[q]
(4) 

karisik sorular

atcapar #1144906
1- Dunyanin cogu yerine gittim, gordum ama bizim memleket gibi yer gormedim nedeni ni soyluyorum. Turkiye de soyle bir sey var daha dogrusu Turk insaninda hep bir on yargi ile yaklasma. Mesala Araplar soyle kotu bir millettir zamaninda bizi arkamizdan bicakladir, sattilar falan ama ben cogu Arap vatandasi ile tanistim konustum hic biri boyle dusunmuyor dahasi adamlar Turkiye yi ve Turk insanini cok seviyorlar. Arap insanindan kastim Sudiler, Dubai ler, Suriyeliler, Yemenliler bu 4 arap ulkesi insani ile tanistim konustum hepside iyi dusunuyorlar bizim hakkimizda. Neden Turkler Araplara dusmancil yaklasiyorlar? Arastirmadan, bilmeden, gormeden sadece tarih ogretmenlerinin anlattigi bir soz ile bu adamlara dusman oluyorlar. Bence bu yaklasim cok sacma.

2- Orta asya Turki cumhuriyeti vatandaslari ile cok tanistim gittim cogu orta asya ulkelerine. Kazakistan, Turkmenistan, Ozbekistan a gittim hic biri de Turk insani gibi dusunmuyor. Mesela Turkiye de soyle bir yaklasim tarzi var ayni kokenden geliyoruz onlarda Turk soyundan geliyorlar birlik kurmamiz lazim ne bileyim Turancilik fikirleri falan ama adamlarin bundan haberleri bile yok onlar Ruslara daha yakinlar. Acikcasi bizim ulkeyi tinlamiyorlar bile hepsi icin bisey diyemem tabi benim tanistigim gordugum insanlar boyleydi :)

3- Bu ulkede siyaset cok on planda kimin ile konussam konu en sonunda ya siyasete geliyor ya da dine. Konu bi sekilde baglaniyor siyasete. Siyaset ile yatip siyaset ile kalkiyoruz resmen. Diger ulkelerde bu durum boyle degil adamlar ilgilenmiyorlar bile kendi dunyalarinda. Ornegin ozbekistan ve kazakistan icin diyeyim adamlar hukumet ile ilgili bi kelime etmekten bile cekiniyorlar ama bizimkilerin masallahi var :) Bu neden boyle?

4- Turk insaninin cogusu kendisini halen daha Osmanli zamaninda zannediyor. Yok bizim atalarimiz boyle idi yok soyle idi. Tamam saygi duyuyorum 500 sene once dunyada sozu gecen lider bir devlet olabilir ama simdi durumlar boyle degil ki. Neden bunu surekli gundeme getirmeye calisiyorlar ki? Gelecek icin biseyler dusunup yapmamiz gerekmez mi? Tarihimiz iyisi ile kotusu ile gecmiste kalmis. Simdi bizim gelecegimiz ve cocuklarimiz icin biseyler yapmamiz gerekmez mi?

5- Yolda yururken, cafe de otuturken ve yahut toplum icine cikarken bazi kisiler boyle sana tip tip bakiyorlar sanki dovecekmis gibi ya arkadasim ben seni tanimiyorum neden bana oyle bakiyorsun ve sanki kucuk bir sozle kavga edecekmissin gibi duruyorsun. Nedir bu asabilik Turk insanindaki? Dunyanin hic bir yerinde ben boyle bisey ile karsilasmadim. Bunun sebebi ne ola ki?

Sizinde eklemek istedikleriniz varsa yazabilirsiniz :)

 

