[]

e-kitap okuyucu alayım mı? Alırsam ne alayım?

Merhaba sevgili kitap dostları,

Nokia 6630'lu yıllarımdan beri cep telefonundan kitap okumak benim için bir zevk. Şu anda iPhone 6 plus kullanıyorum ve kitap okuma deneyimi açısından da oldukça memnunum; ama bu elektronik mürekkep teknolojisi de ilgimi çekmiyor değil.

Şimdi, öncelikle bu cihazlar kitap okuma keyfini telefona kıyasla çok farklı bir noktaya taşır mı? Değer mi yani ha, değer mi?

Peki alacaksam ne alayım? Yabancı içerikte pek problem yok; ama yerli içerik için Babil'i ve Calibro'yu öneriyorlar. Evet, bu işin legal tarafı da benim için önemli. Bu sistemin legal alanda yaygınlaşmasına bir nebze de olsa katkıda bulunmak isterim. Zaten telefon için de İdefix gibi sitelerden kitap satın alıyorum. Ancak bu Calibro'nun kendisi dandikse başlarım yerli malına. Aydınlatın lütfen.

Teknik isteklerime gelince:

1- Cihazın kendi aydınlatması olsun. Karanlıkta ayrıca ışık yakmayayım. Karanlığa küfredeceğime bunun ışığını yakayım.
2- Dokunmatik kalem kullanmak mümkün olsun. Hatta mümkünse çizim yapacak hassasiyeti taşısın. Yani Samsung Galaxy Note'taki hassasiyete yakın bir şey olsa güzel olur. iPad'de de, iPhone'da da yazıp çizebiliyorsun, ama ayı boyutunda yazıyorsun; pek hoş olmuyor. Yani bu cihaz, bir sayfanın üzerinde bir kalemle notlar alırcasına hassas bir şekilde notlar almamı, işaretler koyabilmemi sağlasın.
3- E bari internete de bağlanıversin. Hiç olmazsa internetten kitap alışverişimi cihaz üzerinden yapabileyim.
4- Saydım, saydım özellikleri... Gel gör ki çok pahalı da olmasın. Bilmeden tuhaf fiyat aralıkları belirtip "ölücü" damgası yemek istemiyorum. İkinci el de alabilirim.

Yani kriterler bunlar; ama "Saçmalama oğlum. Asıl şu önemli." dediğiniz noktalar olursa saygıda kusur etmem.

Şimdiden kalbî cevaplarınız için teşekkür ederim.

 
e-kitap okuyucularda resim filan cizilmez :) e-ink teknolojisi pek oyle bir sey degil.

amazon kindle paperwhite paklar seni, kaliteli filan bir sey, yillarca kullanirsin.

amerikalardan ugrasamam dersen calibro da is gorur. onun da isikli modeli mevcut.
  • fakyoras  (28.02.16 22:32:00) 
Kindle alın ya. Ben de calibroyu satıp kindle alacağım.


  • mutlusismankedi2015  (28.02.16 22:33:42) 
Ben calibro kullanıyorum, gayet memnunum ama biz aldığımızda calibro daha ucuzdu. Şimdi Kindle ile hemen hemen aynı fiyatta sanırım.


  • fraise  (28.02.16 22:47:43) 
E ink ekranlarin cogu ir alan ile dokunmatiktir. Köseleri bloke edersen mesela kindle touchta, algilamamaya baslar. Kapasitif ekran ise ekranin önüne konan plakayla mümkündür, ama o zamanda e inkin dpisinden kayip yasanir, sanmiyorum ki öyle cizmeli cihaz bulasin.

E ink zaten hemen tepki vermez, bölgesel tepki verir, cizgi cizmenle bunu görmen arasinda delay vardir, donanimsaldir. Bunu asmak e inkin teknolojik altyapisinda yok, statik seyler icin e ink zaten. Öyle tut sürükle ciz sil ütopik su an icin seri üretim mallar icin.

Ha bir de ipad icin de mükemmele yakin kalemler var, parasini verirsen tabi, ayi gibi yazmadan da yazmak mümkün. Adonitin kalemleri mesela cok temiz. Güzel.

