(1) 

cpu yüzdesi nasıl düşürülür?

dali dili havali korna #1489505 
wise care kullanmaya başladım, aynı anda 8-10 sayfa açınca cpu direkt %60'ları görüyor. bu normal bir durum mu yoksa bakım-temizlik vs mi yapmak gerek?
(3) 

1500 tl civarı cep telefonu

dali dili havali korna #1489261 
Huawei Y5, Huawei Y6, General Mobile GM 8 gibi birkaç farklı marka/modele baktım ama hiçbiri içime sinmedi. 1500 tl civarında önereceğiniz bir model var mı? telefonu 10 yaşındaki yeğenim kullanacak bu arada.
(1) 

ankara-istanbul yolunda görülecek yer?

dali dili havali korna #1488597 
maşukiye ve sapanca gölü çok övülmüş ama fotoğraflara bakınca ilgimi çekmedi. bolu, sakarya, izmit civarlarında var mı görülmesini önereceğiniz bir yer?müze olabilir, tarihi bir bölge olabilir, ya da çok etkileyici bir doğal güzellik olabilir.
(1) 

ankara-istanbul yolu bayramda ücretsiz mi?

dali dili havali korna #1488560 
Ankaradan beylikdüzüne gideceğiz yarın. Köprü ve otoyolların bayramda ücretsiz olduğu söyleniyor ama hepsi ücretsiz değil diye biliyorum. Bizim rotamızdakiler ücretsiz olanlar arasında mı?
(4) 

yaşlı amcaların kullandığı türden bisikletler

dali dili havali korna #1487433 
eskisi kadar kullanmadığımdan yakın zamanda bisikletimi sattım. bulunduğum yerde bisiklet kiralayan yer de yok, o yüzden ara ara hasret gidermek için ucuzundan bir bisiklet bakıyorum. şu eski tip bisikletler oldum olası bana çok sempatik gelmiştir, ufak kasabalarda amcalar kullanır hani. işte onlardan nerede bulabilirim, sahibinden.com'a baktım yok, olmadı köy kahvelerini dolaşmaya başlayacağım:)
(7) 

aşı&alkol

dali dili havali korna #1486752 
aşı sonrasında alkol alımının aşının etkinliğini düşüreceği söyleniyor. aşıdan kaç gün sonra alkol alınabilir?
(4) 

uçak yolculukları hakkında

dali dili havali korna #1486734 
salgının başından beri uçağa binmedim, haftaya uzun bir aradan sonra ilk olacak. var mı seyahat öncesi dikkat etmem gereken bir değişiklik. hes kodum mevcut zaten, başka istenecek bir şey olmayacaktır herhalde?
(1) 

konut sigortası öncesi dask şart mı?

dali dili havali korna #1486699 
konut sigortası teklifi almak için bir acenteyi aradım "öncelikle dask yaptırmanız gerekiyor" dedi. acente dediğine göre muhtemelen doğrudur ama yine de daha önce böyle bir şey duymadığımdan garipsedim, buraya da bir danışayım dedim. var mı böyle bir durum?
(1) 

konut sigortası hakkında üç kısa soru

dali dili havali korna #1486542 
konut sigortası yaptırıyor musunuz? hangi firmadan? olumsuz durumlarda genelde ödeme yapıyorlar mı yoksa bahane mi sunuyorlar?
(2) 

dask zorunlu mu?

