Yayınevi ile anlaşıyor. Yayınevi diyor ki yazara; ''Ben 5 baskı yapacağım bu kitaba, bir baskıda 1.000 adet kitap olacak, 5 baskı için fiyat 10.000 tl''.
Yazar bunu kabul ederse eğer, parasını alıyor. İşi bitiyor kitap ile. İster hepsi satılsın ister bir tane bile satılmasın. Tabi orjinal olarak satılması, daha sonraki yazacağı kitaplar için yayınevi bulma şansını arttırıyor, ancak olay bu değil.
Şimdi, öncelikle, ben korsan yanlısı bir adam değilim orjinal fiyatları uçmadığı müddetçe.
Mesela steam kütüphanemde nereden baksanız 300 oyun var. Bir çoğu da Exclusive oyunlar. Öyle bundle ile şişirmiyorum yani.
Her neyse, demek istediğim, bir kitabın 25-30 lira olması; benim için lüks.
Aynı kitabı korsan satan kişi 7 liraya satıyorken (pazarlıkla 5e alma ihtimaliniz çok yüksek) neden 25 lira vereyim?
Bir orjinal kitap parasına beş (5) korsan kitap alabiliyorken, neden kendi kendime kazıklanayım?
Yazarını düşünüyorum tabi ki. Ancak adam parasını alıyor zaten her türlü. Geçenlerde Coelho, facebook sayfasında bir paylaşım yapmıştı. Korsan kitaplarını okuyan bir çocuk, kendisine fotoğrafını yollamış. Adam onu paylaştı ve 'Korsan da olsa kitaplarımın okunuyor olduğunu görmek beni mutlu ediyor.' gibisinden bir şey yazdı.
Yani güzel dostlarım; korsan kitaba karşı değilim. Yeter ki okuyalım.

@mermize;
Bahsettiğin Tanpınar'ın Huzur'u 10 lira ancak O.GalaksiRehberi 60 lira. Eserin orjinali dediğin şey ile korsanı arasında dediğin birkaç yazım hatası ve soluk sayfa dışında da bir fark yok. Bambaşka hikayeler yok yani korsan kitaplarda.
Benim kitap için verebileceğim maksimum para X lira. Bunun çok üstündeki bir kitabı alamam. E-Kitap alayım dediğimde orjinalinden de fazla fiyatlarla karşılaşıyorum.
+ olarak, yazım hatası vs. gibi şeyler eskide kaldı. Korsanlar da kendilerini çok geliştirdiler çünkü.
Yazarın emeği üç para derken yayınevlerinin yazarı sömürmesinden bahsettim ancak anlayış farkı olduğundan 'Bunu yazmış da ne olmuş ki alla alla' gibi bir söylemim varmış gibi davranıyorsun. O da yanlış bir tutum.
Entelektüel birikim kapitalizme mi yataklık ediyor ki? Daha az harcayarak aynı birikime sahip olma şansı varken, hatta eşit paraları harcayarak daha fazla entelektüel birikime sahip olabilecekken; neden daha azı ile yetinesin?
Entelektüel kişilikleriniz bir de bunu irdelesin bence.
Domates tarlada 1 lira. Ama Tezgaha gelince 5 lira oluyor.
Tarladan almak varken, neden 4 lira fazla veresin?


ne kadar yazara saygı duyarsan duy, ne kadar orijinal olsun herkes kazansıncı olursan ol dünya klasikleri hariç popüler kitabı orijinal olmak zengin işi arkadaş. kaç baskı da kaç para kazanıyor beni ilgilendirmez. eğer bu yayın evleri adam akıllı fiyat koymazlarsa kitaplara korsan almaya devam edeceğiz.
ya da gidin abi bir tane e-book reader alın. 150 lira falan. hmm. zorlasan 6 tane orijinal kitap eder. meritokrasiye bağlanın binlerce kitap elinizin altında hayatınıza kaldığınız yerden devam edin. kimse kusura bakmasın 40 lira popüler bir kitaba verilmez.


