(1) 

Telefonda gereksiz arka plan uygulamalarını kapatan uygulama önerisi

mikro patlama #1248751 
En son uber'in kafasına göre gps'i açıp (ki ayarlarda, izinlerde her yerde engellediğim halde) pilimi tükettiğimi gördükten sonra yüklü uygulamaların arka planda çalışmasını engelleyecek bir şey aramaya başladım. Kullanıp faydasını gördüğünüz android uygulama var mı?
(3) 

Pasaport damgalarının vize pulundan önceki sayfada olması zorunlu mu?

mikro patlama #1242149 
Vize pulunu sağ sayfaya yapıştırıp, o vizeyle giriş yaptığınızda damgaları sol sayfaya basıyorlar. Peki o sol sayfa giriş/çıkış/uzatma vs. sonucu doldu diyelim, sonra siz başka ülkelere giriş çıkış yaptınız, pasaportun sıradaki birkaç sayfası kullanılmış oldu. Sonra ilk vize aldığınız (ve hala geçerli vize) ülkeye tekrar giriş yaptınız. Yeni damgaları pasaportun sıradaki boş sayfalarına mı basarlar? Anlatabildim umarım.

* teşekkürler
(1) 

Düşük teminatlı sağlık sigortası almak mantıklı olabilir mi?

mikro patlama #1235805 
Soru şu: SGK'lı ve yurtdışındaki bir kişi için "çok ağır maliyetli bir şey olursa Türkiye'ye döner tedavime burada devam ederim" şeklinde düşünerek daha düşük teminata ve prime sahip bir sağlık sigortası almak mantıklı mıdır?

Tipik olarak teminatlar 100-300 bin TL gibi olabiliyor ama mesela 50 bin limitli ve daha düşük primli seçenekler de var ki, uç durumlarda çok yetersiz kabul ediliyor. Hiçbir aşamada TR'ye naklin mümkün olmayacağı ve masrafların 50 bin limitinin üzerine uçacağı bir senaryo ne kadar olası?
(3) 

Bir ülkenin borç yükünün ağırlığını belirleyen ekonomik parametre nedir?

mikro patlama #1234905 
Ülkenin borç yükünün, kendi kapasitesi için ne kadar fazla olduğunu belirleyen gösterge hangisidir? Mesela ekonomisi güçlü devletlerin görünürde borcu da rakamsal olarak yüksek oluyor ama bu o devletin batmak üzere olduğu, borçla günü kurtardığı anlamına gelmiyor, neye bakılır?
(3) 

Thy rezervasyonunda neyin çıktısını alıyoruz?

mikro patlama #1217551 
Vize vs. işlemleri için bileti satın almadan sadece rezervasyon yaptırdığımızda bize bir rezervasyon belgesi gibi birşey göstermiyor. Rezervasyonu görüntüle deyince rez. numarası ve uçuş tarihini içeren 1-2 satır çıkıyor sadece. Ekran görüntüsünü mü bastırmalıyım, emin olamadım.
(2) 

Eski model bir cep telefonu satın almanın sakıncaları neler olabilir?

mikro patlama #1215681 
Eski derken hala satışta olan, özellikle Android Kitkat sürümü yüklü modelleri kastediyorum. Aynı telefonun yeni ve eski özelliklerini karşılaştırdığımda önemli bir fark görmüyorum. Bellek, piksel artışı gibi şeyler benim kullanımım için önemsiz. Adroid sürümü sorun olur mu ya da aklınıza gelen başka bir olumsuzluk?

Örnek: Xiaomi mi5 ve mi4, fiyat farkı iki kat, bellek miktarı farklı ama bu benim için önemsiz. Neden mi5 alayım?
Teşekkürler.
(1) 

Dizüstü bilgisayar bataryanızı yenilediniz mi hiç?

mikro patlama #1215437 
Deniliyor ki, lityum bataryalar hiç kullanılmadan rafta bile beklese ortalama 3 sene içinde ölüyor ya da kapasitesi çok azalıyor. Bir satıcıya mesajla sordum 2014 üretim dedi. Birçok satıcının elindeki bataryaların yıllarca beklemiş olduğunu tahmin ediyorum.
Bataryanızı hiç değiştirdiniz mi? Üretim tarihine baktınız mı? Değişimden sonra pilde çalışma süresi normal miydi?
Teşekkürler.
(3) 

2.el kanepe, karyola gibi eşyalar ortalama ne kadar zamanda satılır?

mikro patlama #1214887 
Özellikle kanepe ve karyola gibi (nakliye ve hijyen nedeniyle) satışı nispeten zor eşyalar için soruyorum, fiyatın da 2.el piyasası için ortalama bir fiyat olduğunu varsayalım. Ne kadar zamanda satılır?