dali dili havali korna #1486540 
sözlükte dask'ı çok kötülemişler, ayrıca anladığım kadarıyla zorunlu olmaktan da çıkmış, ya da en azından bir yaptırım söz konusu değil yapılamaması durumunda. bilginiz var mı bu konuda?
(1) 

batı karadeniz'i iyi bilenlere bir soru

dali dili havali korna #1486092 
ağustosta batı karadeniz planımız var, onedio.com adresinden gidilecek yerleri aşağı yukarı belirledik, ama sizin muhakkak görülmesi gereken ve çok bilinmeyen köy, müze, plaj, tarihi yer vb öneriniz varsa alalım eksik kalmasın.
(2) 

akademik ingilizce ile ilgili bir entry

dali dili havali korna #1486069 
hangi başlıktaydı hatırlamıyorum ama akademik makalelerde kullanılması uygun olan ifadelerin derli toplu verildiği şahane bir entry vardı sözlükte, aramadım bulamadım. bilen var mı entryyi?
(2) 

biontech 2. dozun yan etkileri

dali dili havali korna #1486068 
kaçıncı gün azalıyor? ikinci dozu olacağım tarihten üç gün sonra uçak yolculuğum var, yan etkiler geçmiş olur mu yoksa yolculuğu bir-iki gün öteleyeyim mi?
(1) 

elektronik ürün kaydı ne işe yarıyor?

dali dili havali korna #1485999 
hepsiburada'dan bir notebook satın aldım, ürünle ilgili bilgilerde satın alma işleminden sonra kayıt yapılması gerektiğine dair bir ifade yoktu ama bugün tesadüfen denk geldiğim bir kılavuzda ürün kaydından falan bahsediyor.

kayıt yaptırmanın ne gibi bir avantajı var?
(2) 

iyifiyat.com.tr'yi nasıl bilirsiniz?

dali dili havali korna #1485515 
buradan bir elektrik süpürgesi bakıyoruz, diğer sitelerdekinden 600-700 tl civarında daha ucuz. site hakkındaki google yorumları da iyi ama sözlükte ya da başka yerlerde firma hakkında bilgiye ulaşamadım. siteden alışveriş yapmış olup yorum yapabilecek olanlar var mı aramızda?
(8) 

bitcoin işleri

dali dili havali korna #1484983 
kripto para mevzusuna son derece yabancı bir bireyim. ufak denilebilecek bir meblağ ile coin alıp kenara koyup unutayım diyorum. iki ayrı borsadan toplamda 1500-2000 lirayı geçmeyecek iki ayrı cins coin alacağım o kadar. niyetim bu işlere dalmak, al-sat yapmak değil. açıkçası bu işlerin geleceğine fazla itimadım yok.

bana önereceğiniz coin ve borsa ikilileri hangileri olur? ayrıca bu konuda buraya ilaveten hangi forumlardan öneri almamı önerirsiniz?
(1) 

chromebook & notebook

dali dili havali korna #1484667 
chromebook siparişi vermeye karar vermişken acer swift'in bir modeline denk geldim ve kararsız kaldım. aslında cihazı basit işler için kullanacağım, dolayısıyla chromebook işimi görür gibi görünüyor. ama fiyat farkı fazla değil ve kafam karıştı. siz hangisini önerirsiniz:

www.amazon.de

www.hepsiburada.com
(3) 

aşı&temas konularında iki soru

dali dili havali korna #1484117 
eşimin lösemi tedavisi gören bir yeğeni var. covid testi yaptırıp kendisini ziyaret etmek istiyor. ancak yolculuğu uçakla yapacak ve aklımıza takılan bir nokta var. yolculuğun hemen sonrasında yaptıracağı test, eğer yolculuk kaynaklı bir taşıyıcılığı söz konusu olursa, ne kadar doğru sonuç verecek? yani virüs çok kısa zaman önce vücuda girdiğinde de testte tespit edilebiliyor mu?

ikinci sorum da şu: "aşı olan kişi virüs taşısa da bulaştırmaz" diyenler var, hatta biontech için bir hekimin de böyle bir bilgi verdiğini hatırlıyorum. bu bilgi doğru mu? ya da sadece bazı aşılar için mi geçerli? (eşim sinovac olmuştu bu arada)
(2) 

aşı sertifikası konusu

dali dili havali korna #1483657 
türkiye'nin yunanistan ve bulgaristan ile yaptığı anlaşmalarla ilgili haberlerde "aşı olmuş ya da test sonucu negatif çıkan vatandaşlar, karşılıklı olarak her iki ülkeyi ziyaret edebilecek" deniyor. bunların ayrıntısını bulamadım. aşının tek dozunu olmuş olmak yeterli mi yoksa iki dozu da olmak mı gerekiyor, bilginiz var mı?
(2) 

eski notebook için işletim sistemi önerisi

dali dili havali korna #1483559 
işlemci bilgisi “Genuine Intel Genuine intel(r) cpu 575 @ 2.00ghz” olan 2 gb ramli notebook'a windows 7 home premium kurmayı düşünüyorum.

