(8) 

Başkası adına utanmak?

Piukh #1580689 
Dün tek kişilik bir tiyatro oyununa gittik, ilk kısımları biraz garipti ve ''umarım beğenilir ya'' gibi bir kaygı hissetmeye başladım. Bu arada sorun doğrudan benimle ya da gittiğim kişilerle alakalı değil. O kadar kişi gelmişiz herkes bön bön bakıyor, oyuncu rezil olacakmış gibi geliyor ve bu beni rahatsız ediyor.

Halbuki burada bir sıkıntı yok, rezil de olunur vezir de. Mevzu benim rezillik hassasiyetim ile alakalı sanırım. Bu size de oluyor mu? Herkeste bir ölçüde var mı yoksa şahsi bir yamukluk mu merak ediyorum.
(10) 

Motosiklet konusunda kaygılı sevgili

Piukh #1577986 
En başından beri motosiklet sürmem konusunda evhamlıydı kız arkadaşım ama gerekli dikkati verdiğim ve yapısından ötürü evhama meyilli olduğu için çok dert edinmiyordum. 3 ay önce ufak bir kaza geçirdim ve köprücük kırığından ameliyat oldum. Haliyle şimdi konusunu dahi açamıyorum. Hafta sonları 2-3 saat, full ekipman kullandığımı aynı kazayı bisiklet ile de yaşayabileceğimi anlatsam da pek faydası olmadı. Geçen gün rüyasında motorla kaza yaptığımı gördü, gece gece uyandı 1 saat uyuyamamış. Sürme diye dayatamıyor da, motorla alakalı işleri duyunca yüzü asılıyor, morali bozuluyor.

O yüzden acaba eziyet mi ediyorum diye düşünüyorum. Sürmeyeyim desem yine içim gidecek. Uçayım kaçayım diye de sürmüyorum, mevzuyu böyle kafada rasyonelleştirmeye çalışıyorum kendi içimde.

Ne diyorsunuz?
(5) 

Turşuyu nereden alıyorsunuz?

Piukh #1574354 
Turşuya bayılırım ve çok faydalı olduğuna inanıyorum. Yaşadığım istanbul ilçesinde dahi doğru düzgün, kendi yaptığı turşuyu satan 2-3 yer var. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum.

Açılmış ve dolapta saklanan turşunun aylarca ekşimiyor oluşu, market raflarından alınanların ne kadar ''plastik'' olduğuna delil bence. Hal buyken daha çok turşucu, sirkeci olması gerekmez mi? Turşu ve sirke tüketmiyor mu halkımız yoksa? Ne düşünüyorsunuz?
(1) 

Motosiklet kazası ve şanzıman kitlenmesi

Piukh #1572775 
Servise gidecek motor ama belki fikri olan vardır diye buradan sorasım geldi. 5. vites, yaklaşık 80 90 km/s hızlarda giderken motosikleti düşürdüm ve yardıma gelenler çalışır vaziyetteki motoru kapattılar. Gidon kütüğü kırıldığı için çekildi ve 1 ay sonra ilk defa motora baktım.

Kontağı açtım ve arıza ışığı yanmıyordu. Çalıştırmadan evvel boşa alayım dedim ama 5'ten 4'e iniyor, 3'e inmiyor. Tekrar 5'e de çıkıyor. 6'yı denemedim. Terslik olduğu için start vermeden öylece bıraktım.

Sizce ne olmuş olabilir ya?
(7) 

50'li yaşlarındaki bir kadına hitap

Piukh #1567489 
İş vesilesiyle 3 yıl önce tanıştığımız emekli albay bir abi var. İş ile alakalı münasebetimiz kalmadı ama ara ara telefon ile hal hatır sorduk, muhabbet ettik. Şimdi de eşiyle birlikte yaşadığım yere geliyorlar, seni de bir göreyim dedi. Benim yaşım 30 bu arada.

Bu telefon görüşmesini yaparken aaa ne iyi yengeyle de tanışmış oluruz dedim. Bunu duyan kız arkadaşım da yenge nalaka gencom benim yaptı yandan.

Siz olsanız ne derdiniz, diyorsunuz?
(8) 

Arkadaşın anneannesinin cenazesine gitmek

Piukh #1554104 
Bunun için şehir değiştirir miydiniz ya da en yakın arkadaşınızın şehir değiştirerek yanında olmasını bekler miydiniz?

Bana biraz fazla geliyor. Arkadaşım gelmek istese dahi gereği olmadığını belirtirdim. Siz ne düşünüyorsunuz?
(2) 

Kalın sesli tek şarkısı olan eski kadın şarkıcı?

Piukh #1551905 
Saçma bir rap şarkısının nakaratından keşfetmiştim. Sanırım 70'lerde tek şarkısı ile ünlenmiş birisiydi. Arkadaşlarıyla gittiği gazinoda hadi sen de söyle derken beğenilmiş, bir süre sahnelere çıkmış, hatta bir araba modeline mi ismi verilecekmiş gibi bir şey okumuştum röportajından. Şimdilerde güneyde bir yerlerde kendince yaşayanlardan. Çok kalın ve güçlü bir sesi vardı.

Aklınıza biri geliyor mu?
(2) 

İstanbul Pendik taraflarında en iyi market?

Piukh #1545010 
Hem şarküterisi iyi hem içinde ne bileyim taze balık, kuşkonmaz, pellegrino ya da klozet kokusu gibi şeyler de bulabileceğin en iyi market hangisidir?