yayınevleri genelde öyle demiyor. misal, "1 baskı yapacağım, eğer satışı 5 bini geçerse ikinci baskıyı da yapacağım, o da şu rakamı geçerse şu kadarlık bir baskı daha yapacağım vs" diyor, ve toplam satış üzerinden bir yüzde veriyor yazarına. yani diyelim ki %10 olarak anlaştılar, ne kadar çok satarsa o kadar çok para kazanır yazar da yayınevi de...
korsan da olsa kitaplarım okunuyor tarzı bir bakış açısı da kitapları çok satan, bir baskıda 100 bin basılan falan tuzu kuru yazarlar için geçerli bi durumdur.
ha evet, bence de bi yazarın kitabı en azından türkiye'de korsana düştüyse bu çok okunduğu, satıldığı manasına gelir, dolayısıyla reklamın kötüsü olmaz mantığını beraberinde getirebilir ve benim de korsan kitap almışlığım var ve bundan çok da rahatsızlık duymuyorum. çünkü benim savunduğum şey; devletin, sanatçıya mahsus bir ödeme yapması gerektiğini savunmam. yine yayınevinden, müzik firmasından vs yüzdelik bi pay alacak ama ayrıca devletten de belirli bi miktar alacak. bu sayede korsan satışı da sanatçının cebini çok fazla etkilemeyecek, bununla beraber çıkan ürünlerin kalitesi de artacaktır.


oku da nasıl okursan oku bence ama korsan alırsan o paranın nereye gittiği belli değil. Genelde ucu illegal yapılara gelir olarak bağlı oluyor.
Öncelikle az bilinen yazarların az basıldığı ve belli bir kaç noktya dağıtım yapıldığından ucuz fiyatlara kitaplarını satıyorlar. Bu adamları korsan basmaz zaten. Korsana beş lira yerine 10 liraya orjinalini almak yazara da yarar sağlar. 10 15 lira nedir ki zaten. Bir paket sigara parası.
İyi bilininen popüler yazarların kitapları öyle on yirmi bine değil yüzde üzerinden anlaşılıp yapılıyor. Hatta pek çok yazarın böyle aslında. Az biliniyorsan yüzden düşüyor. Tanınmışsan yükseliyor.bu kitaplar da en fazla 20-25 lira. İki paket sigara parasına ömürlük kitabın oluyor.
Öyle zaten harıl harıl okuyan insanlar değiliz, ayda alacağın bir kitap. Onu da gidip yazan, düzenleyen, basan ,dağıtan vergisini veren istihdam sağlayan adamlardan değil de bir grup hırsız, cahil, hayvandan farksız adamdan alıyorsun. 5 lirayı 1liralık kitaba veriyorsun. Öbür tarafta verdiğin 20 liradan yüzlerce kişi pay alıyor.


oncelikle steam kutuphanemde 300 oyun var cogu bundle degil, ama kitaba 25 lira luks demek cooook abes kacmis.
bunun disinda sonuna kadar haklisin. belki gectigimiz yuzyilda yayinevleri gerekliydi; ancak su saatten sonra hala ayni tas ayni hamam olmasinin iki sebebi var:
1- yazarin usengecligi/tembelligi (uretimi yaparim satisina gelince skimden assaa kasimpasa tavri. oysa ekonominin kalani uretimi yaptiktan sonra satisiyla da ugrasmak zorunda)
2- yayinevleri/studyolar vb. tekeli. bunlari matbaanin osmanliya gec gelmesinin sebebiyle bi'hayli benzestirebilirsin.
benzeri konularla ilgili pirate party keywordunu kullanabilirsin. hatta korsanparti.org sitesinde telif haklarinin tarihcesi diye bir makale cevirmistim ona gozatabilirsin.


kendi kendinle çelişiyorsun. o zaman steam'den oyun neden alıyorsun? çek torrentten?
bir kitap için 25 lira lüks diyorsun. ama bir oyuna 50$'ı kitliyorsun. sonra da yeter ki okuyalım diyorsun. biz de yiyoruz?