daha uygun olabilecek, linuxlar vb harici bir sistem var mı windows 7 serisinden önerebileceğiniz?
(1) 

HP Compaq Presario CQ60 hakkında

dali dili havali korna #1483089 
HP Compaq Presario CQ60 marka eski bir notebookumuz var. Ekranında sorun vardı, açılmıyordu, bilgisayar tamircisi de “600-700 tl masrafı var” deyince bir kenara koymuştuk. Geçenlerde bir denedim açılmaya başladı, yine de başka bir tamirciye göstereceğiz, aşırı bir masraf çıkmazsa yaptıracağız.

Asıl soracağım şu: Bu bilgisayarın tamiri olursa, ramini vs yükseltip en azından şöyle teams, zoom gibi programları kesintisiz bir biçimde çalıştıracak hale getirebilir miyiz?

İşlemci bilgisi “Genuine Intel Genuine intel(r) cpu 575 @ 2.00ghz” olarak görünüyor bu arada. Yüklü ram de 2 gb.
(4) 

aşı randevusu alırken çıkan uyarı

dali dili havali korna #1482824 
az önce aşı randevusu alırken ilk ekranda "inaktif" vs yazan bişeyler çıktı. onaylayıp geçtim. "acaba sadece sinovac mı açık" diye düşündüm ama sonraki ekranda iki aşı da işaretlenebiliyordu ve biontech'i seçtim.

ilk ekrandaki o uyarı yazısı neyin nesiydi anlamadım. ekran görüntüsü almak da aklıma gelmedi. randevu alan arkadaşlardan konu hakkında bilgisi olan var mı? bir de "28 gün" vs gibi şeyler yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
(4) 

mevcut işletim sistemini silmeden format atma

dali dili havali korna #1482781 
bu yapılabiliyormuş ama nasıl yapıldığı konusunda bir rehber/yazı vb bulamadım. windows 10 kuracağım bilgisayara ama windows 7 de kalsın istiyorum. windows 10'u ara ara kullanacağım zaten.

formatın hangi aşamasında neye dikkat etmem lazım windows 7'nin silinmemesi için?
(2) 

ayvalık ve cunda'da deniz ne durumda?

dali dili havali korna #1482720 
müsilaj cunda'yı da etkiledi mi? olumsuz bir durum var mı?
(5) 

basketbol topu

dali dili havali korna #1482719 
yetişkin için 7 numara mı almak gerek?

bir de, fiyat farkından ve seçenek çeşitliliğinden dolayı online alışveriş yapmayı düşünüyordum ama top inik geleceğinden bu sefer iğne-pompa vs de almak gerekecek değil mi?
(12) 

otomobilini çok sevenlere bir soru

dali dili havali korna #1482321 
otomobiliyle yakından ilgilenen, bakımını temizliğini ihmal etmeyen, aksesuarlarına özen gösteren arkadaşlar kendilerine nasıl bir hediye gelse çok memnun olurlardı? ya da otomobillerinde kullandıkları hangi alet, edevat, aksesuar vb.den çok memnunlar? bu profilde birisine hediye alacağım, o yüzden soruyorum.
(2) 

bloku mu bloğu mu?

dali dili havali korna #1481767 
"iktidar bloku" mu yoksa "iktidar bloğu" kullanımı mı doğru?
(2) 

format hakkında sorular

dali dili havali korna #1481149 
İşletim sistemi olarak Windows 7 kullandığım bir bilgisayarım var. 7 yi silmeden Windows 10 da kurmak istiyorum. Konuyla ilgili birkaç sorum olacaktı.

