Merhaba duyuru'nun güzel insanları, saygıdeğer hukukçuları. Çok basit bir sorum olacak:

Anne-baba Türkiye'de resmi nikahla evli. Anne Türk, baba yabancı. Çocuk Türkiye'de doğacak. Anne ve baba Türkiye'de ikamet etmeye devam edecek. Çocuk Türk mü sayılır yoksa babanın uyruğu ne ise o uyruğa mı sahip olur? Ya da anne baba ne isterse o uyruğa mı bağlı olacak?

Konu ile ilgili hep Google'dan arama yaptım ama hep "Evlilik dışı" birliktelikle ilgili sonuçlara ulaştım. Teşekkürler.

 

www.nvi.gov.tr
"Doğumla kazanılan Türk vatandaşlığı, soy bağı veya doğum yeri esasına göre kendiliğinden kazanılır. Doğumla kazanılan vatandaşlık doğum anından itibaren hüküm ifade eder."

Türkiye'de doğan çocuk Türk vatandaşı, burası kesin. Sonrasında yabancı ebeveynin ülkesine bağlı olarak çift vatandaş olabilir, ülke çift vatandaşlığa izin vermiyorsa aile ikisinden birini seçebilir sanırım.

kobuzchu kiz

Türkiye vatandaşlığını kesin olarak kazanıyor. Babanın memleketi için oranın vatandaşlığın kazanılması hükümlerine bakmanız lazım. Doğum yeriyle mi soyla mı kazanıyor diye. Sonra iki ülkenin de çifte vatandaşlığa müsaade edip etmediğine bakmanız lazım (Türkiye en son ediyordu kanun değişmediyse ancak diğer ülke kabul etmiyorsa sadece birini alması gerekiyor)

eatpraylaw

Kobuzchu kız'ı düzeltmek isterim, Türkiye'de doğan her çocuk türk vatandaşlığını otomatik olarak kazanmaz (Amerika'da ve Kanada'da böyledir, bu yüzden insanlar bu ülkelere doğuma gidiyorlar), anne ve/veya babası türk vatandaşı ise çocuk türk vatandaşı olur.
eğer anne babanın herhangi bir vatandaşlığı yok ise o zaman çocuk türk vatandaşı olur. türk hukukunda soybağı önemlidir vatandaşlık için.

wendyangelamoiradarling

hem Türk, hem yabancı uyruklu yani çifte vatandaş olabilir. Benim kızımın Türk kimliği ve Hollanda Pasaportu var. Ama ülkeden üleye değişiyor olabilir ülkelerin çifte vatandaşlık prosedürlerine bakmak lazım.

benim de soyleyeceklerim var
1

mobil görünümden çık