1) bizim milli tarih anlayışımız -her ülkede az çok vardır- gerçekten olan biten tarihle %100 örtüşmüyor tabi. ama bizim nesil (83 doğumluyum) belirli bir anlayışla yetişti. misal 90lılar hele 2000 nesli arap düşmanı değildir muhtemelen. zira onlar arap sevici bir zihniyet tarafından şekillendirildi.
ben milliyetçi-turancı vs. bir insan değilim. müslümanım ama yobaz değilim. okul desen gayet dincisi de vardı solcusu da hocalardan gelen bir millet sevme/sevmeme durumum da yok. fakat arapları sevmem. ben de yurtdışı tecrübesiyle söylüyorum ki onlar kadar ahlaksız, namussuz, savurgan, pis, mendebur insan yok. Sevmeyen bence hiç haksız değil.
2) Şimdi soyu sopu bırak onlar geçmişte kalmış şeyler ama tabi ki ülkelerle ittifaklarımız olsun, ticaret yapalım, kaynaşalım filan bunun nesi kötü. Ama yapıyor muyuz? yoo. kuru kuru vatan millet sakarya. boş işler. Bizim milliyetçilerde IQ sorunu var, ondan böyle oluyor bence.
Tabi rusyayla yakın olurlar tüm ilişkileri ruslarla.
3) ozbekistan ve kazakistanı bilmiyorum ülkelere özgü sebepler olabilir. tüm dünya için bakarsak; 2 durum oluyor ya totaliter bir rejim (genelde halk sefalet içinde) sıkıyorsa konuş, nasıl konuşacaksın? ya da çok gelişmiş ülke, siyaset halkın umrunda değil zira keyfi keyf zaten. Biz ne birinciyiz (gerçi olacaz yakında, OHAL var insanlar korkuyor artık) ne ikinci- onu asla olamayız zaten. Üstelik biz kör topal demokrasiye sahip, üniter, görece taze bir ulus devletiz. halk devrimi yapmış değiliz, 2 partili değiliz. imparatorluk bakiyesi olduğumuz için de karmakarışığız, daha anayasa yapacaz. Hem meselemiz çok hem halkın temsil gücü çok düşük, hem de sürekli iletişim içinde kalan/kalmaya özel çaba harcayan, bireyselliği düşük bir toplumuz ve anca konuşuyoruz...onu da yapamasak çaaat diye çatlayacaz zaten. bir de büyükşehire göçmeden önce insanlar ekimde tohum atıp temmuzda da harman kaldırıyor 2 ay çalışıyordu, sonraki nesli de 38 yaşında emekli ettik, hayat pahalı, vakit çok, konuşmak kolay ve bedava. bizde bütün bedava ve eforsuz aktivitelerin popülerliği yüksektir.
4)yoo Osmanlı zamanında zanneden yok. belki ah keşke Osmanlı zamanındaki gibi 7 cihana hakim olsaydık diyor olabilir.Neden bunu surekli gundeme getirmeye calışıyorlar- sence neden? Osmanlıdan sonra tek hikayemiz milli mücadele zamanı ki atatürkçü olan da o zamanı anlatıp neler yapmıştık der. ama kalan nüfus için osmanlı 1 asr-ı saadet 2. Daha pembe bir hikaye biliyorsan anlat onu da dinlerler.Simdi bizim gelecegimiz ve cocuklarimiz icin biseyler yapmamiz gerekmez mi -çok einstein gördüm seni, tabi gerekir. aferin.
5) şu gündemde insanlar iyi bile dayanıyor.

niye ama

1- araplar öyle düşünmez tabii işlerine öyle geliyor. dünyanın en aşağılık rezil milletini niye sevelim ki? onları bizi seviyor müslüman ülkeyiz diye.

2- bizdeki turancılık öyle bir ütopya sadece ya da romantik milliyetçilik de diyebiliriz. herkes keşke olsa der ama asla olamayacağını bilir tüm türk devleterinin birleşmesi olayını.

3- ruslar da siyasete ayılır mesela aynı bizim gibi. bulunduğumuz coğrafi konumla alakalı gayet normal. norveç ya da isviçrede yaşıyor olsak siyaset konuşmazdık

4- barbar bir toplum olduğumuz için geçmişle övünüyoruz çünkü dünyaya kattığımız hiçbir şey yok.

5- bu da aynı barbarlık ve arap emperyalizmiyle alakalı tamamen. arap emperyalizmi derken onların hiçbir şey yapmasına gerek yok başımızdakiler din afyonuyla bu işi yapıyor zaten.

yazar yazmaz yazan yazar

1) kemalistler dincilerden ve dincilerin araplasma egilimlerinden nefret ettigi icin bu tarihi bilgiyi silah olarak kullaniyorlar. yoksa biz cok mu iyiydik o donemler.

