(5) 

aşıda patent konusuna dair tartışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

dali dili havali korna #1472843 
malumunuz, patent hakları nedeniyle aşılar dünya genelinde yaygınlaşamıyor ve ölümler hız kesmeden devam ediyor. bu konuda bir görüş, sosyalist sistemde yaşıyor olsak patent gibi bir mesele de olmayacağından salgının hızla durdurulabileceği yönünde. serbest piyasa taraftarları ise aşıların bu kadar hızlı bir biçimde geliştirilebilmiş olmasını kapitalizme bağlıyor, "sosyalist sistem olsa aşı belki de yıllar boyunca bulunamazdı bile" diyorlar

sizlerin bu konudaki görüşünü merak ediyorum. kar amacı olmayan bir düzende gerçekten de aşıyı hızla geliştirmek olanaksız mı olurdu yoksa tam aksine koruyucu sağlık esas alındığından bu konuda daha kuvvetli bir altyapıya mı sahip bulunurduk?
(1) 

pdf dosyasını komple ingilizceye nasıl çevirmeli?

dali dili havali korna #1472709 
elimde incelemem gereken 100 küsür sayfalık bir rusça metin var. (bkz: deepl)'da word ve power point dosyaları çevrilebiliyormuş, ama bendeki dosya pdf. dosyayı dönüştürsem muhtemelen deformasyon olacak ve çeviri de güçleşecek. o yüzden deneme yapmadan önce sizlere bir danışayım dedim.
(4) 

fan sesi & wd-40

dali dili havali korna #1472176 
bilgisayarın fanı iyice coştu bu aralar. elimde wd-40 var ama kullansam mı bilemedim zira sözlükte "fan sesine birebir" diyen de var zarar verdiğini söyleyen de. bilgisi/deneyimi olan arkadaşlar ne der bu konuda?
(3) 

hangisi daha az riskli?

dali dili havali korna #1472173 
şu an için otobüs yolculukları mı yoksa uçak yolculukları mı covid bakımından daha az risk taşıyor? düz mantıkla bakınca yolculuk süresi daha uzun olacağından otobüs daha tehlikeli gibi görünüyor ama uçak yolculukları ile ilgili de çok olumsuz yorumlar var.
(2) 

filmden dublajı çekme

dali dili havali korna #1471148 
yapılabiliyor mu bu? mesela film ingilizce ama üzerinde rusça dublaj var, orijinal audio dosyası yok ama zaten adam ingilizce konuşuyor dublaj arkasından geliyor. o dublajı çekemiyor muyuz oradan?
(1) 

daum potplayer kullananlara bir soru

dali dili havali korna #1470437 
bu programın subtitle search ayarlarının olduğu yere turkcealtyazi.org sitesini ekleyecektim ama "add" butonu yok, güncelleme yaptım ama sorun yine hallolmadı, ancak programa yüklü olan sitelerden arama yapılabiliyor. ne yapmam gerek?
(1) 

ukulele çalanlara bir soru

dali dili havali korna #1469727 
vehbi can uyaroğlu'nun udemy'deki derslerini takip ediyorum, akor geçişlerine geldim, geçişleri yapıyorum ancak videodaki kadar hızlı değil. sizce bir sonraki konuya geçmeden önce hocanın hızına yetişecek kadar hızlanmalı mıyım?
(1) 

el blenderı markası tavsiyesi

dali dili havali korna #1468071 
set değil de tek blender bakıyorum, tam fakir'de karar kılmıştım ki sözlükte olumsuz yorumlar gördüm. var mı şöyle bir 3-4 kullanıp memnun kaldığınız bir model?
(6) 

Pandemi sürecinde uçak yolculukları ne kadar güvenli?

dali dili havali korna #1464927 
Bu aralar uzun mesafeli yolculukları pandemiden ötürü otomobille yapıyoruz ancak uçakların korkulacak kadar tehlikeli olmadığına dair yorumlar okuyorum ara ara. Yakın zamanda uçakla seyahat edenlerin yorumlarını alabilir miyim bu konuda?
(2) 

