vodafone pay, turkcell pay, migros pay, papara, ininal, bkm express, colendi, sipay... her bankanın ya da büyük kurumun dijital cüzdan uygulaması var.

son bi kaç yılda böyle çok fazla hizmet ortaya çıktı.

kullanıcı parasını cüzdana atıyor, firma bu paraları değerlendiriyor ve oradan gelir mi elde ediyor? bunu yapıyordur da tek olayı bu değildir, sebebi ne bunca yatırımın?

 

dijital bankacilik olmasa sen benden aldigin 100 TL ile baska bir yere olan borcunu öderdin, o kisi baska bir yere borcunu öderdi vs. Sonuc olarak o 100 tl hep piyasada dönecekti.

Dijital bankacilik ile kesilen komisyonlardan dolayi o para belli sayida el degistirme sonrasinda sifirlaniyor. Yeni cikan servislerin hepside bir sekilde bu pastadan pay kapma derdindeler.

VIPCH

O uyguamalardan birinde çalışmış biri olarak cevap vereyim. Çünkü olabildiğinden dolayı... Bunlardan bazıları para kazanıyor. Mesela ininal, Papara... Bazıları da (Özellikle bazı GSM şirketi ve bankaların sunduğu ürünler) başkaları yaptığı için para kazanmamasına hatta kaybetmesine rağmen yapıyor. Bunlar kağıt üstünde "Efendim bizim X milyon müşterimiz var zaten, bunların %Y'si kullansa, onlardan da Z lira komisyon alsak... Zaten bakın onlar da yapıyor, biz yapmazsak ve gelecekte bu alan patlarsa onlar aya giderken biz yaya kalırız" falan diye üst yönetime pazarlanan, sonra sağda solda sektörel ödüller alıp, reklamların gazıyla belli sayıda kullanıcıya ulaşan ancak hiçbir zaman gerçek anlamda kara geçmeyen işler. Bunlara harcanan yazılım, bakım, reklam vb. gideri düşünüldüğünde bunların tamamının kar etmesi imkansız zaten. Zira Türk insanının finansal hizmete para ödeme alışkanlığı sınırlı. Haliyle sürekli kampanyaydı, bedave işlemdi falan diye sübvanse edilmeleri lazım.

salihdt
1

mobil görünümden çık