Viaport'un oradaki 5m migros geliyor benim aklıma, hem yolun karşısında da köylüce şarküteri vardı. Güzelyalı'daki Metro epey büyük ama toptancı gibi emin olamıyorum. Tuzla marina'daki carrefour da olabilir belki.

Uzun bir aradan sonra eve dönüyorum, sevgilim ve 2 arkadaşım için akşam yemeği hazırlayacağım. Evde hiçbir şey yok şu an ve tek seferde alabildiğimi almak istiyorujm, zamanım kısıtlı.

Sizin aklınıza neresi geliyor?
(2) 

KKM olayında makas farkı?

Piukh #1541588 
Bankada dokunmadığım bir miktar dövizim vardı ve bankadan KKM'de tutmak ister misin diye aradılar, anlatılana göre zarar etme durumum olmadığı ve son zamanlarda birkaç kişiden duyduğum için tamam dedim.

Şimdi araştırırken çevrim sırasında makas farkından zarar edilebildiğini okudum ama müşteri temsilcisi aynı dövizin yatacağını söylemişti. Var mı aranızda daha önce bunu kullanan birileri, oluyor mu böyle enayilikler?
(3) 

Erkek yüzük tavsiyesi?

Piukh #1540126 
Bu sıralar sabır sebat etmem gereken bir dönemdeyim. Kendime bazı hatırlatmalar vesaire yapıyorum ve aklıma acaba bunları yüzükle sembolleştirebilir miyim fikri geldi. Daha önce hiç yüzük takmadım, denemek de istiyorum.

Düz gümüş yüzük dahi olabilir ama estetik bir şey fena olmazdı. Bakındım biraz, iğrenç iğrenç kocaman taşlı, osman turalı yüzükler çıkıyor, beymen'de bile saçma sapan kuru kafalı yüzükler var ya.

Nereden bulunur, nasıl bir şey olabilir sizce?
(6) 

Kabalık kadınlarda daha sakil duruyor mu sizce?

Piukh #1539423 
Nasıl ifade etsem tam bilemiyorum, direkt olay üzerinden gidip tartışmak en iyisi sanırım:

Yıllar evvel bir barda arkadaş ortamında oturuyoruz. Kadınlardan birisi elf gibi, çok güzel. Tuvalete gitti geldi ''offf ağbi nasıl sıçmışım'' diye geri döndü. Bana çok itici gelmişti. Arkadaş ile aramızda bu mevzu açıldı bir yerden ve kararsız kaldık:

Kadınların güzelliğinde kibarlık, incelik DAHA fazla/yerleşik mi sizce?

Bunu bir erkek yapsa da kaba ve itici bence ama kadın yapınca daha itici geliyor. Demek ki kafamda kadınlar daha ''çiçek'' olarak kodlanmış ve bakıyorum etrafımdakilere e öyle? Tabii ki aynı argümanla, örtük korumacılık, centilmenlik ayaklarında cinsiyetçilik, türlü dayatmalar yapılabiliyor biliyorum. Ama diğer yandan anlattığım olaydaki gibi durumlar bana ne kadarı dayatılmış rol, ne kadarı tabiattan geliyor diye sorgulatıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
(3) 

Motosiklet hırsızlığı?

Piukh #1539323 
Uzun zamandır motosiklete heves ediyorum ve artık alacağım. Kafamdaki model kawasaki vulcan s ama 250k verip çaldırırsam içim kanar.

Bizim site pek hoş bir muhitte değil, garajın kapısı da bazen bozuluyor. İçeride 4 5 tane motor var ve aklıma geliyor: ya bir tane pikap çekip arkasından bir rampa salsalar bunları bir şekilde kaydırarak kilidiyle milidiyle uğraşmadan götüremezler mi? Nereden baksan 30 dk'da 1 milyon lera demek?

Baktım gayet sağlam taş motoruyla 30 dk'da anca kesecebileceğin kilitler var, süper ama motor dediğin kaç kilo? Kaldırır götürürler yani, bağlayacak bir yer de yok. Arabaya bağlanır mı? Ya da köşeye koyup arabayla bloke etsem?

Ne diyorsunuz sevgili duyuristler?
(5) 

Uzak mesafeye geçince günlük rutin, hal hatır?

Piukh #1539321 
İş sebebiyle 1 aydır ülke dışındayım ve 2 ay daha buralarda olacağım. En son böyle ayrı kalmalı ilişkim olduğunda sene 1939 falandı... Bu ilişkim de yeni ve gün içinde sürekli mesajlaşan bir çift değiliz. Biraz önce de mesaj atarken ''ne yapsın işte eve gelmiştir ya da arkadaşlarıyla plan yapmışlardır'' diye düşündüm ama hal hatır sormak mahiyetinde yazdım. Doğrusu çoğu zaman ne yaptığını bilmiyorum, bilmem de gerekiyormuş gibi hissetmiyorum, güvenim de tam ama umursamıyor gibi görünmüyorumdur inş.

Tabii bunlar insandan insana değişen, pek doğrusu yanlışı olacak şeyler değil de kafamda bir yelpaze oluşturmak için soruyorum. Sizde nasıl şekil alıyor iletişim böyle durumlarda? Ya da sizce ne olmalı?
(12) 

Ortalama biri olmanın dayanılmaz hafifliği?