Haricinde kindle konusunda memnunum ama karsilastirma yapmayayim sadece specse bakip.
  • Silesius  (28.02.16 23:07:35) 
Ya ne güzel insanlarsınız siz ya! "Ulan yazalı çok olmadı; daha cevap filan gelmemiştir." diye düşünüyordum ki yağdırmışsınız. Teşekkür ederim. Hemen değerlendirelim.

fakyoras: Çizim işi yaş gibi o zaman. Kindle Paperwhite'a gelince, Amerikalardan da uğraşırım da yerli yasal kitaplara da önem veriyorum. O yüzden Calibro geldi aklıma; yoksa Kindle'a kafadan dalınabilir belki.

mutlusismankedi2015: Kindle'a ikinci oy, ama nesini beğenmediniz Calibro'nun acaba? Kasıyor mu :)

fraise: Buyur, Calibrocular da var; ama hemen hemen aynı fiyata ise Kindle daha mantıklı mıdır yani?

Silesius: Püff! Tamam, e-kitap okuyucuda çizime bu kadar kafayı takmayacağım o zaman. Adonit'in kalemlerine hemen bakıyorum. Eyvallah!
  • cuckoo  (28.02.16 23:32:34) 
telefondan okumak daha rahat, diğerini taşımak sıkıntı, evde zaten basılı kitap okuyorum
ha para bok saçıcam diyosan alınır

  • tektasakaldimyine  (28.02.16 23:34:16) 
Yani ben pek bir farkını hissetmedim açıkçası (kardeşimde Kindle var) ama kindle e-reader konusunda dünyada bilinen bir marka olduğu için tercih edilebilir. Calibro biz aldığımızda daha ucuzdu, türkçe kullanımı daha uygundu ve garanti vs gibi şeyler vardı. Bu durumda siz ölçüp tartip karar verebilirsiniz.


Bir de telefonda okumak çok göz yoruyor, ben e-readerla saatlerce okuyorum, kitaptan farkı yok. Hem daha hafif hem de aynı anda onlarca kitabı yanınızda tasiyorsunuz. Kısacası cok okuyan biriyseniz e-reader alirsaniz pişman olmazsinız.
  • fraise  (28.02.16 23:58:48) 
Kasmak değil de, birincisi, ekran geçişleri istediğim hızda değil. Biraz yavaş. Sinirimi bozuyor :/ bir de not alma özelliği istediğim gibi değil. Hem o da yavaş. Akmıyor yani istediğim gibi. Benimki calibro touch lux bu arada. Aslında birçok kişinin işini görebilir ama ben biraz hızlı da okuyorum, o geçişi sağlaması lazım.


  • mutlusismankedi2015  (29.02.16 00:36:33) 
Kindle biraz pahalı olsa da, piyasadaki tüm kitap okuyucuları denemiş biri olarak bir numarada tavsiye edeceğim alettir.
Diğerleri de güzel okey, harika. Ama kindle bir başka dostum. Kitap görüntüsüne en yakın, en kullanışlı alet Kindle bence.
Düşünmeden al derim.
  • peri kizi 01  (29.02.16 01:45:47) 
Tüm oklar Kindle'ı gösteriyor. Araştırıp bakacağım artık. Teşekkür ederim.


  • cuckoo  (29.02.16 11:31:16) 
kindle +1

aldığım ilk ayda kindle yüzü üstüne düşürdüm. ekran çatladı kullanılmaz hale geldi. amazon chat'a yazdım tamir kiti vs var mı diye. adam bir saniye müdürüm ile görüşeyim dedi. sizin cihazı değiştirelim dedi. dedim tr'deyim ben. tüh napsak napsaak sizin arkadaşınız vardır amerika'da. var dedim. ona yolladı. bunu da başka bir arkadaş ile ben amerika'dan onlara yolladım.

tüm bunlar 3 hafta içinde oldu bitti. benim tek masrafım 2 sayfa çıktı almak oldu o da amerika'ya giden arkadaş kargoya verirken o kağıtları göstersin bedava kargo olsun diye. sırf bunun için kindle alınır.
  • ayiadam  (29.02.16 11:35:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.