[q]
(2) 

küflenen ajvar

air #1581467
ya bu tarz içeriklerin üstünü güzelce düzeltip böyle bir miktar zeytin yağı koyarsak küflenmeyeceğini öğrenmiştim annemden vaktiyle. annem salçayla yapıyordu tabi.

neyse günümüze gelirsek; ajvar kavanozundan bir miktar aldım tükettim, sonra temiz bi kaşıkla güzelce düzeltip üstüne sızma zeytin yağı döktüm ve sıkıca kapadım kapağını. 1 hafta sonra bir daha açıp kullandım ve tekrar kapattım. sonra bir hafta sonra tekrar açtım ama bu sefer böyle beyaz topçuk gibi oluşum gördüm bir iki tane. bayaa küf gibi duruyor.

neden oldu bu şimdi böyle? buzdolabında uzun süre gitmesi gerekmiyor muydu bunlar? farklı bir şey mi yapmam lazımdı. tek yaşıyorum öyle çok bir şey tüketmiyorum, hani açtığım bi kavanoz sos vs uzun süre gidiyor. o yüzden soruyorum.

 

o topçuk gibi oluşumun küf olduğuna emin misiniz öncelikle? zeytinyağı donan bir madde ve gördüğünüz katılaşmış yağ da olabilir. bir ey demek zor.
ama üstünü yağla da kapasanız, bu koruma metodu gıda maddesinin hiç küflenmeyeceği anlamına gelmiyor. sadece ömrünü uzatıyorsunuz.

konusma ben konusuyorum daha bitirmedim

Küfleniyo olması falan iyi. Demekki basmamışlar kimyasalı.
Ama zeytinyağı tekliğini her seferinde uygulamanız lazım.
Üzeri açıldığı anda hava ile temastan dolayı küflenir. Kahvaltıda yiyip sonra tekrar üstünü düzeltip zyağı eklemek lazım.

zimbirik
1

mobil görünümden çık