(7) 

sürekli kaldırıma park eden araçlar

wild honey suckle #1581056 
Arkadaşlar bizim apartmanın önünden geçen yol işlek ve dar bir sokak. Apartmanların genelde otopark çıkışları falan olduğu için sokak üzerinde araba park edecek çok alan yok ve sokak dar olduğu için de çift tarafları parka da imkan yok. Bizim apartmanın önü ise geniş sayılabilecek bir kaldırım. Bazen aynı bazen farklı araçlar olmak üzere sürekli apartmanın önünde park ediliyor. Elinde pusetle, koltuk değneğinle, tekerlekli sandalyenle yürüyebilmenin tek yolu direkt yola inmek.
polise şikayet ediyorum ceza yazıyorlar, ertesi gün gene ediyorum "aynı ay içerisinde aynı durumdan ceza yazamam" diyor. belediyeyi arıyorum metal duba koyması için, "okul, hastane yakını değilse koymam" diyor.
camda oturup sığır avlamaktan sıkıldım. geçen gün salak bir kadın öyle bir park etmiş ki bizim apartmanın otoparkına asla dönülmüyor. o kadar pervasızlar. bunun bir çaresi yok mu? belediye cidden söylediği nedenlerden dolayı metal duba koyamaz mı?
(8) 

Gereksiz yapılan bebek alışverişleri

wild honey suckle #1580639 
Sayın sözlükçüler,

Hamileyim ve bu konulardan zerre anlamıyorum:)

Bebek ve çocuk ürünleri bildiğiniz gibi adam silkeleme şiarıyla oluşturulmuş bir derya. Milyar tane ürün var ve çoğu fahiş fiyatlara. Siz tecrübeli anne babalara soruyorum,

Şunu şunu aldık almaz olaydık bir kere kullanmadık dediğiniz şeyler neler? Mesela bana sürekli sterilizasyon makinası çok gereksiz diyorlar. Siz heves edip neler aldınız ve kullanmadınız? Tabi aynı şekilde kesinlikle al dedikleriniz neler?

Teşekkürler
(6) 

Çağlanın yendiği başka ülkeler var mı?

wild honey suckle #1579868 
Bugün çalıştığım çok kültürlü okula çağla getirdim. Kolombiya'lısından, ABD'lisine, İspanyol'undan, Hintlisine kimse ne olduğunu bilmiyordu. Hatta İngiliz direkt tohum falan sandı. Çağla bizden başka nerelerde yeniyor, yoksa bize özgü bir şey mi?
(14) 

İnsanların çocuk ismi seçme kriterleri neden bu kadar değişti?

wild honey suckle #1578966 
Eskiden türkçüler, türkçü isimleri koyar, dinciler, klasik arapça kaynaklı ama mantıklı isimler koyar, bir tık daha modernler de dönemin moda isimlerini koyar geçerdi.
Şimdi isimler her kesim için o kadar kötü olmaya başladı ki.

Paşa, Alfa gibi evcil hayvan isimleri koyanlar mı ararsın, liya, miya, nina, gibi dört harfli nereden geldiği ne anlam ifade ettiği isimler koyanlar mı, dincilerin 2 isim sevdası mı.. nerede kaldı zeynepler, mehmetler falan. islami isimse bunlar da islami. modern isimse, batuhanlar, gökçeler, dilaralar falan nerede? cidden anlamıyorum yeni nesilin bu denli kötü isimler koymasının bir sosyolojik nedeni var mıdır?

şu an okuttuğum sınıflarda sarya, parscan, hafız falan isimli çocuklar var. isim seçme kriterlerimizi bu kadar kökten değiştiren neydi?
(1) 

Vadesi gelmemiş vergi için tebligat neden gelir?

wild honey suckle #1578421 
Arkadaşlar dün evde ptt stickeri bulduk. Bir tebligat geldiğini ve muhtara bırakıldığı yazıyordu. Gittik onca iş güç arasında aldık. Bir baktık bu sene aldığımız bir arsa için arsa ve tabiat varlıkları koruma vergisi. ama vade mayıs 2024. altta da faiz uygulanacaktır falan yazıyor.
sonra eşimin iş yerinde bir adamın hesabını dondurmuşlar sebep gene vadesi gelmemiş olması gereken bir vergi borcu yüzünden zaten e-devlette de böyle bir borç gözükmüyor.
bu devlet ne yapmak istemektedir? bu hareketlerin sebebi ne? bu hatalar nasıl düzeltilebilir?
ben vadesi gelmemiş vergimi önden ödemek istemiyorum ama evime tebligatlar yollanıyor. ne iş?
(6) 

