Sınavlar başarıyı ne kadar ölçüyor? Çok zeki biri doğru yönlendirilmediği için sınavlarda başarısız olabilir. Hele ki internet çağında çok çalışan değil doğru bilgiye kolay yoldan ulaşan kazanıyor bence. Sosyal medya öncesinde bile bireysel başarı belli vardı ama şimdi whatsapp grupları falan derken bilgi yalan oldu bence.




 

Sinav var sinav var simdi hocam, buna nasil genel bir cevap verelim ki? Atiyorum unide bir dersin sinavinda hoca uc asagi bes yukari hep ayni sorulari sorardi, bir baskasi ise her sene sorulari degistirir en saglam sorulari sorardi. Boyle bir ornek uzerinden gidilirse ilk sinav daha cok ezbere ya da belli basli yerlere odaklandigi icin o dersteki bilgini genel anlamda olcmede yetersiz kalirdi diyebiliriz. Diger yandan ise oteki dersten saglam bir not alabilmen icin o derste ogretilen neredeyse her seyi bilmen gerekirdi.

Hal boyleyken, yani olay daha cok sinavlari hazirlayanlara ve dolayisiyla sinavin icerigine bagimli oldugu icin direkt 'su kadar olcuyor' tarzi bisey demek zor olur. Olcen de var olcemeyen de var.

j r r tolkien hayrani

sınavlar zekayı ne kadar ölçüyor diye sorsanız anlarım da başarı kısmı nasıl ayrışıyor anlamadım. her sınav her zeka tipini ölçmez ama başarıyı ölçer bence. sınavı iyi bir skorla/sonuçla geçiyorsan o şeyde başarılısındır, geçmiyorsan değilsindir. başarının anlamı bu zaten, sınandığın/zorlandığın her ne ise üstünden gelmek, hedeflediğin şeyi kazanmak vs. çoğu sınav için de esaslı bir zekadan ziyade sistematik çalışmaya ihtiyaç var. çalışan başarır. bu mantığın zaman içinde değişen öyle çok etkene bağlı bir şey olduğunu düşünmüyorum.

sırf yönlendirmelerle hareket eden biri de çok kısmını geçtim zeki bile değildir, sınavda başarısız olmasına şaşırmam. internet çağında da ilkel çağlarda da çok çalışan (eğer sürekli aynı şeyleri tekrar etmiyorsa ki bu 'çok çalışmanın' mantığına aykırı olurdu) doğru bilgiyi de onu elde etmenin kolay yolunu da az çalışanlardan veya çalışmayanlardan daha hızlı bulacaktır kuşkusuz. bireysel, sosyal, uzaysal artık hangi boyutta ele alırsak alalım çalışan başarır/kazanır, çalışmayan da bahane arar.

erenderk

Once basarinin tanimini kafada oturtman lazim.
Basari dedigin daha cok diploma mi, yoksa daha cok para mi?

Sinavlar eger hile yoksa akademik basariyi bir sekilde olcuyor, cok cok zeki birinin bence en olumsuz sartlarda bile sinavlarda basarisiz olma ihtimali dusuk, bunun ornegiyle defalarca karsilastim.

Sinavlar uzerinden gidersen akademik basariya gidersin ama bu kumulatif olarak basarili oldugun biri anlamina bence gelmiyor.

Bence kumulatif basarinin tanimi soyle:
1 - hersey konusunda ustunkoru de olsa fikir sahibi olmak
2 - birseyi cok iyi bilmek
3 - sosyal zeka ile bu cok iyi bildigin sey ile insanlari manupule etmek
4 - "yasal yollardan" buyuk oranda baskalarini kullanip paraya ulasabilmek

cooperr
1

mobil görünümden çık