[]

at, eşek eti neden yenilmiyor?

Merhabalar,
hatta tek tırnaklı hayvanların eti yenilmez, çift tırnaklıların eti yenir denilir yanılmıyor isem. Niye acabağ?



 
ekonomik nedenlere bagli bence, at yetistirmek icin gereken alan, attan daha az yesil alana ihtiyaci olan baska suru hayvanlari (inek, koyun..) veya tarim amacli kullanilabilir. ayrica is amacli kullanilan hayvanlar limitli ise "bunlari yemeyelim kullanalim" denmis de olabilir. bolge kulturu/dini derseniz de onlar bile zamanin ekonomik ve saglik nedenlerine bagli olacaktir sanirim, ortadogu'da fazla yesil alan yok, eh bunu domuza verecegim proteini saglamak ya da at beslemek icin degil, birim yesillik miktarina daha cok protein veren, daha cabuk cogalan hayvanlara kullanmak daha mantikli olur. ve antibiyotigin olmadigi donemde sicak iklimde terleyemeyen, bu nedenle bakteri yuvasi olan camurda takilmasi gereken/susuzluktan kirima ugramasi/etinin saklanmasi zor olan hayvanlardansa bakimi nispeten kolay olan diger hayvanlari yetistirmeyi tercih ederdim.

bir de tek tirnaklilar cok bolmeli mide yapisina sahip degiller (gevis getirmiyorlar) bu da besiden alinan verim konusunda sorun yaratiyor olmali.

yoksa bol cayir cimen bulunan yerlere bakalim, mesela orta asya'dan buraya, orta/dogu/kuzey avrupa'da falan, ilgili kulturlerde gayet guzel etinden sutunden yararlaniliyor, asya turk yemek kulturunde at kani olayi var.. at eti de nispeten sert (esegi bilmiyorum), yani tercih edilmeyebilir..

ek: domuz tek toynakli degil ama iste yine bu bolgede at/esek aksine cok ekonomik olsa bile bazi etlerin neden yenilmeyecegini gostermek icin kattim.. devekusu ya da hindi de yemiyoruz mesela, son on senede denendi ve tutmadi, onlar da cok ekonomik.
  • bunubenyazdim  (16.10.09 03:50:52 ~ 04:03:50) 
@jugador at ve eşek yemediğimi düşünmüyorum, yemiş olma ihtimalim vardır elbet.
Benim asıl merak ettiğim, hadi etin tadı kötü olabilir, sert olabilir r-tercih edilmeyebilir, neden zabıta bu tür yerleri basıyo mesela eşekleri filan toplayıp gidiyolar, eşek ve at eti kesimine/tüketimine karşı bir yasa mı vardır??:D öfff kafama takıldı gece gece.

  • frijitbardot  (16.10.09 04:06:55) 
yanlis hatirlamiyorsam gida kodeksine gore at/domuz eti falan "kasaplik et" ten sayilmiyordu. (ve bu degisti diye hatirliyorum, hatta olay olmustu?) onceki hali ile, av hayvanlari gibi, sunumlarini bazi lisansli butik isletmelerle ozel yetistirim/tuketime sinirliyordu saniyorum.

at/esek kesip bunu bufelerde falan yedirenler genellikle "bu at/esek etidir" demiyor, onayli/sertifikali ve temiz/saglikli kosullarda yetistirmiyor ve kestirmiyor, bu nedenle veteriner onayli, standartlari belirlenmis ve saglik sorununa sebep olmayacak etleri piyasaya sunmuyor, genel sagligi bozma ihtimali cikariyorlar, kodekse uymuyorlar diye basiliyor olmalilar. mesela at eti kesen yer bunu kiyma yapiyor, diger kiymalara katip maliyetini ucuzlatabiliyor, fakat yukarida anlattigim gibi bu kacak katilan et herhangi bir denetimden gecmiyor.

mesela biraz baktim simdi, meger kodekste kasaplik et kavrami baya onemliymis. kiymanin icerebilecegi yag oranina ve hangi hayvanlardan olabilecegine kadar belirlenmis durumda, bunlarin aksine davranmak suc. domuz, tavsan, at ve deve etleri kendi baslarina satilabiliyor, ama baska kiymalara katilmasi her durumda suc, herhangi bir et karisimina sakatat katmak da suc.... diye gidiyor.
  • bunubenyazdim  (16.10.09 04:37:05) 
bir veteriner arkadaşa sormuştuk zamanında neden domuz eti yemiyoruz diye. o da hayvanın sindirim yapısına bağlamıştı. inek, dana, koyun vs iki yapılı bir sindirim sistemine sahip olduğu için yediği şeylerin kanına ve etine dolayısıya insanoğluna geçmesi daha zor demişti. teknik bilgiye sahip olan arkadaşlar daha iyi bir açıklama getirebilir konuya.
ayrıca pislik (bok yani) yiyen hayvanın da eti yenmez demişti. tavuklar akşama kadar bokun içinde deşelenirler onu niye yiyoruz ozman dediğmde gene mide/sindirim yapısına bağlamıştı.
faydası olur belki.
  • halanne  (16.10.09 09:30:37) 
geçen natgeo da izledim. fransa da at eti bolca tüketiliyormuş. bunun tabu olarak sayılmasını ise atlara duygusal bağımız olmasına bağladı programda. aynı şekilde köpek yenmesini de.

atla ve köpekle ilgili her kültürde binlerce iz var. sabah beslediğimiz bobinin akşam bizi beslememesiyle aynı sebepten at yemeyişimiz.
  • portik  (16.10.09 12:06:10) 
at eti yedim çok şahane süper bir tadı ve kıvamı var. devlet için bilemeyeceğim de müslümanlıkta yenmesi haram değil. ama hoş birşey de değil. sebebi de atın bir yemekten çok bir araç olarak görülmesi. yani günümüzde araba yemek gibi birşeymiş o zaman at yemek.


  • ayiadam  (16.10.09 18:11:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.