Karda otomobil yolculuğu

dali dili havali korna #1464023 
Perşembe günü kar bekleniyormuş, bizim de o gün istanbul'dan ankara'ya gitmemiz gerekiyor, böyle zamanlarda yollar açık oluyor mu? Araçta michelin'in dört mevsim crossclimate lastiği var ama zincir bulundurmak da gerekir mi?
(2) 

kargoyla gitar göndermek

dali dili havali korna #1461387 
hard case yok, nasıl yollamalı, kargo firmasından ürüne zarar gelmeyeceği konusunda bir garanti alabiliyor muyuz?
(2) 

gazete küpürlerinin chrome'da açılmaması

dali dili havali korna #1454155 
milliyet arşivi tarıyorum, chrome'da küpürler açılmazken explorer'da açılıyor, sebebi ne olabilir?
(1) 

Linkteki yazının bulunduğu kitabın ismine nasıl ulaşabilirim?

dali dili havali korna #1451479 
Aşağıdaki linkten erişilen yazıya google’da bir keyword yazarak tesadüfen ulaştım ancak yazı hangi kitaptan vs gibi bilgilere ulaşamıyorum. Ne yapmalı?


webcache.googleusercontent.com
(3) 

Bulgaristan eczanelerinde bulunan ilaç listesine nasıl erişebiliriz?

dali dili havali korna #1451396 
Yeğenimiz bir süredir Ankara’da lösemi tedavisi görüyor. Kullanmakta olduğu pegaspargase ilacı pandemiden dolayı ithal edilemiyormuş. Biz yurtdışına çıkıp ilacı alıp gelmeyi planlıyoruz.

Bulgaristan’daki eczanelerde bu ilacın bulunup bulunmadığını öğrenmek nasıl mümkün olur?
(3) 

türkiye'de bulunmayan ilacı nasıl temin edebiliriz?

dali dili havali korna #1451390 
Yeğenimiz bir süredir lösemi tedavisi görüyor. Tedavisinde kullanılan peg-asparaginase adındaki ilaç şu an pandemiden dolayı ithal edilmiyormuş. Ülkeye ilaç sokmakla ilgili prosedürler nelerdir bu konuda bilginiz var mı? Örneğin yurtdışından bir tanıdığımız buraya ilacı yollayabilir mi ya da biz yurtdışına çıkıp alıp getirebilir miyiz ilacı?

google görsel aramaları

dali dili havali korna #1451061 
görsel aramada da tarih aralığı belirlemenin bir yolu var mı?
(4) 

radyatör antifrizi

dali dili havali korna #1451039 
a101'den "plenty" marka bir antifriz almıştım, geçen gün komşum "aman onu kullanma aracına zarar verir, düzgün bişey al" falan dedi. bu kadar önemli mi antifrizin markası, bilginiz/öneriniz var mı?
(3) 

Sigortacı açısından "hasar"

dali dili havali korna #1450648 
Kombinin sirkülasyon pompası arıza yaptı, değişmesi gerekiyor. Ziraat’ten bir eşya sigortamız var, bugün sigortayı aradım, “hasar olması durumunda” masrafın karşılanacağı söylendi. “hasar”dan tam olarak kastettiklerinin ne olduğunu sorduğumda net yanıt alamıyorum, ancak teknik servis raporu “sirkülasyon pompasında hasar” şeklinde düzenlendi.

Sigortacı jargonunda “hasar” ne anlama geliyor, bu konuda bilginiz var mı? Yani pompanın işlevini yitirmiş olması hasar anlamına geliyor mu yoksa illa pompanın deforme olmuş olması gibi bir durum mu gerekiyor?
(2) 

teams'in şifre sormaması

dali dili havali korna #1449806 
program ayarlarını da kurcaladım ama sorunu halledemedim, teams'e sadece kullanıcı adımı yazarak giriyorum şifre sormuyor. ne yapmalı?
(2) 

Üretim olanakları eğrisi

dali dili havali korna #1448625 
Bu konuyla ilgili örneklerde artış azalış oranlarının farklı farklı olmasının sebebi nedir? Örneğin linkteki örnekte araba üretimi 25ten 50ye çıkarken ceket üretimi 850den 650ye iniyor, fakat 50'den 75'e çıktığında niçin bu kez 250 adetlik bir düşüş oluyor?

piyasarehberi.org
(4) 

yakın zamanda şehirler arası otobüs seyahati yaptınız mı?

dali dili havali korna #1448073 
covid sürecinde ilk seyahatim olacak, seyahat boyunca maske+siperlik kullanacağım ancak ailemin yanına gideceğimden ötürü çekiniyorum da çok.

