Arkadaşlar merhaba,

Çalıştığım şirkette işler oldukça sıkıntılı bir duruma geldi. Ani karar vermem gereken bir an olabilir ve o an ne yapmam gerektiğini şu andan düşünüp karar vermiş olmam gerekiyor. Eğer son dakikaya kadar hala burada olursam ya da oyle bir an gerçekleşirse buna önceden hazır olmalıyım. Yani en kötü senaryo için bir planım olmalı.

Burada 11 yıllık bir tazminat hakkım var ve içeride kullanılmamış 80 gün izin hakkım var. bunları topladığınız zaman oldukça etkili bir tutar karşıma çıkıyor. Bunu bırakıp gitmek istemiyorum ama çok iyi bir fırsat bulursam ve kısa bir süre içinde amorti edebileceğim ücret verilirse (başka bir firmada) arkamda bırakıp gidebilirim. Psikolojik olarak kendimi buna ikna ettim.

Şimdi sorum şu; ola ki şirket bir sabah geldiğimizde kapanmış olsun. Bu durumdan itibaren izlenmesi gereken yol nedir? Yani hemen notere mi gitmek gerek? İhtar vs. o gün geldiğinde zaten bir avukat bulmak zorunda kalacağım kesin? Ancak şu andan o gün için bir aksiyon planı yapmak istiyorum. Neden böyle bir endişen var diyecek olursanız. Aylardır maaşlarımız hep ayın ortasına kadar sallanıyor. Bu ayın maaşı ise yarım yatırıldı ve devamı yok denildi. Eğer böyle bir döngü içine girecek olursak bu işin sonu kötü bitecek gibi düşünüyorum. İşveren Bir kere içeri girdiği anda bunu toparlayamaz. Bu ay yarım yatar. Önümüzde ki ay geçen aydan devreden kısım mı yatar artık yoksa ikisi birden mi yatar bilemem. Demek istediğim şeyi anladınız. Bu sarmaldan çıkmak biraz sıkıntılı. Hatta belki de imkansız.

Yol gösteren, fikir paylaşan herkese teşekkür ederim.

 

Hukuki olarak ihbarda bulunup haklı fesih hakkın olabileceğini düşünüyorum. Sürekli geç yatan maaş ve hala içerde alacaklı olmandan dolayı böyle bir hakkın var. Gerekli yasal açıklığı konu hakkında uzman arkadaşlar söylerler.

Eğer konkosdato ilan ederlerse kayyum atanır şirketin yönetimine ve öncelik hakkı personel ücretleri ve devlete olan vergi vs borçları, paran kalmaz ama beklersin

birbilsem

Yarım yatan maaş için ihtar çekin noterden, eğer hala yatırmazlarsa haklı fesih hakkınız doğacak. Tüm haklarınız ile birlikte istifa edebileceksiniz.

aynabugusu

Merhaba,

İş kanunu 24/2-e'ye göre haklı fesih hakkına sahipsiniz. Bu şekilde kıdem tazminatı + yıllık izin ücretlerini alabilirsiniz.

Ama burada kaç aydır geç ödeniyor ve bu ay maaşın geri kalan yarısını hiç mi vermeyeceğiz dediler.

Geç ödemenin sürekli hâle gelmesi kesinlikle işçi açısından haklı fesih nedenidir. Parasal değeri hesaplanabilen bütün işçilik alacaklarını bu sayede alabilir. Bu durumda işletme hiçbir şekilde bir şey öne süremez çünkü işletme riski hiçbir zaman işçi üzerine bırakılamaz.

tahin pekmez yoğurt

Patronla aranı iyi tutmaya çalış, anlayış göster, derdini anlat ve belki bu anlayışının karşılığını bir şekilde ellerine ilk geçen paradan kısmi bir ödeme yaparak senin maduriyetini azaltılabilir. Veya şirket iflas erteleme veya tedbir kararı çıkatırsa, kayyum vasıtasıyla senin alacakların ödenebilir. Şirket yönetimi şu şu ödemeler yapılacak diyor, kayyum da imzalıyor ve ödeniyor.

Patronla falan hiç iletişim olmuyorsa veya sabah geldiğinde şirket kapandıysa, şirketin iflasının verilmesini bekleyeceksin. İflas masası kurulduktan sonra ilk olarak işçi alacakları ödeniyor. Onun için de ilan veriliyor, ona göre başvuru yapıyorsun. Bunun için alacaklarınla ilgili belge vs. ne varsa toplamaya çalış.

Bence iletişim önemli...

malheiros

firma batar da kapıya kilit vurulursa kimden nasıl alacaksınız ki paranızı? ihtar çekseniz ekstradan noter parası vereceksiniz. firma sahiplerinin şahsi mal varlıkları varsa belki onları satıp çalışanların hakları ödenir. siz daha iyi bilirsiniz. firma düze de çıkabilir. malum şu an her yer kötü durumda. benim şahsi tavsiyem,

iskanunu.com

yukarıdaki şartları karşılıyorsanız (15 yıl 3600 gün) sgk'dan alın yazınızı ve verin insan kaynaklarına. zaten gözden çıkarttığınız bir para ise firma durumunu düzeltir ödeyebilirse hakkınızı hiçbir alavere dalavere yapmadan almış olursunuz. yok firma batar kapanır da alamazsanız zaten gözden çıkarttığınız bir para olduğu için o vakitten sonra dava açacaksanız açarsınız. ama alacak hiçbir şey yoksa dava da açsanız paranızı alamayabilirsiniz.

naksidil

hepinize teşekkür ederim. maaşlar en az 1 senedir düzensiz yatıyor. yani durum şöyle;

15-05-2018
12-06-2018
06-07-2018
17-08-2018
11-09-2018
18-10-2018
16-11-2018
07-12-2018
11-01-2019
06-02-2019
08-03-2019
12-04-2019
16-05-2019
31-05-2019
17-07-2019
21-08-2019
06-09-2019 (maaşın yarısı)

sanırım bu tabloda yasal olarak sıkıntılı olan tek tarih 21-08-2019 tarihi. diğer aylar geç yatıyor ama tam bilmesem de ayın 20'sine kadar yatırmama hakkı var gibi bir cevap almıştım. bir de ne kadar doğru bilmiyorum ama maaşın 3'te 1'ini yatırması durumu ile ilgili bir olay daha var sanırım. tabi bunlar şehir efsanesi de olabilir. gerçek bir uzman ile konuşmadım.

draconas
1

mobil görünümden çık