[]

Makale Nasıl Aranır?

Duyuruda, sözlükte falan görüyorum kimi zaman() linki veya ismi verilen bir makalenin arandığı oluyor.

Bu makalelere nasıl ulaşıyorsunuz? Nasıl arıyorsunuz? Taktiği nedir?
Bir de benim bir konu üzerinde makale bulmam gerek diyelim. Türkçe ve İngilizce makaleler. Nasıl bulabilirim? Elimde "şu dergide şu zaman şu tarafından yazılmış" diyebileceğim bir şey yok. En etkili arama yolu nedir?

Teşekkür ederim

 
üniversite aglari üzerinden ulasilabilen bilimsel makale veri bankalari var. oralara bakiyorlar, türkiye icindeki tüm üniversiteler neredeyse ayni agdan beslenir. yurt disindaki üniversitelerin üye oldugu veri bankalari farkli olaiblir. senin burada bulamadigini o bulabilir. bir de sage, oxford gibi büyük kuruluslar ara sira hadi sınırlı olarak actim yayinlari isteyen girsin indirsin diyebilir. bundan haberin olmasi icin de o sistemlere üye olman gerekir.


  • atmacaged  (11.02.11 18:56:19) 
universitelerden internete girdiginizde onlarin anlasmali oldugu journal saglayici kuruluslarin arsivlerine ulasabiliyorsunuz. bu sekilde buluyor insanlar.

article nasil aranir sorusunun cevabi ise google scholar. yazar ve makale ismi, bir de tarih varsa genelde bulursunuz.
  • tom riddle  (11.02.11 18:56:45) 
genellikle üniversite kütüphaneleri web sitelerindeki arama motorlarına ya da google'a anahtar kelime girerek bir takım makalelere ulaşırsınız. Bunlardan bazıları işinize yarar, bazıları yaramaz. Yarayacak gibi görünenleri okumaya başlar, araştırdığınız konuyla ilgili çok temel makaleleri belirler, sonra bunların referans listelerini taramaya başlarsınız. Zaten bu noktadan itibaren artık aradığınız makalelerin adı sanı bellidir. Bir de bulduğunuz bu makalelere, daha sonraki yıllarda atıfta bulunanları web of science'dan tararsınız. Bütün bu makalelerin atıf verdiği ve bunlara atıf verenler biribini tekrarlamaya başladığında çok büyük bir oranda makale tarama işleminiz tamamlanmış demektir.


  • sui  (11.02.11 19:26:50 ~ 19:27:12) 
(bkz: jstor)
(bkz: ebscohost)

  • passion rules the game  (11.02.11 19:50:20) 
(bkz: sciencedirect)
(bkz: webofscience)

  • uctumdageldim  (11.02.11 20:38:29) 
kimya ve benzeri bilimler icin... (bkz: scifinder)


  • tanbulis  (11.02.11 23:20:49) 
En etkili yol referanstan referansa atlamaktır. O konu hakkında yazılmış bir kitap, makale elinizde varsa oradaki kaynaklara bakın, o kaynaklardan da diğerlerine geçersiniz.


  • sourlemonade  (12.02.11 09:30:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.