Antik şehirler neden terk ediliyor?

wild honey suckle #1577892 
Şimdi düşünelim antik büyük bir şehir, Pergamon olabilir, Efes olabilir. Kendi içlerinde kanalizasyondan tut, tiyatroları, hali hazırda işleyen hamamları, market alanlarıyla bir sonra gelecek medeniyetler için hazır konak. neden bu denli büyük ve önemli şehirler terk ediliyor? nasıl oluyor da bir anda antik şehirler oluşabiliyor? bir anda şehrin tüm nüfusu yok oluyor ve yerine kimse konmuyor mu?
(3) 

5 haftalık hamilelikte hiçbir şey hissetmemek normal mi?

wild honey suckle #1577292 
Selam gençler,

5 haftalık hamileyim 2 defa beta hcg kan testi verdim artış gayet normal gözüküyor. Maalesef hem kendi hem eşimin işleri nedeniyle bebiş 7,5 -8 haftalık olana dek doktora gidemeyeceğiz, zaten kendisi de şu tarihte gelin kalp atışını duyarız demişti yani çok da acil gelin bakalım demedi. (Kese minnacık olduğu için zaten ilk ultrasonda görülmedi)
Sorun şu ki, ilk günler regl tarzı ağrılarım ve reflüm varken şu an hiçbir şeyim yok. Yani bilmesem hamile değilmişim gibi normal yaşıyorum. Herkes yok bulantı, yok şu yok bu diyor ama hiçbir şey yok. Doktora da gidemem iş gezisindeyim. Kaldı ki doktora gidip hiçbir semptomum yok desem garip kaçacak.
Benim sorum bu normal mi? Yani burada hamileliğini bu şekilde geçirmiş olup, wild honeycim bu çok normal kendini yıpratma diyebilecek birileri var mıdır:(
(26) 

Böyle bir durumda bozulur muydunuz?

wild honey suckle #1576771 
Diyelim ki evlendiniz. Düğünde hatırı sayılır miktarda altın takıldı. altın fiyatlarının yükselmesiyle beraber de iyice değerlendi. sürekli çift olarak yatırım yapma gereğini konuşuyorsunuz. ne eviniz ne şirket aracı haricinde kendi arabanız var. aylık geliriniz de iyi seviyede. yarın öbür gün kredi çekseniz sorunsuzca ödeyebilme imkanınız da var.

ama eşiniz altınların kendisinin olduğunu söyleyip asla ortak bir yatırım yapılması ve belki ev alınması için dahi vermiyor. sonuçta siz bir ailesiniz bir şey yapılacaksa birlikte yapılacak. ama kadın tarafı sürekli altınları hariç tutup erkeğin kendi imkanlarıyla yatırım yapması gerektiğini iddia ediyor. ayrıca doğum günü, evlilik yıl dönümü gibi özel günlerde de sürekli olarak altın ziynet talep ediyor.

siz erkek olarak buna bozulur muydunuz? eşinizin size güvenmediğini ya da yarın öbür gün ayrılma ihtimalini gözettiğini düşünür müydünüz? yoksa tamamen bu erkeğin görevi, çalışsın kendisi alsın der miydiniz?
(2) 

Bu insanların nasıl Portekiz pasaportu alabilmiş?

wild honey suckle #1576247 
Özel derse gittiğim bir aile var. Aile yakın zamanda atalarının İspanya'dan kovulduğunu bu yüzden vatandaşlık davası açtıklarını ve İspanyolca bilmek zorunlu olduğu için aynı şekilde Portekiz'den pasaport aldıklarını söyledi. "Nasıl ya, nerelisiniz ki" dediğimde, valla Türküz, müslümanız biz de anlamadık dedi. Nasıl alabildiklerini sormak istemedim meraklı gibi. Bu nasıl olabiliyor? Bu insanlar aile seçerelerine nereden baktı da 500 yıl öncesini görebildi?
(6) 

