(11) 

yemeklik zeytinyağını kahvaltıda yemek

beklenen buyuk istanbul depremi #1581716 
www.komilizeytinyagi.com.tr

kahvaltılarda bir senedir komili'nin kahvaltıda yenmeye daha uygun bir zeytinyağından yiyordum (yukarıdaki görseldekilerden biri ama hangisiydi tam dikkat etmedim), bitti o. yakın zamanda da yemekler için kullanmak için yine görseldeki ikinci sıradakini almıştım, komili riviera yani. "kızartmalar ve tencere yemekleri için ideal" yazıyor açıklamasında, ama önceki bitince kahvaltıda da bundan tüketmeye başladım.

çok bilgim yok zeytinyağı konusunda ve denk geldiğim kadarıyla genel olarak komili falan da pek önerilmiyordu zaten de, orayı geçerek soruyorum: kahvaltı için ayrı bir zeytinyağı alasım gelmedi ve bu riviera ile kahvaltıda tüketmek için daha uygun olanlar arasında büyük bir fark oluyor mu (fayda bakımından, veya "riviera'nın kahvaltılık -banarak- tüketimde bir zararı olur mu" bakımından), bunu merak ettim kısacası. bilen varsa, aydınlatırsa çok memnun olurum, çok teşekkürler. (kahvaltı, salata vesaire için kesin bunu al kullan dediğiniz bir marka falan varsa öyle tavsiyeleri de alabilirim bu arada)
(4) 

hatırlanması imkansız gibi duran eski çizgi dizi veya anime

beklenen buyuk istanbul depremi #1581711 
hatırlayamadığım bir yapım var şu özelliklerde,

- öncelikle, paralı kanallarda değildi (bizim tv'de yoktular çünkü o kanallar): ya yumurcak tv (evet) ya trt çocuk'taydı. bu bulunmasını zorlaştıracak madde muhtemelen, o yüzden en başa yazdım eleyici olsun diye

- en fazla 7-8-9 yaşlarında olan, ilkokul seviyesinde kızlar/çocuklar vardı (ki muhtemelen ilkokulda geçiyodu tüm yapım); bazılarının (veya birinin/birkaçının) metafizik güçleri (ya da güç olmasa da, bir çeşit ruhaniliği) falan vardı. okul bahçesini hatırlıyorum bir kare olarak. çizimleri anime çizimi değildi diye hatırlıyorum, dolayısıyla amerikan yapımı vesaire de olabilir. yapımın çok tatlı bir havası olmakla beraber ruhani bir havası da vardı (ilgimi çekmesinin, hatırımda kalmasının nedeni de bu zaten). ruhanilik yanıltmasın: karanlık bir hava asla yok gibiydi yapımda, aksine mesela bahsettiğim okul bahçesi karesi aydınlık, yeşil, iç açan bir kare gayet. ne kadar derin bir yapım olduğunu ise hiç hatırlamıyorum bu arada: yalnızca çocuklara yönelik olan gayet basit bir yapım da olabilir, ama çizimleri falan her ne kadar tatlı olsa da sanki artık o ruhaniliğiyle mi bilmiyorum, aynı kanallardaki diğer çizgi filmlerden vesaire farkını belli etmişti, ilgimi çekmişti

- 2005-2010 arası bir dönemde bahsettiğim kanallarda yayınlanmış olması muhtemel

- 10-13 bölüm civarı kısa bir yapımdı diye hatırlıyorum. o dönem bir kez internetten aratıp bulmuştum, daha sonra unuttum yine tamamen.

ara ara aklıma geliyor bu aralar, o yüzden bir sorayım dedim burada, çok zor da olsa belki benim gibi denk gelip izlemiş olan çıkar. teşekkürler
(5) 

kadıköy - söğütlüçeşme yht civarında sessiz sakin mekan önerisi

beklenen buyuk istanbul depremi #1581201 
pazar günü üniversiteden uzun süredir görüşmediğim bir hocam ile buluşacağız, kendisi 19:00'da söğütlüçeşme'den yht ile konya'ya gidecek (yazdım artık, kalsın bu gereksiz bilgi de). kadıköy'ü pek bilmiyorum ve genelde hareketli olarak biliyorum: yht'ye yakın (15-20 dakika yürüme mesafesinde işte), 14:00 - 18:00 aralığında oturup sessiz sakin şekilde sohbet edebileceğimiz, çay/kahve içebileceğimiz mütevazı bir kafe/mekan var mı bildiğiniz? (kadıköy'ün işlek bir yerinde bir içerisinde kitap da satılan, kütüphanemsi bir kahveci vardı seneler önce gittiğimiz ama hatırlayamam asla neresi olduğunu, onu bilen varsa ve hala açıksa o iyi olabilir mesela, adını bilen varsa. teşekkürler)
(3) 

hangi tahliller düzenli olarak yapılmalı?

