(1) 

Büyük boy çadır üreticisi önerir misiniz?

nefertarii #1550582 
Yalıtımlı ve büyük boy, geniş ailelerin kalabileceği çadır üreticisi önerir misiniz? Öyle büyük sayıda alım yapılmayınca satıyorlar mı bir de?

Herhangi bir şehirde olabilir bu üretici.
(1) 

Kıbrıs'a giderken bavulda monitör götürsek

nefertarii #1549821 
Sıkıntı olur mu? Kardeşim için bir monitör alıp götürmek istiyorum. Ama gümrük şu bu sıkıntısı olur mu? 23 inch ve üzeri bir monitörden bahsediyoruz.

Teşekkürler.
(5) 

Sozluk’te entry’i savciliga sikayet etme nasil oluyor?

nefertarii #1549641 
Diyelim ki biri sizi savciliga sikayet etti’ (cb’ye hakaret) sizin kimliginiz ifsa oluyor mu? Cb avukatlari harici bunu yaparsa (destekcileri filan mesela) kimin yaptigini gorebiliyor musunuz?
(2) 

Görme problemi

nefertarii #1549632 
Bende şöyle bir problem var, düşük derece (1.25) astigmat ve miyop kaynaklı koltuktan bile tv'yi net görmüyorum.

Yalnız başka bir şey de var ki o da, (gözlüksüz) mesela bir şey okuduğumda ya da izlediğimde bir şeyler birbirine giriyor, yani tam nasıl anlatılır bilmiyorum ama, odaklanma imkansız. aslında aynısı şu an bilgisayardan yazıyorum ve eğer dikkat etmezsem orda da oluyor.

sorum şu ki, eğer lazer ameliyatı olursam, bu konu çözülür mü? ehliyet alacağım, öncesinde çizdirmeyi düşünüyorum, çünkü yolda da böyle odaklanma ihtimalinden çok korkuyorum.
(3) 

Uzay battaniyesi nasil bir sey, cidden ise yariyor mu?

nefertarii #1549461 
Deprem cantasi var ama bazi eksiklikler varmis. Mesela her yerde bu uzay battaniyesini goruyorum, cidden soguktan koruyor mu? Marka fark eder mi ornegin?
(4) 

Word Mac'te bütün dosyaları read-only açıyor?

nefertarii #1548604 
istisnasız bütün dosyalarda böyle. Internet'teki çözümler işe yaramadı (sağ tıkla özelliklerden read-only seçimini kaldır vs).

Bilgisi olan var mıdır?

Teşekkürler.
(3) 

Windows'tan Mac'e geçiş. Harici diski nasıl kullanırım?

nefertarii #1546705 
Daha önce Windows'ta GB'lerce doldurduğum harici diskimi arkadaşımın Mac'ine taktık ve bütün verilerimi kaybettim. Seneler önceydi, ne komutu seçtiğimi hatırlamıyorum.

Şimdi senelerce Windows kullanmamın ardından geçen hafta MAC'e geçtim kalıcı olarak. Harici diski daha takmadım, ama verileri kaybedersem biterim hep işimle alakalı dosyalar var.

Bana Bilal'e anlatır gibi bu harici diski mac'te hiçbir veri kaybetmeden kullanabilmem için gerekli adımları söyler misiniz?

Teşekkür ederim.
(4) 

Kedi tuyleri icin robot supurge mi yoksa hava temizleyici mi?

nefertarii #1546602 
Ev 2+1 75 m2 ve evde 3 kedi var. Ikisi cok tuylu, biri o kadar degil. Sorun su ki, tuyler ucusuyor surekli…. Bunun icin ne yapabilirim?

Evde dyson v10 var, ama ucusan tuylere pek bir faydasi olmuyor yani. Ne yapabiliriz sizce?

Tras ettirmeye karsiyim, o yuzden onu onermeyin lutfen.

Tesekkurler.
(7) 

Dolar kuru icin 2023 yilinda ne ongoruyorsunuz?

nefertarii #1545772 
Asgari ucret zammi ile alakali merak ettim; hep 360 USD bandinda oldugundan bahsediliyor ya, o hesapla 23 filan olmali. Mumkun mu ve ne zaman gerceklesir sizce?
(4) 

Elektronik esyalarin kutusu atilmali mi?

nefertarii #1545654 
2 yil once aldigim yazici ve tv’nin kutularini atmali miyim? Evde koyacak yer yok. Cok yer kapliyorlar. Ne yapsam? Yarin obur gun bir sorun ciktiginda kutusu istenir mi (garantileri bitti).
(1) 

İngiltere vizesi pasaport geri alma

nefertarii #1545494 
Merhabalar,

İngiltere vize başvurusu yapıldı. 22 kasım’da pasaportun teslim alınabileceğine dair TLScontact’tan mail geldi. Mailde 28 gün içinde alınması gerektiği aksi takdirde UK Visas & Immigration’a gönderileceğini ve ordan da pasaportu veren makama gönderileceğini yazmışlar. Şimdi 32 gün geçti üzerinden.