Sürekli kaldırıma park eden araçları şikayet etmek ve çözümsüzlük

wild honey suckle #1576181 
Bizim apartman girişinde kapının hemen sağına ve soluna devamlı olarak tüm kaldırımı kapatacak şekilde park eden araçlar var. yani apartmandan yaşlı veya bebekli biri çıkınca direkt yola inmek zorunda yürüyebilmek için. sokağımız da sahil yolunun alt geçidinin çıktığı sokak yani bir hayli trafiği var. elli kere belediye'ye ve polise şikayet ettim. asla geri dönüş olmadı. hadi polis ceza yazdı diyelim bu adamlar salak mı aynı yere park etmeye devam etsin. hangi apartmanda yaşıyorlar onu da bilmiyoruz ama artık sinirlerimiz bozuldu. bunlara nasıl bir yaptırım sağlayabiliriz. delirmek üzereyim insanların anlayışsızlığı ve mallığı inanılmaz boyutlarda. ne gibi çözüm seçenekleri var?
(5) 

Gerçek ahşap parke nasıl düzeltilir?

wild honey suckle #1572891 
Selamlarrr,

Annemlerin evi gerçek bu bildiğimiz ahşap parkeyle kaplı ama yıllar içinde mobiyalar itile çekile korkunç derecede çizik ve dışındaki parlak vernik de matlaşmış. Malum pahalı da bir şey olduğu için değiştirmek söz konusu değil. bunlar zımpara falan ile düzeltilip vernikelenebilir mi? çok mu uzun sürer? bunu profesyönel olarak yapan firmalar var mı? ne kadar tutar?

Teşekkürler
(2) 

90'lı yıllar televole dedikodusu - Kim bu futbolcu?

wild honey suckle #1571427 
Bir Türk futbolcu, eşiyle alakalı bir sorun yüzünden hayatı kararıyor, futbol hayatı falan bitiyor. Sorun ne hatırlamıyorum, sadece televole tarzı programlarda üzgün bir müzik eşliğinde verildiğini hatırlıyorum. Eşi hasta oluyor olabilir, ölüyor olabilir, aldatıyor olabilir hiç hatırlamıyorum.
Ama bu futbolcuyla alakalı "o olaydan sonra bir daha hayata tutunamadı futbol hayatı bitti" gibi şeyler hatırlıyorum.

Kim olabilir bu futbolcu ve olay nedir?
(3) 

Ülke kara sınırından kaç kere gir çık yapılarbilir?

wild honey suckle #1569168 
Şimdi diyelim ki Edirne'de yaşıyorsunuz. 24 saat içerisinde kaç kere Yunan'a girip çıkabilirsiniz. Bunun bir sınırı var mı?
Mesela geç, limit dahilinde alkolünü al (2 litre mi ne) giriş yap türkiye'ye, götür koy, dön geri yine geç. Bunu tekrarla dur.

Bu şekilde yapmak yasal mı? yoksa bir sınır var mı?
(9) 

Ev sahibi mi haklı?

wild honey suckle #1566713 
Selamlar gençler,

Uzun zamandır kafamı kurcalayan bir konu hakkında konuşmak istiyorum.. Şimdi biz 2020 Mayıs ayında evimizi tuttuk. Ev sıfır evdi ve ilk kiracısıyız. 3 senedir bir kez olsun kira geciktirmeden oturuyoruz. ev sahibimizin annesi ve abisi bizimle aynı muhitte, sahil tarafında bayağı eski ama lüks sayılacak bir apartmanda oturuyor. en az 300 m2 falandır evleri ve direkt deniz manzaralı. (bu arada ev "ev sahibimizin" annesinin üzerine, biz de kirayı her ay ev sahibinin annesine yatırıyoruz) geçen sene ev sahibimiz bizi arayıp başka bir ev alacağını söyleyip evi satışa çıkartacağından bahsetmişti. nezaketen istersek öncelikli olarak bize satacağını belirtti. teşekkür edip, satın alacak paramız olmadığını, böyle bir planımız da olmadığını belirttik ve kaderimizi beklemeye başladık. gel zaman git zaman, hiç ses çıkmadı. dedik demek ki satmaktan vazgeçti. şubat ayındaki depremden sonra ev sahibimiz bizi tekrar aradı. annesinin evinin depremde çok riskli olduğunu, abisi ve annesini bizim eve taşıyacağını belirtti. biz öncelikle bu problemi başka şekilde çözüp çözemeyeceğimizi sorduk ve kiranın artışını teklif ettik. bu şekilde annesi ve abisi zaten geçici olarak çıkacakları kiralık evin kirasını ödeyebilirlerdi ve bizim de düzenimiz bozulmazdı. (çünkü o ev yıkılıp yapıldıktan sonra zaten kendi evlerine döneceklerini düşünüyorduk). ev sahibimiz kiraya zam yapacağını (%100'ün üzerinde) ancak gene de 3-4 ay içerisinde evden çıkmamız gerektiğini belirtti. biz madem çıkacaksak zam yapmayacağımızı ve bunun vicdani ve adil olmadığını belirttik. daha sonra ev sahibimiz bize ihtar yolladı. ihtarda "ihtiyaç durumu oluştuğu için" yazıyordu. ancak tesadüf annesinin oturduğu apartmanda tanıdığımız var ve apartmanda anlaşma sağlanamadığını ve yıkım olmayacağını söyledi. şimdi arabulucuya gitmiş. biz bu adamın iyi niyetli olmadığını düşünüyoruz. haklılık oranımız nedir? yarın bir gün davaya giderse iş başımıza neler gelebilir? sonuçta ihtiyaç hali oluşmadı ve önümüzdeki süreçte de oluşmamış olacak. sırf "ben orda değil burda oturmak istiyorum" diyip kiracı çıkarabilir mi?