son birkaç aylık süreçte seyahatleriniz oldu mu, yolcular arasında mesafe oluyor mu otobüslerde?
(1) 

elsa çocuk maskesi arıyoruz, nereden buluruz? (anna da olur)

dali dili havali korna #1447696 
bugün yeğenimiz için epeyce bir aradık taradık bulamadık. yarın yanına gideceğiz, eskişehir ya da ankara'daki anne babalar bir yerlerde denk geldiyseler buraya yazabilirler mi? çok umudumuz yok ama buraya da bir soralım dedik. (yarın yola çıkacağımızdan internetten alma şansımız yok)
(2) 

video kırpma

dali dili havali korna #1447619 
bilgisayarımda kayıtlı bir videonun ilk 8 dakikasını kırpıp o şekilde bir siteye yükleyeceğim. kırpma işlemi vlc ile yapılabiliyor mu yoksa illa bir program mı kurmam lazım?
(1) 

Rapor sürelerinin uzatılması

dali dili havali korna #1446540 
Geçen yıl Ekim ayında ehliyetimi yenilerken, sürücü olur raporumu almaya gittiğimde, başlangıç seviyesinde uyku apnesi raporum olduğundan, ehliyetime yılda bir sağlık kontrolüne girmem gerektiğine dair bir kod eklendi. Birkaç hafta önce, kronik hastaların 1 Ocak 2020 itibarıyla sona eren raporlarının ikinci bir duyuruya kadar geçerli olacağı duyuruldu. Bu duyuru benim raporumu kapsıyor mu diye sormak için hastaneyi aradım, ama görüştüğüm hiçbir birim konuyla ilgili bilgi veremedi.

Bu konuda bilginiz var mı? Hastane yerine emniyet ile görüşsem onlar yol gösterir mi?
(3) 

mikrofon mu almalıyım mikrofonlu kamera mı?

dali dili havali korna #1445304 
ders verirken kullanmak için mikrofonlu bir kamera alacaktım, sonra elimdeki aksiyon kamerasını webcam olarak kullanabileceğimi öğrendim ve kurulumunu yaptım. ancak kulaklıktan (decathlonda satılan kablolu koşu kulaklıklarından) karşı tarafa çok az ses gittiğinden bir mikrofon alacağım. birkaç saattir bu işlerle uğraştığımdan beynim yandı, çok basit bir şeyi atlıyor olma ihtimaline karşılık sizden şu konularda fikir alayım dedim?

1- bu aşamada işimi görecek olan şey mikrofondur değil mi? yani doğru yolda mıyım?

2- mikrofonu satın aldıktan sonra bu kez de onu kameraya entegre etme gibi bir iş çıkma ihtimali var mı? yani tekrar o tip bir şeyle uğraşmam gerekecekse direkt mikrofonlu bir kamera alayım.

teşekkürler.
(1) 

driver bulma

dali dili havali korna #1444200 
dizüstü bilgisayarımda durup dururken çözünürlük sorunu başladı, aygıt yöneticisine baktım ekran kartı driverı kaybolmuş. manuel halledecektim ama olmadı, önereceğiniz bir program/uygulama var mı eksik driverları otomatik yükleyebilecek? driver booster indirecektim ama hakkında çok olumsuz yorum görünce vazgeçtim.
(4) 

formattan sonra önce hızlanıp sonra yavaşlama

dali dili havali korna #1443555 
emektar netbookum (asus eee pc 1000he) için en uygun işletim sisteminin windows 8 olduğunu öğrenince derhal kendisine format attım, bilgisayar hakikaten de müthiş derecede hızlandı. ancak birkaç gün sonra yine eski haline döndü. bu süreçte kapanışta güncellemeler vs oldu, acaba format esnasında güncelleştirmeleri engelleyecek bir seçenek çıktı da onu mu atladım? bilgisayara antivirüs falan da kurmadım bu arada sorunun kaynağı ne olabilir sizce?
(1) 

Pc’de çıkan uyarı?

dali dili havali korna #1441835 
Sabah pcyi açtım, sonra bir malwarebytes ile tarama sonrasında yeniden başlattım, sağ altta “log off” ifadesinin geçtiği bir uyarı çıktı ama silindi ve okuyamadım. Sonra baktım masaüstündeki, belgelerdeki dosyaların hiçbiri yok. Bilgisayarı yeniden başlattım yine aynı durumla karşılaştım. Sonrasında pcyi kapatıp açtım ve düzeldi.

