Spora başladım. Her sabah 2 yumurta sarısı ve 5 yumurta beyazı yiyorum. Ama sarısı olmadan beyazını yemek resmen işkence. 2 sarıyla 5 beyazı karıştırıp yağda yapınca ise gayet kolay yeniyor. Sorum, yağda yaptığımızda yumurtanın içerdiği protein değerleri aynı kalıyor mu? İlle haşlanmışını yemek gerek derseniz de daha kolay yiyebilmek için bir yönteminiz var mı?




 

Doktorum bana yumurta tavsiye ederken haşlanmış olacak katı ve sahanda yumurtayı çöpe at demişti. Rafadan modda takılıyorum ben de.

amelie poulain

Spora başladıysan tadını unut. Haşlanmış yemen lazım

GibsonRules

diyetisyen ya da uzman olmamakla beraber bu konuda okuduklarımdan anladığım kadarıyla günlük yumurta tüketimi hakkında uzmanların muhtelif görüşleri bulunmakta. kişisel olarak, Karatay Hocanın söyledklerini mantıklı bulduğum için günde 2 yumurta yiyorum. bence her usulde çok pişirmediğin müddetçe değerlerinde büyük değişiklik olmaz. ama haşlanmış yumurtaya dikkat et derim, çok pişirirsen trans yağların ortaya çıktığı söyleniyor. benim için daha önemli olan ise yumurtanın köy yumurtası/free range olması. rafadan-kayısı/haşlanmış/yağda (hakiki terayağı olsun) götür derim. haftada genelde 1 gün ara vererek her gün 2 yumurta götürüyorum bir sıkıntı yaşamadım. ama 5 yumurta beyazı (bu durumda bazılarının sarılarını israf ediyorsun sanırım) bana göre gereksiz. günlük proteinini diğer besinlerle, et-süt/süt ürünleri- baklagiller vs. ile tamamlamak daha mantıklı bence.

NOT: çok ısı görmeme durumu tüm pişirme yöntemleri için geçerli olup, benim gibi miden alabiliyor, rahatsızlık duymuyorsan ara sıra çiğ de götür derim, özellikle ağırlık antremanlarından sonra olabilir. bu çiğ tüketme konusu çok tartışmalı olmakla birlikte özellikle köy yumurtalarında hastalık vs. gibi sıkıntılı bir durum olacağını düşünmediğimden ara sıra çiğ de götürürüm, herhangi bir sıkıntı yaşamadım. bu çiğ tüketimi bazen yine güvendiğin bir markanın/yerin bıldırcın yumurtası ile de gerçekleştirebilirsin.

candanag

@candanag Sarılarını hayvanlara veriyorum, israf olmuyor. Hakiki tereyağını nereden bulabiliriz?

Cryptoricus

bunun için en doğrusu; sahanda yumurta, deplasmanda farklı bir tür protein...

inan ki dayanamadım çok özür dilerim :)

ama rafadan +1, bunu ben dahi duyduğuma göre gerçeklik payı büyük olsa gerek. bu arada unutmadan, anne sütünün biyolojik değeri %100, tavuk yumurtasınınki %98. olabilecek en yüksek biyolojik değere sahip gıdalardandır yumurta.

lakin organik olmasına özen göster. şöyle bir entry vardı organik ile ilgili olarak: (bkz: #36565916)

humancentipad

buradan herhangi bir marka vermeyi doğru bulmuyorum ama söz gelimi, yaşadığın yerde güvendiğin/bildiğin geniş konseptli bir marketin sahibi memleketinden getiriyorsa al dene derim, Karadenizlilerden bu işi layığıyla yapanlar var + yöresel ürünler pazarı/marketi gibi yerler bulabilirsen bir kaç deneme de oralardan yap derim, kaliteli ürünler bulabileceğini düşünüyorum.

candanag
1

mobil görünümden çık