Tşk
(3) 

Usulsüz ambulans kullanımı

wild honey suckle #1536212 
Selam duyuru,
Her sabah beş civarında çakarları ve sirenleri açık olarak dolaşan ambulanslar var. birkaç gündür aynı saatte aynı ambulansın çakarları açık olarak, trafiği yararak yolculuk yapmaya çalıştığını fark ediyordum. bugün ilk kez ambulansın yolun kenarından biri polis olmak üzere birkaç yolcu alıp sakin sakin giderken ilerde tekrar çakar açıp yolu yakarak ilerlemeye çalıştığını fark ettim açık ve net bir şekilde ambulansın usulsüz kullanımı olduğunu düşünüyorum ambulansın plakasını da aldım nereye şikayet edebilirim?
(1) 

karadeniz kültürü - horon sorusu

wild honey suckle #1534715 
Selam
Bu horonlarda sürekli bağırarak direktif veren bir abi oluyor o nasıl seçiliyor? söylediği şeylerin bir adı var mı? mesela antep'de yah çekmek derler, ortaya gelip yah yah diyorlar ya, bu horonlardaki manilerin veya direktiflerin bir terimi oluyor mu?
(10) 

Eskinazi soyadı

wild honey suckle #1521637 
Selam,

Soyadı Eskinazi olan bir Musevi (yahudi??) tanıdığım var. Sanırım aşkenaz’dan geliyor olmalı ancak soyadı kanunu çıktığı zaman eski-nazi olarak anılmayı neden okeylemiş olsunlar ki?

Bonus sorular:

Türkiyede aşkenaz yahudisi var mı?
Musevi mi, yahudi mi politically correct?
(10) 

Gösteri biter bitmez ya da henüz bitmeden salondan çıkan seyirciler

wild honey suckle #1518925 
bugün bir gösteriye gittim, acaip emek gerektiren büyük ölçekli bir prodüksiyon, insanlar baktılar bitmeye yakın olmuş, sahnedekiler selam vermeye geliyor, kitleler halinde kalkıp giyinip çıkmaya başladılar. baya bildiğin daha alkışlamamışız bile, onlarca kişi çıkışa yöneldi. sahnedekiler selam verirken salonda o kadar az kişi kalmıştı ki aşırı üzüldüm. bu sizce sahnede konser, tiyatro veya dans sanatçılarını etkileyen bir durum mu? yoksa ödedi biletini defolsun gitsin bana ne mi diyorlardır? ben olsam aşırı gözüm takılır, akşam da kendime dert ederdim.

bana korkunç ayıp geliyor böyle şeyler ya:( dünya hassas kalpler için cehennemdir yemin ediyorum.
(13) 