Piukh #1539111 
Babası şehire göçmüş bir köylü olarak ara ara böyle bir his geliyor. Dvorak dinleyemiyorum mesela, zevk almıyorum, o ince detaylar kulağıma yabancı geliyor. Bir mansur ark, bir tarkan gibi sarmıyor... Ve pop müziğin ilgi çekiciliğinin, hikayemizden geldiğinden ama iyi müzik olmadığından eminim.

Bu örnek diğerlerine de yansıtılabilir. Ne bileyim godard da izleyemiyorum, envai çeşit deniz mahsulü yemişliğim var ama yine alabalık iyidir ağbi kılçıksız kolay yenir modundayım diğerlerini aramıyorum.

Ama işte elimdekilerin basmaklıp, sıradan şeyler olduğunu bilirken ''yaşamak işte bu ağbi'' diye mangal da yellenmiyor. Diğer yandan bende olmayanların peşinden gitsem ''aşk filmlerinin unutulmaz yönetmeni' olurum en iyi ihtimalde. Rafine zevkler, gusto peşinde koşmak da eğreti geliyor yani.

Böyle düz yaşıyor muyuz kısacası, hayır benim için sıkıntı yok ama monşer olmayan arkadaşlar sizde durum nedir merak ettim?
(4) 

Ormanda tek başına?

Piukh #1538723 
Şehir yakınlarındaki ormanlarda, mesela Ömerli Barajından Şile'ye kadar olan kısım, dolaşmak sıkıntılı mı? Serdar Kılıç gibi Bolu Dağlarında dolaşılmaz ama bu bahsettiğim ayardaki ormanlarda zırtlanlar peşimize düşer mi? Yoldan geçerken inip içine dalasım geliyor hep ya. 30 yaşında edeleli kıllı bir erkek için sıkıntılı mı sizce?
(1) 

İstanbul için estate developers?

Piukh #1534102 
Rus arkadaşımın kardeşi, İstanbul'da şu an için yatırımlık ve belki ileride eşi ve çocuklarıyla oturma durumunun da olabileceği avrupa tarafından bir daire bakıyor. Benim hiçbir fikrim yok açıkçası, var mı böyle yabancılar için Türkiye'de ev çekip çeviren büyük firma? Sorumululuk almak da istemiyorum o yüzden belki işini iyi yapsa da küçük firma ya da isim tavsiyesi veremem.

Belki işin içinde olan birileri vardır, nedir bu işlerin usulü? Sahibinden üzerinden bakıp alsalar, sıradan emlakçıya verseler olmaz mı mesela? Bunu işleri anlamak için soruyorum, atıyorum mesela ben gidip İtalya'dan ev alayım desem yine estate developers mı bakacağım?

Nedensellik üzerine bir deney?

Piukh #1533865 
Adını hatırlayamadığım bir deney ve tam olarak nedensellikle alakalı olmayabilir. Şuna benzer bir deneydi: Kapalı bir alan var ve içinde küçük toplar ile büyük bir top çarpışıyor. Küçük topların sayısı arttıkça büyük topun izlediği yol daha düzgün bir hal almaya başlıyor. Bundan ilk bahseden kişinin adıyla biliniyordu, bilmem ne etkisi gibi bir şey olmalı. Neydi bu ya?
(1) 

İlk defa iphone kullanacağım gizlilik için neleri kapatmam lazım?

Piukh #1530227 
Mesela android kullanırken google fotoğrafların çektiğim her fotoğrafı yedeklediğini sonradan fark etmiştim ve rahatsız ediciydi. Bu tarz şeyleri yaşamamak için soruyorum, telefonu daha açmadım.

Bir sürü ıvır zıvır şeyi vardır muhtemelen ve benim hiç de ilgimi çekmiyor, şirket hediye ettiği için kullanacağım.
(4) 

1 lt alkollü solüsyonu bavul bölümünde uçağa alırlar mı?

Piukh #1530188 
Büyük boy bavulda yer kaldı, bunu yanıma alasım var ama almayacaklarsa hiç uğraşmayayım. Normal alkolden bir farkı yok diye düşünüyorum ama fısfıs falan filan diye sorun çıkarırlar mı acaba bilemedim. Kargo bölümüne vereceğim bavulu, kabinden bahsetmiyorum bu arada. Ürün de şu linkteki:

www.eyupsabrituncer.com
(2) 

Zarar etmemek için arabayı kaçıncı yılda yenilemek lazım?

Piukh #1529795 
Orta segment araçlar tercih eden biriyim ve zarar etmemek için ne zaman yenilemek gerekir acaba diye düşündüm. Sadece ekonomik açıdan değerlendirmek istiyorum. Ya da yenilemek ekonomik olarak mantıklı bir tercih mi?
(3) 

Motosiklet ehliyeti kaç günde alınır?

Piukh #1527624 
B sınıfı ehliyetim var ve hala yeniletemedim. Motosiklet ehliyetini de almak istediğim için ikisini aynı anda aradan çıkarıp tekrar tekrar para ödemeyeyim diye düşünüyorum ama pek vaktim yok, yurt dışına çıkma durumları oluyor.

Hiç motosiklet kullanmamış birinin kursun kapısından girip, emniyetten ehliyeti ile çıkması arasında geçen süre ortalama ne kadardır?
(5) 

Borsada stop loss nasıl çalışıyor?