Bonus soru: Hangisi daha hızlı sonuç verir? sahibinden, letgo, facebook?

Teşekkürler.
(3) 

Internet aboneliği devir işlemi ne kadar zamanda tamamlanır?

mikro patlama #1212899 
Devredeceğim kişiyle birlikte bugün başvursam hemen tamamlanır mı yoksa haftalarca sürme ihtimali var mı?
(6) 

Filipinler havayolundan bilet al(ama)ma problemi

mikro patlama #1210033 
Bu havayolundan bilet almaya çalıştığımda, ödeme işlemi için butona basınca "Sorry, we cannot proceed, your transaction has automatically been cancelled" şeklinde bir hata ile sonlanıyor. Para çekilmiyor, limit sorunu yok.

Böyle birşey başına gelen var mı? Ne yapmak gerekir?
(4) 

İngilizce "yuel" ya da ona benzer okunan kelime hangi rakam olabilir?

mikro patlama #1208620 
Teleffuz edilen rakamlardan birini anlamadım, yuel gibi bişey dedi, 0-9 arası rakamlardan birisi olmalı, hangisi olabilir?
(4) 

Sadece 2 aylığına sabit telefon alıp sonra kapatmak kaça malolur?

mikro patlama #1207359 
Sadece 2 ay için sabit telefona ihtiyacım var. Telekomdan taahhütsüz olarak bağlatsam ve sonra (hiç kullanmadan) iptal etsem en düşük tarife ve işlem bedeliyle ne kadar masrafı olur?
(1) 

Noterlerin "sicil numarası" ya da ona benzer bir numaraları var mı?

mikro patlama #1207001 
Yabancı bir firma işlem yaptığım noterin sicil numarasını sormuş. Noterlerin sicil no, yetki belgesi no vs. gibi bir numaraları var mı, ne olabilir?
(2) 

"Applicant’s Full Name (Print):" deki print sözcüğünden kasıt ne olabilir?

mikro patlama #1206796 
Formda mesela adres bölümü de var ama orada "print" yazmıyor. Neden isim kısmında print yazmışlar? Formun yazıcıda isim bilgisi doldurulmuş olarak bastırılmasını ve diğer yerlerin elle doldurulmasını istiyorlar diyecem ama çok da mantıklı gelmedi. Çünkü form pdf ve editleyip doldurup yeniden basmamı bekleyemezler.

-teşekkürler-
(7) 

Acil durumlarda bir grup insanın yönetim ve iletişim sorunlarını çözmesi

mikro patlama #1205818 
Acil bir durum nedeniyle kendi başına karar verip hareket etmek zorunda olan ve birbirini tanımayan bir grup insan düşünelim. Bu grubun problemi çözene veya yardıma ulaşana dek geçecek sürede kendi içinde bir liderliğe ve iletişim biçimine ihtiyacı olacaktır. Normal şartlarda sesi çok çıkan veya baskın karakterli kişiler kontrolü ele alabilir bu da bazen iyi bazen de felaket olabilir. Görüş ayrılıkları, kavgalar da bazı kişileri veya grubun tümünü tehlikeye atabilir.

Soru şu: Bu tür durumlarda grubun nasıl lider (ve yardımcı görevliler) seçeceği, çatışmaya düşmeden nasıl iletişim kuracağıyla ilgili basit bir prosedür önerisi veya bu konuda araştırma vs. var mıdır?

* Prosedür olsa bile herkes bilmeyeceği için işe yaramayacağı iddia edilebilir ama eğer basit bir yöntem ortaya konur ve çeşitli eğitim kanallarında yer verilir, bilinirliği artarsa (örn. suni solunum gibi), gruptaki 1-2 kişinin bilmesi bile yeterli olur, çünkü bağımsız bir kaynakça tasarlanmış adil bir yöntemi herkes tercih edecektir.
(10) 

Noterler İngilizce belgeleri onaylamıyor mu?

mikro patlama #1205086 
Yapılması gereken iş şu: Yurtdışından alınmış, kişisel isim-adres bilgilerinin olduğu çok basit bir beyan formu var, ben bunu kendi bilgilerimle dolduruyorum ve noterin bu bilgileri tasdik edip imzalaması gerekli. Belgenin yeminli tercüman ile çevirisi de elinde. Ancak noter sadece Türkçe kopyayı onaylayacağını, İngilizce kopyayı yasal nedenlerle onaylayamayacağını iddia etti.

Böyle bir şey var mı gerçekten?

