13 14:24:48) 
@compumaster

duyuruda iki yıldır uçmamışlar olur verdiği cevap oranı ve tiklenmiş oranı yüksek olanlar falan da olur ? :)

fikir süper :)
  • Caaannn  (19.03.13 16:27:19) 
fikir güzel ama daha tik atmayı bilmeyenlerin olduğu bi sitede bunu uygulamak zor gibime geliyor.
bir de ek olarak, tag alemi öyle bir geniş ki? bir de o taglerin uyuşması vsvs.. fikir iyi bir şekilde olmalı, bu haliyle yetersiz.

@compu için önerim: facebook gibi ayarlar butonunun yanında bildirim butonu olsun, kırmızı bir kutucukta sayısı yazsın. eğer olursa bu iş.

bir de cevap oranına göre bilmemne denilmiş. tik işine şimdiye kadar takmadım. ancak 2800 cevap vermişim, 1800'üne tik konmuş. taş çatlasa 500 cevabıma tik konulmazdı. yani bu oran işi yaş.


hahahha @sinematik sana demedim, gerçekten :) üstüne alınacağını tahmin etmiştim :)
  • dieselsingle2  (19.03.13 17:28:22 ~ 18:37:15) 
@dieselsingle2 haklısın özür dilerim. Cevapları hevesle okuyunca ben de yanıtlara tik atmayı unutmuşum. hatırlatma için sağol :)

yorumlarınız için de teşekkürler. Karma'nın nasıl belirleneceği compumaster'ın kafasında bellidir ama benim de karma belirlemekteki ayrım kriterleri konusundaki önerilerim şu olabilir;

*sorulmuş bir soruya verilen tek yanıt o kişiye aitse ve tiklenmişse
*sözlük yazarıysa
*sözlük karması 200'ün üzerindeyse
*eksiduyuru'da 100'den fazla tikli yanıtı varsa
*cevap bu oranı %50'den fazlaysa
*belli bir tag'in bulunduğu soruya verdiği yanıtlarla %70'ten fazla tik almışsa. (yani tag bazında karması iyiyse)

O kişiler diğer kullanıcılara göre bir adım önde olsun derim. Bu kriterlerin hepsi olmasa da bazıları da uygun olabilir. Bu arada tek kritere bağlı kalmak yerine, birden fazla farklı kriterlerin ortalaması vs gibi belirlense daha adil olabilir.
  • sinematematikci  (19.03.13 17:48:50) 
Stack Exchange mantığı... Faydalı olur.


  • nevarki  (19.03.13 19:48:18) 
@sinematematikci
eksi duyuruya sadece sözlük yazarları katılmıyor, onlara o şekilde ayrıcalık yapılmamalı..

böyle bir öneri gelmiş ve compumaster ilgilenmiş, bende önceden açtığım bir öneriyi tekrar dile getireyim..

Anasayfada dururken yeni duyuruları görmek için sayfayı refresh yapmak yerine, facebook/twitter gibi Yeni Duyuru (2) gibi bir şey yazsa tıklayınca onları da görsek hoş olmaz mı ?
Site performansını biraz etkileyebilir ama iyi görünüm ve kolay kullanım sağlar kullanıcıya.
  • Ramiegovic  (19.03.13 21:56:08) 
cok güzel fikir kesinlikle.


  • vampyria  (19.03.13 23:34:47) 
Ramiegovic +1
bunun gerçekleşmesini ben de istiyorum uzun zamandır,yeni duyurular için sürekli sayfayı yenileme derdinden kurtarır.işin teknik detaylarını bilemeyeceğim lakin olursa süper olur.

  • 7th son of a 7th son  (19.03.13 23:56:11) 
Katılıyorum.


  • the playmaker  (20.03.13 00:40:04) 
bence de güzel fikir.

bence de kategoriler yetersiz.

tag bulutu da olur, anahtar kelime de. youtube gibi... mesela ben excel eklerim etiketlerime, adam office diye tag ekler. duyurusunda excel kelimesi geçtiği için o da çıkar. bildirimden ziyade bugün ve her şey gibi bir şey olur (bunların ikisini birden kullanan var mı çok merak ediyorum bu arada) oraya tıklanınca çıkar. arama kaydetme gibi bir şey...

tik alma olayı için de şu olabilir belki. moderasyonu uyar butonu gibi tik atma için uyarma... sahibine bildirim gitsin filan...
  • supergirl  (20.03.13 00:41:26) 
Çok güzel bir fikir, yapılabilirse çok iyi olur.


  • marcelle  (20.03.13 06:32:05) 
harika fikir ama yaparlar mı bilmem. biliyosun brökrasi buralara egemen :)


  • dogumgunundecevrimdisiolanadam  (20.03.13 10:31:04) 
kesinlikle duyurunun taraflarını zaman kaybetmeden ve esas ulaşılması gerektiği şekilde biraraya getirir.


  • seyyyar  (20.03.13 10:49:17) 
bu kadar abartılı coşkuyu hak etmeyen bir fikir ve şu haliyle ekşi duyurunun kalitesinde zerre artış sağlayamaz. önce moderatörlerin kalitesini artırman lazım. hallowlife gibi grov salad gibi başarısız moderatörlerden kurtulman lazım.


  • midesiz  (20.03.13 14:10:17) 
beğendim kargaşa önler.


  • jamswety  (20.03.13 16:55:33) 
bence de hayata geçirilmeli.


  • t3hn0  (20.03.13 17:43:06) 
hiç kasmayın, duyuruyu buraya taşıyalım:
stackexchange.com

badge olayına da gireriz.
  • mobilemob  (20.03.13 19:56:44) 
yaratıcı ve bi o kadar da kullanışlı bir fikir. pek çok kişinin de bahsettiği bigi arada nice soruların kaynamasını hem biraz olsun azaltır, hem de cevap kalitesinde artış olur. umarım yapılır.


  • spider03  (20.03.13 21:01:11) 
tag fikri güzel, hatta zamanında şöyle bir şey yazmıştım:
(bkz: #31304371)

burada da siteyi stackoverflow ve kardeş siteleri, ne bileyim quora'ya benzetmeye dair bir şeylerden bahsetmiştim. tag sistemi de bu gereksinimlerden biri.

Güzel fikir, bence olmalı. %100 destekliyorum.

edit: mesela entry'de bahsettiğim gibi bir oylama sistemi mevcut olsa, bu başlığa upvote vermiştim. eminim epey olumlu oy da alırdı.
  • samfisher  (21.03.13 00:49:03 ~ 00:50:17) 
Bence öyle yapılırsa duyuru duyuru olmaktan çıkar.


  • adoramereku  (21.03.13 08:39:10) 
Bu arada ufak bir ekleme daha yapayım. Kan verebilir durumdaki kişiler kan gruplarını da profillerindeki tag kısmına girerler. Kan aranıyor duyurularından grup seçilince bu üyelere bildirim gider. Hatta sadece kan duyurularına özel olarak bu kişilere eposta da gidebilir. (Tabi kullanıcı bana kan arandığında eposta gönderilsin seçeneğini seçmişse)


  • sinematematikci  (23.03.13 13:43:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.