Piukh #1523564 
Borsadan falan anlamıyorum, ilgilenmiyorum da ancak bu mekanizma pratikte nasıl işliyor merak ettim. Coin muhabbetlerinden intihar edenleri de duyunca daha ilginç bir hal aldı.

Öncelikle stop loss varken insanlar nasıl batabiliyor? Atıyorum mesela luna'ya 100 birim fiyattan girmiştik 75'e düşerse elden çıkar emri vermek çok mu zor? Herkes vermiyor mu?

Yüz binlerce, belki milyonu aşan insanın olduğu bu piyasada stop loss sebebiyle fiyatların bir anda dramatik şekilde düşmesi gerekmez mi? Luna'ya bakıyorum tepeden dibi görmesi 4 gün almış, bu süre içinde gayet lineer düşüyor. Çok uzun bir süre değil mi? Neden 2. gün herkes elden çıkarıp gitmemiş? Ya da bu sırada çok düştü dipten alalım diyen başkaları mı giriyor?

Anlayamıyorum, 4 gün boyunca insanlar ekrana bakıp paralarının erimesini mi izliyor?
(10) 

Fotoğraflardaki diğer yüzleri sansürlemek

Piukh #1522390 
İş vesilesiyle gidilen fuarda tanıştığım birisi var. Ortak arkadaşımız yok, aynı şehirde ve hatta çoğu zaman aynı ülkede yaşamıyoruz, tanıştığımız gün dışında yüz yüze görüşmüşlüğümüz de yok ama 4 senedir arada hal hatır sorar, yılbaşında hediyeleşir, esince şarkı paylaşır, geyik goygoy yapar haldeyiz, twitterdan da takipleşiyoruz. İki tarafın da kişisel bilgilere (ev adresi, şirket, okullar vesaire.) sahip olduğu ve mektup arkadaşlığı türevinde, flört mlört durumları içermeyen bir iletişim içindeyiz. Durum bu.

Bana vakti zamanında aslında arkadaşını çektiği ama arkaplanı güzel bulduğu bir doğa fotoğrafı yollamıştı ve arkadaşının yüzünü sansürlemişti. Tek olduğu için, kişiyi tanımadığım için garip gelse de üzerinde düşünmedim ama sonrasında başka bir fotoğrafta yanında duran 2 arkadaşını da aynı şekilde kapattı. İlginç ve garip geldiği için sordum tabii ve ''onların izni olmadan paylaşıyorum o yüzden yüzlerini kapatıyorum'' cevabını aldım.

Anlıyorum dedim geçtim ama bu bana hala tuhaf ve aksi şekilde ayıp geliyor. Eğer benim bakmamda bir sakınca varsa hiç göndermemek daha uygun bence. Öbür taraftan diğerlerinin fotoğrafın gönderilme sebebiyle alakası olmadığını da anlıyorum. Bu arada gayet kamusal alanda çekilmiş, instalık fotoğraflardan bahsediyoruz.

Siz ne düşünüyorsun bu tavır hakkında? İdeali nedir?
(3) 

Bazı şeyleri itici bulmak ondan zaman zaman soğumak?

Piukh #1519949 
Ekşide sevilen kişinin kusurları gözünüze batmaz minvalinde bir yazı okudum ve beni düşündürdü. Sizlere de sormak istiyorum.

Mesela bazen bir hareket, bir cevap, bir tavır bende soğuma/itki yaratabiliyor. Ona olan sevgim azalmıyor ama itici buluyorum ve bu araya mesafe koymaya bile varabiliyor sevgim azalmasa dahi. Sevgim azalmıyor çünkü kötü niyeti olmadığını bilirim ama sonuçta benim hoşuma gitmeyen bir şey olmuş, kırılmışım belki ve uzaklaşmak istiyorum vesaire vesaire. Ayrıca böyle şeyleri açıkça da söylerim ben, kırıcı mı sizce?

Gerçek sevgi diye karşısındakini altın görmekten bahsedince biri acaba benim varamadığım bir sevgi derinliği mi bu diye düşündüm, sizde nedir durumlar?
(11) 

Masaüstü mü dizüstü mü?

Piukh #1519433 
Benim emektar laptop 7 senelik ve artık yavaş yavaş su koyveriyor. Son yıllarda ihtiyaç duymadığım için evden dışarı da çıkarmaz oldum ve yeni bilgisayar için hangisini alacağım konusunda kararsızım.

Bilgisayarda bana gerekli en önemli şey işlemci. Amatör seviyede ableton Live isimli müzik programını kullanıyorum. İşlemci yetmemeye başladığında upgrade ederim diye düşünüyorum. Oluyo değil mi böyle? 5 yıl sonra anakart uymuyor, güç kaynağı karşılamıyor falan diye komple yeni bir sistem kurmaya gider mi yoksa?

Masaüstü daha az arıza veriyor, verdiğinde de daha çözülebiliyor oluyor gibi geliyor bana, doğru mu sizce?

Toplama işlerine girilir mi yoksa direkt lenovo'dan hazır sistem alıp geçmeli mi?
(9) 

Başkasının fotoğrafını çekmekten çekinmek

Piukh #1519278 
Aynasız orta seviye bir fotoğraf makinesi almıştım zamanında işte bir yerlere gidince çekerim, biraz daha baktığım yeri görmeye çalışırım vesaire diye düşünerek ama kadrajda başka birileri varsa çekiniyorum göstere göstere çekmeye.