Sıkıntılı bir ayrılık ve dava sorusu

wild honey suckle #1518455 
Selam arkadaşlar,

Yakın bir arkadaşım bir hafta önce üç senedir beraber yaşadığı kız arkadaşı tarafından terk edildi. Buraya kadar bir sorun yoktu. Kız sıkıldım falan filan demiş. Olur böyle şeyler. Bunların evi ortak olduğu için bir de üstüne üstlük kızın şirket arabasının taksitlerini ödedikleri için bizim arkadaş oturup nasıl halledeceğimizi konuşalım demiş. Şirket kıza araba kiralaması için para veriyormuş, dilerseniz araba alın üzerinize demiş. Bunlar da kredi çekmiş, şirketten gelen parayı da eklemiş bir senedir kredi ödüyorlarmış. Kız biraz çekmiş, bizim eleman 160 bin çekmiş. 80’i şimdiye dek ödenmiş. Şimdi araba kesin kızın olduğu için bizim arkadaş, ben evden çıkmayayım, madem sen ayrılıyorsun, gel eşyalarını al, kendi parasını ödediğin her şeyi al, araba sende zaten ama benim 80 binimi ver kalan krediyi de öde demiş. Bu arada haftasonu şehir dışına gitmesi gerektiği için kıza, sonraki hafta hesaplaşalım diye mesaj atmış. Kız “bu hafta geliyorum, eşyalarımı alırım, seksen bini vermem, kredi senin sorunun demiş” çocuk şok tabi. Gitmesi gerektiği için evi bırakıp gitmiş, dün gece eve bir gelmiş ampülünden, bardaklarına, çay kaşığından nevresimine her şey gitmiş. Üstüne seksen bin tl ödediğiyle kaldı ve bildiğin kız kalan 80 binlik krediyi de bizim elemana bırakmış. Kredi sanırım direkt bankadan galeriye ödendiği için kızın üstüne olan arabada kullanıldığı aşikar bu konuda bir dava açılabilir mi? Ödenmiş seksen kurtarılabilir mi? Eşyalar için hırsızlık haneye tecavüz falan gibi davalar açılabilir mi?
(14) 

İnsanlar neden hala kuzenleriyle evleniyor?

wild honey suckle #1514642 
Sorum kırsalda olan, aile baskısı yaşayan ya da uzak kuzenler için geçerli değil. Neden büyükşehirlerde, göreceli olarak modern hayatlar yaşayan insanlar hala kuzenleriyle evleniyor? Geçen muhabbeti oldu, tanıdığımız biri daha önce sevgilileri olmasına, ailesinin buna izin vermesine, dilediği gibi gezebilmesine, meslek sahibi olan bir üniversite mezunu olmasına rağmen pat diye kuzeniyle nişanlandı. Fotoğrafın altına da “kader diye bir şey var hep sana çıkıyor yollar” mı ne yazmış.
Bu nasıl olabiliyor?
(4) 

Evcil hayvanlar ve covid19

wild honey suckle #1508080 
Selam.

Öncelikle son iki senede, iki düğün, iki aşırı kalabalık yerlere girmeli yaz tatili, 2 senedir yapılan öğretmenlik, bir yurtdışı tatili, sayısız ev toplanması ve çeşitli dikkatsizliklere rağmen korona olmayan üç doz aşılı bünyem bugün covid pozitif test verdi.
her şey iyi güzel, hafif geçiriyorum da, evde bir köpek var ve biraz endişe ettim açıkçası. bugün de alakasız bir şekilde kustu başka bir semptomu yok.
ne yapsam bilemedim.

ev hayvanı olup korona olan varsa, ne yaptılar ne ettiler, hayvanlara bulaştı mı yazabilirlerse çok sevinirim.

teşekkürler
(12) 

İrmik dökülmüş lavabo nasıl açılır?

wild honey suckle #1507856 
Arkadaşlar elimde irmik paketi patladı ve yarım kilo irmik lavaboya döküldü. Su ile gider sandım ancak şişti mi ne oldu asla açılmıyor lavabo. Çamur gibi bir şey oldu, evyeyi boşalttık ancak hala tıkanık. Napcaz:(
(3) 

Tapulu arsamız devlet tarafından başkasına nasıl verilebiliyor?

wild honey suckle #1492746 
Selamlar,

Bizim Alanya'da dededen kalma bir arazimiz var. Üzerindeki evin bulunduğu parseli satmış bizimkiler ancak geriye 1 dönüme yakın bir bahçe kalmış. Sebebini sorduğumda aslında bir bütün halinde olan 1 dönüme yakın alanın devlet tarafından ortasından bir bölümünün alındığını, kalan alan ikiye bölünüp küçüldüğü için kimsenin almak istemediğini söylediler. İşin garip tarafı, devlet aynı zamanda bizim tapulu malımız olan arazinin ayrıca bir bölümünü bir başka kişiye tapulamış. Tapu idaresine gittiğimizde bunun normal bir işleyiş olduğunu devletin bize ayrıca (dağın tepesinde) gasp ettikleri kadar yer verdiklerini söylediler. Yahu benim tapulu malım neden Ayşe Bilmemneye veriliyor. Hadi verildi bana neden toprak bütünlüğüm bozularak allahın dağında bir arazi veriliyor. Ben elimde kalan bölük pörçük değerlendirilemeyecek araziyi ne yapayım?
1 dönüm olsa alacak çok insan var sera ile muz yetiştirecek. Ancak hem ikiye bölünmüş hem de bölünen parçalardan birinde ayrıca tanımadığımız birinin hakkı var.