beklenen buyuk istanbul depremi #1579407 
son tahlil sonucumda çok sayıda değer sınırın üzerinde veya altında çıktığı için bundan sonra düzenli aralıklarla tahlil yaptırayım diyorum. tahlil için 4 tüp kan alınmıştı; bunların biyokimya, üç aylık kan şekeri, hemogram ve hormon testleri için olduğunu söyledi doktor. bir de idrar tahlili var, toplamda beş tahlil yani.

merak ettiğim şu: altı aylık, senelik rutin tahlilllerde bu beşi dışında herhangi bir şeye baktırmam gerekir mi? bu tahlillerle ilgili değerleri e-nabız'da normal olarak gördüğüm durumda tamamen sağlıklıyım diye düşünebilir miyim?
(7) 

peeling'e gerek var mı?

beklenen buyuk istanbul depremi #1565884 
(galiba bir önemi olmayan not: erkeğim)

şimdiye dek cilt bakımı nedir bilmeyen biri olarak "bu kadar yaşlı gözükmemem lazım" diyerek bir günlük araştırmayla gerekli ürünleri aldım (yüz temizleyici, tonik, kil maskesi, serum, nemlendirici). çıkarımlarıma göre yüzüm için tamamlanması gereken adımlar şöyle:

- ölü cilt hücrelerinin temizlenmesi
- gözeneklerin sıkılaşması
- sivilce ve siyah noktaların temizlenmesi

aldığım ürünlerin bunların tümüne çare olacağını düşünürken, bugün "peeling"i duydum (önceden de duydum elbette de, ürünleri aldığım süreçte hiç aklıma gelmedi kendisi), bu peeling işlemi de ölü hücreleri temizlemek içinmiş.

sorum şu: şu klasik cilt bakım ürünleri ölü cilt hücrelerinin tamamen temizlenmesinde yardımcı olmuyor mu, illa peeling de gerekli mi? hiç peeling'le uğraşmadan da, yani -daha uzun vade de olsa- ilgili ürünlerin her gün kullanılmasıyla ölü ciltlerden tamamen arınılabiliyor mu?

not: aldığım ürünleri içeriklerinde ilgili bileşenlerin bulunmasına dikkat ederek aldım: ginseng, hyaluronik asit, salisilik asit, niacinamide ne ararsam var. mesela salisilik asidin de ölü derileri temizleme özelliği olduğu söyleniyor, dolayısıyla ek olarak peeling gibi bir işleme gerek var mı, bunu merak ediyorum.

teşekkürler.
(1) 

"kokusu çıkana kadar" kavurmak

beklenen buyuk istanbul depremi #1565877 
"sarımsakları ekleyip biraz kızartın, sonra salçayı da ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun"

salçanın kokusu bana gelene kadar mı, yoksa salça kokusu geldikten sonra koku sönümlenene kadar mı demek bu "kokusu çıkana kadar"?
(3) 

poşe yumurta yaparken streç film kullanmak zararlı mı

beklenen buyuk istanbul depremi #1564738 
kahvaltılarda poşe yumurta yaparken aşağıdaki videoda kullanıldığı gibi streç film kullanmaya başladım,

www.youtube.com

videoda 2:48'de şöyle deniyor,

"streç kullanmaktan çekiniyorsanız, net söyleyebilirim ki bütün restoran mutfaklarında streç film ısıyı muhafaza etmek için benzeri şekillerde kullanılır, o yüzden hiç sorun yok"

ama restoranlarda kullanılıyor olması zararsız olduğu anlamına gelmiyor sanki. streç filmi bu şekilde kullanmanın bilinen bir zararı var mı, yoksa gönül rahatlığıyla kullanabilir miyim?
(2) 

evinizdeki nem oranı

beklenen buyuk istanbul depremi #1564737 
istanbul pendik'teyim, google'dan hava durumuna baktığımda şu an nem oranını %71 gösteriyor. evdeki xiaomi nem ölçere baktığımda %75 gösteriyor şu an, iki üç haftadır da %70'in altına pek inmiyor.

merak ettiğim şu: evdeki nem oranının bu genel nem oranıyla benzer oranda seyretmesi doğal olan mıdır, sizin evinizde de bu civarlarda mı nem oranı? ne bileyim, evin içerisinde belki dışarıya göre nem oranı daha az olabiliyordur da, belki benim evin havalandırmasında vesaire bir ihtimal bir problem vardır diye soruyorum bu soruyu.