www.eksiduyuru.com
Ülkenin en büyük emek hırsızı, asıl o yayın evleridir. Hİç sorgulanmadan kabul edilir bunun böyle olmadığı, yani korsanın kötü olduğu, artık kanıksanmıştır.
Devlet buna el atıyor, vergi verilmiyor diye daha çok. OYsa normal kitaptan diyelim 3 lira kazanıyorsa satın alınınca, korsan alınınca artan parayla başka bir şey alırsa o kişi, diyelim sigara alırsa daha fazla vergi ödeyecek toplamda, yani devlet için de avantajlı bir durum korsan asdfgh
Yayınevleri kar elde etmek için kurulmuş kapitalist oluşumlardır. Eskiden olduyğu gibi bu işi aşkla yapan, edebi ulvi duygularla yapan pek yok. İşçilerini sömüren, çok çalıştıran, telif hakkı sahbine az para veren firmalardır. Bazı banka yayınevleri mesela bankaya dayalı ya sırtı; yazarları satın alıyor, kitapçıları rafları işgal ediyor, küçük yayın evlerini yok etmeye çalışuyor. Tekelleşmek istiyor.
O dünyada çok kirli işler de var, yayınevleri de korsan basıyor. BÖylece satış yapıyor, vergi vermeden ve bayağı kara geçiyor.. Yazara bildirdiği sayı ile bastığı sayı aynı değil.
Kara para kirli para haksız para denince akla işportacılar, korsanlar geliyor, Sabancı Tayyip Koç filan gelmiyorsa o toplumun ahlak yapısını sorgularım.
Ve artık yayınevleri şekilci trende uyuyor, mesela standlar açıyor. Reklamlar yapıyor. Kitaoları artık süslü püslü basıyor, orta sınıfa hitap ediyor. Bir kitap yahu, renkli aynalı cafcaflı kapağa sayfalara ne gerek var?


her ne kadar kitap paralarindaki fahis fiyatlandirma yuzunden ben de cogu zaman kitap alamasam da, argumanlarda cok buyuk eksiklikler var.
yani korsan 7 lirayken neden 25 lira vereyim? derken mesela korsan 7 lirayken orjinal kac lira olmali? bunun masrafi falan nasil hesaplaniyor? ben bilmiyorum.
veya bir orjinal kitap parasina bes kitap alabiliyorlen neden kendi kendime kaziklanayim derken de steam ornegini veriyorsun mesela. steam ornegiyle aslinda kitap fiyatlarinin cok pahali oldugunu soylemek istiyorsun gibi. ama diger butun argumanlar korsani yuceltmek, mis gibi demek gibi olmus. ben bunu yadirgadim.
madem oyle bir cok oyun da korsan indirilip oynanip ayni birikim alinabilir. ayni oyun ayni hikayeyle oynanabilir. ustelik daha da ucuz falan degil hic para vermeden. ama buna ragmen fiyati uygun olunca steam'den aliyoruz imkan olunca. e-booklarin bunu duzeltmesini beklerdim ama e-book fiyatlari da ates pahasi.
arkasindaki neden nedir bilmiyorum kitaplarin bu kadar pahali olmasinda. masraflari mi fazla? getirisi mi dusuk oluyor? ama her ne olursa olsun, aynisi korsanda 5 lira diye korsan makul gosterilemez. korsani alan senin benim gibi okuma heveslisi insanlar ama korsani basanlarin satanlarin cogu da her turlu illegal adamlar. yani bir seyi sen calmadin diye, para vererek alman onu zararsiz yapmiyor.