Biz pasaportu unuttuk (vize reddedildi); şimdi pasaportu nereden sordurmalıyız, telefona kimse cevap vermiyor?

Başına benzer bir olay gelen var mı?
(1) 

MS Office 365 İngilizce Kurma

nefertarii #1544933 
Bilgisayar aldık, üzerinde Office 365 bireysel paket verdiler. Dili Türkçe, ama onu İngilizce kurabilir miyim? Daha paketi açmadım, bilmiyorum o yüzden.
(4) 

Reddedilen ingiltere vizesi sonrası Schengen başvurusu

nefertarii #1542010 
Merhaba, bir arkadaşım Aralık’ta İngiltere’ye gitmek için bilet alıp başvuru yapmıştı. (İlk vize başvurusu) 4 hafta sonra red geldi. Genel gerekçe maddi yeterlilikle alakalı; ikna olmamışlar yeterli imkanı olduğuna. Biz Şubat’ta İtalya’ya gitmeyi düşünüyorduk. (Bu da ilk schengen başvurusu olacak) ama şimdi gözümüz korktu açıkçası, İtalya’dan da red yer mi? Yastık altında hesabına yatırmadığı parası vardı onu da yatırsa bir sorun ya da avantaj olur mu?
(1) 

Birikim dergisi pdf arsivi

nefertarii #1541483 
Nerden bulabiliriz acaba?
(4) 

Ihtiyac sahiplerine gida yardimi yapmak istiyorum

nefertarii #1540278 
En ekonomik nasil yaparim? Simdiye kadar hep sanal marketle yolladim ama toptanci filan mi bulmaliyim? Yani mesela sivi yag ve kuru gida agirlikli yardim yapmak istiyorum, en verimli sekilde nasil yapmaliyim?

Tesekkurler.
(5) 

Evde surekli kavga eden kediler /feliway sorusu

nefertarii #1540164 
Merhabalar,

Benim evde 3.5 yasinda bir erkek tekirim vardi, agustos’ta da bir tane disi russian blue sahiplendim barinaktan. Russian blue biraz hastaydi, goz tarafindan yaralanmisti ve ameliyatliydi, barinaktakiler kendisinin hircinligindan bahsetmislerdi ama ben iyilestikten sonra sokaga donsun istemedim acikcasi. Kaldi o yuzden benimle. Ama surekli tekirle kavga ediyorlar, birbirlerinin boynunu filan isirmaya calisiyorlar, kovaliyorlar birbirlerini. Bir de kitliktan cikmis gibi yiyor mamayi, surekli mama istiyor.

Tuvaletleri ayri (ama cogu zaman birbirlerinin kabina giriyorlar), mama kaplari ayri vs. veteriner bize feliway onerdi, aldik da, ama bence bir ise yaramadi ya.

Ne yapsak bunlar hep boyle mi kalacak? Sabah uyutmuyorlar seslerinden.
(1) 

Toki başvurularında para nasıl yatırılıyor?

nefertarii #1540048 
Edevlet üzerinden başvuruyu yaptım. Ücret nasıl yatırılıyor? Bana “xxxxx” nolu hesabınıza ücreti şu tarihe kadar yatırın diye mesaj geldi. Ben parayı hesaba atsam ordan otomatik mi çekecek?

Daha once kuzey isiklarini gormeye Norvec’e giden var mi?

nefertarii #1539662 
9-12 mart arasi ordayiz; sorularim var bilenlere:

1) tur almak zorunda miyiz? Gormeme ihtimalimiz var ya, planlamayi nasil yapmaliyiz? Simdiden tukenmis bazi turlar o gun…

2) gitmeden ozellikle goturmemiz almamiz gereken seyler neler, ne onerirsiniz?

Tesekkurler.
(8) 

Bir pasaport sorunu, bilenler yardimci olabilir mi?

nefertarii #1539430 
Soyle bir sey oldu, ben gecen sene KKTC’ye pasaportla giris yaptim cunku eski kimligi kabul etmiyorlarmis artik. Velhasil Yunanistan o pasaport icin hayal oldu anlayacaginiz. Neyse, sonucta iki gecerli pasaport diye bir sey varmis; ona basvururum dedim ama soyle bir sey oluyor ki Schengen’i yalnizca bir pasaporta basiyorlarmis ve digerine Schengen almam icin su anki Schengen’in bitmesi gerekiyormus.

Subat’ta Italya seyahatim var, sonrasinda da Norvec’e gidecegim ve su anki pasaportumun Schengen’i Kasim’da bitiyor. Ben Schengen basvurumu simdiki (KKTC damgali) pasaporttan yapmak istiyordum ki uzun versinler. Bu konuyla alakali bilgisi olan yardimci olabilir mi? Cidden iki Schengen basilmiyor mu? Ne yapabilirim?
(1) 

Botların topuklarını değiştirebilir miyiz?

nefertarii #1538500 
Kısa botlarım var geçen sene aldım ama topukları aşındı. Bunu aynı yükseklikte yeni topukla filan değiştirebilir miyiz?

