Arabanın (15 yıllık) gösterge panelinin aydınlatması zamanla çok zayıflamış ve artık gündüzleri yazılar, km vs okunamıyor. Yetkili servis komple tüm paneli değiştirmek gerekir, tek lamba değişimi gibi bir şey olmuyor demiş. Bunun için tüm paneli değiştirmek saçma geldi, oto elektrikçilerde falan daha ucuz yollu bir tamir mümkün müdür? (model önemliyse A150)




 

tamiri mümkündür kesin

şöyle birşeyler yazmışlar belki yardımcı olur;

mbclubtr.com

Northern Mariner

eğer arkadaşın dediği gibi led panelden kaynaklanıyorsa sorun, servisin dediği doğru, led panel değiştirmek gerekir. çünkü arkadaşın paylaştığı videoda gördüğümüz şey led bir ekran, onun açılıp tamir olması pek mümkün değil.

tabi yine karmaşa mevcut, gösterge paneli ile led panel farklı şeyler.

servis hangisini dedi acaba. benim demek istediğim led panel komple gösterge paneli değil.

internetten a150 için gösterge ampülleri de satılıyor. ben bu işin içinden çıkamadım açıkçası, gözümle görüp, olmadı içini açıp bakmam lazım.

killerbee

Elektrikci lambaları değiştirip,güzelce temizler ekranı

duptıs

Sorun led panelde anladığım kadarıyla ama sıcaktan etkilendiğini fark etmemiştim. Belki kışın daha iyi görünüyordur. Tamir işi bana fazla karışık göründü, böyle bırakıcam sanırım. Teşekkürler herkese.

mikro patlama

Eski bir gösterge üreticisi çalışanı olarak şöyle söyleyeyim; O göstergenin ışıklandırması göstergenin elektronik devresi üstünde yer alan ledlerle sağlanıyor. Bunu elektrikçi zaten yapamaz da işin üstadı bir elektronikçi olsa bile bütün göstergeyi demonte edip kart üzerindeki ledleri tek tek değiştirip sonra tekrar toplayacak ve araca takacak. İmkansız değil ama muhtemelen bunu yapamazlar. O kartın üzerinde yüzlerce komponent var. Hiçbirine zarar gelmeden tüm ledleri değiştirmesi; üstüne üstlük orijinal ledler ile aynılarını kullanması vs. epey bir iş. O ledler bu arada şunlardan değil: www.direnc.net

şurada bahsettiğim gösterge kartını görebilirsiniz: upload.wikimedia.org

üstündeki ufak beyaz komponentler led. yaklaşık 60 tane var. Bunu elektronikçiye versen o da "abi uğraşma git komplesini değiştir" der muhtemelen.

eğer bahsettiğiniz şey ortadaki TFT ekran ise onu değiştirmek daha basit tabii. Ancak birebir aynısı olmaz ise çalışmayabilir. Göstergenin üstünde yer alan mikroçipte göstergeye ait yazılım olur. O yazılım ile uyumsuzluk olur ise gösterge çalışmaz. Çok karmaşık bir iş. Eğer gösterge nasıl olsa değişecek, bir şansımı deneyeyim diye düşünürseniz TFT'yi değiştirtmeyi deneyin. Ama bunu değiştirebilecek bir oto elektronikçi bulmak konusunda size bol şans diliyorum.

himmet dayi

merso nasil yapmis bilmiyorum da benim eski aracta(fiat) bunu sokup sonra o ledleri tek tek degistirip foruma foto atan kullanicilar vardi.

Sirf zevkine paneli turuncudan yesile, yesilden turuncuya donusturuyorlardi.
Bir de bunlar normal kullaniciydu veteriner falan

divit
1

mobil görünümden çık