Sorun ne olmuş olabilir? “ulan gitti belgeler” diye de tırstım, benzer bir durumun ortaya çıkma ihtimaline karşılık yedekleme yapsam mı?
(3) 

Bilimsel makalelerin yayım süreci hakkında

dali dili havali korna #1441834 
Makalelerde “başka bir dergiye yayımlanmak üzere gönderilmiş olmama” şartı tam olarak ne anlama geliyor. Diyelim x dergisine bir makale yolladım ve ret aldım, aynı makaleyi y dergisine yollayamıyor muyum? Yoksa burada, x dergisinde değerlendirme sürecinde olan makalenin y dergisine gönderilememesi mi kastediliyor?
(3) 

cd'ye windows yazma

dali dili havali korna #1437904 
eski bilgisayara xp kuracağım, flash diskle kurulum olmadı, zaten forumda da cd ile yapılması gerektiği söyleniyordu. iso dosyası 535 mb, mp3 cdsi yapmak için kullanılan 700 mb'lik recordable'lara yazılır mı yoksadvd mi almak gerek?
(2) 

cloud servisi önerisi

dali dili havali korna #1437489 
ücretsiz, şöyle en az 50 gb depolama alanı sunan bir servis var mı önereceğiniz?
(1) 

aygıt yöneticisine girememe sorunu

dali dili havali korna #1435659 
pc'deki virus bazı işlemleri yapmamı engelliyor. örneğin ethernet driver yuklemem gerekiyordu ve sorunu cozemiyordum, sonrasında command prompt'dan mesele halloldu, ama bazen aygıt yöneticisine de girmek gerekiyor ancak giremiyorum. combofix'i yuklemeye kalktım "run" kısmından sonra muhtemelen virusten dolayı kurulum da tamamlanamıyor.

ne yapmalıyım? command prompt üzerinden virüs temizlenebilir mi? ya da virüsün kurulumunu engelleyemeyeceği sağlam bir antivirüs programı mı bulmalıyım?
(1) 

bilgisayari virusten temizleme

dali dili havali korna #1435623 
bilgisayarda aygit yoneticisine erismeyi bile engelleyen bir virus var. aslinda genelde bir sorun yok ama gecen ethernet driverini guncellemem gerekti ornegin ve yonetici kismina giremedigimden halledemedim. bunun gibi baska sorunlar da oluyor ufak bir sorunu gidermek bile mumkun olmuyor boyle olunca da.

bir yandan formata da girismeye calisiyorum ama belki iyi bir virus programiyla halledilebilecek bir mesele. ne yapmami onerirsiniz?
(3) 

formatta fat 32 - ntsf meselesi

dali dili havali korna #1435619 
windows iso download tool kullanarak format isine giristim ancak bilgisayardaki biosa mevcut isletim sistemi aciliyor yine. iso dosyasini bir kez de fat 32 formatinda rufus ile hazirlayayim dedim ancak onda da otomatikman ntsf cikti ve degisen bir sey olmadi. izledigim format videosunda anlatilanlari birebir yaptim, bios ekranindaki goruntulerin bir kismini da asagiya birakiyorum, neyi atlamis olabilirim?
(3) 

Format sorunu

dali dili havali korna #1435303 
Usb'ye windows iso download tool'u attim, benim bilgisayardaki biosa uygun bir video bulup formata giristim ancak flasi ilk siraya koydugum halde format baslamiyor ve eski isletim sistemi aciliyor. Acaba iso dosyasini bir kez de rufus ile mi hazirlamayi denemeliyim, ya da yapmam gereken baska bir sey mi var?
(3) 

Cam filmi konusu

dali dili havali korna #1434686 
İki sorum olacak:

On cama film cektirmek yasak mi?
Yanlara kac derece cektirmeli ki şık dursun?
(2) 

isletim sistemi ile beraber bookmark gelmesi normal mi?

dali dili havali korna #1434663 
antix adinda debian tabanli bir linux isletim sistemi kullanmaya basladim. firefoxta noam chomskynin, new left reviewin falan sitesine kisayollar mevcut, linuxlarda rastlanilan durumlar mi bunlar?
(1) 

Arac kaskolari cekici hizmetini kapsiyor mu?

dali dili havali korna #1432889 
Diyelim yolda lastiginiz yarildi, stepne de yok, cekici cagirdiginizda ucretini sonrasinda sigorta firmasindan tahsil edebiliyor musunuz?
(3) 

