diyelimki içi boş bir bardağı çok hassas bir terazide açık kısmı yukarı gelecek şekilde ölçerek ağırlığını bulduk ve sonucu yazdık.
başka bir ölçüm için boş bardağın içindeki havayı bir şekilde sıfırlayarak ölçtük. iki sonuçta aynı olur mu? örneğin ilki 234,46 gram çıktı diyelim

edit: vakum yapılacak fakat vakum ekipman ağırlığı çıkarılacak

 

şimdi olay karışık biraz, boş bardağın içindeki havayı nasıl vakumluyorsun?(ağzı açık) eğer terazinin bulunduğu ortamın da komple havasını vakumluyorsam farketmez, aynı çıkar. ama mesele bir kavanozu ağzı kapalıyken tartıp sonra kavanozun içindeki havayı vakumlarsan biraz daha hafif çıkar.

yakuza123

ilk durumda içinde havanın yaptığı bir ağırlık yok. tamam 76 cm Hg açık hava basıncı var ama diğer durumda da aynı basınç var. bence aynı

metehan01

içi boş bardak yerine kapaklı kavanoz diyelim kapağı da kapalı ve içinde vakum yok.

bu durumda kavanozun ağırlığına hava basıncı da eklenecektir ancak terazinin kefesinin altı açık ise buraya da etki eden aynı başınç yukardan gelen ve eşit yüzeydeki basıncı sıfırlayacaktır. kavanozun içindeki havanın ağırlığı kavanoz tabanına etki edeceğinden bir ağırlığı olacaktır.

ikinci durumda aynı kavanozun içindeki havayı vakumladık. 1 atmosfer basınçta o kavanozun hacmi ne kadar ağırlıkta hava alabiliyorsa kavanozun ağırlığı o kadar azalacaktır.

yani özetle sorunun cevabı evet.

orpheus

sen bardağı tartarken, bardağın üzerinde bardak çapında yukarı doğru 100 km kadar giden bir hayali bir boru var, içi hava dolu. çünkü gezegenimizin bir atmosferi var.

bardağı vakumlayıp ağırlıksız bir kapakla kapattık. az önceki 100 km'den hava sütunun dan 10 cm'lik bir dilim çıkarmış oldun. işte o kadar daha hafif gelecek.

celeron 300a
1

mobil görünümden çık