[]

Sıfır araç aldık, ön kapı boyalı çıktı.

Olayın özeti başlıkta, detayı anlatıyorum.
Bizim bir arkadaş, elazığ'da bir yetkili satıcıdan araç alıyor. 2-3 ay sonra aracı düz vitesli olduğu için, otomatik şanzumanlı aynı model araçla, yetkili satıcı ile anlaştığı fiyattan değiştirmek istiyor. Bu sırada araç inceleniyor ve sol ön kapıdaki boya değeri, arabanın diğer bölgelerindeki boya değerinden farklı çıkıyor. Tabi arkadaşın başından aşağı kaynar su dökülüyor.
Boya işlemi öyle özenle yapılmış ki, fabrika çıkışı kadar iyi(bunu diyen, yetkili servis. Yani bu işlem sıradan bir usta tarafından yapılmamış.)... Şimdi arkadaş ilgili otomobil şirketine ya da bayisine dava açmaya niyetli ama kanıt yok.
Nasıl bir yöntem izlenmeli, daha önce böyle bir durumla karşılaşan oldu mu acaba? Bir fikir verin sevgili duyurucular, ne yapalım?

 
Nasil kanit yok? Koca kapi kanit iste. Tuketicinin korunmasi hakkinda kanuna gore 6 ay icinde ortaya cikan ayiplar teslim aninda var sayiliyor. Yani ispat yuku saticida. Dava acin kazanirsiniz.


  • signore  (06.02.16 21:22:11) 
kapı gibi kanıtınız var işte.


  • air  (06.02.16 21:27:13) 
Öncelikle geçmiş olsun, bu tip durumlar sıklıkla yaşanmakta. Çoğu firma fabrika kriterine göre taşıma esnasında hasarlanabilen araçlarını onarmaktadır. Veyahut son kontrolde boyada olan bir fabrikasyon hata nedeniyle tekrar boyanmışta olabilir. Servisten expertiz raporu alıp tüketici hakem heyetine başvurun


  • Northern Mariner  (06.02.16 21:27:15) 
Fabrika ile görüştük, kusurlu bir mal olsa fabrikadan çıkmaz diyorlar. Bayi de ürünü kusursuz verdiğini iddia ediyor. Ekspertiz raporu alınır, onda bir sıkıntı yok da bayi bu kez kapının kullanıcı tarafından boyandığını iddia ederse ne olacak? Tamam boyama işlemi kusursuz deniyor yetkili bayi tarafından da ne bileyim, bir sonuç alınamazsa firma da dava açmasın bize?


  • biz siz onlar bensiz daha mutlular  (06.02.16 21:38:32) 
bayi, kapının kullanıcı tarafından boyandığını iddia ederse bunu ispat etmek zorunda.


  • signore  (06.02.16 23:25:08) 
merhaba,

arkadaşın bir şey yapamaz, ön kapısının boyalı olması o aracın kusurlu olduğu anlamına gelmez zaten ilgili distribütör o aracın boyasız olacağı garantisi de vermez. Araç müşteriye faturalanmadan önce fabrika veya distribütör o araçta düzeltmeler vs yapabilir ve bunu müşteriye deklare etmeyebilir nitekim bu şekilde bir sürü araç satılıyor ama bazı bayi veya distribütörler ileride müşteri memnuniyetsizliği yaratmaması amacıyla müşteri aracı almadan önce araç hakkında bilgi verebilir ama yasal olarak bunu yapmak zorunda da değildir. Kaldı ki yasal olarak bir aracın boyalı olması o malı ayıplı mal yapmaz. O bizim ülkemizdeki insanların ikinci el değerini düşürmek için kendi kafalarına uydurdukları bir şeydir.
  • kullanıcı_adı  (07.02.16 00:25:21 ~ 00:26:34) 
genelde böyle durumları yetkili satıcılar belirtirler, ama sizin yetkili satıcı çakalmış. bu çakallığı yapan büyük ihtimalle mahkemede biz normal teslim ettik sonradan boyanmış der. bilmiyorum teknoloji o kadar ilerledi mi, eğer ilerlediyse o boyanın yapılış tarihi tespit edilir ve satıştan önce boyandığı ortaya çıkarsa siz haklısınız. ama teknoloji bu kadar ilerlemediyse kapıyı sizin boyatmadığınızı ispatlamanız çok zor.