Steam olayına laf atan arkadaşlar için yazayım;
Skyrim L.E.'ı 20 liraya mı ne almıştım. Geçen hafta da bu paralara satıldı. Normalde 60 lira dolaylarında.
Görüldüğü gibi alınacak seviyeye geldiğinde zaten parasını verip orjinalini alıyorum. Steam ile karşılaştırmamın sebebi, oyunları çıktığı gibi alıyorum değil. Mesela MaxPayne3 6 liraya mı ne satıldı wintersale'de. Dolayısıyla para verilebilecek seviyelere çekildiğinde alıyorum.
Sadece ben değil, geliri benden düşük kimseler de orjinal alabiliyor hal böyle olunca. Yani 'bir paket sigara parası' dediğinde insanlar; alabiliyorlar.
Populer hangi kitap 'bir paket sigara parası'na satılıyor?


ayrıca türkiye'de kitabı ödül de alsa, çok güzel de olsa iki elin parmağını geçmeyecek sayıda "bestseller" diye tabir edilen kitaplar/yazarlar dışında hiçbir yazar doğru dürüst para kazanmıyor, net.
kimmiş onlar derseniz, hepsini bu satıra bile sığdırabilirim, o kadar az. orhan pamuk, elif şafak, canan tan, ahmet altan, buket uzuner, ayşe kulin, ihsan oktay anar ilk aklıma gelenler. tabi bi de başka bi kariyerle tanınıp, isim yapmış olup da kitap yazanlar da var; yılmaz özdil, nil karaibrahimgil, tuğçe kazaz gibi...
ve tüm bunların sebebi korsan kitapların satılıyor olması değil ne yazık ki.


yayın evlerinin kitapçıya 5TL'ye verdiği kitabı ben 15TL almamak için e-kitap okuyucusu aldım ilk başta 300Tl verdim ama kitap okudukça kitap maliyetim düştü. Bunun beni hırsız yaptığını düşünmüyorum. korsanı da değil e kitabı savunuyorum. ayrıca kopyalamak çalmak değildir.
korsan kavramını açmak lazım diyelim ben bir kitap aldım çok sevdim cebren ve hileyle 10 arkadaşıma okuttum(bizzat yaptım) okuyanlar korsan kitap mı okumuş oldu veya ben korsan kitap dagıtıcısı mı oldum. aynısı ikinci el içinde geçerli sonuçta ikinci alım satımdan ne yazar ne de yayınevi kazanıyor.


senin yaptığın korsan olmuyor zaten @kuzey li.
korsan olan, yazarın anlaşma yapmadığı kimseler tarafından kitabının basılması ve satılması. burada yazarın emeği çalınmış oluyor. bu kitapları alanlar da yazara para kazandırmamış, kitabı yazardan izinsiz çoğaltıp satanlara para kazandırmış oluyor.
yayın evine para kazandırmak istememenizin sebebi ne peki?
kitabın basılması ve dağıtılması için yayın evi sahibi cebinden mi para ödesin? yoksa kitap kendiliğinden basılıp yayınlanabiliyor mu?
mesele fahiş fiyatlar diye düşünüyorsanız bir kitabın maliyetini hesaplarken "hee kağıt 20 kuruş olsa, kapak 50 kuruştaaaan kitabın maliyeti 1 lira uleyn" diye atarlanıyorsanız işi bilenlere sorup öğrenmenizi tavsiye ederim.
kitabın basımında harcanan ham maddeden, matbaa araçlarının bakımına; dağıtımı firmalarıyla yapılan anlaşmalardan, şirket çalışanlarının maaşlarına, kapak tasarımını yapanından kapak çizerine kadar zibilyon tane gideri var yayın evlerinin. ha bir de tabi bu adamların da eve ekmek götürmesi gerekiyor. yani karları da olacak elbette.
paranız yoksa param yok o yüzden vermiyorum deyin. kırk takla atmaya gerek yok.


