[q]
(16) 

su tesisatı

tute #1538240


banyodan alt kata su damlıyor. o yüzden rutubet oldu. alt kat da bizim bu arada. güvenilir bir usta nereden bulabilirim? internette cihazla su kaçağı bulan yerler varmış. onları mı arasam? ya da burada bir nalburda su tesisatı yapılır yazıyor. o adamı mı çağırsam? kimseye pek güvenmediğim için birilerini çağırmak da istemiyorum. kendim çözebilir miyim? ya da güvenilir birini nasıl bulurum?

bir de aşağı yukarı ne kadar tutar bilgisi olan var mı?


 

Aynı sorunu birkaç hafta önce ben de yaşadım, alt komşunun banyosuna bizden su gidiyordu. Kendim çözdüm.

Öncelikle suyun aktığı merkez noktayı alt kattan bakıp tespit edin. Mesela bizimkinde klozet sifonunun yere kaçırdığı su, yerdeki gidere akarken giderin oradaki mikro boyutta kalkmış olan derzden betona yürüyormuş. Minicik bi açıklık. Bastım silikonu çözüldü sorun.

Borularda vb kaçak yoksa önce bu şekilde sorunu tespit etmeye çalışın. Olmadıysa da tesisatçı çağrılacak mecburen. Tesisatçı da çağırdım ayrıca birkaç hafta önce ana vana değişimi vb gibi birkaç kalem iş vardı 250 TL'ye halletti.

Yıllar önce de yine banyomdan alt kata akan suyun sebebi duş teknesinin kenarında kalkmış bir silikon parçası nedeniyleydi. Silikonları komple söküp yenileyince geçti.

Silikon iyidir yani.

msb

Konut sigortanız varsa sigortadan yetkili bir usta talep edebilirsiniz.
sigortanız yoksa sigorta şirketlerinin tesisatçıları becerikli oluyor. onlardan birini bulup işinizi görebilirsiniz.

erty_ksk

@msb ustayı nereden buldun acaba?

@erty sigorta şirketlerinin ustalarını nereden bulabilirim?

tute

@tute, aslında usta aramıyordum, Kadıköy'de malzeme aldığım nalburla vana montajını konuşurken muhabbete kenardan dahil olan bi tesisatçıya tamam gel sen tak dedim iş acil olduğu için. Tesadüf yani. Onun haricinde benzer işler için Armut kullanıyorum en azından yorumları vb oluyor. Ama su kaçak işi sıkıntılı bir durum. Hiç yoktan basit bi silikon işi için tüm banyoyu kıralım diyen art niyetli ustalar olabilir. Önce kendiniz bi gözlemleyin banyoyu dediğim gibi.

msb

Üst banyonun zemininde ıslaklık var mı? Mesela duşakabin teknesinin altında ıslaklık var mı?

Yer süzgeci etrafında ıslaklık var mı? Tuvalet taşının arkasında yerde ıslaklık var mı? Taşın arkası kapalı bir modelse taşın sökülüp de temiz su bağlantılarının kaçırmadığına emin olunmalı.

Banyodan alt kata sızdıran suların %90 nedeni zemindeki suyun bir yol bularak @msb'nin anlattığı gibi o yoldan emilip zamanla doyunca aşağı kusmasıdır.

Bu suyun emildiği yerler çok değişmez;

1: Duş teknesi sifonunun etrafı, gider tıkandıysa taşan su bu kenardan emilir.

2: Yer süzgeci, süzgeç ile seramik arasındaki çatlak ve boşluklardan zemindeki su emilir.

3: Tuvalet taşının giderinin kenarları, yine boru ile seramik arasındaki boşluklardan su gider. Bunun nedeni genelde rezervuar ya da taharet suyunun damlatması ve oradan yürümesi nedenidir.

4: Lavabo giderinin duvardaki boru ve seramik arasındaki açıklık, ve de bataryadan ya da ara musluktan sızan suyun duvardan emilmesidir.

Dediğim gibi %90 bu saydıklarım nedeniyledir, kalan düşük ihtimal ise döşeme içindeki boruların çatlaması ya da ek yerinin açması nedeniyledir.

Onu da normal tesisatcı bulamaz, özel cihazları olan birilerini çağırmanız gerekli. Arıza yeri cihazla tespit edilip o bölge kırılmalı ve yapılmalı.

John Bloor

@john ben boru çatlamıştır diye düşündüm. düşük bir ihtimal mi gerçekten? yani genel olarak derzlerden vs. sızıntıdır değil mi? bu durumda çatlakları kapatsak çözülür mü?

bir de dairenin ana vanasını kapattığımız zaman damlayan su kesilir mi?

tute

Boru çatlasa çok daha fazla akış olur.
Tüm derzleri kontrol et. Koçtaşta falan hazır derz dolguları satılıyor, kendin yapabilirsin.
Vanayı kapatınca hemen damlama kesilmez, betonun emdiği su bir süre devam eder.

