Merhaba. 65 milyon yıl önce dinozorlar yok oldu ifadesini okuduğunuzda kafanızda ne canlanıyor? 65 milyon yılı algılayabiliyor musunuz?




 

Kozmik takvime göre düşününce daha iyi algılanıyor. 25 aralık gibi dinozorlar yok oldu. Biz yılın son günü ortaya çıkıyoruz.

alabamaclarence

Tahayyül edebileceğimiz şeyler değil. Sadece kendi aramızda oluşturdumuz kod sistemi sayesinde üzerinde konuşulur oluyor.

anon1m

4 hanenin üstünü algılamada sorun yaşıyor insan beyni. 5 hanelileri sağ olsun para ve tribünler vs. üzerinden kafamızda biraz oturtabiliyoruz ama milyonlar kesinlikle yok. Yani "off çok uzak" diyoruz ama ne kadar uzak olduğunu hesaplayamıyoruz. Kozmik takvim konusunu popüler haliyle bizlere sunan Carl Sagan veya Cosmos serisini bir nevi remake'ini ya da devamını yapan Neil deGrasse Tyson da 65 milyon yılın ne kadar uzak olduğunu gerçekten 65 milyon yıl gibi kavrayamıyorlar.

Hatta milyon ile milyar arasındaki uçurumu anladığımızı sanıyoruz ama anlamıyoruz. 3 tane sıfır eklemeyi 1 cm daha uzaması gibi görüyoruz. Hani 1 ile 1000 arasındaki fark gibi yakın geliyor.

Manisa'nın nüfusu 1,4 milyon kişi ama Çin'in nüfusu ise 1,4 milyar kişi. hiç durmadan 1 milyona kadar saymak 12 gün sürüyor ama 1 milyara kadar saymak yaklaşık 32 yıl. Aradaki fark uçurum.

nawar

yok algılayamıyorum. bişeyi algılayabilmek için tümüne hakim olmak gerekir. hakimiyet yeterli oldukça da algılama yine yüksek olur. örneğin 2010'ları rahat hatırlarsın, çocukluğunu da çünkü tamamını yaşadın hakimsin. 1800 ile 1950 arasındaki farkı da bilirsin, yaşamasan da hemen her yılı olmasa da çoğu dönemi bildiğin için ayırabilirsin, savaştı sanayileşmeydi diye. bildikçe hakim olursun daha çok idrak edersin.

ama 300bin sene önce ile 40 milyon sene öncesi arasına ait bir bilgim yok şahsen, bilgi olmayınca hakimiyet de yok algı da yok.

avatar is back

evet. ben nesil olarak bakıyorum. 65 milyon yıl o kadar da uzun bir zaman değil.

gabe h coud

evren belgeselleri izleyince ve evrenin tarihini öğrenince daha iyi idrak edilebiliyor. dünya'nın tarihini de bilmek faydalı. tabii bu kadar büyük zaman kavramlarını tamamen algılamak çok zor. ve uzay-zaman kavramına ve evrenle ilgili diğer ayrıntılara/teorilere girersek daha da karmaşık bir hal alıyor. bu işlerle uğraşan uzmanlar ve bilim insanları en iyi idrak edebilecek kişiler.

kendi yaşamımız ve hatta insanlık tarihi bile dünya'nın ve evrenin tarihi yanında göz kırpması gibi kalıyor.

National Geographic 'in evrenin tarihi ile ilgili özet video'su bir nebze fikir verebilir:
www.youtube.com

ermanen
1

mobil görünümden çık