[]

algı kapılarını iptal eden sağduyuya aykırı sanat eserleri

sanatın ve sanatçının dostları,

bir kategori tanımlamak istiyorum ve bu tanıma uyan her tür dizi, her ebatta film, roman ve saire eser önerinizi hızla edinip özümsemekten mutluluk duyacağım.

olay şu: sağduyuya aykırı olayların döndüğü, kalıplaşmış davranış biçimlerinin dışında rollerin canlandırıldığı, hikayenin sık sık olağan dışı ihtimallere kaydığı, bazı sembollerin karmaşa içinde kafalara enjekte edildiği, insanın bazen sahnelerin arasında ilişki kurmakta zorlandığı, "ama bu böyle olmamalı" ya da "bu nesnenin/karakterin olaydaki etkisi ne ola?" dediği eserleri arıyorum. karakterlerin içinde bulundukları durumları tartışırken olağan dışı diyaloglar ürettiği ve bunu hikaye boyunca devam ettirdiği çalışmalar da konuya dahil. anakronizm gibi ucuz numaralar da olur.

örnekler: alice harikalar diyarında (kitap), the prisoner (dizi, 6 bölüm olarak yeniden çekilen), dava (şu kafkanın kitabı) ve benzeri..

amaç: kafamın içindeki ne işe yaradığı belirsiz gri eti tahrip etmek.

bu minvalde işleyen şeyler kabulümdür.

şimdiden teşekkürler.

 
tanım neye tekabül eder emin değilim aslında, evet sürrealizme yakın ama şart değil. yani mesela örnekteki the prisoner sürreal diyemem bana sorsalar. o sebepten örneklere göre verilecek bir cevap belki daha işime yarar.


  • kargn  (20.11.12 18:51:37) 
- Mülksüzler (kitap)

- www.youtube.com

- www.imdb.com diye attım.
  • yokartikdahaneler  (20.11.12 18:56:57) 
offf offf

The dreamers +1

Mülksüzler i de oku evet.

Aklima geldikce yazacagim daha bi düsüniyim.
  • hiçbirşeyyok  (20.11.12 19:06:05) 
@yokartikdahaneler
ilgi alanlarımız epey yakın anladığım kadarıyla. humming cuk oturmuş sanırım. hemen tüketmeyeyim diye 10. saniyede kapadım. dreamers da methini duyduğum kadarıyla epey isabetli.

yalnız bir itiraz: mülksüzleri bitirmeme 40 sayfa falan kaldı. çok sürpriz bir son olmazsa tanıma uymuyor. ya da belki ben fazla anarşistim, konu bana göre tam olması gerektiği doğrultuda gerektiği gibi akıyor :)
  • kargn  (20.11.12 19:06:56) 
senin aradigin sey icin anahtar kelimeler

surrealism / transgressive / grotesque / gothic / modern avantgarde / theatre of cruelty / pornography / gore

bir bak gel, başka da ekleriz arada.
  • atmacaged  (20.11.12 19:14:32) 
@atmacaged
cruelty veya gore pek kalbimin dayanacağı cinsten şeyler değil. apışıp kalmaktan çok mana ve alaka ararken inme indirmek istiyorum. ama kalanı güzel etiketler tabii.

  • kargn  (20.11.12 19:21:04) 
antonin artaud ve vahşet tiyatrosu falan diye arattir bakalim google'da, hemen karar verme. ortalik yerde adam s.kmiyorlar afedersin, yapilan bir tür yabancilastirma. elini de korkak alistirma, beynimi özgürlestirecegim diyorsan, bildiklerinin tersini yapiyor olman lazim.


  • atmacaged  (20.11.12 19:25:51) 
postmodernizm ve absürd tiyatro olarak da aratabilirsin.


  • ütopya  (20.11.12 19:47:41) 
pek anlamamis olabilirim ama basligi gorunce aklima the holy mountain geldi.


  • ainothia  (20.11.12 20:06:08 ~ 20:06:36) 
bu da aklıma existenz'i getirdi*, hatta buradan hareketle genel olarak cronenberg sinemasına bile göz atın. atmadıysanınız. orijinal the prisoner'a da bak bakmadıysanız.

*kemikli deniz canlısı benzeri, ne olduğu belli olmayan, daha sonra bir iki değişiklikle silaha dönüştürülen bir nane vardı. şu sorduğunuz ikinci soru aha bu nesneyi, dolayısıyla da existenz'i aklıma getirdi.

son anda da şu geldi şimdi: jacob's ladder.

bir ek daha: bence new-wave bilim kurgu yazınına da rahat rahat dalabilirsiniz. özellikle de philip k. dick'e. do androids dream of electric sheep'i okuyun, ardından da, belki kitaptaki o müphem havayı o derecede vermeyebilir ama blade runner'ı izleyin, tam olsun.

lem de bir diğer önerim.
  • sanat guresi  (20.11.12 20:35:00 ~ 20:41:09) 
yapmaya çalıştığım şeyin şarkısını yapmışlar:
jefferson airplane-white rabbit

şu sözlere bakınız ey cemaat:

when logic and proportion have fallen sloppy dead.
and the white knight is talking backwards and the red queen's off with her head
remember what the dormouse said
feed your head
feed your head

filmi de var, yeni izledim hatta, spoiler vermeyim diye susuyorum şu an. ama onu da izlerken durumu anladım, acayip tesadüf oldu tam şu üstteki duyurudan sonra. hayat ne garip.
  • kargn  (24.11.12 01:31:12) 
the lost room
logan's run

  • meriadoc  (24.11.12 01:43:57) 
shinboru ve taste of tea ikisi de film


  • kediebesi  (31.01.13 20:31:52) 
bad boy bubby


  • orhan tv  (10.08.13 22:25:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.