Arkadaşlar merhaba,

Seçimler bittikten sonra, oylar sayılmaya başlandığı zaman oyların sayımını takip etmek istesem edebilir miyim? Yani o ortamda bulunmak mümkün mü? Yasak mı? Hiçbir sivil toplum örgütüne vs. bağlı olmaksızın, bireysel olarak oyların sayılmasını izlemek isteyebilir miyim?

Teşekkürler.

 

ilçe seçim kurulu'na gidebilirsiniz ancak yoğun olduğundan giremeyebilirsiniz. yasak olmasa da fiili yasaklar söz konusu oluyor.

bir ilçenin genel merkezine gidip takip edebilirsiniz.

dahili meddah

Resmi olarak anayasal hakkınızdır ama takdir edersiniz ki bir sandığa oy atmış 1000 kişinin bir odaya dolup Sayımı izlemesi fiili olarak pek mümkün değil.

fayfim

oylar sayılmaya sınıflarda başlanıyor bunu kastediyorsanız; evet tabiki vatandaş olarak istediğiniz bir sınıfa girip izleyebilirsiniz. buna hakkınız var yasak değil. sayımlar sınıf kapıları bile kapatılmadan açık yapılmalıdır.

gis

izleyebilirsiniz. buna kimse itiraz edemez. en en kötü sınıfın dışına çıkarma hakkı var, ama kapıyı kapatamıyor. kapıdan izleyebilirsiniz.

ack3000

Sandık çevresi diye bir kavram var. Sandık çevresine girmeden izleyebilirsiniz. Açık sayım ilkesi bunu gerektiriyor. Odaların kapıları da açık olmalı, kapatılırsa müdahale edin. Oylar sayılırken sandık başkanının herkesin göreceği şekilde saydığı oyları göstermesi gerekiyor. En azından işlerin bu şekilde yürütülmesini sağlayabilirsiniz.

Onun dışında sayımda usülsüz bir durum gördüğünüzde, gayriresmi uyarınızı dikkate almazlarsa resmi itiraz hakkınız var mı bilemiyorum. Onu bilenler cevaplasın.

f_d

sayım sırasında seçme yeterliliğine sahip yurttaş olarak sözlü itiraz yapma hakkınız var. sözlü itirazınız için o sırada tutanak tutulmalı itiraz edenin adı soy adı imzası açık adresi istenir yazılır kağıda imza attırılır. nüfus cüzdanınız yanınızda olsun mutlaka.itiraz yapana alındı belgesi verilir. itirazınız sandık kurulu başkanı tarafından üst makama iletilmelidir.

abartı bir örnekle daha vereyim dışarıda çöpte vb. bir hukuksuzluk delili gördünüz o zaman delili dilekçeye ekleyip yazılı itirazınızı nöbetçi savcıya yapabilirsiniz. süre burada çok önemli.


www.basarmevzuat.com

6. kısımdan itibaren okuyun isterseniz.

gis

ayrıca ola ki itirazınızı kabul etmeyen bir sandık kurulu var karşınızda ve siz tamamen kendinizden emin tüm dürüstlüğünüzle orada hukuksuzluk yapıldığına eminsiniz ve deliliniz var(yada şahit olan oradaki diğer gözlemciler) o zaman onlara şunu hatırlatın:

İTİRAZLARI VE ŞİKAYETLERİ KABUL ETMEMEK
Madde 165 - Bu Kanunla kendilerine şikayet ve itiraz yetkisi tanınanların bu yoldaki müracaatlarını tutanağa geçirmeye mecbur oldukları ahvalde tutanağa geçirmeyi reddeden kurul başkan ve üyeleri bir aydan bir yıla kadar hapis ve yüz liradan beşyüz liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılırlar.

gis
1

mobil görünümden çık