@m murphy kaynaktan sayar mısın bilmiyorum ama geçen yıla kadar orijinal kitap alan arkadaşım kitapçıda çalışmaya başladıktan sonra korsana döndü sebep olarak da kitapların kitapçıya 5-6TL gibi düşük bir fiyata satılırken(korsana çok yakın fiyatlar) kitapçıda 15TL üstüne satılması olduğunu söylemişti. haklı olduğunu düşünüyorum online kitapçıların her zaman en az %30 indirimde olması başka türlü açıklanamaz.basım, taşıma, depolama maliyeti olmayan e kitapların da fiyatı ortada. amazondan severek isteyerek kitap alırken türkiye'deki e kitap sitelerine para vermeye kıyamıyorum. amazonda basılı kitap 10$, ebook 5$, bizde basılı kitap 15TL, ekitap 18TL.
@mermize hiç meritokrasideki kitaplara göz gezdirdin mi bir tane hatası olmayan yüzlerce kitap var. bir de her konuda kütüphaneye git o zaman diye gelmeyin lise yıllarım kütüphane de geçti. yıllarca üyesiydim kütüphanenin her aradığım kitabı bulamadım hoş benim okuduğum kitaplar korsan kitapçılarda da bulunmuyor.


@mermize, internetten bu zamana kadar bir dizi indirip izledin mi? Ya da bir filmi 'indirmeden' izlemedin mi?
Ahlak bekçiliği yapıyorsun ama senin de bizden arta kalır yanın yok. Sinirlenmene gerek yok yani.
İlk taşı günahsız olanınız atsın demişler ya; o hesap. Sen bir film izledin, ben 10 korsan kitap aldım.
Sen masumsun, ben emek hırsızı.
Olacak şey mi?


@Mermize, sezon olarak dvd'leri satılıyor bazı yerlerde. D&r'da vs. Aldığın bir tane dizi söyler misin? Hatta söylemekle olmaz, ben fotoğraf da isterim.
Mesela house izledin mi? Dvd'leri var. Ya da prison break.
Breaking bad?
Bekliyorum.


Haklıyım tabi ki. Sen her şeyi orjinal alan biri olsan, buna inansam, samimiyetin bir derece katlanılabilir. Bu durumda yaptığın sadece goygoy.


Adam yazdıklarını silmiş gitmiş ya la..


@kuzey li, bence insanların kitabı orijinal aldıktan sonra nereden aldığı çok önemli değil.
bugün 5 liraya mal edilen bir gömleği mango gibi bir yerden 120 liraya alabiliyorsunuz. bir sezon sonra 10 liraya da alabiliyorsunuz aynı mağazadan.
başka bir firmada da yine 5 liraya mal edilen gömleği 350 liraya da alabiliyorsunuz.
en azından kitaplar arasında böyle saçma fiyat farklılıkları yok. "kitaba 30 lira verilir mi lan" deyip de gömleğe 300 lira bayılan geri zekalıları görünce insanlara karşı duygularımı gözden geçirmiyor değilim.


@m murphy maliyeti kafandan sallama öğren dedin bildiğimi söyleyince işi serbest piyasa ekonomisine getirdin.
şu cihangir entelliğinden çıkın bu ülkede herkes 300TL'ye gömlek almıyor, bende bu alamayan kümenin içerisindeyim. yok 300TL ye gömlek alıyorsunuz ama 20TL kitaba pahalı diyorsunuz demeyi bırakım 300TL lik gömleğin muadili taş gibi markasız gömlekler, etekler var gidip onu alıyorum ama kitapta daha az para vereyim no name kitap alayım yok, zaten kitabın no name'i yok. ülke koşuları düzelmedikçe herkes 300TL lik gömlek alacak seviyeye gelmedikçe korsan kitap okuyana laf etme hakkı yok.
cebindeki son 20Tlsiyle 4-5tane korsan kitap alıp evine yürüyerek dönen arkadaşık var tahmin edersin ki onunda üzerinde 300TL'lik gömlek yok.


@kuzey li; son attığım cevaptaki ilk satır dışında sana hitaben bir şey yok :/ kaldı ki senin son cevabında söylediğin şeyleri ben de bu duyuruya yazdığım ikinci cevapta söylemiştim.
parası olmayan adama lafım yok dedim. ama parası olup da kitaba vermek istemeyen insanların bin türlü şeyi bahane ederek korsan kitap almasına tahammül edemiyorum. bu duyuruya yazdığım her şeyin özeti bu.
