Merhaba, kiracı çok komik rakama oturuyor ve artış konusunda anlaşamadık. Ev babama ait. Babam kiracıyla konuşsa be benim oğlum oturacak dese çıkar mı? Gerçekten de ben oturacağım. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Çok teşekkürler.


 

Bence şu arabuluculuğu bekleyin. Mahkemeler kilit bu konularda. Lafla sözle çıkmaz bu, hukuki bi şey yapmanız lazım.

selimcigimisik

Gerekirse hukuksal yollara başvururuz hiç sorun değil ama bu işin prosedürü nedir? Yani gerçekten ben oturacağım evde zaten

Cenk Daniels

Tahliye davası açmanız gerekiyor. Sözlü ya da yazılı, hatta noter falan ise yaramaz. 10 yıl dolmadan kiracı istemediği sürece siz tek taraflı fesih yapamazsınız. Kullanım ihtiyacı doğarsa (yanı sen oturacaksan birinci derece akrabası olarak) açacağınız tahliye davası ile çıkarabilirsiniz.

himmet dayi

Şunu da ekleyeyim; bu gerekçe ile kiracıyı tahliye ederseniz 3 yıl boyunca başkasına kiraya vermeniz halinde önceki kiracıya 12 aylık kira tutarını (onun ödediği kira) tazminat olarak ödersiniz eğer kendisi takipçi olursa. Tabii su anki kira artışları yüzünden o tazminat fazlasıyla çıkar 1 senede ama aklında olsun bu durum.

himmet dayi

sen oturacaksan boşaltmak zorunda diye biliyorum

Hallegadola

Sizin oturabilmeniz için belli şartlar var. Mesela o evin aynı şehirde sizin oturabileceğiniz tek ev olması. Babanıza ait başka bir evin olması işi zora sokabilir.

Ayrıca en az 3 sene evi başkasına kiraya veremezsiniz. Verdiğiniz tespit edildiği anda kiracınıza tazminat ödemeniz gerekebilir. Bunu tespit etmek de çok kolay.

anten

@anten

o kurala gore ayni sehirde 3 tane evi olan adam evlerinin hicbirinde oturamaz. cok sacma degil mi bu?

baldur2

@baldur2

dostum aynı belediye sınırları içerisinde kendine ait 'oturabileceği' başka ev varsa tahliye isteyemiyor. Yani atıyorum şu an kendi evinde yaşıyor ama kirada olan diğer evine geçmek isterse tahliye isteyemez. 3 evi de kiradaysa oturmak istediği biri için tahliye davası açarsa kazanır.

himmet dayi

merhaba,

ben de sizinle aynı süreçten geçmekteyim. kiracıyı verdiği kiradan ötürü değil, kalacak yer sıkıntımdan dolayı çıkmasını istiyoruz. istanbul'da 8 aydır çalışıyorum ama arkadaşımla kalmak durumundayım. kiracımızın kontratı temmuz'da bitti, kendisine nisan ayında ihtarname gönderdik. defalarca telefonda görüşerek evden çıkmasını anlattım anlamadı. şimdi de kafasına göre zamlı bir fiyat atmış. mecburen artık davalık olacağız. sürecin uzun sürmesi artık benim dahai umurumda değil, gelecek seneyi kurtarmaya bakıyorum artık.

michonne

Ev sahibinin kendisinin ya da belli bir derecedeki yakınlarının evde oturacak olması tahliye sebebi. Ama bu sebebe dayabilmek için belli şartların bir araya gelmesi gerekiyor. O şartların ne olduğunu, sizin durumunuzda izlenmesi gereken yolun ne olduğunu da en iyi avukat bilir.

Duyuruda kiracı ev sahibi uyuşmazlıkları için çok fazla soru soruluyor, herkes de elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor. Ama bunlar hem bölük pörçük bilgiler, hem de çoğu zaman hatalı ya da eksik oluyor. Mesela geçen iş yeri kirasına ilişkin bir soruda 10 cevaptan 9’u zam yaparken yüzde 25’i geçemez iş yeri sahibi cevabını vermişti ki, aslında tamamen hatalı bir cevap.

O yüzden, benim tavsiyem, buradan genel bir fikir edinin ama mutlaka bir avukata danışın en sonunda.

kojonotsuki

Sözleşme var ise kiracının elinde o belgenin bitimine kadar oturabilir diye biliyorum mahkeme falan olayına girerseniz sonuçsuz kalabilir uğraşırsınız.

spacenet

@michonne

sizin durum için de önceden bildirimde bulunmak, noterden ihtarname çekmek vs. işe yaramaz. çünkü kanun zaten bu sürecin dava yolu ile olması gerektiğini söylüyor.

"MADDE 350- Kiraya veren, kira sözleşmesini; 1. Kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, 2. Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir."

himmet dayi

@himmet dayi çok teşekkürler bilgilendirme için.

michonne
1

mobil görünümden çık