[]

Yabancı Bir Kelimeye Gelen Ek Nasıl Yazılır?

Yabancı bir kelimeye gelen eki kesme işaretiyle ayırdığımızda eki neye göre, nasıl yazmalıyız? Kelimenin telaffuz ediliş şekline göre mi, Türkçe yazılış şekline göre mi?
Toulouse'yi? Toulouse'u? Hangisi? Var mı bunun bir kuralı?



 
Toulouse'yi doğrudur. Türkce yazılış sekline göre yazılır. Bildigim böyle benim. Mutlaka kesin bir link, bilgi verecek çıkar bu konuda ama dogrusu bu hatırlıyorum.


  • zozjotejmnk  (20.02.10 12:28:17) 
Okunuşuna göre değil, yazılışına göre olur (Toulouse'yi, Google'yi YouTube'yi vs.).
Ayrıca "Türkçe'de" olarak yazılmıyor artık, "Türkçede" olarak yazılıyor.

  • daysleeper  (20.02.10 14:08:05 ~ 14:08:32) 
TDK'da aradım mamafih bulamadım. Ben yazılışa göre ayrıldığını düşünmüyorum, bu durumda okumada akıcılık kaybolacaktır. Biraz daha araştırayım.

Bu arada 'Türkçede' yazılışı doğru arkadaşın dediği gibi.
  • desdinova  (20.02.10 14:50:41 ~ 16:01:59) 
Okunuşuna göre.
Toulouse'u
Google'ı
YouTube'u
  • pichoscosama2  (20.02.10 17:13:45) 
Aslında şu da var. Yabancı kelimeler okunduğu gibi yazılır. Washington değil, Vaşingtın'dır doğrusu. Toulouse değil, Tuluğz.


  • pichoscosama2  (20.02.10 19:52:59) 
orijinal dilindeki okunuşuna göre yazılır. okunuşu hakkında elde bilgi yoksa türkçe okunuşuna göre yazılır. belli başlı yayınevlerinin kitaplarını açın kontrol edin, "toulouse'yi" mi demişler "toulouse'u" mu.


  • dehri  (20.02.10 21:17:03) 
belli ki bu konuda bir anlaşmazlık var. kaynak gösterip doğrusunu belgeleyebilecek var mı? doğrusunu öğrenmek istiyorum. ben aradım ve bulamadım. tdk sitesinde de bulamadım.


  • desdinova  (20.02.10 21:34:46) 
bu konuda kesin bir şey yok galiba. herkes farklı şeyler söylemiş, çoğu da mantıklı aslında. bana da, yazılışına göre yazılması daha doğru olur gibi geliyor. youtube'yi vs..


  • 3674  (20.02.10 21:48:50) 
Okurken yutub'u diyorsak eğer yazarken de o ek "u" olur. Bu kesin.
Kesin olmayan Toulouse mu Tuluğz mu?

  • pichoscosama2  (20.02.10 22:17:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.