[q]
(10) 

BIST ve fonlar

14 #1564033
Abim hisse senetlerine yatirim yapmak istiyor. Ben Turkiye'de yasamiyorum, uzun suredir Kanada'dayim. Burada finans sistemi ABD'ye entegre oldugu icin bu isin normali olan hep 50 dolarlik VOO (etf) aliyorum. Neden? Tum S&P500 endeksini takip eden endeks fonu, yonetim ucreti cok dusuk ve icerik olarak da otomatik olarak cesitlendirilmis. Genel gorus budur.

Bu yaklasimin Turkiye'deki eslenigi nedir? Mesela su fon www.ziraatportfoy.com.tr mantikli degil mi? Direkt BIST'teki en buyuk 30 sirkeye yatirim yapiyorsun, fon yonetim ucreti de dusuk gozukuyor.

1) Kacirdigim bir sey var mi?
2) Siz ne onerirsiniz?

 

Bir soru daha: www.garantibbvaportfoy.com.tr bu da BIST30 endeks fonu degil mi? Neden yonetim ucreti yukaridakine gore cok daha yuksek?

14

fon ücreti yöneten firmaya göre değişmekte, "a kola b koladan neden daha pahalı?" demek gibi bir şey.
www.tefas.gov.tr burada işlem gören tüm fonları görebilir, yönetim ücretine göre kıyaslama yapabilirsiniz.

late viper

Birincisi likit olmadığı için hemen satamıyorsun. Bazen bist30 dan daha fazla dramatik düşüşler yaşatabiliyor. Nedenini bilmiyorum. Belki bilen biri izah eder. 2. Özel banka fonu olduğu için yönetim ücreti yüksek. Etf gibi anlık alıp satamıyorsun 1 gün alış be 2 gün satış valörü var. Yönetim ücreti daha düşük olanı kesin vardır. Bu arada hvs, ak3, hkh gibi fonlar bu endex fonlarını hep geçiyor galiba.

Mistyimage

Afa ya da aft.

zeleno

ziraat'in zpx30'u bildiğiniz etf ama garanti'ninki tefas fonu. late viper'ın bahsettiği çok likit olmama ve farklı fiyat oluşumu konusu doğru, uzun süre tutulacaksa bence bunlar sorun olmayabilir, ben az bir miktar almıştım memnunum ama doğrusu endeksle kıyaslamadım. farklı hareketlerin sebebi şu pdf'te 4. bölümde olabilir.

www.ziraatportfoy.com.tr

özetle etf'in varlık dağılımı her zaman yüzde yüz hisse senedinden oluşmuyor, para piyasası işlemleri ve diğer enstrümanların varlık payı yüzde yirmiye kadar çıkabiliyor, belki teknik sebeplerle belki yönetimsel insiyatiflerle.

engelbert humperdinck

1) turkiyedeki hisse fonlarinin bir cogu aktif yonetiliyor yani aydan aya pozisyonlarda radikal degisiklikler olabiliyor ayrica yonetim ucretleri cok yuksek ve uzun vadeli yuksek meblag pozisyonlarda bu miktar can sikiyor bence. ayrica turk hisse fonlari ETF'lerle ayni sey degil ama senin attigin link ETF mantiginda

2)yazildigi gibi tefas uzerinden getiriler incelenebilir yonetim ucretine bakilir ona gore karar verilebilir. bir de fon piyasasinda cok populer bir kac fon var zaten onlara bakilabilr.

bay b

Cok tesekkurler cevaplar icin.

Temel bir soru:
Bu tefas fonlarinda getiri/kar/zarar olayi nasil isliyor? Yani asina oldugum ETF mantigi (100 dolara aldin 90 dolara sattin 10 dolar zarardasin) gibi bir durum mu var, yoksa fonlardan aylik/uc aylik veya senelik odeme mi geliyor performansina gore?
Atiyorum, Istanbul borsasi cakilirsa ve fondaki hisse fiyatlari duserse fonun ettigi zarar yatirimciya nasil yansiyor?

14

Kar-zarar günlük hesaplanıyor. Her gün yönetim ücretinin o günlük karşılığı düşülüyor. Alım satımda T+1, T+2 valör oluyor. Yaptığınız işlem valördeki değerinden gerçekleşiyor.

Örneğin;

100 yatırdınız. Fon kar etti, 101 oldu. O güne düşen yönetim ücreti de 0,01 olsun. Satış emri verirken 100,99 olarak göreceksiniz. 2 gün valör var. Valöre kadar 50 kuruş daha kazanmış olsun. 0,02 de yönetim ücreti kesilecek, size 100,99+0,50-0,02=101,47 gelecek.

Bu arada ilk attığınız direkt ETF, burada konuşulan tefaş fonları mutual fund, serbest fon denen kategoridekiler de hedge fund oluyor. İlki aktif yönetilmiyor, bağlı olduğu endekse göre şekil alıyor. Son ikisi aktif yönetildiği için yönetim ücreti yüksek. ETF maalesef çok az şu an Türkiye'de.

perferil

@perferil,

yonetim ucreti dusuk oldugu icin uzun vadede o aktif fonlar/mutual fundlar yerine yukarikdaki etf gibi pasif bir fona yatirim yapmak daha mantikli diyebilir miyiz?

Veya bu sekilde dusuk masrafli, kemiksiz baska hangi ETF'leri tavsiye edersiniz?

14

Teorik olarak denebilir ama sorun Türkiye'de çok çok az ETF olması. Sadece Ziraat'inkiler ve 4 tane QNB Finansbank'ınkiler var. Bu endekslere denk gelen hisseler ve emtialar için bu ETF'ler mantıklı olabilir ama bence hisse senedi, eurobond, yabancı hisse/yabancı fon sepeti fonları mutlaka tercih edilmeli. Ben de ETF almaya yeni başladım, amacım belli oranda bunların hepsinden kumbara mantığıyla ara ara almak ama asıl ağırlığımı aktif yönetilen fonlarda yapmak istiyorum. Yönetim ücretleri yüksek gibi ama TR gibi enflasyonist ortamda getirilerine göre düşük kalıyor yine. TEFAS'ın sitesinde getirilerini inceleyebilirsiniz.

www.ziraatportfoy.com.tr
www.qnbfinansbank.com

perferil
1

mobil görünümden çık