not: nemi azaltmak adına herhangi bir aksiyonun alınmadığı evleri merak ediyorum. benim evimde klima vesaire yok.
(2) 

"vitrin değeri" kullanımı

beklenen buyuk istanbul depremi #1555963 
zaman zaman bu ifadeyi kullanıyorum, mesela,

"kişinin sosyal medyadaki takipçi sayısından, bilinirliğinden ziyade ne kadar erdemli olduğu önemli olan"

yerine,

"kişinin sosyal medyadaki vitrin değerinden ziyade ne kadar erdemli olduğu önemli olan"

şeklinde. ama bir google'layayım dedim ve hiç böyle bir kullanım görmedim. "asıl değer" yerine "görünürdeki değer" anlamında çokça kullanılan bir ifade değil miydi bu, yoksa ben bir noktada uydurdum ve kendi kendime kullanmaya devam mı ediyorum?
(1) 

hava nemlendirici sık temizlenmezse zararlı olur mu?

beklenen buyuk istanbul depremi #1553930 
www.amazon.com.tr

göz kuruluğu için bu hava nemlendiriciden mevcut elimde ve kullanım kılavuzundaki temizlik talimatlarında üç gün kullanılmadığı durumda temizlenmesi gerektiği vesaire yazıyor.

www.hizliresim.com
www.hizliresim.com

bu temizlik talimatlarına uyduğumda ben hava nemlendiriciyi değil de hava nemlendirici beni satın almış gibi hissederim muhtemelen. birkaç sene önce bunu alırken bir yerlerde böyle nemlendiricilerin temizlenmediği durumda göz sağlığı için zararlı olduğunu okumuştum, bu kadar ince elenip sık dokunan bir temizliğe gerek var mı gerçekten? mesela iki ay kullanmayıp daha sonra ihtiyaç duyduğum durumda direkt takıp kullanmak istiyorum temizlikle falan uğraşmadan.
(7) 

tavuğun derisi soyulmalı mı

beklenen buyuk istanbul depremi #1553927 
mutfakta tamamen acemiyim,

tavuk sote yapmak için tavuk göğsü alıyorum ve üzerinde ilk iki fotoğraftaki gibi, hoş gözükmeyen ve pek ince de olmayan (kızartılmış tavuktaki deri bu kadar kalın olmuyor, o deri bu deri ile aynı deri mi emin olamadım) bir zar/göğüs oluyor. soyayım diyorum, soyulması da vakit alıyor. soyulmalı mı bu?

www.hizliresim.com
www.hizliresim.com

www.hizliresim.com (soyulmuş hali)
(11) 

çay çöpü ile mutfak lavabosunun tıkanma ihtimali

beklenen buyuk istanbul depremi #1547420 
aslında başlık tam olarak anlatmaya yetmedi, tümüyle bir cehalet sorusu. şöyle:

su gideri borusunun sadece duvara kadar uzadığını bildiğimden çay çöpünü direkt olarak çaydanlıktan mutfak lavabosuna döküyorum. çünkü bir kar-zarar hesabı yapıyorum ve olur da lavanonun gider borusu tıkanırsa, boruyu değiştirmenin çok daha kolay olacağını düşünüyorum. her gün üç kere çay demlenen bir evde olduğum için, çay çöpüyle vakit öldürmek yerine (bu arada, demlik poşet gibi öneriler de nafile) ayda yılda bir tıkanacak boruyu değiştirme yolu daha makul geliyor.

gelelim cehalet kısmına,

bunlarla beraber, duvarın arkasındaki tesisatın nasıl olduğuna dair hiçbir fikrim yok. kiracıyım; tesisatçı gider borusunu takarken sanki giderin açıldığı kısmı asla tıkanmayacak bir lağımımsı yer gibi algıladım (illa ki borular olmalı herhalde, ama bu boruların çapı, çay çöpü ile tıkanma ihtimali hakkında hiçbir fikrim yok) ve bu yüzden çay çöpünü lavaboya dökmeye başladım. ama tesisatta ileriye dönük problem yaratacak bir tıkanma yaratmak istemiyorum, özellikle kiracı olduğumdan.

özetle sorum: böyle sadece çay çöpü ile, duvar arkasında olan biten her ne ise böyle bir tıkanıklık oluşur mu, böyle bir ihtimal mevcut mudur, mevcutsa ne kadardır?
1

mobil görünümden çık