1- Yanlış hatırlamıyorsam Windows 7 yi kurarken önceki sistemi tamamen silmeden yeni sistemi kurma opsiyonu da vardı. Bu yapılabiliyor değil mi? Yani bilgisayarda iki sistemi de kurulu tutup, makineyi açtığımızda hangisini istiyorsak onu kullanmak?

2- Eğer 1’deki sorum için cevap evetse, böyle bir kullanım bilgisayara ekstra yük demek olmuyor mu? ben zaten Windows 7yi pc rahatlasan diye kullanıyorum ve memnunum ama bazı programları kullanmam için 10 gerekebiliyor. windows 10'u o nedenle kuracağım. Ama pcde iki sistem yüklüyken Windows 7’deki performans da düşmez mi?

3- İşlemci AMD A10-5800K 3.80 GHZ. RAM 4GB. Bu özelliklerle Windows 10 performansı nasıl olur? Bu konuda bir site var mı bilgisayar özelliklerine işletim sisteminin uygun olup olmayacağını kontrol edebileceğim?

4- 32 Bit işlemcilerin 64 Bite çıkarılabildiği doğru mu? Forumlara bakıyorum farklı yorumlar var. Benim “system type” kısmında 32 bit yazıyor sadece, 64’e uygun olabileceği yönünde bir ifade yok. Bu da bonus soru oldu artık:)

Teşekkür ederim.
(1) 

32 bit için wps office nereden bulabilirim?

dali dili havali korna #1480868 
linkte 64bitlik var sadece, bulduramadım 32 bit sürümünü:

linux.wps.com
(3) 

eski netbook için işletim sistemi önerisi

dali dili havali korna #1480486 
asus marka netbookuma cloudyready yükleyecektim ancak son anda gördüm ki 2019'dan itibaren 32bit'leri desteklemeyi bırakmışlar. önceden debian antix yüklemişliğim var ve bilgisayarı gerçekten de hızlandırmıştı ama o da terminal falan derken çok vakit kaybettiriyordu.

linux tabanlı, kullanımı zorlamayacak yani windowstan geçildiğinde kafar karışıklığı yaratmayacak, bilgisayarı kastırmayacak işletim sistemi önerileriniz hangileri olabilir?
(1) 

Chromebook kullanıcılarına üç soru

dali dili havali korna #1480448 
Amazon’dan chromebook siparişi vereceğim, marka-modele henüz karar vermedim ama ürünle ilgili genel üç sorum olacak:

1- Amazon siparişlerinde garanti konusu nasıl oluyor? Diyelim cihazda arıza oldu, türkiye’de yaptırma şansı var mı garanti kapsamında?
2- Chromebooklar sanırım ilk başlarda 32 gb’ymiş, şu anda 64’ler de mevcut. Kullanıcılar “64 şart” diyor mu?
3- Birkaç yerde “internete çok bağımlı bir alet” gibisinden yorum gördüm. Bu da mı ilk zamanlara özgü yoksa hala var mı chromebook’larda böyle bir durum?
(1) 

özel sağlık sigortasında yıllık prim artışları?

dali dili havali korna #1480163 
özel sigortalarda prim artışları neye göre belirleniyor. örneğin ilk iki yıl makul artışlar yapılıp üçüncü yıl aniden enflasyonun çok üzerinde artış olma olasılığı var mı? bunlar en baştan netleştiriliyor mu?
(1) 

özel sağlık sigortası sahiplerine bazı sorular

dali dili havali korna #1479577 
Özel sağlık sigortasının bu ara çok önerildiğini görüyorum, “40’lı yaşlardan sonra primler yükselir geç kalmış olursunuz” diyenler de çok, birkaç konuda görüş almak istedim.

