Arkadaşlar merhaba,

Merakımdan soruyorum. Olayların içine dahil değilim.(ne yazık ki biz beyaz yakaların durumu biraz sonra soracaklarımdan daha kötü, bizi sallayın)

Çalıştığımız firmada mavi yaka olarak tanımlanan işçiler (imalat, montaj, servis vs.) haftalık çalışma sürelerini doldurdukları zaman eğer fazla mesai yaptılarsa bunun karşılığını nakit para olarak maaşları ile birlikte alıyorlar.

Soru şu; son dönemlerde bazı kişiler mesai kalmak istemiyor.(geçerli ya da geçersiz kendilerince bir bahaneleri var) Tam bu noktada belirtmem gereken en önemli şey şu; İşçilerin hiçbiri işe başlarken işveren ile bir iş sözleşmesi imzalamamış. Yani çalışma saatleri şunlar, maaş günü bugün, mesai kalınması istenirse kalırım ya da kalmam tarzında hiç yazılı bir sözleşme yok.

Bu sürtüşmeler sonrasında iki tarafta birbirini zorluyor. Yani işçiler gelmemek için direniyor, işveren getirmek için direniyor. (Aslında çok zorlamıyor.) son günlerde işveren sanıyorum birilerine danıştı, eğer o gün fazla mesai olacaksa bir kağıt imzalatıyor. "Evet, kalacağım" ya da "hayır, kalmayacağım" diye imzalı kağıt alıyor.

Burada iş veren ne yapmaya çalışıyor olabilir? Bana bu işin arkasından bir şeyler çıkacak gibi geliyor ama ne? Bu aldığı imzalı kağıdın resmi olarak bir geçerliliği var mı? İşçiler ile arasında bir iş sözleşmesi yok.

 

Bugüne kadar girdiğim her firmada şöyle bir kağıt imzalatıldı;

"Fazla mesai ve tatillerde ekstra çalışmam gerekirse bunu kabul etmekteyim vbvbvbvb" bunun gibi bişey. Bunu imzalayınca biz mesaiye kalmaki istemeyene bu kağıdı hatırlatıyoruz. İşvereniniz de bu kağıdı şu an hazırlar ve imzalatırsa kaos olacağı için günü kurtarmaya çalışıyor. Olur da birisi mesaiye kalmazsa bu kağıt ile yaptırımları olacak.

Bu işin arkasından bir şey çıkmayacak, sadece siz çok açık kapı bırakmışsınız o kadar.

kablelvuku

İş sözleşmesi olmadığı için işveren kendini sağlama almak için imza alıyor. Çünkü işçinin rızası olmadan fazla mesaiye bırakmak yasaya göre uygun değil.

"Fazla çalışma yapılabilmesi için işçiden fazla çalışma onayının alınması gerekir. Şu yazıda da açıklandığı üzere, işçiye fazla çalışma yaptırılması onun onayına bağlanmıştır. Bu onay, fazla çalışma muvafakatnamesi ile alınabileceği gibi iş sözleşmesiyle de alınabilmektedir. İşçi onay vermeden, ona fazla mesai yaptırılması mümkün değildir."

yazının tamamı: iscidunyasi.com

himmet dayi
1

mobil görünümden çık