Böyle bir şey nasıl olabiliyor?
(2) 

Klozetin kırılma ihtimali?

wild honey suckle #1484712 
1 senelik bir evde oturuyoruz. Evi öyle yalapşap yapmışlar ki, süpürgelikleri biz silikonladık, banyodaki dikey radyatör sağlamlaştırılmadığı için kafamıza düştü falan derken geçen klozetin baya yamulduğunu fark ettik. Öyle şişko insanlar da değiliz ama her oturulduğunda çatır çutur ses geliyor ve gözle görülür şekilde yamuldu klozet.
Biz şimdi kimi çağıralım, kim bakar bu işlere? Hadi geldi diyelim, söküp mü takacak ne olacak?

Yoksa ellemeyelim asla kırılmaz mı?
(6) 

Açık bırakılmış whatsapp web mahkemede delil olarak kullanılabilir mi

wild honey suckle #1482896 
Arkadaşım daha önce antrenör olarak görev aldığı bir yelken klübünden, içerideki büyük yolsuzluklar nedeniyle ayrıldı. milli takımı dahi etkileyecek bu saçma sapan olaylar ile alakalı klüpten ayrıldıktan sonra arkadaşlarıyla whatsapp üzerinden yazımış. tam olarak ne yazmış bilmiyorum ama ağır hakaretten ziyade, "iş bilmezler, hırsızlar, yalancılar" gibi ifadeler kullanılmış.
arkadaşım hali hazırda başka bir yelken klübü ile anlaşma yapmıştı ki, eski klüp, gizlice onun unuttuğu whatsapp web'e giriş yapıp son 3-4 gündür tüm özel mesajlaşmalarını okumuş ve kayıt altına almış. şimdi arkadaşımı lisansını iptal etmek ve disiplin kuruluna vermekle tehtid ediyorlar.
arkadaşımın da tek mesleği antrenörlük. lisansı iptal olursa başka hiçbir şey yapamaz.

bu görüntüler ve genel olarak bir insanın başka bir arkadaşıyla başkası hakkına konuşması suç teşkil edebilir mi? bana asıl onların yaptığı suç gibi geldi.

bir de üstüne yazılı savunma istemişler ve gerekçe olarak "sosyal medya sitelerinde klübü kötüleyecek paylaşımlar" demişler. çocuk sadece whatsapptan konuşmuş ve whatsapp bir sosyal paylaşım sitesi değil.
(6) 

Sürekli gürültü çıkaran insanlar

wild honey suckle #1475752 
Ya öğrenci yurdunda ya da arkadaşla kalırken ya da beraber vakit geçirmek zorunda kaldığınız insanlarda arada aşırı gürültü çıkaran insanlara rastladınız mı hiç? Kapı açıp kapatması, bardağı masaya bırakması yahu yürümesi bile gürültü oluyor bazı insanların. Nasıl fark etmiyorlar aşırı gürültücü olduklarını? Ya da bu bir koordinasyon bozukluğu falan mı? Bam diye kapı kapatmak mesela onları nasıl rahatsız etmiyor?

Bir insan çıplak ayak yürürken nasıl güm güm topuklarını yere vurabilir?
(9) 

İnsanlar nasıl hala altı sıfırlı birim söyleyebiliyor?

wild honey suckle #1474946 
Yaşlı insanları bir nebze anlasam da (ki bence o da saçma), genç insanlar hele ki 20’li yaşlardaki insanların Bin tl’ye bir milyar falan dediğini duyuyorum. Bu nasıl olabilir ya?
Sene 2021, yıllardır yeni birimi kullanıyoruz ama hala özellikle sosyo kültürel olarak bir tık daha alt kesimde olanlar milyon kullanıyor. Geçen gün taş çatlasa 30 yaşında olan kat görevlisi “Domatesler de olmuş 5 milyon lira” dedi şok oldum.
Sebebi ne olabilir?
(17) 

Türkiye'ye özel yurtdışında bulması veya tanınması zor meyve sebze

wild honey suckle #1474857 
Selam duyuru.

Geçen gün Meksika belgeseli izliyorduk ve bir pazarda adını sanını, tipini bilmediğimiz bir sürü meyve sebze gördük. Yurtdışındaki insanların çok bilmediği, onlarda pek yetişmeyen ürünlerimiz neler olabilir?

Ben sanki Trabzon hurması gibi düşündüm ama illa bir yerlerde yetişiyordur.

Var mı bir fikriniz?
(4) 

Gopro eğer çekim yapmıyorsa soğuk havada kapanıyor

wild honey suckle #1468003 
Gopro hero 8 black var. Daha bir senelik bile değil alet. Uludağa gittik. Haliyle sibiryaya gitmediğimiz için de abartı bir soğuk yok. Aleti kaska yerleştirdik, ve full şarjlı olduğundan da emindik. O ara gideceğimiz yere kadar çekim yapmadık ki maks 10 dakika olsun, geldiğimizde kamera açılmıyordu. Hiçbir ışık dahi vermiyordu. Ertesi gün full şarj tekrar denedik bu sefer biraz çektik, sonra az biraz kapadık geri bastığımızda gene şarjı bitmiş gibi çalışmadı. Yabancı forumlarda "soğuktan kapandığı" yazıyor kusura bakmayın ama başlarım öyle aksiyon kamerasına. Nasıl olabilir böyle bir şey? Sizin de başınıza geliyor mu?
(3) 

Merkezi ısıtma borç sorunu

wild honey suckle #1466899 
Selam apartmanımız pay ölçerli merkezi sistem ile ısınıyor. İki bloktan oluşuyoruz ve totalde 44 daireyiz, kazanımız ortak. Geçen gün yönetici çoğu daire faturasını ödemediği için ve 20 bin tl civarında borç olduğu için doğalgazımızın kesileceğini ve bundan sonraki işte açma masrafı mıdır yoksa başka bir masraf mıdır bunun dairelere yansıtılacağını bu yüzden herkesin elini taşın altına sokması gerektiğini duyurdu. Birincisi biz hiç ödememezlik yapmadık hatta fazla ödediğimiz için artıdayız, ikincisi o ödemeyen dairelerden para toplamak yerinde herkes azcık daha fazla versin halledelim tavrı çok rahatsız edici, üçüncüsü kapanma gibi bir durumda yansıtılacak cezai durumların ödeyen dairelere de bölüştürülmesi saçmalık. bunun yasal bir dayanağı var mıdır? bize böyle bir şey ödetebilirler mi?
(11) 

Köpeğin bok boğazlı olması

wild honey suckle #1462373 
5 aya yakın cotton terrier kırması bir köpüşümüz var. hayatımda gördüğüm en bok boğaz şey. hem aşşşşırılar aşırısı hızlı yiyor mamasını, hem de ne bulursa ama ne bulursa yutuveriyor.
oyuncak ipliği mi? nomnomnom
yere düşmüş biber sapı mı? nomnomnom
mandalinanın beyaz lifleri mi ayrılmış masada? nomnomnom
a yerde taş mı var? nomnomnom
kuru yaprak? nomnomnom
oyuncağın düdüğü? nomnomnom

yani çok enteresandır. yere samandağ biberi düşürdüm mutfakta 1.2 saniye içinde koşarak yedi. aklım çıktı yanacak bir şey olacak diye allahtan baya zaman geçti bir şey olmadı ama yani hayatımda böyle seçici olmama görmedim. umrunda değil hayvanın. geçen sehpanın ayağını hafif eşelemiş oradan çıkan tahta parçalarını yemeye çalışıyo.
mamasını da inanılmaz hızlı bitiriyor.
normal mi bu? napcaz bunla?
(18) 

Yan komşu sorunu

wild honey suckle #1462251 
Selamlar,

Biz yeni bir apartmanda oturuyoruz. Maalesef öyle ince ki duvarlar insanlar öksürse gidip sırtına vuracağız öyle ses geçiriyor. Yan komşumuz çok tatlı bir çocuk. 1+1'de oturuyor kendi kendine. Bizimle hiçbir derdi problemi yok. Tek sorun bizim yatak odamızın duvarı onun salon duvarı. Ve hatta televizyon o duvara asılı. Gece haliyle film- dizi izliyor ve cidden eminim hayvani ses de açmıyordur. Ama duvar öyle ince ki ne izlese duyuyoruz. Çok nazik bir şekilde, sonuçta onun da suçu olmadığı için ne diyebiliriz? izleme desek sana ne lan der, kıs desek zaten kısıkta. Yani çok arada kaldık.
(2) 

Beyaz altın yüzük sarıya çevrilebilir mi?

wild honey suckle #1439428 
Beyaz alyansımı sarıya döndürmek mümkün mü? Böyle batırmalı falan şekilde?
(4) 

Havalimanında yapılan el taraması

wild honey suckle #1214949 
Bugün havalimanında rutin dışı bir aramadan sonra bir de elime tutulan bir cihaz ile kontrol edildim. Avuç içini tarayan bu cihaz nedir, ne işe yarar? Neden ben ilk defa görüyorum?
(3) 

eski bir film arıyorum + sihirbazlı + komedili

wild honey suckle #976590 
filmin konusu çok acaipti. çocukken izlemiştim. bir sihirbaz vardı uzun saçlı komik bıyıklı. karısını bir sihir gösterisinde leopar mı yapmıştı neydi öyle saçma bir şey. çocuklar vardı bunun korkunçlu evine girip rahatsız ediyorlardı. adam hatta çocukları korkutmak için tabut gibi bir şeye girip düzenek kurmuştu sanki vampirmişcesine ama düzenek bozulmuştu çocuklar da haliyle korkmamıştı.
hatırlayan bilen var mı ikibinlerin başında tvlerde gösteriliyordu.
(7) 

Tatilya'da bir atraksiyon

wild honey suckle #917419 
Evet gençler biraz da nostalji yapalım. Ben ne zamandır hatırlamaya çalışıyorum ama çıkaramadım. Şimdiiii tatilya'da girişi arkana aldığında hemen solunda kalacak şekilde bir atraksiyon vardı. Böyle labirent desem değil, garip bir şey. İçinde yürüyerek geziyordun. Bazı yerlerinde kasalardaki döner boru aksamına benzeyen şeyler vardı. Onun üzerinden geçerken zorlanıyordun falan. Hatta showtv'de olması lazım orada yarışma yapılıyordu. Kim erken bitirirse hediye falan veriyorlardı. Hatırlayan var mııı?
(10) 

Uydunet evde sadece 2 odada çekiyor.

wild honey suckle #912656 
Yahu yazın çeken internet son zamanlarda çekmemeye başladı. kendi odamda internete giremiyorum. bin kere aradım bana yavşak yavşak "ee kablosuz çekmeyebilir" dediler. kablolu kullanacakmışım bak bak. ulan ben bunu kablosuz olarak aldım ne demek kablolu kullan. ev dediğim de 2 oda bir salon. sanki şatoda yaşıyoruz anasını satayım.
napacam ben şimdi ne desem arıza kaydı almıyorlar. inatla bir şey yapamayız o konuda diyorlar.

şiddet çare mi?
(5) 

Ermenistan mezhep

wild honey suckle #853714 
Şimdiiiğ Ermeni halkı apostolik ya da katolik hristiyan ya hani bu çok garip değil mi? yani hemen dibi ve yıllarca birlikte yaşadığı rusya ortodoks, e gürcistan ortodoks, ermenistan'ın katolik bir ülke ile komşuluğu yok. Bunlar nasıl katolik oldu? Ortodoks olmaları gerekmez miydi?
(4) 

Ufak seslerden aşırı rahatsız olma

wild honey suckle #853258 
Çevredeki insanların nefes alış verişine dek ufak tefek seslerden gerçekten çok ama çok rahatsız olma ve çoğu insanın duymayacağı sesleri bile duyabilme nörolojik bir hastalık mıdır? Misal evde babamın terlik sesine ya da bir şey içtikten sonra çıkardığı mıaahhhh tarzı sese ya da kızarmış ekmek falan ısırırken çıkardığı çıtırtı sesine bile o kadar rahatsız oluyorum ki gözlerim seğiriyor. aynı şekilde biri kulağıma bir şey söylemeye çalıştığında anında kendimi çekiyorum. geceleri en ufak bir seste bir anda kulaklarım dikiliveriyor ve uyuyamıyorum.
hasta mıyım neyim?
(2) 

Wadjda filmine göre Suudi Arabistan

wild honey suckle #851231 
Wadjda isimli filmde suud kadınlar alışveriş merkezine gittiğinde elbiseleri denemek için satış sorumlusuna deneyip deneyemeyeceklerini soruyorlar var ileriki lavaboda üstlerini değiştirebilecekleri cevabını alıyorlar. Suudi Arabistan avmlerindeki dükkanlarda deneme kabini yok mu? Yoksa neden?
1

mobil görünümden çık