Mesela pazarın içindeyken o kalabalık yolu çekmek istiyorum ama diyorum ki bir sürü insan var, elimdeki makineden belli ne yaptığım, rahatsız olan birileri vardır muhakkak... Aynı şekilde başkasının böyle bir karede beni çekmesi de rahatsız edici geliyor şahsıma.

Bir de işin ilginç tarafı telefonla çekerken böyle olmuyor. Makineyle çekince iş başka bir boyuta atlıyor sanki.

Siz ne düşünüyorsunuz, hissediyorsunuz bu konuda?
(13) 

İş seyahetindeki giderler

Piukh #1518518 
Bu tarz seyahatlerde her şeyi yazıyor musunuz? Mesela 1 aylık yurt dışında bir yerdeydim, 5 euro'dan 2 kere araba yıkatmışım ama fişleri versem 3'ün 5'in hesabını yapıyormuş olacağım gibi geliyor, diğer taraftan cebimden 160 TL şirkete vermek de saçma geliyor. Bir de illa bunun gibi ufak tefek bir iki şey daha oluyor.

Nasıl yapıyorsunuz, alt limitiniz var mı?

Not: Uzman seviyesinde bir çalışanım, yönetici falan değilim.
(3) 

İlk entrylere nasıl gidiyoruz?

Piukh #1511101 
Eskiden profildeki entry kısmına tıklayınca sol taraftaki menüye geliyordu ve aşağıdan sayfa sayfa ilerliyorduk. Şu an orada sadece başlıkları görüyorum. Değişmiş galiba, şimdi nasıl eski entrylere gidiyoruz?
(2) 

Diğeri ile aramızdaki korkunç kopukluk?

Piukh #1509051 
Oturmuş hayaller kurarken birden bunu hissettim. Kimse kimseyi anlamıyor ergenliği değil bahsettiğim müsaadenizle açıklayayım:

Eşinizle birbirinizi anlayabilirsiniz, seneleri devirmiş olabilirsiniz, artık ifadeleriniz tepkileriniz birbirine benziyor bile olabilir vesaire vesaire ama yine de diğeri çok öngörülemez bir şey değil mi? Birine aşık olması ya da ayrılmak istemesi değil mesele, bunlar vakit ve zaman isteyen bir anda olmayan şeyler çoğu zaman, benim bahsettiğim mesela eşinizin bir sabah kalkıp intihar etmesi ya da uçağa atlayıp bambaşka bir hayat kurmaya yola çıkması.

Bunlar bana olmayacak şeyler gibi gelmiyor. Bence kimse bunu yapmayacağının taahhütünü de veremez. Başıma gelse çok üzülürdüm ama bir şey diyemezdim mesela, böyle bir şeyi asla yapmam da diyemiyorum kendi adıma. Çok düşük ama düşük olduğu kadar boktan bir ihtimal ama araba kazası gibi bir şey de değil; muallak var, boşluk var, kopukluk var ve suç yok.

Hiç böyle bir olay duydunuz mu daha önce?
Siz ne düşünüyorsunuz, benzer bir şeyi hissettiğiniz oldu mu?
İç bayan bir fransız filmi tadı da veriyor bu hissiyat, filmi çekilmiştir kesin, aklına gelen?
(1) 

Pcr testi öncesi alkol alımı

Piukh #1505246 
Seyahat için yarın öğlen pcr testine girmem gerekiyor, bu akşam 4 5 bira içsem sıkıntı olur mu?
(5) 

Eski virüslere ne oluyor?

Piukh #1497909 
Virüs mutasyona uğrayıp değişiyor ve şöyle böyle oluyor mevzusunu anlamıyorum. Diyelim ki elimizde A virüsü var ve kopyalanırken B oldu. Bu durumun A'lar ile alakası ne? Sanki hepsine uydudan güncelleme gelecekmiş gibi algılıyorum okuduklarımı ama neden böyle olsun ki? Virüs mutasyona uğrarsa abuzittin isimli yeni bir virüsüm olmuş olması lazım.

Dünyanın bir yerindeki hayvan pazarında gerçekleşen tekil bir mutasyon vakası tüm dünyayı etkiliyor, e şimdi virüs mutasyon geçirse dahi atıyorum Cibuti'nin dağlarında yaşayan birindeki A virüsü, virüse hiç yakalanmamış benim için tehlike olmaktan neden çıksın?

Anlamadım. :/
(5) 

Eski ehliyetlere ne olacak sizce?

Piukh #1497205 
Hala yenilemedim ve yurt dışındayım, yüksek ihtimalle son denilen 2022 yılı içinde yapamamış olacağım. Kafama takıldı bu iş, tekrar kurs murs uğraşma ihtimalimi düşününce küfrü basıyorum.

Sizce ne olur?
(4) 

İş yerindeki müdür ile anlaşmazlık

Piukh #1493026 
Yeni müdür ile aramızda bir uyuşmazlık var ve kafama tam oturtamadım, keyfimi kaçırıyor. Sizinle tartışmak istiyorum.

Bu departmanda çalışmaya yeni başladım ve müdür ile başka ülkelerdeyiz, ben müşterinin fabrikasında sattığımız üründen sorumlu mühendis olarak çalışıyorum, kendisi Türkiye'de.