Yabancı firma Türkçe belgenin denkliğine güvenemez, İngilizce belgedeki noter onayına bakacaktır doğal olarak.
(8) 

Yangın sırasında kısa süreli olarak poşetten solumak

mikro patlama #1200352 
Kapalı alanlarda çıkan yangınlar sırasında kaçış yolu olduğu halde yoğun duman nedeniyle kapana kısılıp ölenlerle ilgili çok hikaye var. Böyle bir durumda kaçmaya kalkışınca içinize çektiğiniz ilk duman dolu nefesle birlikte olduğunuz yerde bayılmanız mümkün sanırım. Acaba büyükçe bir alışveriş poşetini kafamıza geçirip bir elimizle boğaz bölgesine gelen poşet ağzını sıkıştırsak, kısa mesafeleri aşmaya yetecek kadar zaman kazanır mıyız? Bu şekilde fazladan 2-3 nefes kazanırsak hayati bir fark yaratabilir. Bu konuda fikriniz nedir ve bu konuyu kurcalayan link paylaşabilirseniz de güzel olur çünkü ben bulamadım.

* poşetin erime sorunu yok, çünkü sorumuz ateş değil duman.
* poşetin görüşü engelleme sorunu da yok, ağır duman varsa zaten görüş olmayacak.
(1) 

Cepten internet kampanyasındaki bu kısıtlama ne anlama geliyor?

mikro patlama #1200126 
"Paket sadece internet erişim noktası kullanılarak yapılan bağlantılarda geçerlidir.İnternet erişim noktası, 3G netbook, notebook ve USB modemler tarafından kullanılan Mobil Genişbant (MGB/MGBS) erişim noktaları pakete dahil değildir."

Düşük hızlı (yani 4.5G değil) cepten haftalık internet paketi için böyle bir bilgi yazılmış. Ne demek istiyor. Evde, dışarıda normal şekilde internete girilebilir mi bu paketle? Kısıtlanan şey nedir?
(2) 

Gözlüklerde su/yağ itici kaplamanın faydası var mı?

mikro patlama #1198075 
Gözlük siparişi verirken camlara su veya yağ itici kaplama yaptırıyor musunuz? Bunun daha az/yavaş kirlenme anlamında bir faydası olduğunu düşünüyor musunuz?
(2) 

"appointment credit will be applied at purchase." ne demek?

mikro patlama #1196776 
Bir kursa başvuru aşamasıyla ilgili denmiş. Başvuru randevusu için kurs bedelinden ayrı bir ödeme mi talep ediliyor?
(2) 

İzinsiz ticari arama yapan bankaya nasıl ceza yazdırabilirim?

mikro patlama #1196357 
Hiçbir müşteri geçmişim olmayan bir banka tarafından düzenli olarak kart satışı için (otomatik) aranıyorum. Ben bu bankayı şikayet edip (ilgili kanun kapsamında) ceza alması için ne yapmalıyım?

* internet tabanlı şikayet yöntemlerini (t.i.s.s.) kastetmiyorum, orada yıllardır bekliyor zaten şikayetim. Ben zaman ayırıp fiziksel olarak başvurup uğraşmak istiyorum şikayetimin işleme konması için.
(4) 

Su saatinin içine su dolarsa ne yapılmalı? (capsli)

mikro patlama #1190464 
Vanayı açtığımda sayacın camının altına su doldu. Çalışıyor gibi görünüyor, çok yavaş bir sızıntı var, belki dakikada 1 damla. Böyle kalırsa en kötü ne olabilir?
(6) 

Su kaçıran rezervuara ne yapmalı?

mikro patlama #1190420 
Klozetin üstündeki rezervuarın iç aksamı eskimiş, çatlamış vs. suyu tam kesemiyor, uğraştıysam da işe yaramadı. Bu durumda,
1-Sadece iç aksamı değiştirmek mümkün mü? Rezervuara uyumsuzluk sorunu çıkar mı? Kendim takabilir miyim?
2-Rezervuarı komple mi değiştirmeliyim? Klozete uymama durumu olabilir mi?
Teşekkürler.
(11) 

Bu fotoğraf photoshoplu mu?

mikro patlama #1181577 
National Geographic'in instagram sayfasındaki bazı fotolar fazlasıyla doğallıktan uzak gibi geliyor. Bu fotoğraf bilgisayarda işlenerek mi bu hale gelmiş?

www.instagram.com
(5) 

Telefonunuzu hiç ya da çok az kullandığınızda şarjı en çok kaç gün gidiyor?

mikro patlama #1181155 
Soru akıllı telefonlar içindir. Özellikle herhangi bir uygulama kullanılmadığında ve çok az konuşma yapıldığında ya da mesela ikinci hat olarak yedekte tutulduğunda şarj ömrünün ne kadar olduğunu soruyorum.
Teşekkürler.
(2) 

Uçak bileti sitelerinin fiyat alarmları işinize yarıyor mu?