Eskisehir'de bir saat

dali dili havali korna #1431409 
Yarin yolculuk esnasinda eskisehir'de bir saat vakit gecirmeyi planliyoruz, gormemizi onereceginiz iki-uc yer hangileri olurdu?
(3) 

e-devletten elektrik/doğalgaz aboneliği iptali

dali dili havali korna #1430711 
bu işlemi hiç yaptınız mı? iptal için ileri bir tarih verebiliyor muyuz? mobil imza şartı var mı?
(2) 

Redmi Airdots Tws & Mi True Earbuds

dali dili havali korna #1430358 
Redmi alacaktım ancak orijinallik konusunda sorun olabiliyormuş, amazon'da linkteki ürünü görünce mi true mu alsam diye düşünmeye başladım. her iki ürün hakkında bilgi sahibi olanlar önerilerini sunabilir mi?

www.amazon.com.tr
(6) 

yıkanabilir maske

dali dili havali korna #1430346 
bu tarz ürünlerden kullanıyor musunuz? kaç defaya kadar yıkanabiliyor, çabuk yıpranıyor mu?

urun.n11.com

urun.n11.com
(5) 

anne-baba için tablet oyunu

dali dili havali korna #1430345 
anne babalarınızın severek oynadığı tablet oyunları hangileri? anneme tablet aldık, birkaç oyun atacağım da.
(2) 

kulaklık

dali dili havali korna #1429403 
şu kulaklıklardan herhangi birini kullanan arkadaşlardan fiyat/performans yorumlarını alabilir miyim (genelde gürültülü olmayan ortamlarda kullanılacak, çoğu zaman koşu/yürüyüş esnasında):

Haylou Gt1 Plus
KZ S1D
QCY T5
Xiaomi Redmi Airdots Tws
Haylou GT1 Pro
Wavefun XPods 3
(1) 

mobilya alışverişi

dali dili havali korna #1429308 
başta alışverişi illa kurumsal bir firmadan yapalım diyorduk ama onlarda da çok fazla şikayet olduğunu gördüğümüzden daha esnek davranmaya karar verdik. ucuz ve az şikayet almış neresi varsa ürünleri parça parça oralardan alacağız. konuyla ilgili iki sorum olacaktı:

1- deneyimlerinizden yola çıkarak garanti, teslimat vb. konularda en çok nelere dikkat etmemizi önerirsiniz?

2- parayı peşin ödememek çok tavsiye edilen bir şey, peşin kısmı için makul olan oran nedir?
(3) 

lubuntu mu zorin os mi?

dali dili havali korna #1428758 
elimde epeyce eski bir asus eee pc 1000he netbook var, hızlandırmak için ssd takacaktım ama bu modellerde işe yaramaz dediler. en azından işletim sistemini değiştireyim diyorum, zorin'de karar kılmıştım ki lubuntu önerisi karşıma çıktı. hangisi daha etkili olur size göre?
(1) 

tablet önerisi

dali dili havali korna #1428712 
anneme alacağız. genel olarak video izlemek için kullanacak, bazı basit oyunları da yükleyebiliriz. samsung'lar işimizi görür gibi görünüyor, ancak eğer 600-750 tl aralığında işimizi görebilecek başka marka/modeller varsa onlara da bakacağız. öneriniz var mı?
(2) 

"stoktan satış"ın anlamı nedir?

dali dili havali korna #1428377 
N11'den alacağım elektronik bir üründe “stoktan satış” yazıyor. Başka bir satıcı “orijinal lisanslı ürün” ifadesini düşmüş. Bunlar arasında önemsenmesi gereken bir fark oluyor mu?
(4) 

cayma hakkı

dali dili havali korna #1428276 
internetten yapılan alışverişlerde cayma hakkında öngörülen 14 gün siparişin verildiği tarihten itibaren mi başlıyor yoksa siparişin elinize ulaştığı tarihten itibaren mi? mantıklı olan ikincisi ama bununla ilgili bir bilgiye erişemedim.
(4) 

şu sitelerden hiç alışveriş yaptınız mı?

dali dili havali korna #1427737 
bu sitelerin akakçe'deki puanı yüksek ama ekşi sözlükte ya da forumlarda haklarında pek bilgi yok. herhangi biri ile olumlu/olumsuz bir deneyiminiz oldu mu:

www.hepsinialalim.com

www.beyazavm.com

www.arcesdtm.com

www.beyazesyafirsati.com

www.asilev.com.tr

www.markacenter.com

mobil görünümden çık