2 hafta önce bizim ürünün dışında kullanıcı hatası sebebiyle bir kırık oluştu. Nasıl yaparız ederiz diye yardım istediler, bizim şirket de adamlardaki atölye yeterli mi diye birkaç bilgi istedi ama kılçıklı olduğundan fabrika bir türlü cevaplamadı. Bu sırada tabii benim başka işlerim de var.

Dün fabrikada toplantı yapmışlar ve ne uğraşıyoruz yapalım gitsin diyerek kendi atölyelerinde tamir etmeye karar vermişler. Ondan önceki akşam çalıştığım için dün gitmemiştim işe ve bu sabah bir baktım tamir edilmiş. Gayet de güzel olmuş. Kapağın hiçbir fonksiyonel özelliği de yok, sadece muhafaza görevi görüyor. Benim için problem yok, müdüre de son halini fotoğraflayıp gönderdim, konu kapansın diye.

Haberin olmasını beklerdim, yapacağımızı söylemiştik, böyle olması üzücü yazdı wp'dan. Ve birkaç ay önce buna benzer bir mesele daha olmuştu, yine aynı cümleleri mail ile göndermişti. İş oldu mu oldu, küçük ve standart bir iş için adamlardan bir sürü bilgi istiyoruz, maille yazması kolay ama işte kim peşine düşecek fabrika harıl harıl çalışırken. Müdür, tasarıma mail atıyor, tasarım müdüre, sonra o bana, ben fabrikaya... 2 haftadır oto sanayisine götürsek yaptıracağımız nitelikteki iş kaldı öyle, en sonunda yapılınca niye haberin yoktu oldu.

Bana kalırsa burada benlik bir şey yok. Müşteri öyle tercih etmiş, parça önemli olsa bile sıkıntı değil. Garanti dışı bırakırsın uygulamadan doğacak her sorunu olur biter. Varsa işleyişten şikayetin fabrikaya direkt at mailini, ben müşteriye bir şey deyince de bir şey dedin oluyorum. Hem üzüldüm nedir ya?

Böyle işleri kafaya takmayı lüzumsuz buluyorum. Yani şuraya şunu yazdığım vakte yazık. İşten çıkarsalar da umrumda olmaz açıkçası ama niye böyle keyfim kaçıyor çözemedim.
(10) 

Sevdiğiniz, bildiğiniz fotoğrafçılar kimler?

Piukh #1483822 
Aynı isimleri de yazabilirsiniz, kafamda bilinirlik açısından da sıralamada oluşsun istiyorum.
(5) 

Bu kadar yoksullukta yaşayamazdım diyor musunuz?

Piukh #1482774 
Sınırın ne olduğu önemli değil, böyle bir soru dahilinde yoksulluk kişiye göre değişebilir. Merak ettiğim kafanızda sınır olup olmadığı.
(9) 

Yatakta yaşanır mı?

Piukh #1482264 
Son zamanlarda bu alışkanlığım iyice yapıştı üzerime ve artık yatakta yaşamaya başladım gibi hissediyorum. Mesela kahvaltımı yaptım ve şimdi kahvemi alıp kitap okuyacağım yatağa yöneliyorum hemen, çalışırken yatak, film izlerken yatak, dur utube'a bakayım yatak... Yatağı toplayamaz oldum. Evde yalnız yaşıyorum ve yatak, yatak odasında. Çalışma odası var, salon var ama ben yine yatağa gidiyorum. Verimlilik açısından da bir şey değişmiyor gibi zaten masada da verimli çalışamıyorum ama hoşuma gitmeyen bir tarafı var.

Siz ne düşünüyorsunuz, var mı böyle huyunuz?
(3) 

Dermarollerı düzgün kullanamadım mi acaba?

Piukh #1478412 
Gözümün yan tarafı şakak bölgemde 10 senelik yüzeysel sivilce izleri var. Bunun için 1 mm dermaroller aldım ve dün ilk defa yaptım. Akşam yaparken normal derecede acıdı ve epey kızardı o bölge. Şimdi bakıyorum hiçbir kızarıklık, acı, yaptığıma dair emare yok. Acaba daha fazla mı bastırmalıyım, siz nasıl yapıyorsunuz?
(2) 

Eskişehir'de lise edebiyat hocası olan genç şairimiz

Piukh #1476429 
Bundan yaklaşık 10 sene önce kendince popüler olan, Tumblr Twitter gibi mecralarda sözleri kırpılan bir şairidi kendisi. Ankara'da üniversiteyi okuduğunu hatırlıyorum. Neydi adı ya?
(2) 

Bir doğu avrupa filmi?

Piukh #1466857 
2 adam vardı, ne olacağını bilmeden bekliyorlardı. Sanat filmi niteliğinde, gayet yavaş akan bir filmdi. Adamlardan birinin yemyeşil bir çayırda gökyüzünü izlediğini uzak plandan bir görüntüsü var aklımda ama filmi bulamadım bir türlü. Neydi ya?
(16) 

Sevgilinin kafasına yastıkla vurmak

Piukh #1464186 
Evvel zamanda bir akşam eski sevgilimle oturuyoruz. Herkes kendi dünyasına dalmış yaşıyor. Mutfağa gidip çay almak için koltuktan kalktım ve geçerken gözüm muhtereme takıldı. Mıknatıslı küçücük halkaları lego gibi birleştirerek şekiller yapmaya çalışıyor ama dünyadan koparak dalmış gitmiş, saçlar birbirine karışmış, üzerinde pijama. Bir an çok tatlı geldi, içim bi' kabardı, küçük çocuğu dişlemek istersin ya öyle yükseldim. Wes Anderson filmindeymişiz gibi her şeyin rengi birden pastelleşti, duvar kağıdında japon kiraz çiçekleri filizlendi (duvar boyalıydı.) ve tam o anda gözüme, arkasından kenara doğru kaymış kırlentin ucu ilişti. VEEE, evet, ucundan tutup bir anda çekerek pat diye (tatlı sert) vurdum kafasının arkasından...