mikro patlama #1175777 
İlgilendiğim rotada fiyat alarmı oluşturdum, bana her gün 3 TL arttı, 5 TL azaldı gibi saçmasapan, hiçbir işime yaramayan bilgi mesajları geliyor (site skyscanner). Ben istiyorum ki sadece belirteceğim fiyatın altına düştüğünde bana mesaj atsın. Yani normali bu değil mi zaten? Siz hangi siteyi kullanıyorsunuz işe yarar şekilde fiyat alarmı almak için?
(2) 

Kimlik bildirme kanunu kapsamında hangi bilgileri vermeliyim? (Konutlarda)

mikro patlama #1173446 
Apartman yönetimi kimlik bildirimi için form verdi. Yalnız bir sürü gereksiz soru var gibi. Sorum şöyle:

1-Yasal olarak hangi bilgileri vermem zorunlu? Ortada (konutlar için) form-5 diye birşey dolaşıyor ama farklı sitelerde alakasız versiyonları var. Eğitim, meslek, medeni durum, evcil hayvan vs. gibi şeyler sorulmuş kimisinde, bunların kimlikle ne alakası olduğunu anlamadım. Formun resmi ve güncel örneğini de bulamadım.

2-Yılın zamanına göre eğer 2 ayrı evde kalıyorsam ve ikametim bunlardan birinde kayıtlı görünürken diğerinde bu belgeyi verdiğimde ikamet tutarsızlığı yüzünden ceza falan yer miyim?

teşekkürler.
(7) 

Hangisi doğru: "even more older" vs "even more old" ?

mikro patlama #1146592 
"older", "faster" dediğimizde sondaki "er" eki "more" anlamında diye hatırlıyorum, dolayısıyla "more older", "more faster" yanlış bir kullanım mı?
Yoksa "even more" vurgusundan dolayı anlamı güçlendirmek için mi böyle yazılıyor?
Bu ifadelerin biri mi yoksa ikisi de mi doğru?
(9) 

Bugün işinizi, gelirinizi kaybetseniz ne kadar dayanabilirsiniz?

mikro patlama #1143570 
Diyelim ki, bugün gelir kaynağınızı veya işinizi bir nedenle kaybettiniz.
Aksi gibi daha dün acil ve zorunlu bir nedenle (sağlık vs.) 1 aylık geliriniz kadar da -fazladan- bir harcama yaptınız.

Ne durumdasınız? İş bulana kadar, mesela 5-6 ay falan idade edebilir misiniz?
Yoksa battınız mı?
(1) 

Yurtdışından numaralı gözlük sipariş eden var mı?

mikro patlama #1141374 
Sonuçtan memnun kaldınız mı?
Reçetedeki numara bilgilerini ve gözbebeği mesafesini soruyorlar sadece (ki ölçmek zor değil)
Tıbbi açıdan bi sakıncası var mı?
(3) 

Organik gözlük camının ömrü kaç yıldır ve sabun zarar verir mi?

mikro patlama #1131854 
Kendi deneyimim, dikkatli kullandığım halde organik gözlük camının 2-3 sene içinde giderek bulanıklaştığı (her tarafı eşit şekilde) yönünde.
1-Camın ömrü mü bu kadar yoksa ben mi bişeyi yanlış yapıyorum?
2-El sabunu kullanarak yıkamak bu cama zarar verir mi?
(6) 

Yurtiçi uçuşlarda fazla rezerv. nedeniyle uçamayıp tazminat alabildiniz mi?

mikro patlama #1120072 
Biliyorsunuz yasal olarak yurtiçi uçuşlarda fazla rezervasyon (overbooking) nedeniyle uçağa alınmazsanız ücretsiz bilet iade/değişimi artı gecikme durumuna göre yemek/konaklama artı 100 euro tazminat hakkı bulunuyor. Başınıza geldiyse hangi havayolu ve haklarınızı tam olarak alabildiniz mi?
(2) 

Fotoğraf stüdyosu baskıları ne kadar dayanıklı?

mikro patlama #1110535 
Eskiden fotoğraf stüdyolarında pahalı cihazlarla filmden baskı yapılırdı. Şimdi dandik görünüşlü yazıcılar kullanıyorlar. Ancak bunların mürekkep ve baskı kağıdı kalitesi soru işareti. Kimlik, pasaport vs. gibi işlemlerde kullanılacak fotoğrafların uzun ömürlü (10+ yıl) olması gerekiyor, en azından tekrar çıkartmak zorunda kalmamak için. Bu durumda küçük fotoğrafçılara güvenmeli miyim, baskının uzun ömürlü olduğunu nasıl anlayacağım?
12   « Önceki Sonraki

mobil görünümden çık