sadece bugünkü maçlara bakarken fark ettim;

sivas - pendik 90+5'de sivas atmış
k.gümrük - alanya 90+5'de alanya atmış puanı almış
cadiz - celta 90+10'da cadiz 2-2 yapmış puan almış
juve - frosineno 90+5'te juve atmış galibiyet gelmiş
cagliari - napoli 90+5'de cagliari 1-1 yapmış
frankfurt - wolfsburg 90+2 de frankfurt beraberliği almış
lens - monaco 90+2 monaco 3-2 öne geçmiş kazanmış
le havre - reims 90+6'da reims 2-1 öne geçmiş
psg - rennes, 90+7'de psg 1-1 yapıp puan almış
almere - feyenoord 90+2 de 2.golü atmış
vizela - estoril iki takımda 90+'larda gol atmış
club brugge - anderlecht 90+2 de galibiyet golü gelmiş anderlechtten
chelsea * liverpool 118'de live atmış 1-0 kazanmış
celtic 1-1 iken 90+larda'da 2 gol atıp 3-1 kazanmış

yani sadece top liglere falan baktım da, baktığım her maçın son saniyeleri gol olmuş. çok acayip değil mi ya?

döndüm düne baktım

kayseri - a.gücü 90+'da galibiyet golü geliyor
antep - başak 90+da gol geliyor
fb - k.paşa 90+da galibiyet golü geliyor
brighton 90+da 1 puanı alıyr
manu - fulham 90+7'de fulham 2-1 öne geçiyor
sassulo - empoli, 90+da empoli 3-2 kazanıyor
bayern münih - liepzig 90+da 2-1 kazanıyor münih
waalwick - fortuna, 90'da fortuna kazanıyor
ross county - livingston, 90+da ev sahibi 3-2 yapıyor


yani 40-45 maça baktıysam 25'e yakınına dk 90'dan sonra gol ile skor değişmiş. bir sürü de 88-87.dk golleri gördüm de eklemedim. cidden çok acayip değil mi ya? bu her maçı 3-4 dk uzatma yerine +7 +8'ler gelince mi oldu nedir bu?

 

uzatmalarin artmasi + VAR etkisi. Eskiden hakemler korkuyordu son dakikada skoru degistiren kararlar vermeye. VAR'in gelmesi ile birlikte hakemin yuku azaldi. Bir de VAR geldi geleli cok ufak temaslara bile penalti calinir oldu. Darbenin siddetini olcemiyoruz cunku, temas var mi var o zaman penalti. Ama o temas penaltilik temas degil ya da kirmizi mi sari mi olmali o da cok muallak oldu. Bazi oyuncular asiri tiyatral hareketler yapiyor, 10 saniye sonra devam ediyor oyununa. Bir de son dakika olunca tum riskler aliniyor. Tek fark yenilsen de 0 puan, iki fark yenilsen de.

freedonia

Futbolu takip etmem ama artık son dakikalarda bu gollerin gelmesi adeta meydan muharebesi gibi tüm ağırlığı vermeye dayalı ise olabilir

Akla ister istemez şu geldi. bilen varsa link versin bir zahmet geçen senelerde Türkiye liglerinin birinde iki takım birbirlerine oldukça fazla sayıda gol atıyorlar.
11-20 gibi ya da bu seviyelerde bir skor sanırım.
Bundan dolayı aynı ligde 3. bir takım ise küme düşüyor (veya lig sıralamasının oldukça altında kalıyor) du.
itiraz edeceklerini söylemişlerdi :) Böyle trajikomik ama gerçek bir haberdi. Hatırlayan ?

diyecevaplandı

tabi var ve uzatmanın da etkisi var ama bence bahis ve şike işleri futbolun her yerini ele geçirdi. en üst seviyesinden en alt seviyesine kadar.

paintov

freedonia güzel açıklamış.

en başta VAR sebebiyle diğer türlü es geçilebilecek çoğu pozisyon şu an didik didik incelenebiliyor. eskiden mesela 89'da "gri pozisyon"lara (hele ki küçük takım lehine olacaksa) nadiren penaltı çalınırdı. şimdi VAR'dan izliyor, kaçarı yok, veriyor.

bir de son dünya kupası'ndan itibaren uzatmalar daha ciddiye alınmaya başlandı, direkt hakemlere bu yönde talimat var. yani yarım saat yerde yatayım ama standart 4-5 dakika uzatma verilsin yok... oyun çok durmuşsa şak diye 12-13 dakika gösteriyor yan hakem. haliyle artık uzatma dediğimiz kısımlar daha uzun, daha çok. bu da gol sayısını arttırıyordur.

ama bu hafta biraz istisnai diye düşünüyorum, hep böyle olmuyor. yani 5 yılda bir de olsa fransa 2. ligi'nde 10 maçta 44 gol filan çıkıyor mesela, normalde asla olacak iş değildir.

mark greg sputnik

Eskiden uzatmalarda biri 80 saat sakat taklidi yapıp yatınca uzatmayı eritiyordu. O olay için en fazla 1 dakika falan ekliyorlardı. Şimdi uzatma olarak verilen süre aşağı yukarı yakın miktarda oynatılıyor. Onun da etkisi var. O yüzden eskiden 85+ golleri daha fazlaydı.

Şimdi maç bitsin paniği ve disiplinsizliği, sakat numarası ile ya da oyunu soğutarak geçiştirilemiyor. Üstüne @freedonia'nın belirttiği gibi hakemlerin topu VAR'a atarak skora etki edebilecek kararlar alabilmesi de eklendi. 90 dakika otobüs park eden takım, son dakika bir hatayla yaptığı penaltı ya da serbest vuruşla kaybedebiliyor ya da gol arayan takım son dakika yüklenirken kontradan gol yiyebiliyor.

Tabii bunlara artan fiziksel kapasiteyi de ekleyelim. 90'ların sonlarının ya da 2000'lerin başının futbolcuları şu an ortalama bir Avrupa ya da Türkiye'nin ilk beşindeki takımlar ile kondisyon olarak yarışamaz. 90. dakikada koşabilen oyuncu sayısı da atak yapabilen takım sayısı da daha fazla. 2000lerin başında 8-9 km koşan ilah ilan ediliyordu mesela.

nawar

premier ligde bu hafta cumartesi maçlarının 2sinde son dk golü var. özellikle manu maçlarını takip ederseniz, neredeyse her maç son dk ya atıyor ya yiyor. bu tüm ligler için geçerli. eskinden takımlar son dakikalarda top çevirir korner direğinin orada beklerdi. artık bu tarz olaylar kabul görmediğinden son dkya kadar maç oynanıyor.

mikahakkinen

ek olarak ya 2020 ya da 2021'di. El kurali degisti. Her carpma penalti olmaya basladi. Onceden cok mantikliydi kural. Cok yakin Mesafeden carpmalar calinmazdi, topun siddeti, elin dogal konumu vs gayet tutarli bicimde degerlendirilirdi. Simdi her seye caliyorlar en ust seviyede cl'de bile. Son dakikalarda Allah ne verdiyse suursuzca saldiriyor takimlar iste birinin eline carpar, defans iska gecer, kaleci elinden kacirir, biri rakibi formasindan ceker VAR yakalar, futbolcular da yorgun dustugunden goller artiyor sson dakikalarda.

neck_and_neck
1

mobil görünümden çık