Yaptıranlar “iyi ki yaptırmışım” diyor bu mesela? Bu konuda samimi cevaplar çok makbule geçer. Ayrıca, kapsamlı bir sigorta için ayda ne kadar prim ödemek gerekiyor ve bu primler yıldan yıla çok artıyor mu? Bir de, zaten sigortası olan bir kişi özel sigorta da yaptırdığında birtakım indirimler söz konusu olabiliyor mu?
(2) 

f.lux’un çalışmaması

dali dili havali korna #1479570 
bu uygulamayı bir süre önce kullanmaya başladım ama ekranda hiçbir değişim olmuyor kullanırken. ayarları da yaptım aslında. sözlükte de çok övülmüş. ekran kartında mı sorun var diye baktım, bir problem görünmüyor. neden kaynaklı olabilir problem?
(1) 

Chromebook modelleri arasındaki fiyat farkları

dali dili havali korna #1479565 
Sadece araştırma yapmak, ders sunmak vb amaçlarla kullanacağım bir chromebook alacağım. Amazon’dan fiyatlara baktım, 32 gb hard disk 4 gb ram gibi ortak özellikleri olup fiyatları arasında 70-80 dolar civarında farklılıklar olan modeller var. Hatta bazı modellerde fiyat farkı çok daha fazla.

Benim cihazdan çok fazla bir beklentim yok, o nedenle linkteki gibi bir şeyler alıp geçecektim, ama kullanıcılardan da biraz tavsiye ve fiyat farklarının nedeni hakkında bilgi alayım dedim.

Teşekkürler.

www.amazon.com
(2) 

Chrome os hakkında iki soru

dali dili havali korna #1479558 
1- ancak mecbur kaldığım zamanlarda kullandığı çok eski bir netbookum var (asus eee pc 1000he). Windows 7 ile ite kaka çalışıyor. Chrome os yüklersem canlanır mı makine?

2- Kullanımda chrome os’in bir dezavantajı olabiliyor mu? “İlla çevrimiçi olmak gerekiyor” vs yazılmış sözlükte, bu şart mı? Bahsettiğim makineyi zaten sırf bir şeyler okumak-yazmak için kullanıyorum.
(1) 

Calibre üzerinden cihaza aktarılamayan e-kitap

dali dili havali korna #1479396 
Kitap calibre’de ana belleğe yollanmış görünüyor ama kindle’a gitmiyor. Daha önce kablodan vs ötürü bağlantı sorunu yaşamışlığım vardı ama bu öyle bir sorun değil, calibrede cihaz görünüyor, aktarım da yapılmış görünüyor ama kitap kindle’da yok. Sorun ne olabilir?

kitabı e-posta ile cihaza yolladım ama yine de bir buraya danışayım dedim calibre ile ilgili problem konusunda.
(4) 

github'ı nasıl bilirsiniz?

dali dili havali korna #1479337 
aradığım bir programı bu sitede buldum ama daha önce buradan hiç download yapmadığımdan tereddüt ettim, güvenilir bir site mi?
(3) 

fiyat performans telefonu önerisi

dali dili havali korna #1478973 
annem için bir telefon bakıyorum. 1500-2000 tl arasında, büyük ekranlı, tercihen 64 gb hangi marka/modelleri önerirsiniz?
(1) 

notebook fan control benzeri uygulama

dali dili havali korna #1478616 
bunun pc için olanı var mı?
(3) 

kısıtlamalar & para çekme

dali dili havali korna #1478509 
genelgede gördüğüm kadarıyla bu konuda bir düzenleme yok. içişleri bakanlığının sitesindeki soru cevaplarda buna yanıt verilmiş ve para çekme koşulları belirtilmiş ama sitedeki soru "emekli maaş ve ödemeleri"ne ilişkin.

bununla ilgili uygulamaya dair bir bilginiz var mı? yani atm'den para çekmeye gittik diye ceza yer miyiz?
(10) 

tüp bu kadar tehlike bir şey mi?