Tam yaşadığım rahatlama ve tarık akan munzırlığında kahkahamın ilk harfleri ağzımdan çıkıyordu ki, bedenini hiç kıpırdatmadan ve yüzüne savrulan saçlarını çekmeden dönüp tokat yemiş şaşkınlığındaki gözleriyle ''ne kadar salak salak işler yapıyorsun ya, hayır komik mi, bunun normali-kaç yaşındasın sen...'' diye baktı, baktı, baktı. Ben bozuldum; ehe mehe, çok tatlısın, dayanamadım, tamam tamam yok bir şey diye kaçtım mutfağa. Elimle kavgaya tutuştum, ''çok tatlısın amk hııı'' diye küfür ettim kendime, bir daha yapmayacağıma ve bozulduğumu belli etmeyeceğime yeminler edip kendimi ve en çok da onu cezalandırdım.. :) Öyle işte, bu da böyle bir anım.

Neyse şimdi soruyorum size Romalılar: Yorumunuz nedir bu olaya, size yapılsa tepkiniz ne olur, yapar mısınız? Ve kaç kardeşsiniz? (sessizce genelleyeceğim çaktırmayalım.)
(7) 

İş yerinde mail golleri

Piukh #1456241 
Fabrikada üretim mühendisi olarak çalışıyorum. Günümün büyük kısmı aşağıda geçiyor, ofise gelince maillerime hızlıca bakabiliyorum ve bazen atladığım şeyler oluyor.

Bugün ilgiliye kişiye küçük bir mesele dahilinde soru sordum ve hemen "Anlamadım, ben size zaten nasıl olacağını mail atmıştım" diyerek o maili eke, herkesi de cc'ye ekleyerek kucağıma koydu. Hakikaten belirtmiş orada ama atlamışım.

Gün içinde bir sürü dolaylı yoldan mail geliyor bunun gibi cc'ye dünyayı ekleyen arkadaşlar yüzünden, personel işlerinden, diğer departmanların bilgilendirmelerinden... Genelde aklım sahada olduğu için ve telefon yoğunluğum olduğundan dikkat etmeye çalışsam dahi atladığım önemsiz ama bariz şeyler oluyor. Böyle suratıma çarpılınca da içime oturuyor açıkçası.

Evet, derdimi de paylaştım. Siz ne hissediyorsunuz, ne düşünüyorsunuz, ne yapıyorsunuz bunun gibi durumlarda?
(4) 

Barfiks sayısını artırmak

Piukh #1454573 
Ağır olmasa da düzenli spor yapıyorum ama yıllardır barfiksi takır takır çekemiyorum ve bunu kendime hedef edindim, eve bar aldım.

Zorlayarak 5 set 4 tekrar barfiks çekiyorum ve hedefim 5 set 10 tekrar. Pandemiden ötürü haftada 3 gün evde spor yapıyorum, sadece 1'inde barfiks var. son 3 haftadır hiç gelişme gösteremedim ve artık çalıştıktan sonra kaslarımda yanma olmuyor.

Nasıl yapmalı bu işi? Kapıdan geçip giderken barfiks çekmek işe yarar mı mesela? Dengeyi ve diğer günleri bozmamak için yapmıyorum ama faydası olur mu?
(3) 

Covid Antikor testi

Piukh #1444872 
Perşembe günü sabah çalıştığım şirket bu testten yaptırdı. Negatif çıktı ve iki gün sonra ne olur ne olmaz kontrol edin denmişti, ettiğimde yine tek çizgiydi. Bu sabah çöpe atacakken bir de ne göreyim C ve lgM çizgisi çok silik de olsa görünüyor. Yaptırdığım yeri aradım, bir şey yoktur ama devlet hastanesine gidin dedi. Gittim, onlar da muayene edip rahatsızlığınız yoksa test yapamayız, istiyorsanız özele gidin dediler.

Hiçbir rahatsızlığım da yok hakikaten, hatta dün ağırlık çalıştım gayet iyiyim. Bu testlerin bozulma durumu falan var mı, çekmecede duruyordu 4 gündür? Nasıl yorumlamalı şimdi bu olayı?
(10) 

Dekolteye bakmamaya çalışmak?

Piukh #1444676 
Ekşi'de de uzun uzun tartışılmış ama yaşadığım olay üzerinden hasbihal edelim istedim.

Geçenlerde bankada işim vardı, gayet güzel bir hanımefendinin önündeki sandalyeye oturdum ve sırasıyla şunlar geçti aklımdan:

-meme mi lan o?
-memintolar da tombiktoymuş.
-bakıyorum galiba ya, dur abazan gibi bakmayayım başka yere odaklanayım
-böyle de çok kastım galiba kadın bu halimden rahatsız olacak şimdi
-Hı?, evet, evet limiti 5000 liraya çekelim. (memeler aşağıda ne yapıyordur acaba, o derin çizgi... Bakmıyoruz aslanım, şhhh, birazdan çıkmış olacaksın..)

