[q]
(3) 

Arsa işgali

neysene #1485711
Diyelim ki iki durum var:
Birinci arsada bitişiğindeki yapı 10 cm boyunca arsamıza tecavüz etmiş, ikinci durumda ise ilgilenilmediği için betonarme bir kaçak yapıyı arsamıza dikmişler.

Bu iki durumda da anlaşma yoluna gitmeden yıkım kararı çıkarılır mı? Çıkarması hukuki açıdan kolay olur mu? Para teklif edip anlaşmaya çalışıldığında mahkeme “anlaşma yoluna gidin, yıkım olmasın” diye bir tutum sergiler mi?

 

çok anladığım işler değil ama şu an kirada oturduğum apartmanda böyle bir sorun var ordan duyduklarımı yazayım. işinize yarar mı bilmiyorum.

yan taraftaki arsa binasını yanlış inşa etmiş, daha doğrusu sonradan ekleme kat yapmış ve bu kata merdiven gerektiği için binasının yan tarafına sonradan ekleme bir merdiven yapmış. bu merdivenin tamamı veya bir miktarı benim de içinde bulunduğum apartmanın arsasına kayıyor imiş. binalar eski. zamanında ölçmemişler biçmemişler yer sınırlarını kafasına göre takılmış millet. köy/kasaba ortamı. anlaşmaya kendi aralarında gidemediler çünkü yeri işgal eden taraf hiç oralı değil. diğeri de (benim ev sahibi olur) o zaman ben dava açarım dedi. açtı da, ve kazandı. yıkılmasına karar verildi o merdivenin. bir süre verildi. şimdi o süre dolmak üzere. ama davayı kaybeden taraf itiraz edip bir üst mahkemeye taşıyacakmış durumu. kazanan tarafın avukatı da "bu karar hiçbir şekilde değişmez ama süreç uzayacak" demiş. olay böyle.

jamiro

belediyeye başvurun. olmazsa dava açarsınız yıkılır. Mahkeme "anlaşma yoluna gidin, yıkım olmasın" demez. ya yıkılacak der, ya da yıkılmayacak der.

jangbogo

mahkeme eğer arazi binadan değerli ise yıkım kararı verir. bina maliyeti araziden düşük olması lazım ki 10cm size iade edilsin. mecburen mahkemeye gidilecek ve tapu kadastro, belediye yeniden sınırları ve metrajı değiştirip küçülmüş halini tasdik edip size verir. kaybınızı da karşı taraf öder.

arsanıza yapılan bina her türlü yıktırılır.

phonex
1

mobil görünümden çık