dali dili havali korna #1478322 
eşimin balık kokusundan aşırı derecede rahatsız olmasından ötürü geçtiğimiz aylarda balkonda balık pişirmek üzere bir piknik tüpü almaya karar vermiştim. o ara önüme devamlı "aracın bagajındaki tüp patladı", "mutfakta tüp patladı, 2 yaralı" gibi haberler çıkmaya başlayınca vazgeçmiştim.

bu ara yine tüp fikri aklıma düşmeye başladı. birkaç web sitesine baktım, bazı noktalara dikkat edildiğinde gayet risksiz bir şey aslında. yine de duyuru sakinlerinden de bir görüş alayım dedim, hem abartıyor muyum diye hem de nelere dikkat etmek gerektiği konusunda.

teşekkürler.
(2) 

yasakta manavlar

dali dili havali korna #1478257 
genelgede manav, kasap vb yerlere de ikamete en yakın yer olması şartıyla temel gereksinimler için gidilebileceği yazıyor. benim ikametime en yakın olan bakkalda meyve sebze vs yok, mesela eve 1 km mesafedeki manava gitsem sorun oluyor mu?
(3) 

samsung telefonda "sim kart geçersiz" uyarısı

dali dili havali korna #1478253 
annemin telefonunda "şebeke kilitli", "sim kart geçersiz" şeklinde uyarı çıkıyormuş. sim kart kopyalanma olayı var mı diye btk'dan kontrol ettim bir sorun yok. yasak olduğu için telefoncuya da gidemiyor. aklımıza gelmeyen basit bir çözümü olabilir mi acaba?

model j7 bu arada?
(2) 

telefonunuzda virüs taraması yapıyor musunuz?

dali dili havali korna #1478154 
geçen gün telefonumunda gmail hesabımdan bir dosya göndermeyi çalıştım olmadı. ardından "malicious app is on your phone" şeklinde bir uyarı ile karşılaştım. pcde sık sık virüs taraması yapıyorum ama telefonda yapmadım hiç.

ne yapmamı önerirsiniz?
(1) 

e-postaları topluca yedekleme

dali dili havali korna #1477892 
gmail hesabım kapanacağından e-postalarımı yedeklemem gerekiyor. tek tek hangisi önemli hangisi değil diye bakmak çok vaktimi alacak, topluca bir yedeklemeyi nasıl yapabilirim?
(3) 

ses kaydını yazıya dönüştürme

dali dili havali korna #1477891 
böyle bir uygulama ya da program var mı, örneğin youtube'daki bir videoda yer alan konuşmalara yazıya dökebilecek?
(2) 

intihal raporu programı önerisi

dali dili havali korna #1476877 
bir makale için benzerlik raporu çıkarmam gerekiyor. turnitin harici kullanımı kolay bir program var mı önereceğiniz?
(2) 

maske satış yasağı genelgesi

dali dili havali korna #1476124 
geçen sene biliyorsunuz cumhurbaşkanı maske satışına izin verilmeyeceğini söylemişti ve ardından uzunca bir süre kimse maskeye erişememişti. işte o arada satış yasağı ile ilgili herhangi bir düzenleme yayınlanmış mıydı yoksa yasak "başkanın sözü kanundur" anlayışıyla mı uygulanmıştı? ben aradım taradım yasakla ilgili bir düzenleme bulamadım, o yüzden de bir sorayım dedim.
(3) 

blenderdaki sıcak yiyecekler için kullanmayın uyarısı

dali dili havali korna #1473650 
yeni aldığım blenderın kullanma kılavuzunda "sıcak yiyecekler için cihazı kullanmayın" diye bir uyarı var. google'ı bir taradım bu uyarı pek çok modelde varmış. fakat ürünün kutusunda bile çorba görseli var, hatta çorba yaparken blenderın kaç dakika süre ile kullanılması gerektiği falan da yazıyor. anlamadım ben, çorba kaynamadan mı kullanmak gerekiyor blenderı?

mobil görünümden çık