edit:@signore hatan var, 3 aydır araba kullanıcıda, bayiden çıkmış. o 3 ayda yaşananları bayinin ispat etmesi gerekmez çünkü zaten edemezde, bayinin zimmetinden çıkmıştır o araç. o 3 ayda birşey yaşanmadıysa bunu ispat etmek kullanıcıya düşer.
  • victum  (07.02.16 00:35:54 ~ 00:37:49) 
son 2 yorumu tüketicinin korunması hakkında kanun'dan alıntı yaparak cevaplıyorum:

@kullanıcı_adı "MADDE 8 – (1) Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır."

sıfır olarak alınan bir arabanın boyasız olması objektif olarak taşıması gereken bir özelliktir. boyalı olması onu ayıplı yapar.

-----------

@victum "MADDE 10 – (1) Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz."

sanırım bu madde gayet anlaşılır, açıklamaya pek gerek yok.
  • signore  (07.02.16 00:50:00 ~ 00:50:57) 
Sanırım bir iki firmanin böyle bir davası var. Ön kaputu değişmiş aracı sıfır diye satmışlar. Adam senelerdir mahkemede. Her sene 1-2 kez gazetelere konu oluyor ama sonuç yok. Başka da varmış linklere bakın

www.memurlar.net

www.haberler.com
  • rosencruz  (07.02.16 02:11:21) 
@signore

peki ya ben sıfır araba alıp 6 ay içinde gidip çarptıysam ve boyattırıp sonra da satmak istiyorsam? kanuna göre bunu sanki fabrika çıkışı ayıbı gibi göstermemi engelleyen ne? böyle bi durumda ben ne ceza alırım? mahkemeyi kandırmaya çalışmak falan suç mudur?
  • kaledekiyalnizlik  (07.02.16 02:42:18) 
direk mahkemeye ver %90 kazanırsın, hatta işi ciddiye almak için avukat da tutabilirsin sonuçta binlerce liralık durum ayrıca burada boyayı senin yapmadığını kanıtlamak zorunda değilsin, bayinin böyle bir iddiası varsa kendisi kanıtlamak zorunda.

Son olarak tüketici davalarında tüketici lehine eğilim gösterir, yani davalar %90 tüketici lehine biter.
  • gezegen olan pluton  (07.02.16 04:38:02) 
@kaledekiyalnizlik dediğiniz sadece bu olayda değil her olayda olabilen bir şey. mahkeme gerekli araştırmayı incelemeyi yapar, taraflar sunar delillerini, ona göre karar verir. burada tüketici lehine olan şey şu: normal şartlarda bu kanun olmasaydı eğer, borçlar kanunu'na göre dava açacaktı tüketici. ve bu durumda borçlar kanunu'nda ispat yükü tüketicide. kapının kendisine teslim edilmeden boyandığını tüketici ispat etmek zorunda olurdu ve bu gerçekten zor. tkhk ile ispat yükü tersine çevriliyor, ayıp teslim anında var kabul ediliyor, aksini ispat satıcıya düşüyor. tüketici için harika bir madde.

tabii ki bunu kötüye kullanmak isteyenler oluyordur ama bu maddeye özgü değil kötüye kullanma olayı. diyelim kiracım var, bir aylık kiramı verdi ama yazılı hiçbir şey almadı benden. gittim dava açtım bu benim kiramı ödemedi diye. o ispatlamaya çalışacak ve mahkeme de takdir edecek sonuca.
  • signore  (07.02.16 09:55:18 ~ 09:55:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.