Seçim sürecinde bu konuda vaatleri oldu mu ya da programlarında var mı bu konuyla ilgili bişey biliyor musunuz? Evde kendimiz ayrıştırsak bile kağıt plastik nereye atılır bir fikrim yok, sadece 2-3 noktada gördüm özel konteynır tüm istanbul'da. Sokakta cam toplama vardı eskiden o da yok bikaç senedir. Pil deseniz aynı şekilde.

Hayvan gibi plastik ve kağıt atık üretiliyor evlerde tekrar kullanılabilecek, geri dönüştürülebilecek, ama hepsi doğaya falan gidiyor heralde(landfill). Sizin bu konuda düşünceniz nedir?


 

Katılıyorum öncelikle. Geri dönüşüme önem verilmesi, yöneticilerin uygun toplama sistemlerini kolay erişilebilir kılması ve toplumun eğitilerek bunların etkin olarak kullanılması gerekiyor. İmamoğlu'nun vaatlerini bilmiyorum ama biz bizim mahallede muhtara pek çok kez başvurarak yerel belediyenin cam ve kağıt geri dönüşüm kutuları koymasını sağladık. Haftada iki toplanıyor. Sonra ne oluyor bilemiyorum ama vatandaş olarak elimizden gelen bu oldu.

Edit: Bu arada bizim muhtarın ofisinde ve Migros'da pil atık kutuları var, sizin oralarda da olabilir.

fotrsapka

Hemen hemen bütün Bim şubelerinde pil, bütün Migros şubelerinde cam-kağıt-plastik geri dönüşüm kutuları mevcut. Tüm Türkiye'de durum bu. Ha asıl belediyede bitiyor bence de iş. Yurt dışında ağır yaptırımlarla yapılıyor bu iş. Mesela kaç kişi plastik poşet içinde atılan geri dönüştürülebilir maddelerin direkt çöpe gittiğini biliyor ? Türkiye'de geri dönüştürülebilir çöplerin çok az kısmı kaliteli nitelikte. İngiltere'den çöp aldık diye topa tutulmuştu hükümet, geri dönüştürülmek üzere satın alınmıştı o çöpler. Çünkü Türkiye'de geri dönüşüm çok niteliksiz. En başta halk bilinçlenmeli, eğitim verilmeli. Konu ile alakasız oldu biraz ama geri dönüşüm bence çözülmesi gereken ciddi bir sorun, hem doğal kaynakları etkiliyor hem de çevre kirliliğine neden oluyor.

elikası

ben biriktirip kutulara atıyorum her belediyenin atık kutuları var oraya atılır.

not:ege bölgesi için.

mikahakkinen

belediyeniz hangisi bilmiyorum ama istekte bulundugunuzda, yakinda geri donusum ya da cam kutusu yoksa yerlestiriyorlar.
istanbul-kadikoy belediyesi yapiyor en azindan

65 derece

Benim anlamadığın niye her şey bu adamdan bekleniyor ? İlçe belediye başkanları ne bok yiyor ?

Psycho Mantis

Daha büyük ölçüde yapma imkanı olan kişi imamoğlu olduğunu düşündüğüm için onun adını söyledim. İlçe b. Başkanlarına işi bırakınca bir belediye yapıyor 10 belediye yapmıyor durumu oluyor. Üstelik yapan belediyelerde de sonuçta ayrıştırma zorunluluğu yok, isteyen gidip atıyor. Bunun bence zorunlu olması, uygulamanın yaygınlaştırılması ve nasıl normal çöp toplanıyorsa o şekilde ayrıştırılmış atıkların da toplanması lazım. O yüzden sordum imamoğlu'nun programında var mı diye.

mirafiori

Mobildeyim editleyemiyorum, ayrıca ekleyim. Yani başka belediyelerin de bunu yapması lazım bence, istanbul sonuçta en büyük il olduğu için buradan gittim, burada yapılırsa belki sırasıyla öbür büyükşehirler de takip eder ve uygulama yavaş yavaş yaygınlaşır ulusal seviyede.

mirafiori

biz geri dönüştürülebilir kağıt ve plastikleri ayrı torbaya koyuyoruz, onu da çöp kutusunun yanına koyuyoruz, içine değil. kağıt toplayanlar çöpü karıştırmak zorunda kalmadan onları alıyor gidiyor. daha iyi bir çözüm bulana kadar böyle idare ediyoruz. yer istanbul.

windows95

Evimin çevresinde 5 dk'lık yürüyüş mesafesi alanında 4 adet geri dönüşüm tankı gördüm. Lokasyon kadıköy. Arz talep meselesi olduğunu düşünüyorum.

Lakin burada bile gereken önem verilmiyor. Kayseri'de belediyenin beğendiğim tek icraati her eve her daireye her hafta salı günü battal boy geri dönüşüm poşeti bırakılır. Ve inanın diğer salı günü tüm o poşetler toplanıp apartmanın önüne bırakılır ve hepsi doludur. Zaten normali o. 1 hafta boyunca ne kadar plastik karton cam tükettiğinizi düşünün. Ama İstanbul'da böyle bir bilinç oluşmamış hiç. apartmanda benim dışımda çöpleri ayıran yok. Tamamen bilinçlenmeyle alakalı bir şey. Kayseri'de yapıldıysa burda alası yapılmalı. hele ki sırf Kadiköy'de uygulansa ne biçim çöp toplanır...

glutamin
1

mobil görünümden çık