Mirket

banyodan su damlıyormuş ama bu sorundan dolayı o banyoyu uzun süredir kullanmıyoruz. ancak kullanmayı bıraktıktan sonra da su damlıyordu sanırım. oradan su gitmesi garip geldi. bu yüzden boru diye düşündüm.

bir de banyodaki vanadan su damlıyor. bunun nedeni ne olabilir?

tute

Öncelikle dediğim noktalara gözle bakın, bir ıslaklık veya banyo kullanıldığında buralara ulaşan su var mı test edin.

Bunlardan en zoru tuvalet taşına bağlanan rezervuar ve taharet borularıdır, bunlardan damlama ve sızma çoğu zaman farkedilmez, sızan su yerdeki gider borusunun yanından şapa ve alt kata sızar.

Edit:

Şapın emdiği su miktarı aşağı damlayıp bitene kadar sızma devam eder, banyoyu kullanmasanız da vanaları kapatsanız da önceden emilen suyun bitmesi vakit alır.

Hangi vanadan su damlıyor?

John Bloor

aslında şöyle. fayansta çatlak varmış sanırım. oradandır diye düşünüp derzleri yeniledim. sonra devam edince belki borulardandır diyerek banyoyu kullanmayı bıraktım. uzun süre sızmaya devam etti. bu durumda ne kadar devam eder damlaması? 1 hafta devam eder mi şapta kalan su?

borudan olup olmadığını nasıl anlarım? ana vanayı kapatsam, banyoyu kullanmasam ve 1 hafta beklesem su damlamasa fayanslardandır o zaman değil mi? eğer borulardan değilse ben de halledebilirim sanırım.

banyoda 2 tane kırmızı vana var. bir tanesinden su sızıyor. ana vanayı kapalı tutuyorum o yüzden.

tute

Tamamen kesmese de ciddi oranda damlama azalır süre geçtikçe, gözlemleyin mutlaka.

O damlayan dediğiniz vanadan büyük ihtimal ile problem, siz sadece damlayan damlaları görüyorsunuz ama damlama harici boğazından geri süzülüp duvardan aşağı yürüyor olabilir.

Bi yakın foto atın bakalım.

John Bloor

@john banyoyu kullanmadıktan sonra ve vanayı kapattıktan sonra neden tam anlamıyla kesilmez damlayan su? şaptaki su bittikten sonra hiç damlamaması gerekmez mi?

fotoğrafı ilk soruya ekledim. vanadının duvarla birleştiği yerden su sızıyor. kırmızıyla çizdim orayı. derzin dibinden.

tute

%99 problem boradan, vana boğazından duvara su sızıyor ve o aşağı yürüyor. Zemin suya doyunca ilk bulduğu zayıf noktadan alt kata sızıyor.

Şimdi bir tornavida ile vananın boğazının etrafındaki derzi güzelce ve yavaşça aç, vananın boğazını ve etrafını rahatça gör.

Büyük ihtimal ile boğazdaki o somunu çok hafif sıkınca damlama ve sızma duracaktır.

Derzi açma sebebimiz içeride bir çatlak vs var mı vanada onu görelim.

John Bloor

çok teşekkürler :) çözüldü sanırım. orayı kazıyınca suyun yukardan geldiğini farkettim. sonra baktım ki yukarıdaki kör tıpadan sızıyormuş. orayı da açıp tekrar sıkınca sorun çözüldü. artık oradan su sızmıyor. 2. resmi ekledim.

peki bu durumda başka yerden su gelmediğinden nasıl emin olabilirim? banyoyu kullanmıyoruz ama bugün fayansları 2 kova suyla temizlemiştim. fayanstaki çatlaklardan su sızmış olabilir. 1 hafta bekledikten sonra mı bakayım alt kata? ne kadar süre geçmeli?

tute

Şimdi tespit ettiğiniz sızıntıyı giderdiğinize göre, banyoyu kullanmaya devam edin. Devam edin ki alt kata sızan su durursa arızanın oradan olduğunu anlar ve konuyu kapatırız.

Resmen interaktif tamirat yaptık valla bravo :)

John Bloor

aynen bu şekilde çözüm bulmak daha faydalı oluyor birçok kez :)

aslında şöyle. fayanslardan 1-2 tanesi çatlak. orasından da su alıyor olma ihtimali yüksek. o yüzden onları tamir etmeden kullanmayım dedim ve bir süredir kullanmıyorum. oradan kesin alıyordur. bir de belki bahsettiğin gibi kenarlardan sızıyordur. 3. olarak da borular çatlamış olabilir. fayans sorun değil. üstüne fayans yapıcam ama boruların sağlam olduğundan emin olmak istiyorum. 1 hafta banyoyu kullanmayım diyorum. sızıntı devam etmezse borularda sağlamdır sanırım. ama bugün yıkadığım için biraz su gitmiş olabilir. bu ne kadar sürede kurur?

tute
1

mobil görünümden çık