Beyler merhaba,

Şimdi buraya gelmeden önce okudum araştırdım ancak yine de bazı sorular kaldı kafamda, yani kat irtifakı tapu ile kat mülkiyeti tapu arasındaki farkı biliyorum. oraları geçin. olay kat irtifakı tapu ama oturma raporu olan daireler ile ilgili.

çakal müteahhitler kat mülkiyeti tapuya geçmiyorlar. masraf vs. bana bir anlatıverin...

Yakın zamanda bir ev almayı planlıyorum ancak bazı evlerde tapu durumu kat irtifarkı, bazı evlerde kat mülkiyeti.

Kat mülkiyeti olduğu zaman hiç sıkıntı yok. yani gönül rahatlığı ile alınabilir. Fakat kat irtifakı olan tapularda bir durum var.

Kat irtifakı olup oturum belgesi olan evler var. görünüşte bir sıkıntı yok gibi.

Bu konuda bilgisi olanlara danışmak istiyorum. Kat irtifakı olan bir tapuda oturum izni varsa ne gibi sıkıntılar çıkabilir.

Kat irtifakı olan tapuyu, kat mülkiyetine döndürmek için bütün bina aynı anda mı yapmak gerekli yoksa buradan sonrası kişisel tercih mi? Yani daireyi aldım, sonrasında gidip kendi başıma kat mülkiyeti olarak değiştirebilir miyim? Ne kadar masrafı çıkar.

Ayrıca iskan (oturma raporu) tüm binaya aynı anda çıkıyor sanırım. Yani binada iskan varsa (oturma raporu) adamın biri projeye aykırı olarak değişiklik yaptı. Bu diğer daireli etkilemez değil mi?

Biri bana bu konuları detaylı anlatabilir mi? nerelerden kontrol etmek gerekir. oturum raporunu evi almadan önce kontrol etme şansım var mı? vs. sorular çok oldu biraz ama malum girerse kalın giriyor.

 

@john bloor, şöyle anlatayım. tek bir daire için bahsetmiyorum. bu anladığım kadarıyla çok yaygın bir durum. herhalde müteahhit için maddi bir avantaj durumu var.

gezip gördüğüm binalarda bir çok dairede oturuyorlar. emlakçıkların lafına güvenecek olursak oturum raporu var diyorlar.

yani gazı, elektriği suyu açılmış. içinde oturan insanlar var. ancak tapu durumu kat irtifakı.

bu durumda böyle bir evi alırsak nasıl bir sıkıntı çıkar. sonradan kendi kendime gidip kat mülkiyetine çevirebilir miyim? çok masraflı bir olay mı?

anladığım kadarıyla kat irtifaklı olan dairelerde, bir hayvanlık yapıp büün apartmanı üzerine geçirebilir birisi diyorsun.

bu durumda diğer pay sahiplerinin tapularını da götürmesi gerekmez mi?

draconas

takip

megsimone

Peki son olarak bu cins değişkliği aşağı yukarı ne kadar bir masraf çıkarır.

draconas

Valla ben bugüne kadar hiç para ödemedim, kentsel dönüşüm kanunundan dolayı mı ödemedim yoksa zaten ücretsiz bir iş mi bilemedim. Ama ücretli olsa da en fazla döner sermaye masrafı olur herhalde, masraflı bir iş değildir.

John Bloor
1

mobil görünümden çık