selam memleketin en iyi ziraatçileri ya da biyoloji tutkunları,

hiç bir bilgimin olmadığı bir alandan yardımınızı isteyeceğim;

bir bitkinin yaprak ya da dalları hangi parametrelere göre, nasıl çıkar?


mesela: "bu bitki için şu koşullarda yapraklar gövdeye 20-35 derecelik açıyla çıkar" gibi bir araştırma var mıdır?

daha fazla örnek: ekteki fotoğrafta görünen bitki için konuşalım: "bu tür için 'yaprak dallarının' gövdeye yaptığı açı 20-45 derece arasındadır. dalların gövdede bulunma sıklığı 15 cm'de 3 daldır. bir daldaki yaprak sayısı o dalın bitkinin tepe noktasına olan uzaklığıyla doğru orantılıdır. bir daldaki ortalama yaprak sayısı bitiknin aldığı ışık miktarına göre 'vıdıvıdı' ile orantılıdır. dallar simetrik bir biçimde çıkar..."

gibi bir matematiksel ifade var mıdır? varsa bu matematikle ifade etme işine ne denir? her bitki için böyle bir çalışma var mıdır?

şimdiden teşekkürler.

 

botanikçi veya ziraatçi olmamakla birlikte böyle bir standart olacağını sanmıyorum. çok fazla değişkene bağlı bir durum. bitkinin ilk filizlenme dönemindeki rüzgarın şiddetine göre bile değişebilir gibi geeliyor bana.

lancelot du lac

var var,olmaz mi büyük calismalar var hatta bildigim kadariyla.

gugila sor

tree leaves mathematics filan diye

serabetan

her türün yaprak dal dizilişi için belli laflar var. mesela üç çenekli, 5 çenekli gibi. ve diğer her bilgi verilir bitkinin künyesinde. kotiledon (tohum içinden çıkan) yaprakla ilk yaprak arası boyu bile belli oluyor. sap boyu sonra önemli. ciddiyetli kaynak istiyosan aü nün ziraat fakültesi kütüphanesinden satışları oluyor (ama tabi çok teknik genelde), ya da uzmanına sorabilirim merak ettiğin bişi varsa. tr.wikipedia.org
www.dogabilimleridernegi.org

kediebesi

çok teşekkür ederim arkadaşlar. google'da bayağı aramıştım oysa; anahtar kelime olayını tutturamadım demek ki.

nagra

teknik adı yaprak diverjansıymış.

kediebesi
1

mobil görünümden çık