2. bizde kimlik bunalimi yasayan bi cok osmanli, orta asya fanatigi var. millet aya cikiyor bunlar hala kendilerini hunlara, mogollara iteleme derdinde. cok da saapmamak lazim.

3. onlar ya sovyetler yada in baskisi altindaydi, o zamanlarin eseri.

4. kicin biraz fazla kalkmis. heryerde boyle degil. izmir, antalya, besiktas gibi yerlerde gayet sakin ve huzurlu yasayabilirsin. keza dunyanin cogu yerinde karsilasabilirsin. tanidigim cogu azeri, meksikali, brezilyali boyleydi

mayeskuel

dünyanın birçok yerine gitmedim ama, dünyanın birçok yerinden gelen insanla muhatap (bu kelimeyle ilgil , Allahını seven başlık açsın ekşi'de. muattap değil, muhattap değil. "muhatap". bitti!) oldum.

1- tarih öğretmenleri hikaye anlatmıyor. tarihi anlatıyor. ona inanmazsan girersin internete ya da kütüphaneye. görürsün; arkadan vurulmuş muyuz vurulmamış mıyız.
o neslin ihaneti ya da onlara göre gayet savunulabilecek şekilde "milli" duruşu, bugünkü nesli bağlamaz elbette. ama araplar genel olarak; kaba, görgüsüz. "kıroyum ama para bende" modunda insanlar. ha, tr'de bunlar gibi bir dolu insan var. o yüzden faşoluk yapmaya da gerek yok.

2- bizde de, hatta milliyetçi kesim dahil, öyle turan hayaliyle yatıp kalkan yok. bizde bu sevdada olanlar olduğu gibi, -türki (türki, türke benzeyen/yakın demek) değil orta asya (türkistan) türk cumhuriyetlerinde de var. elbette, ezici çoğunluğu rusya'ya yakın hissediyor kendini. hatta benim tanıştığım yaşı biraz olgun olanlar "sovyet" deyince gözleri parlıyordu.
ticaret, kültür olarak çok yakınlar. geçmişin alışkanlığı, coğrafya yakınlığı, ortak alfabe ve sovyetlerin her cumhuriyeti birbirine muhtaç eden sisteminin etkisi.

3- özbekistan, kazakistan dediğin ülkelerde sultanlık hakim. siyaset yok ki, hakkında konuşulacak bir şey olsun. biz ne onlar gibi kendi kendini yönetmeye çalışma sistemine (demokrasi) uzağız ne de avrupa kadar yakın.
bizde bu kadar yoğun din-siyaset konuşulmasının sebebi, henüz gelişimimizi ve maalesef millet olmayı başaramamış olmamız.

4- osmanlı 7 düvele hükmetmiş, üç kıtayı yönetmiş falan değil. 3 kıtada da sahip olduğu topraklar. ama biraz okursak; anadolu dahi tam olarak hakim olduğu bir coğrafya değil. bırak kuzey afrika, balkanlar, doğu-iran sınırı vs
anlık bir fotoğrafı, bütün osmanlı saltanatına yayan bir hayal bu.
abd yaklaşık 300 yıllık tarihiyle gurur duyuyor, onu yaşatıyor. bunda sakınca yok. biz de osmanlı, selçuklu, oğuz geçmişimizle gurur duyalım ama evet haklısın, üzerine bir gelecek inşa edelim. 2023'te, 2053'te yeniden osmanlıyı canlandırma hayalleri kuruyoruz.
moğollar da tarihleriyle gurur duyuyor, ruslar da, tüm milletler de. ama günümüzde esamesi okunmayan o kadar çok ulus var ki...
öyle doblo'nun arkasına tuğra yapıştırmakla olmuyor!

5- asabiyiz, gerçek. belki genlerden.

ama gelir adaletsizliği, kültür-eğitim-görgü boşluğu ya da yokluğu; okumuşunda da cahilinde de bir kıroluk hep.

otobüste sesli video izleyen, kulaklıksız... ayak ayak üstüne atıp koridoru ya da yanındakini rahatsız eden... ooo, sıkıldım.

runfor
1

mobil görünümden çık