İşim uzun sürmedi de bir an evvel attım kendimi dışarı, bu zihinsel mücadeleden kurtuldum ve bildiğiniz rahatlamış hissettim. Şimdi burada bir problem var bana kalırsa çünkü memelere maruz kaldığımı düşünüyorum ve alt tarafı basit bir banka işleminde böyle olmamalı bence.

Kadına da hiç fettan falan diyemeyiz, baya bildiğin masum bir güzelliği olan, gayet doğal, kibar bir hanımefendiydi. Diyemezsin ki memelerin açılmış birader gözümüz kayıyor, kapat şunu. Ne haddime? E ben de dekolteye zevkle bakacak biri değilim, içimden geçse bile gururuma yediremem. Mevzu sadece benle de kalmıyor. Kısacası olayın içinde çirkinlik, kötülük yok bana kalırsa ama var bir sıkıntı.

Ne yapmalı bu sıkıntıyı çözmek için?
(2) 

twitter'ı nasıl kullanıyoruz?

Piukh #1442279 
Yeni açtım ve takip ettiğim hesaplar 100'e kadar çıktı. Hepsi ilgimi çeken paylaşımlar yapıyor ve ben kaçırmak istemiyorum ama bunu başaramıyorum. Mesela öğle aramda biraz bakıyorum akşam eve geldiğimde tekrar üste çıkmak 1 saat alıyor.

Bunun filtreleme olayı yok mu? Mesela o gün içinde paylaşılan ve en çok dikkat çekenleri sıralasın. Böyle olunca da az bilinenler arada kaynayacak. Nasıl yapıyoruz bu işi, başkalarına bakıyorum 300 400 kişi takip ediyorlar?
(4) 

Depozito savaşlarında ne yapmalı?

Piukh #1422466 
2 yıldır oturduğum daireden çıkma durumum var. Zamanında 1500 lira depozito vermiştim ve yine bile bile vazgeçiyorum galiba.

Öncelikle kendisi saygısız ve güvenilmez bir insan, eve girerken ufak tefek kalmış eşyaları aldırıp, temizleteceğini söylemişti ama sonradan binbir türlü bahane ile geçiştirdi ve tabii ki emlakçı karışmadı. Daha sonra da hiçbir konu için kendilerini aramadım, sadece zam için konuştuk.

Bugüne kadar 2 evden çıktım ve aldığım gibi bırakmama rağmen birinden depozitomu alabildim, diğeri sözde bahaneler ile oyalayıp yatırmadı ve 4. defa aramaktan utanarak lanet edip bıraktım.

Benim kendime yakıştırdığım: evden çıkmadan 1 ay önce ev sahibine haber vereyim ve kiramı da yatırayım, çıkarken gelip baksın, aldığım gibi teslim ettiğim için depozitomu versin ve ayrılalım. Ama bu yine olmayacak. Çıkacağım ay kirayı yatırmıyorum demek de hiç hoş bir hareket değil.

Boyaya saysın diyebileceğim bir durumu bile yok şu evin ama sırf kendime yakıştıramıyorum diye resmen enayi gibi parayı veriyorum. Siz ne yapıyorsunuz?
(1) 

Toprak nasıl yükseliyor?

Piukh #1414107 
Roma'daki Pantheon'un girişi aşağıda kalmış ve genelde de böyle bir kanı var gibi geliyor bana. Ayasofya'nın girişinde de 2. döneme ait kazı alanları vardı. Yaklaşık 2 bin yıllık yapılar, hiçbir zaman atıl kalmamış ve şehrin içinde. Toprak nasıl birikip yükseliyor? Savaş, afet olmuştur muhakkak ama olaylardan sonra önü düzeltilmez mi yahu? Höyükler bölgeye tekrar tekrar medeniyetlerin kurulması ile oluyor bu gayet normal çünkü yıkılıyor ve üstüne yenisi geliyor ama korunmuş binaları anlayamıyorum.
(2) 

Sağ elde uyuşma, acaba neden?

Piukh #1402772 
3 gün önce avcumun hem bölge olarak hem de derinlik olarak tam ortasında bir uyuşma ve ağrı başladı. O günden bugüne 2 3 saat aralıklarla uyuşma oluyor ve yaklaşık 20 - 30 sn sürüyor. Bazen dirseğin iç tarafından bir tel çekilerek tetikleniyormuş gibi başlıyor bazen de sadece elimin içinde.

Karpal tünel biraz daha bileğe doğru gösteriliyor ve ben daha 27 yaşındayım. Uygun randevu bulamadığım ve ne kadar ciddi emin olamadığım için sizlerden de fikir almak istiyorum.
(1) 

Excel Filtre

Piukh #1400106 
Mesela sütunların bazılarında a ve b var, bir de hem a hem b var. Ben bunları filtrelemek istiyorum ama seçenekler doğal olarak a, b ve a,b oluyor aslında sadece a ve b var. Yani mesela a, b,c için anlatayım:

1 a
2 b
3 c
3 a, b
4 a, b, c
5 a, c
6 b, c

Nasıl yapıyoruz bu işi? Filtrede a, b, c yani 3 değişken olsun istiyorum.
(15) 

''akıllı kadın'' deyince aklınıza kim geliyor?

Piukh #1395052 
Marie Curie de olabilir, Tomris Uyar da hatta Ching Shih de olabilir. Kimler geliyor aklınıza?
123  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık