(1) 

Dacia jogger'a kabariyorum

logisticsmanager #1511169 
2019 fiesta var. Arabayi seviyorum ama şimdi köpek var bir labrador, eh 2-3 seneye çocuk da olacak. Şu an köpekle full+full gidiyoruz zaten tatilde.
Araba bakıyordum bagajli falan derken dacia jogger çıktı piyasaya.
Arabaya tamamen hasta kaldım. Bagaj hacmi vs tam istediğim.

Fikri olan var mi? Daha tam piyasaya düşmedi tabi martta yollarda göreceğiz gibi
Ama fiyat + bagaj + genel özellikler de iyi. Planim zaten köpek için özel kafed alıp arabanin arkasina koymak, onun için de daha güvenli. Dış hatlarını da beğendim ben.

Zaten Avrupa'dayim ne sehir içi ne otoyolda hiz yapmam, yapamam (hiz siniri otoyolda 130) haliyle motor da sorun olmaz.

Su an full+full hali 19bin euro. Başka önerisi olan ya da negatif yön diyebilecek var mi?
(10) 

Cansız şeylere çok sinirlenmek

logisticsmanager #1510673 
Başlık açık oldu mu bilemiyorum ama normalde hiç sinirli olmayan biriyim.
Yani eşim, ailem, iş yeri vs hiçbir sekilde sorunum yok.
Ama cansiz bir şey oldu mu iş başka.
Geçen la vache qui rit açıyorum bir kirmizi serit açıldı ikincisi ortada kaldı yemin ediyorum peyniri yumruklamak istedim. Böyle beyne doğru sinir yükleniyor.

Ya da misal bilgisayar takildi is yaparken. bilgisayari böyle paramparca etmek istedim vallaha masaya yumruk vurdum sinirden. Hani bir kontrol mekanizmasi var o olmasa laptopu yere carpip rahatlayacakmisim gibi.

Ya da misal market torbasini katlayıp bir yere koyuyorum. Düşüyor, koyuyorum düşüyor. En son torbayi tekmeleyip yerde bıraktım.

Var mi başka böyle ya? Eşim alıştı artık gülüyor geçiyor. Zaten insana karşı olan bir olay değil tabi de krem peynir adamı sinirli yapar mi ya :/
(9) 

Deneyimli yazilimciya hangi ülke?

logisticsmanager #1510661 
Kuzeni yurtdışına getirme planımız var.
Aklina gelen ülkele (daha yeni basliyoruz ne yapariz ederiz konuşmaya);
Danimarka, Belçika, İngiltere, Hollanda ve Portekiz (random girismis, güzel vatanimiz fransa yok :(

Kariyer olarak; 10 yıldır Türkiye'de yabancı bir yazılım firmasında software architect ve development technical lead.
Çok anlamıyorum ama bir sürü yazilim ve web dili biliyor işte.
En son londra facebooktan teklif aldıydi ama çocuk var o dönem ailevi sıkıntı vardi gitmedi.
Simdi ülkenin hali dert oldu , esiyle de ayrildi iste tek çocuğunu görmesi lazim.
O yüzden tek gidecek. 37-38 yaşında bir birey

Özelikle yazilimcilar, böyle bir kişiye ve Türkiye zaten iyi kazanan bir kisiye ülke tavsiyeniz olur mu?
Çalıştığı yer sen yurtdışına git gene bize çalış falan da demişti ama zor iş o.
(8) 

Witcher ikinci sezonu sevmeyenler var mi? (Spoiler)

logisticsmanager #1509211 
Ya kitapları okumuş ve oyunları oynamış biri olarak ilk sezon sonrası beni kaybetti gibi dizi.
Kitaptan uyarlama değil kitabı yeniden yazmak olmuş. Hikayenin yüzde 90'i kitapta yok bir de o kadar çok şey değişti ki kitabı takip edemeyeceği yerler var artik ya da etse de eksik olacak.

Begenmememi sağlayan olaylar;
- dizide herkes küfür ediyor. Çok da saçma şekilde. Yani witcher hikayesi ile uyusmuyor.
- dizide zaman diye bir olay yok. Herkes her yere isinlaniyor. Cirinin pesindeki eleman kaer morhen'e nasıl geldi, ciri son bölümde iki adam ölmürmus dolasirken yennefer ve geralt at ile nasıl son saniyede geldiler vs.
- vesemir dizideki en dandik karakter olarak yazılmış. Ağzından düzgün mantıklı bir kelime çıkmadi bile.
- slow motion kavga sahnesi lol.
- son bölümde yennefer geralt'in arkasindan "geralt" diye 2-3 kere bağırıp beni dinle diyor. Cintra'dan geliyorlar, bir iki haftalik at sürüş mesafesi napti yennefer iki hafta arkasından geralt diye mi bagirdi?
- yennefer cahir'in infaz sahnesinde etrafi yıkıp kaçıyor ama arkasından gelen yok. O kadar mage o kadar kral sıfır güvenlik, arkasından gelen sıfır.
- geralt yaratik avlamak için ciri'yi tuzak olarak kullanıyor.

Neyse, benim gibi baska düşünenler var mı merak ettim.

Misal şu an keşke hbo falan yapsaymis diyorum. Çünkü ilk sezonunda beni diziye çeken her şey gitmiş yerine saçma sapan bir şey gelmiş.

Bu arada kitap okumayip oyun oynamayip izleyen begenebilir bence.
(3) 

Yeni lastik çıkan ses

logisticsmanager #1507872 
Arabaya yeni lastik taktırdım 1 hafta oldu. O sırada uzun yol yaptım ama dün giderken cam açıktı ses var; sanki böyle ses çıkaran oyuncaklar olurdu el çırpma sesi gibi öyle bir ses var giderken. Böyle taş değmesi mi desem garip ses çözemedim.
Normal olup olmadığını anlamadım.
Fikri olan var mı?
Lastikler Continental allseasoncontact.
(18) 

Elektrikli araç sorusu

logisticsmanager #1505349 
Şimdi her yerde ev pohpohlamasi var. Ev alin ev alin, benzin fiyatlari ucacak diye. Bizim arac sarj cihazlarinin direktörü de toplantida sonraki arabaniz ev olsun goygoyu yapiyor da İsviçre'de yaşıyor yer gok sarj istasyonu, zaten direktör. Onun demesi normal.

Iyi guzel de bu sarj isini ne yapacagiz.
Evde sarj desen apartmanda zor çünkü komple yatirim lazim ya da apartmanin direkt buna uyumlu sekilde yapilmasi lazim ama eminim o apartman fiyatlari da temiz 50 bin euro ekstradir. Kendi bütcemde ev sarj yerine sahip ev bulmam gelecek 5 yilda imkansiz gibi.

Buna ek olarak hosuma giden arabanin elektrik versiyonunun +15-20 bin euro olmasi var. (Su açıklama misal;
www.greencarreports.com)


Eh arac sarj sistemi de 5 dk değil yani e napicaz sürekli sarj peşinde mi kosacagiz?

Bugün herkes ev alsa Türkiye'yi geçtim Avrupa'daki altyapi bile yetmez.

O zaman gelecek 1-2 senede araba alacak birinin evinde sarj cihazi yoksa ice almasi ya da en kötü hibrit almasi daha mantikli diyebilir miyiz?

Yüksek tekrar deadlift hakkında

logisticsmanager #1504056 
Şimdi 5/3/1 krypteia yapıyorum, ikinci programa geçtim.
Ilk programda hic sorun olmadi. 5 tekrar deadlift hiçbir zaman sorun olmuyor.
6*5 tekrar deadlift sonrası 5*10 tekrar var ikinci programda.
Bu noktada zorlanıyorum. 6-7 sonrası formu tutsam bile 10a gelemiyorum, alt bel kismi zorlanıyor. Omurga düz olduğundan eminim. Bir de super set olarak aralarda ya incline db press ya da incline bench db row yapıyorum.

10 tekrarlinin 3. Seti sonrasi belim baya zorlanıyor. Üstüne 5. Set sonrasi sol bacak rectus femerisde (galiba, sol ust, orta) de yorgunluk/ağrı yapti.

Su an ustunden 4 saat gecti, belim ve sol bacağım yorgun ama öyle bir acı falan yok.
Yalnız geçen hafta yaptığımda bu olunca sabah erector spinaeler agrili kalktim bir iki gün surdu geçmesi (yüksek tekrar deadliftin ilk haftası)

Deadlifti eccentric kisminda da kontrollu yapıyorum. Yani bari yere birakmiyorum. Ek olarak touch and go degil reset yapıyorum.

Ne diyorsunuz? Sizce nerede sıkıntı olabilir? Acaba kgyu bir 5 kg azaltsam olur mu? Yoksa normal alisinca gecer mi?

Max deadliftim 180-190 civari, 10 tekrari 120 ile yapiyorum.
(7) 

Döviz ile anlaşma yasak değil miydi?

logisticsmanager #1503384 
Beşiktaş'in şu sponsorluğu nasıl döviz ile olmuş?
www.kap.org.tr

Sirketler Türkiye'de ama anlaşma döviz. Türkiye'de lirasını koruma sebebiyle döviz ile kira bile olmazken bu nasıl olmuş anlamadım. Ki başka sponsorluklarda da görmedim (misal bjk'nin göğüs sponsorluğu lira ile)
(7) 

bu micromanagement midir?

logisticsmanager #1502535 
uzun oldu simdiden uyari.
simdi yil sonu degerlendirmelerinde uc calisandan birisi iyi niyetli micromanagement yaptigimi soylemis. bunu kendisiyle bir kac kere daha konustuk yil icinde, bazilarini ona anlattim bazilarinda da boyle birsey oldugu konusunda anlasamadik.

ornekler;
bazi mailleri onun yerine atiyorum==> normal calisanlar 4-5 arasi kapatiyor. biz mudurler genelde 6-7 oncesi kapatmiyoruz (ben hatta gece bile yaziyorum bazen eger gun icinde bir sebepten erken kapattiysam) birkac kere yarin ya da bir iki gun icinde konteyner ile yollanacak urunu hava kargo yapalim dedi mudur, calisanlar ciktiktan sonra. ben de maili direkt tedarikciye attim, bu calisan da cc'de. cunku belki de konteyner ile yollanmak icin limana yollandi bile, bilemiyorum.
ona gore benim ertesi sabahi bekleyip ona soyleyip onun atmasi lazim ama bu bana direkt sacmalik geliyor. tedarik zincirindeyiz, zaten asya ile aramizda saatler var.
birkac kere de benim cevap vermem gereken bir seye direkt cevap verdim ama ona gore benim ona soylemem, onun da tedarikciye yazmasi lazimmis.

gecen de gece mail atmama takildi, stresleniyormus ben gece mail atinca ama arkadas gece kimseye is yapin demiyorum, aksam erken kapattiysam gece maillera yetisiyorum yatmadan. daha bir kere acil bir sey yazmadim gece ama tek bu calisan streslenmis gece mail atinca.


haftada bir gun herkesin ve kendimin portfolyosunu acip garip bir sey var mi diye bakiyorum. misal gecmis donemde kalmis bir siparis, fazla/az kabul yapilmis siparis, haftalar once acilmis ama hala tedarikci onayi girilmemis siparis vs vs. bunun sebebi de benim n+1 ve n+2 ayni dosyayi kendi analizleri icin kullaniyor ve onlar boyle seyleri bulunca bana soruyorlar, sonucta bana da haftada bir gun kontrol et dediler. kimseye kendi portfolyosu icin "bu niye boyle, su niye boyle" sormuyorum (varsa da cok nadir olur, bir sorum vardir). genelde attigim email "fyi su siparis 3 hafta oncesinin onay tarihine ait ama hala yola cikmamis" diyorum. siparis listesinde 10 kusur bin sira var, insan arada gormeyebiliyor o kadar bilgi icinde (ben de gormuyorum bazen, excel tablosu sonucta) diger iki calisan "tesekkur ederim bakayim" diyor, bu calisan ise "ona ben normalde yarin bakacaktim" diyor.
bu noktada esim calisanin onun isini duzgun yapmadigini dusundugumu soyledi ama ben kendisine zaten bunu kac kere acikladim, herkesin portfolyosuna bakiyorum, herkese sadece bilgi maili atiyorum vs diye.

bana calisanin bu dedigi abarti geldi. cunku bir adet calisanimi micromanagement yapmak zorunda kaldim (sirket tarafindan zorunlu, kotu performans sonrasi), her emailinde cc'de olmak zorundaydim, cogu mailini yollamadan bana soruyordu falan. o noktayi birakali 1 sene oldu ama hala bana bir email atmadan soruyor, teams uzerinden ariyor bunu yapacagim ne dersin ya da belli raporlama yaparken bana da diyor bak sonuc x buldum, sence dogru mu falan diye.
ben de cok ciddi micromanagement olan yerlerde calistim hem fransa'da hem turkiye'de, birinde resmen mudur her sabah onaylanan siparislerimize tek tek bakardi, sorardi neden bu acildi vs diye. ayda bir de yanina oturtup tek tek portfolyomuza bakardi, safety stock levellerimiza, stok levellarina falan bakardi. aciklama isterdi cogu sey icin.

neyse yani bunlari gordukce ben harbiden micromanagement gormekte zorlaniyorum ki malesef sirkette de biraz bu kultur var; yani benim kendi mudurlerim operasyona katiliyor cogu zaman, e onlar bana gelip "su raporu hazirlarken x'in portfolyosunda sunu gordum, bir bakar misin x ile neden boyle" diyince ben de x ile beraber bakmak durumunda kaliyorum. gun gelir de mudurlerimin yerine gecersem bu sistemi belki degistiririm de yani birazcik da isleyis bu su an, ben junior manager olarak bunu yikacak da degilim.

siz ne diyorsunuz? junior olarak kendimi gelistirmek istiyorum ve bu tarz seylere acigim ki baska bir kac onerisi de oldu onlari mantikli buldum ama bu management olayinda ortayi bulamiyoruz bu calisanla.
(10) 

Canon lens; sıfır mi ikinci el mi?

logisticsmanager #1498148 
Selamlar
Şimdi malum tedarik zinciri yüzünden lens fiyatlari kafayı yedi.
Esim yemek bloguna sahip ve fotograf çekimi icin en güzel lens buymus;
Canon EF 100mm f2.8 L Macro IS USM

Ben bayadir fiyatlara bakiyorum ama düşmüyor yani. En düşük iste 950 euro.
Şimdi ikinci ellere bakmaya basladim.
Bir adet Almanya'da buldum, kutusuz satiyor ama 1 yil "limited" garanti demis, ne demekse. 600 euro kutusuz hali.
Bir de simdi benim eve 1 saat mesafede buldum. 650 euro, kutulu, satin alma faturali. Gelip test edip satin alin diyor.

Kısacası sıfırı ile ikinci eli arasinda 300 euro oynuyor.
Ne yapsam? Ikinci eli (ya bu Almanya'dan olan ya da bana yakin olan, gidip bakabilecegimiz) daha mi mantikli? Ya da fiyat düşmesini, en azından black friday falan mi beklesek? Ama onda da sanmıyorum nedense :/ düşse düşse 50 euro daha düşsün.
(9) 

Kış lastiği önerisi

logisticsmanager #1497907 
Lastik alacağım, Fransa'da dağlarla çevrili bir sehirdeyim. Sehirde gecen sene 19 gün kar yağmış. Ki bir ara baya kötü durumda kaldık.
Şimdi kopek de var, kesin bir yerlere gideriz yani ki o zaman kış lastiği zorunlu (şehir içinde zorunlu değil).

195/55 r16 87v/h alacağım.

Gördüklerim;
Bridgestone blizzak lm005 420euro
Continental winter contact ts 860 423 euro
Goodyear ultragrip 9+. 370 euro

Tavsiyeniz?
(3) 

İzmir'de nerede doğuş mistik chai bulurum?

logisticsmanager #1496294 
Yurtdışında türk marketten alıyorduk ama bayadir yok. Hazır Türkiye'deyken 4-5 tane alayım dedim.
Az önce migros ve Carrefour balçova gezdim bulamadim. Bunu yakin zamanda gören var mi?
Göztepe yakasinda olursa iyi olur.
(7) 

Ailem 1.5-2 yıl sonra tekrar sigaraya başladı

logisticsmanager #1495552 
Babam 2-2.5 sene önce kalp krizi gecirdi. Sonra annemle beraber sigarayi bıraktılar.
Şimdi tatile geliyorum pandemide tekrar basladiklarini soylediler o kadar zaman bıraktıktan sonra.
Öyle günde 2-3 tane de değil, babam bir paket iciyormus.

Gerizekali misiniz demek istedim, çünkü birakmalari icin cok ugrastim ve aklı başında bir insanin zarari her yere yazılan bir şeye tekrar baslamasini çözemiyorum.
Simdi bir yanim ne haliniz varsa görün demek istiyor, 56 yaşında insanlar. Bu saatten sonra sunu içmenin zarari artık direkt görülecek.
Haftasonu yanlarindayim nasil konuşayim bilemedim.
Baya üzduler beni, hayal kırıklığına uğradım.

Yanlarinda da değilim, ileride içmiyoruz diyip içseler de bilemem.

Buraya yazmamin sebebi ne onu da bilmiyorum.
Kanser bekliyolar herhalde bırakmak için, başka açıklaması olamaz. Ucuz da değil, emekli insanlar. Ne para olarak ne sağlık olarak hiçbir mantığı yok.

Var mı böyle uğraşan içinizde? Başarıya ulaşan var mi? Biz de ulaştık diyorduk ama gördük geri döndük işte.
(1) 

Avrupa'dan Türkiye'ye gelişlerde süreç nasıl oluyor?

logisticsmanager #1495356 
Haftaya Fransa'dan Türkiye'ye geliyorum. Iki doz moderna asim var temmuzda yapıldı. Telefonda covid appinde qr kodlu asi var.
Süreç nasil isliyor gelirken? Nerede bu kodu gösterecegiz? Bu yurtdışı qr kodları ile girişte herhangi bir sorun var mi?
(22) 

Islam defin süreci çok travmatik değil mi?

logisticsmanager #1495250 
Bundan 4 yıl önce babannemi kaybettik. Üniversite döneminde kuzenimi de defnetmistik ki o da cok travmatikti ama bunun kadar değil heralde. Ya zamanla unuttum ya da babannem kadar yakin olmadigim icin.

Cenaze başında bekledim, taşıdık falan. Ağlamadım. Ama babannemi mezara koyarlarken o beyazlara sarili bedeninin seklini görebildiğim için dagildim gittim. Hala hatirladigimda kötü olurum, gözlerim dolar.

Esim yabanci, o da oradaydı. Defin sureciniz cok travmatik bu nasıl iş dedi. Millet aglamiyor esim deli gibi agliyor babannemi 4-5 kere görmüş kisi.

Düşününce hakli gibi geliyor. Sanki tabut içinde olsa falan bu kadar etkilenmezdim gibi.

Ne diyorsunuz? Yani bana beyazlara sarıli bir bedeni gormektense tabutu gömmek daha az travma yaratan bir olay olurmus gibi geliyor.
(14) 

Oyun oynamayı zaman kaybı olarak görmeye başlamak

logisticsmanager #1493414 
Yılların oyuncusu olarak son bir kaç yıldır artık oyun oynarken ya da oynadıktan sonra kendimi kötü hissediyorum. Son bir kaç aydır bu zirve yaptı.

Misal noel tatiline 1 hafta 10 gün aile ziyareti yapınca orada oynarken rahatım, kendime ödül gibi oluyor. O zaman harbiden yarın yokmuş gibi oyun oynayabiliyorum. Sonuçta ne yarın is var ne yapmam gereken birşey. Ne iş ne Fransızca çalışmak hiçbiri umrumda olmuyor.

Ama şu an kafamda işle ilgili birkaç şey var, onun dışında sene sonunda Fransız vatandaşlığı icin dil sınavına girme planim var haliyle biraz fransizca bakmam lazim. Bir de kitap okumayi azaltmistim çok.

Bunlari düşününce sanki zaman, hayat akarken ben saatlerce bir oyun oynayıp çok da birşey ogrenmiyor/hayatima değer katamiyorum gibi geliyor. (Öyle online, fps falan da oynamıyorum. Factorio, divinity 2, fallout new vegas falan)

Zaten sirf haftasonlari oynuyorum ve onla da haftasonumu öldürüyorum gibi geliyor. Esim de oynadığı icin aile içinde bir sorunu yok (o hatta oyun podcastleri falan dinliyor)
Bu hafta sonu hiç oyun oynamadım ve iyiyim. Chris hadfield'in romanini okuyorum ve ne gece geç yattim ne sabah geç kalktim. Saat daha 3, bolca zaman var.

Doğru yolda mıyız? Napsak harbiden şu işi ayda yılda bir gibi mi düşünsek? Olması gereken bu mu? (Herkes aynı olamaz tabiki, işi oyun olan ya da sabit bir hayatı olup düşünmesi gereken şeyler olmayan kişiler çok da güzel oynayabilir)

Galiba hayattaki stres ve kafamda olan düşünceler arttikca oyuna harcadığım her dakika gözüme batıyor.
(6) 

Uçakta baklava taşımak vs yurtdışına baklava siparişi

logisticsmanager #1493371 
Eylül'de Türkiye'ye geleceğim ama eşim ailesinin yaninda olacak o dönem.
Iki seçenek var: ben Türkiye'deyken Türkiye'den Fransa'ya baklava sipariş etmek- 60-70 euro civari diyor bir kilo baklava

Ya da ben dönerken bir kilo karışık alip gelecegim

Ne tavsiye edersiniz?
(32) 

Ölümü sizi etkileyecek ünlüler

logisticsmanager #1493218 
Açıkçası hayatimda ilk defa yaşıyorum ama bu hafta komedyen sean lock kanser sebebiyle vefat etti.
Vallaha öküz gibi üzüldüm, izlerken gözlerim doluyor o kadar.
Yıllarca güldürdü bizi.
Sonra düşündüm, kendisi gibi kimler var beni cok etkileyecek diye;

Bob mortimer- öldüğünde herhalde yas ilan edeceğim. Imzalı kitabını bekliyorum Eylül'de.

Bill burr- abd'ye gider mezarına çiçek bırakırım. Yıllardır haftada iki gün dinliyorum. Çocuğu olacağı haberinde eşimle deli gibi mutlu olmuştuk. Heralde arkadaşlarımdan daha çok duydum sesini (haftada 2-2.5 saat)

Norm macdonald-bill burr ile aynı şekilde. Her yaptığı isi yalayip yuttuk, kitabini okuduk. Podcastini dinledik.

Mr sark - youtuber, pek bilen olmayabilir ama YouTube oyun kisminin resmen dedelerinden. Çocuklarının olmasından büyümelerine herşeyi takip ettik. Yıllarca çok güldürdü.

Buna ek bir kaç kişi daha var kesin uzulecegim (seananners, hutch, aplfisher youtubedan tanıdığım kişiler. Hagi, Bülent. Üstüne bir de Timothy olyphant ve conan O'Brien diyelim).

Sizde kimler var böyle?
(1) 

S sport Türkiye vpn ile izlemek mümkün mü?

logisticsmanager #1492023 
Vpn windscribe.
(7) 

Köpeğin beni eşimden çok sevmesi

logisticsmanager #1491841 
Selamlar
Şimdi bizim bir adet boradorumuz var (border collie+labrador).

Şöyle ki eleman beni eşimden cok seviyor. Eşim emir verdiğinde ben ortamdaysam bana bakiyor, esim severken falan ben hareket edersem beni takip ediyor, sürekli etrafimda/masamin altinda falan takiliyor.
Tabi eşimi en çok üzen esil 1 haftalik tatilden dönünce sanki markete gitmiş gibi tepki vermişti. Ben 1.5 saat spora gidiyorum dönünce sanki 1 aydir görmüyor gibi davraniyor.

Bu normal mi? Bu çözülebilir birşey mi?

Bu arada esim onu daha fazla dışarı çıkarıyor olsa da ben daha katiyim (misal yemeğini agzinin tam altina koyup beklemesini söylerim, suyunu doldurana kadar yemesine izin vermem ya da kapidan/asansorden/merdivenden kafasina göre cikarsa hemen geri döndürüp doğru yapana kadar tekrarlatirim vs) ama buna ek olarak ben kendisinden hiç korkmadim barinaktan alsak da. Ama esimin ilk köpeği olduğundan korkuyordu ilk başta; patilerini silerken, head halter vs takarken. Belki diyorum ondan mi oldu.
(10) 

Köpeğim ağlayarak uyanıyor

logisticsmanager #1491500 
Ne olduğunu anlamadık. İlk başta ses çıkardı salondan ağlama tarzi gittik baktik. Sonra 15 dk sonra tekrar yapti. Ikisinde de ses cikardiktan sonra normal gözüküyordu ama koltukta yatarken yatağına gecti ikisinde de.

Sonra bizim odaya geldi. Yerde yatıyor gene bi 5-10 dk yatiyor tam uykuya dalacagiz gene bir anda aglar sekilde basladi hareket etmeye, bu sefer tam o haldeyken yakaladik böyle havliyor ama normal havlama degil, hareket ediyor vs. Sonra durdu.

Disari cikarttim acaba ishal vs artık birşeyi mi var diye ama yok rahatca disari cikti. Simdi misal ayakta bir sikintisi olmadan oturuyor.

Sabah veterineri arayacagiz ama gece gece dertlendik.
(4) 

Yurtdışına expat gidince çalışma saati ve tatil nasıl oluyor?

logisticsmanager #1490445 
Şimdi ben Fransa'dayim, cok mobil bir firma ve sürekli millet saga sola gidebiliyor (misal benim direktör 3-4 sene cin'de calismis direktör olmadan)

Simdi Fransa'da normalde 35 saat çalışılıyor ama yönetici olanlarda saat yok kontratta. Ama en kötü 36 gün izin var.

Ne biletim böyle çin, tayvan vs gibi ülkelere gidince bir kaç yıl nasıl oluyor bu haklar? Çünkü ben yöneticiyim ama 35 gün tatilim var. Evet kariyer icin giderim ama gidip 20 gün tatil yapacaksam biraz saçma duruyor. Misal Türkiye'deki fabrikaya falan gelsem hayatta gelmem daha az tatil hakkina falan (daha az maaşa da gelmem ama o önemsiz büyük ihtimal şu noktada)

Böyle giden var mi?
(9) 

Yabanciya daire için şehir tavsiyesi

logisticsmanager #1489074 
Selamlar
Is arkadasim Türkiye hastası müslüman bir kadin, emekliliği için Türkiye'de bir daire arıyor.

Isteği ; en az 90m2, max 60bin euro, deniz vs birşey görmesini istiyor ve eski içinin renovasyonu vs uğraşmak istemiyor.

Istanbul dedi ama bana göre İstanbul hem pahalı hem de çok da emeklilik yeri değil. Buna ek deprem riski oldukça fazla.

Kişi Fransız, ingilizce ve Fransızca konuşuyor. Gelirse eşiyle, çocuklarıyla gelecek. Her sene Türkiye'ye geliyor, Türkiye bilgisi genel olarak İstanbul/kapadokya/antaly/bodrum ibaret.

Haliyle yabanci birinin yasayabilecegi ve Fransa'dan max iki uçak ile gelebileceği bir yer olmalı.
(2) 

Ucus öncesi 3 ay gecerliligi olan pasaportu yeniletmeli mi?

logisticsmanager #1488637 
Eylül ortasi Türkiye'ye geleceğim. Pasaportun 12 aralıkda gecerliligi doluyor. Kısacası 3 aydan az kaliyor.
Oturma iznim var Fransa'da. Sizce pasaportu yenileteyim mi yoksa bir sıkıntı olmaz mi?
(4) 

Köpeğe başka ne komut öğreteyim?

logisticsmanager #1488300 
Mart basindan beri köpeğimiz var. Su an İngilizce olarak;
Otur, yat, bekle, birak(leave it; yediği seyi, baktigi şeyi vs), birak (drop; agzindaki topu) getir, koş, dur, bırak/dur(off; yemek veriyorum bitti ama hala bakıyor off diyorum anliyor, oyun oynarken off diyince oyunu bırakıyor vs), hadi (ya bunu Türkçe öğrettim agiz aliskanligi sebebiyle, eve gelince yere öyle bir pozisyonda yat ki patilerini sileyim demek bu), halter (kafasini head haltera gecirmek), gel, heel (Türkçesi ne bilemedim, solumda yürüyüp bana bakmasi icin), benimle (with me; neredeysen kos, soluma gel ve otur bana bak), lets go (bunu yürürken hadi yon degistirirken falan kullanıyorum), sag/sol pati (patisini vermesi icin)

Baska ne ogreteyim hareket ya da komut olarak? Hızlı öğreniyor zaten burnunun üstün ödül koyup beklemesini saglamam 2-3 deneme aldi, bacaklarimin arasindan geçmesini sağlamam 2 deneme. Ne verdiysek aliyor çocuk borador(border collie, labrador) haliyle eğitime, öğrenmeye aç.

Bunlarin bir de fransizcalarini öğretebilirim misal.
(6) 

Avrupa'da Türkiye'ye arabayla tatile gelenlerin deneyimleri

logisticsmanager #1485959 
Selamlar
Simdi bu sene olmasa da belki seneye vs arabayla Türkiye'ye gelir miyim acaba gibi düşüncelerim var. Şimdi köpek de var, dedim onu da getiririz falan yoksa evde köpek bakicisi ile birakicaz ucakla gelicez.

Fransa'dan gelecegim. 2900 km diyor.

Nasildir, yapilir mi? Dertleri nelerdir vs merak ediyorum.
(3) 

spora donus; 5-3-1 ya da gecis sureci icin LP

logisticsmanager #1484502 
selamlar
gecen sene marttan eylule kadar covid sebebiyle spora gidemedik. eylulde donunce butun hareketleri yaklasik yuzde 15 dusurmustum (cok uzun zamandir 5-3-1 yapiyorum, sage sagolsun baslatmisti yillar once, bagimlilik oldu).

martta 1rm;
squat 205
bench 131
deadlift 222
shoulder press 86

Eylul;
squat 186
bench 124
deadlift 201
shoulder 83 demisim

eh simdi eyluldeki 1 aylik antrenmani saymazsak 13 aydir haftada 4 gun sinav-barfiks-20kg agirlik bandi ve bir adet 8kg kettlebell ile calismayi kenara atarsak elime dumbel ve barbell degmedi.

ne yapsak?
Ilk aklima gelen wendler'in hastalik sonrasi verdigi program;
www.jimwendler.com
bunu 2 cycle devam et demisler.

reddit'te bu kadar aradan sonra linear progression programlari oneriliyor, ne dersiniz? misal gzclp ya da greyskull lp

vucudum baya ham halde o kesin, bu kilolar hayatta kalkmaz, bir daha kapanma olmazsa anca yil sonuna belki geri donebilirim.
(2) 

Yemek blogu için lens önerisi

logisticsmanager #1482691 
Selamlar
Esimin blogu icin lens bakıyoruz. Canon 5d mark II var. Bir de ufak canon lens var adini hatirlayamadim.
Biz şu an şuna bakıyoruz ama fiyat geçen seneye göre euro olarak bile cok artmis;
canon ef 100mm f2.8 l macro is usm

Bunun gibi onerebileceginiz, mümkünse daha ucuz lens var mi?
Yakin cekim yapabilmesi önemli.
Yoksa en sonunda bunu alacağız. Genelde cekim tripod ile yapiyor.
(3) 

True crime dizi ve belgesel önerileri

logisticsmanager #1481430 
Selamlar
True detective, mind hunters vs severek izlemiş, son zamanlarda YouTube'da gerçek hayattaki sorgular ve kriminal psikoloji ile alakalı seyler vs izleyen biri olarak önerilerinize açığım.
True crime ve Buna ek olarak kriminal psikolojiye giriyorsa cok güzel olur.
(2) 

Rahatlatan TV programları

logisticsmanager #1480787 
Rahatlatan, drama, gerilim vs olmayan izleyip kafayı dağıtmalık, stresi atmalik neler var?

Misal izlediklerim;
Mortimer & whitehouse gone fishing
Office
Parks and recreation

Bir de az önce queer eye izledim, oldukça eğlendim. O da fena değilmiş.

Bunun gibi dizi ya da herhangi program önerilerinize açığım.
(4) 

Sizce veteriner yanlış mi davrandi?

logisticsmanager #1477761 
Geçenlerde iki aydir bizle olan barinaktan aldığımız kopegimizin ikinci defa götürdük. Ilkinde kadin vardi ve kisirlastirma dikislerini almisti, sifir problem geçti (bir iki dis gosterdi alinirken ama olur).

Yalnız ikincide gecici veteriner vardi, 190 boyunda böyle ruhsuz görünüşlü adam. Kopek zaten veterineri kac kere iyi sey icin gördü ki cok rahat olsun. Hayvan adsmi görünce havlamaya başladı, korku halinde. Dediği ilk şey;
"Bu reaksiyonu üstünde calismaniz lazim". Adamin merhaba, x beyden sonra dediği ilk şey. Hayvan kac aydir bizle falan yok yani.

Sonra iceride hayvani kendisine isitacak hiçbir sey yapmadi. Hayvana ilk dokunusu muayene icindi. Hayvan iyice tirsar haldeydi yani.

Bana göre; cok yanlis bir davranis gibi geldi. Heyecanli, korkan köpeği veteriner kisinin yatistirmasi mantikli değil mi? Vallah askerlikte doktor nasılsa ahanda ayni muamele vardi. Hatta askerde daha sevecenini gördüm.

Yoksa bana mi böyle geliyor ve adamin hali normal mi? Yani Türkiye'de de gittim veterinere. Veteriner köpeğimle kedimle hep bir konusurdu sonra baslardi falan. Hatta biraz ödül verirdi alissin diye.

Bilmiyorum ama onun yüzünden de olabilir; uzun boylum erkeklere falan reaktif halde biraz.
(6) 

Köpek eğitimi konusunda yardım

logisticsmanager #1476340 
Merhabalar
Iki aydır kırma labrador sahibiyiz, barınaktan aldık.
Ilk başta böyle değildi ama son 4 haftadır falan acayip bir biçimde apartmandaki insanlara havlama, bisiklet/araba havlama, üzerine gitme ve en kötüsü çocuklara havlama üzerine gitme/atlama var.
Yerlisi olmadığımız şehirde olduğumuz için çocuğu olan tanidigimiz falan yok haliyle gidip çocuklarla yakinlastiramiyoruz.
Az önce otururken iki çocuk arkadan yaklaştı (1.5 m falan anca kalmış) fark ettim derken tabi kontrolden çıktı. Hadi orada çok yakındı ama sonrasında 7-8m ötede koşan çocuğa da aynısını yaptı.

Haftaya cuma egitmene soracağım ki onla da bunlar olmuyor heralde hiç çocuk vs denk gelmiyor bilmiyorum. Ama o zamana kadar ne yapabilirim diye meraktayim.
Esimle beraber psikolojik olarak biraz çoktuk ki su an benim kararim biraz kafamizin rahatlamasi icin agizlik takmak çünkü yüzde yüz emin degilim cocuklara olacak tepkisinden.
(4) 

Lufthansa vs pegasus

logisticsmanager #1475865 
Selamlar
Temmuzda Türkiye'ye gelecektim ama şimdi belki Eylül'de gelmek daha mantıklı olur dedim, hani aşı falan olursak belki daha rahat oluruz diye. Burada da sormuştum soruyu zaten, genelde yaz sonuna otele önerisi vardi.
Bilet alacagim; Lufthansa ve pegasus ayni fiyat.
Bileti değiştirme/erteleme gibi olasiliklari göz önüne alirsak, hangisini seçmek lazim? Ikisi de otelenebilir (aradaki farkı verirsen) ama bu ertelemede cakallik yapiyorlarsa falan (yazmayan maliyetler vs) ona göre digerini seçeyim.
(3) 

Keten gömlek markasi (avrupa)

logisticsmanager #1474686 
Selamlar
Şimdi yaz için birşeyler alicam, Avrupa'da (özelikle Fransa) olan markalardan bilgisi olan varsa paylasabilirse sevinirim.
Slim kalıp, düzgün keten gömlek. Ise falan giyerim (haftada birgün iste)

Banana republic'de baya indirim var ama kalite durumu nasil bilemedim. Ondan sonra muji diye bir markadan da bahsediyorlar ama regular kesim, uzerimde salas duran ketenden nefret ediyorum o yüzden slim arıyorum.
Fiyat olarak da 60 euro kadar cikarim herhalde cok degerse.
(12) 

Temmuz ayında Türkiye'ye gelinir mi?

logisticsmanager #1474166 
Iki sene oldu aileyi, arkadaşları görmeyeli. Temmuz ayında iki hafta gelelim diyoruz, lufthansa ile güzel bulduk.
Temmuzda sizce en azından geçen yaz gibi olur mu? Bana artık yazin da insanları tutamazlar gene geçen yaz oldugu sekilde olur gibi geliyor. Zaten çok gezmeye değil de aileyi görmeye geliyoruz (Avrupa'dan). Bir de yemek yemeye, üzerime iskender kebap, copsis, baklava atilsin istiyorum :/
(8) 

Çalışanı uyarmam lazım, tavsiyeleri alayım

logisticsmanager #1472834 
Bana göre dünyanın en saçma olayı için yarın çalışanımı uyarmam lazım.
Kisaca özetlersek; iki ekip var, planlama ve satın alma. Bu kisi benim ekibimde (satin alma) ama zamanında ise baslarken (1.5 sene once) planlama arasina oturmus, orada duruyor.
Simdi planlamaya iki kisi gelecek, biri uzun donem stajyer. Bu da benim yerimi almasinlar dedi. Ben bu gelecek iki kisiden birini unutunca sıkıntı olmaz dedim ama sonra iki kişi geldiğini öğrenince planlama müdürüne sordum, onla çözüm bulmaya calistik. Neyse, planlamadan biri 6-7 ay hamilelik iznine cikacak kisacasi 6-7 ay zaten yer var ki covid var, ofise gelip gelmeyeceği belirsiz. 2021 yili sonunda da biri emekli olacak, o iki kisiden biri onun yerinde olacak. Kısacası bir şekilde yer bulunur ki dediğim gibi muhabbetin başladığı yer kim nerede oturacak, dünyadaki en gerizekalica is bence. Iki yer arasinda 3 m var, manzara ayni yeşillige bakiyor, her şey aynı. Tek sorunu benim ekipteki diger elemanla anlasamiyorlar, ona yakin olmamak.

Bu bana chatten yazarken gidip planlama müdürüne de yazmis, demiski (Fransızca, bana sert gelmiyor da ona sert konusmus gibi geliyor alt üste olunca. Ben garibim kim sert konusuyor zor çözüyorum :/ ) gelecek kiza baska yer bulun, benim yerimi değiştirmeyin, neden beni zorluyorsunuz falan emir verir gibi konusmus.
Planlama müdürü de benim müdürü aramis ona anlatmis, sonra da beni aradi anlatti. Ardindan da benim calisana resmi mail atti.
Benim yarin kizi karsima alip;
-planlama müdürünün arkadaşı olmadigini ve düzgün sekilde konuşması gerektiğini
-sirket ona ne derse onu yapmak zorunda oldugunu (yerini değiştirmek misal) yapmak istemiyorsa da başka sirket arayabilecegini
-1.5 senede yarattığı 3. Sikinti oldugunu (örnek; sene sonu notlarinda planlama müdürünü arayıp "neden x kisiye düşük not verdin" diye sormak..."), Performansindan memnun oldugumuzu ama bu isleri bırakması gerektigini

Böyle güzel şekilde anlatmam lazım. Ilk müdürlük deneyimim, iyi kalpli insanlara yardim etmek isteyen biriyim ama ben bile biktim artık.
Kendisine öyle bir konusmak istiyorum ki artik cenesini kapatıp işini yapsın, sürekli ufak seylerle gelmesin ya da gelecekse dünyada her istedigi seyin onun istedigine göre olmayacağını ve sirkette bulunduğu pozisyonun ciddiyetini anlasın istiyorum.
Ya gene güzel güzel anlatmaya çalışacağım ya da pat pat söyleyip hadi isine devam diyip geçecegim. Ne diyorsunuz?
(1) 

Tedarik zincirinde çalışanlar; nasılsınız?

logisticsmanager #1472077 
Vallaha covidden beri nefes alamıyorum ben. Covid fabrika kapatır, açar, sonra covid DC'yi kapatır, covid tedarikçinin tedarikcisini kapatır. Covid sebebiyle lojistik krizi patlar. Suez boğazında gemi kalır, üstünde konteynerlar vardır. Çip üreticisinde hammadde sebebiyle üretim nanay olur, bütün ürün gruplari etkilenir. Hammaddeden dolayi fabrika 6 ay tedarik süresi verir falan.

Vallaha dün anneme biraz düzeldi, yavaşladı yogunluk dedim. Aha bugün geldik gene başa.

Şimdi viskimi icicem bu garip gün sonrasi.
Siz napıyorsunuz? Kafayi yediniz mi siz de son 1 senede?
(4) 

Pet sitting hakkında

logisticsmanager #1472010 
Selamlar
Şimdi 1 aydır kırma labrador sahibiyiz. Eğitim falan aldiriyoruz, neyse.
Yazın bir iki hafta Türkiye'ye ziyaret plani var haliyle bir çözüm lazım.

Bizimkisi evde yalnız kalıp günde 2-3 kere birinin disari cikarmasini kaldiramaz bence. Kesinlikle bizim evde kalacak dog sitter bulmaliyiz. Köpek pansiyonuna da vermem çünkü orada kafese kapatacaklar vs içim el vermez.
Burada yabancilarin(expat, öğrenci vs) olduğu facebook grubu var. Orada sordum bilgisi olan var mi diye, 4-5 kisi yazdi, bir iki kisi hatta para almam ya nolcak falan kivaminda (biri italyan öğrenci biri amerikali bir anne 50li yaslarda. Para her türlü veririm, bedava is olmaz). Para kısmı önemli değil, önemli olan harbiden güvenecek birini bulmak.
Rover vs gibi uygulamalar var ama çok örnek gördüm yani o uygulamalarda çok güvenilir değil diye ve pet sittera verilecek para kadar da uygulamaya veriliyor, onun yerine pet sittera veririm diye düşünüyorum.

Siz ne dersiniz? Sizce böyle facebooktaki gruptaki kisilerle konusmak daha mi mantikli? Sonuçta facebookta ne yazdiklarini vs görüyorum. Bazıları referans da sunarim diyor.

Ne kadar Zor iş arkadas, zaten elemani birakmak koyuyor bir de tanımadığın insan daha da zor.
Aile/arkadaş yok, var olan da yüzlerce km ötede. Arabayla da gelemeyiz o kadar yolu iki hafta için.
(2) 

Windows 10 güncelleme sonrası excel donuyor

logisticsmanager #1470736 
Selamlar
Iş yerinde windows 10 güncelleme geldi ama garip bir excel problemi başladı;
Bir tane dosyada hep yasiyorum ama baska kimse yaşamıyor; dosya tam ekran calisinca bir anda screen update duruyor. Misal filtreye bastigimda filtreyi görüyorum, filtreliyorum ama ekran ayni kaliyor. Menu tuslarina vs basinca gri menu cikiyor ancak. Dosyayı kaydedebiliyorum vs sikinti yok. Bu olay oldu mu bütün dosyalari etkiliyor.
Bu sebepten günlerdir dosyayi tam ekran yapmadan kullanıyorum ama unutup tam kullandigim zaman gene oluyor.
Anlamadım gitti. Başka kimsede de yok resmen.
(3) 

Köpeği duşa sokmak

logisticsmanager #1469658 
Selamlar,
3 haftadır 1.5 yaşında kırma labrador bir köpeğimiz var. Barinaktan aldik, gecmisini bilmiyoruz çünkü başıboş bulunmuş, devlet barınağında sahibi çıkar mi diye kalmis, çıkmayınca da böyle sahiplendirme barınağına gelmiş. Hâliyle hiç banyo yaptı mi ya da suyla alakalı sıkıntısı var mi bilmiyoruz.

Bildiğimiz banyo var evde malesef, italyan banyo vs olsa neyse.
Her şeyi denedim; ilk banyo kenarina gelmiyordu uzaktan ses cikariyor havluyordu.
Şimdi ödülle falan kenarina geldi duruyor, hatta iki patisi ile üstüne çıkti ama tamamen gelmiyor. Eşimle beraber icindeyiz vs ama yok olmuyor.
Fistik ezmesi sürün demişler, sürdük ama bakıyor, ses cikartiyor çıkıyor odadan uzaktan bakiyor falan.
Ne yapacagimizi bilemiyoruz açıkçası. Yani kötü durumda değil ama eninde sonunda yıkanması lazım yani.
(7) 

Araba garantisini uzatayım mı?

logisticsmanager #1469103 
Selamlar,
Soru basit; 2019 Aralık model ford fiestam var, 1.1 85 beygir.
Aralikta bitiyor garantisi. Diyorum ki gideyim bir 3-5 yil daha garanti yapayim.
Biraz arastirdim, 5 yil 695 euro civari.
Ne dersiniz? Gelecek 4-5 yil cocuk plani yok haliyle arabayi zaten degistirmem. Kredisi de 3.5 sene kaldı.
Mantıklı mi? Yoksa gereksiz mi kafama takıyorum, yetkili servise götürsem etsem boşuna ekstra garantiye para vermesem mi?
(1) 

Laptop önerisi

logisticsmanager #1468397 
Selamlar,
Bir adet laptop alacağım, çok uçup kaçsın istemiyorum çünkü piyasa biraz düzelince falan bir de masaüstü alacağım.

Amaç; eşim Sims oynayacakmis bir sürü extensionla, bu oyun da çok optimize degil sikinti. Ben de oynarim da Zaman bulmam zor. Ama strateji özledim, bir age of, tropico falan atariz. Yeni stratejilere de bakarım. Bayadir switch/ps4 oynayip duruyoruz.

Onun dışında eşim blogu icin photoshopla alakalı da kullanacak.
Onun dışında da klasik şeyler işte. Evde kullanilacak, o yüzden taşınabilirlik vs önemsiz.
Lenovo y540lar var digerlerine göre ucuz. I5 9300h-1660ti-8gb ram-256 ssd 800 euro.
Bir tane de Almanya'da buldum, yaşadığım yerde yok bundan. Ryzen 7 4800h, 16gb, 512 ssd, 2060 6gb 1120 euro yani arada 300 euro fark var.

Ne dersiniz? Cok mu pahali, gereksiz mi olur? Tedarik sorununun bu sene cozulecegine inancim sifir o yüzden fiyatların oyle düşeceğini falan düşünmüyorum gelecek bir kac ay anca kampanya olursa falan.
Teşekkürler şimdiden.
(4) 

Google websitesini indexlemiyor

logisticsmanager #1468309 
Selamlar
Esimin bir websitesi var. Normalde günde 300 click falan alirdi ama bir anda 150-100-50-30 derken resmen 2-3'e düştü son 3-4 gunde.
Önceden googleda ilk cikan linkler su an googleda bile yok ne bizim yaptigimiz birşey yok.
Google search consolea bakinca bize ;
Url is not on google
Coundt fetch
Indexing not allowed vs diyor site ile alakali.
Request indexing de diyemiyoruz.

Bir fikri olan var mi?
(6) 

Köpek sahiplendik, köpek için ne alsak?

logisticsmanager #1466912 
Geçen hafta barınaga gittik bir 40 dk dolastik kopekle, uyumlu olduk ve ok diyip rezerve ettik. Simdi bu hafta hayvanin ciplenmesi, kisirlastirmasi falan var, tahminen cumartesi bizle olur.
Kendisi 1 yaşında erkek bir kirma labrador. Ilk kopegimiz.
Simdi haliyle malzemeler almamiz lazim, benim aklima gelenler;
-mama ve su kabi
-arabanin arkasinda tasimak icin kullanilacak koltuk kilifi tarzda birsey (buldum böyle su gecirmez bir ürün, www.amazon.fr
-furminator ve normal firca
-tasma ve göğüs tasmasi (bunda nasıl alsam emin değilim, biraz fazla cekiyor genc de olduğu için. Hanimi biraz zorladi)
-yatacak yer (bunu da ne tip almam konusunda emin degilim, yikanmasi önemli gibi bence)
-mama (bir iki tane buldum, yüzde 70 et yüzde 30 sebze/meyve ürünleri ideal gibi. Içinde tahil ya da katki maddesi vs yok)
-oyuncak (bunu da ne alsak bilemedik, köpekle de gidip seçemeyecegimize göre sizin öneriniz var mi?)
-banyo icin ve disaridan geldiginde temizlemek icin havlular
-sampuan (bunu hassas ciltler icin olan doğal yaglarla yapilan versiyonlari var ondan alicam gibi ama sampuan sonrasi ek conditioner da kullanin diyolar)

Sorduğum sorulara ek olarak başka almam gereken bir şey var mı?
(13) 

Iphone'a gecmeli miyim?

logisticsmanager #1464924 
Selamlar,
Simdi ben telefonu sadece normal telefon aktiviteleri, nadir fotograf, podcast, İnternet/youtube için kullanan biriyim. Bir de telefonu uzun süre kullanıyorum (note 2-5 sene, moto g4-3 sene, su an redmni note var onda 2 sene oldu), yok tipi eskidi su bu umrumda değil yani. Note 2 islemci kamera vs yandi, g4 sarj yeri gitti değiştirmeye 150 euro istediler. Bu redmi de iste kafayi yiyene kadar kullanirim diyordum.
Sirket simdi iPhone se 2020 verdi, ya ben mi yeni telefon diye etkilendim bilmiyorum da vallaha kendi telefonumdan daha rahatim (biraz da normal redmiye 140 Euro falan verdim bu iphone 350-400 euro). Her seyimi onda yapmaya basladim ama sirket telefonu diye de cok rahatca takilmiyorum tabi.

Bir kere ihtiyacim olabilecek her türlü app yüklü olmasi, baya stabil calismasi gibi seyler cok hosuma gitti ve su an acaba apple'a mi geçsem modundayim.

Yani bunun yerine android verseler ayni seviye bu kadar etkilenir miydim?
Su an benim kendi telefonu da iPhone yapma düşüncem var, belki se belki 11. Aslında ufak telefon da özlemişim resmen neymis bu telefonlar tuğla kadar ya. Bir de home tusunu da özlemişim :(

Napayim alayim mı iphone, geçeyim mi applea? Yoksa bu simdilik ilk zamanlarin illüzyonu, sonra telefon kafayi yiyince allah belani versin apple mi diyecegim?
(1) 

Kedi ya da köpek almak

logisticsmanager #1462900 
Selamlar,
Simdi artik resmi olarak yasadigimiz yerde en az 3-4 sene daha varız gibi(ki her şey normal gitse burada emekli bile olunur da neyse), sirketin bana baska bir ülkede vs teklifi olmazsa ileride (belli olmaz, başka ülke olanaklari cok fazla ve sürekli böyle degisimler olabiliyor).

Esim de ben de hayvan seven insanlariz, onun cocukken kedisi varmis 5-6 sene kadar ama o kadar. Benim de 2017 yilina kadar bir kedim bir köpeğim vardi ailemle yaşarken (babam genelde köpekle ilgilenirdi ben de kediyle), kedim ve köpeğim tabi vefat etti 1-2 sene arayla, sonrasında ben de yurtdisina tasindim.

Simdi de 3 yildir buradayiz, evimiz en azindan ev alana kadar (2-3 yil) ayni kalir, araba da var. Yani hayatımız oturdu.
Cocuk da 4-5 sene sonra diyoruz. Haliyle simdi de hayvan edinme konusunda ilgimiz oldu.
Ben cok yogun calisiyorum, su siralar evdeyim ama diğer türlü aksam 7-8 anca evde oluyorum. (Covid disi donemde)
Esim evden calisan biri, haliyle disari cikarmak sorun olmaz.
Parasal da sıkıntı yok. Yillik ortalama 500-600 euro diyorlar.
Tek sorun; tatil cok. Türkiye'ye temiz senede 3 hafta yazin geliyoruz/gelmek istiyoruz. Onun dışında noelde ailesinin yanina gidiyoruz, köpeği de yanımızda götürüruz, olabilecek ufak tatillerde de en kötü petsitter tutulur bir kaç gün de 3 hafta sanki cok uzun, hayvan icin zorlu gecermis gibi geliyor.
Onun dışında da aklima gelen bir zorluk yok.

Vallaha bir arkadaş kaldi köpeğiyle bizde, ne kadar özlediğimi fark ettim köpekle beraber uyurken ya da aksam disari cikartip gezdirirken falan.
Ek olarak kedi vs köpek olarak; isim geregi covid sonrasi seyahat vs etmem gerekebilir. Haliyle köpeğim olursa esimi evde yalniz biraktigimda kafam daha rahat olur da diyorum. Bu sebepten de ufak köpek yerine (poodleim vardi ama onlari zaten hayvan barinaginda bulmak zor, bulsak da çok küçük keratalar) biraz büyük (cok degil) olsun istiyorum.

Size sorum; bunun disinda göz onune almadigimiz bir zorluk var mi? Su an bir kopek buldum, siyah tatli bir amerikan bulldog, 5 yasinda, çok büyük değil tam orta kivam. Ama kedi de cok seviyoruz. Ikisi arasinda gidip geliyoruz (daha dogrusu ben esime söyledim ama ona kalsa yarin gider aliriz da karar mekanizmasi biraz bende, o sebepten bütün sikintilari önceden düşünüp tartmak istiyorum)
Sizce böyle tatil yapan eden birileri icin zor olur mu bu petsitter isleri? Deneyimi olan var mi?

Teşekkürler simdiden
(4) 

Haftada 10 kere farklı ülke ve numaralardan aranıyorum

logisticsmanager #1462437 
Eskiden Afrika'daki az duyulan ülkelerden caldirirlardi, onları öğrendik.
Yalniz son zamanlarda haftada 10 kere farkli ülke ve numarlardan (misal bu hafta Fransa, İngiltere, litvanya, bulgaristan, yunanistan, kongo'dan) aranıyorum, hepsi de arayip üstüne çince sesli mesaj birakiyor. Sesli mesajda da translate koydum; dhl siparisiniz var, 1e basin ogrenin diyor kısacası.
Kafayi yiyecegim, blokla blokla bitmiyor.
Bir bilgisi/çözümü olan var mi?
(2) 

Seiko snke51k1 kayış kalınlık

logisticsmanager #1462338 
Saat aldım, 18mm diye düşündüm çünkü düzgün bir veri bulamadim. Ama aldığım 18mm deri kayış ufak geldi resmen.
Bunun için net bilgi bulabilen var mi?
(2) 

Banyo bataryası küf

logisticsmanager #1460294 
Şimdi kiralık ev, ev 2017de yenilenmiş ikea tarafindan.
Yalniz banyo bataryasi düzgün takılmamış gibi (ikea'dan zaten tam bir is beklemezdim).
Sağdaki bataryada bu resimdeki boşluk yok.


Bu boşluktan belli zaman sonra kahverengimsi akinti oluyor.
Buna ne çözüm bulabilirim? Alet çantam vs var, açıp düzgün montaj vs yapamaz miyim?
Ya da o boşluğu doldursam çözülür mu?
(4) 

Türkiye'den Fransız yabanci lejyonuna katılan var mı?

logisticsmanager #1460115 
Şimdi amazon'da belgesel izliyordum da her ülkeden var; İskoçya, amerika, rusya, asya'dan, afrika'dan, orta doğudan.
Çoğu da bir şeylerden kaçıyor. Misal Ukraynalı eleman tarih öğretmeni ama ayda 100 euro kazanıyorum orada diyip gelmiş. Suç işleyip yeni hayata baslamak isteyenler falan. Bana nedense Türkiye'deki bu yoksulluk ve bir çok gencin ne yapacagini bilmemesinden sanki çok türk gider gibi geldi.

Var mı böyle bir bilgi bulamadım ben internette.

mobil görünümden çık