Besiktas merkez’de kahvaltici onerisi

nefertarii #1537895 
12.30’dan sonra kahvalti servisi yapan iyi bir mekan onerir misiniz?

Tesekkurler.
(10) 

Bankalarin Sesli yanit sistemini nasil atlatiyorsunuz?

nefertarii #1537549 
Bugun sinir krizi gecirdim, mobil uygulama beni atti, parolami degistirtti ve butun gun bi bok yapamadim bu yuzden. Acil odemem vardi; ama sesli yanit sistemi denen gerizekali ‘neden musteri hizmetlerine baglanmak istiyorsunuz vs’ dedi ve verdigim yanitlari yine kendine yonlendirdi? Bu gerizekali sistem bi bana mi islemiyor, cok itici degil mi ya? Garanti’ninki extra itici zaten.
(1) 

ACİL! İngiltere vizesi yardımı

nefertarii #1537533 
Biri 2016’dan beri X şirketinde çalışıyor diyelim; daha sonra 1 Eylül 2022 tarihinde istifa edip X şirketinin alt şirketinde işe başlıyor. İki şirket de aynı kuruma ait sonuçta:

1) vize başvurusunda çalışma belgesi nerden alınmalı?
2) üç aylık bordro ve 6 aylık sigorta dökümünde farklı şirketlerin (sicil no) görülmesi sorun olur mu?
3) bu durumu bir dilekçeyle açıklasak geçerli olur mu?
(8) 

Bir ay önce sahiplendiğim yaşlı sokak kedisi veteriner dönüşü kaçtı

nefertarii #1537514 
Kedi 9 yaşında; veterinerden dönüyorduk, kutusunun kapağını açtı apartmanın önünde ve kaçtı. Bir saattir arıyorum yok, ne yapacağım nasıl bulabilirim? Çok kötü bir durumdayım.
(4) 

Iphone 13 pro max pil sagligi

nefertarii #1537031 
Ocak ayindan beri kullaniyorum, az once baktim %94 olmus.

Oyun oynamiyorum; youtube filan cogunlukla. Normal mi bu?
(4) 

Feelancer calisanlar kendini nasil organize ediyor?

nefertarii #1537028 
3 yildir freelancer calisiyorum, evdeyim. Kazancim iyi ama kendimi hala duzenimi oturtamamis hissediyorum. Yani, bazen bakiyorum gunlerdir evden cikmamisim; bazen isler manyak gibi birikiyor elim ayagim birbirine dolaniyor. Zaten mesai kavrami kalmadi yani; hafta sonu, gece, sabahin koru filan oluyor cogu zaman.

Bir de parayla olan iliskimin sacma sapan yerlere gitmesi var. Surekli daha fazla kazanmak, daha fazla is almak istiyorum. Yetmiyor gibi, ya da 2 gun sonra iflas edecekmisim gibi. Luks harcamalarim vs de yok bu arada.

Bunun icin ne yaptiniz? Boyle kurs/danismanlik filan veren yerler varsa onerir misiniz?
(3) 

Hava temizleyici onerisi

nefertarii #1536929 
Evde 3 tane kedi var; ikisinin tuvaleti benim odamda; birinin de banyoda. Ve ikisi cok tuy dokuyor.

Hava temizleyici alalim diyoruz; genelde salonda takiliyor kediler. Ben iki tane almayi dusunuyorum biri kendi odama biri de salona.

Birkac marka var gozume kestirdigim, daikin, arcelik ve winix. Bunlardan hangisini onerirsiniz?
(2) 

Capraz kur olaylari; dolara toptan gecmeli miyim?

nefertarii #1536733 
Soyle anlatayim dolarda x, euro ve gbp’de 10x birikmisim var. Freelancer calisiyorum, odemelerim yogunluklu olarak euro ve gbp. Dolara komple geceyim mi yoksa bekleyeyim mi biraz daha?

Tesekkurler.
(3) 

Agirlikli olarak Office ve Endnote kullanacagim; Macbook Pro nasil olur?

nefertarii #1536662 
Maddiyat faktorunu haric tutun.

Benim sorunum musterilerimin hepsinin Windows kullanmasi; ben okuma yapmak, ve office’te birtakim isler (rapor yazma, Excel analizi vs - ama bu analizler oyle ust duzey olmayacak, komplike seyler degil yani) icin macbook pro almak istiyorum.

1- Windows - MACOS uyumsuzluk sorunu yasar miyim?
2- 16 inc alayim diyorum, kucuk ekran’da asla calisamiyorum; ama 14 inch macbook air de varmis; macbook air ve pro arasi tercih gerekse ne onerirsiniz?

Yani buyuk laptop cok sorun yaratmaz bana sanki cunku su an kullandigim bilgisayarlar zaten hantal (Lenovo, HP) ve sorun olmadi simdiye kadar.

Ne onerirsiniz?
(3) 

Mart’ta Norvec’e kuzey isiklarini izlemeye gidecegim, hangi giysiler?

nefertarii #1536405 
Tromso’ya gidiyorum; kuzey kutbundan biraz asagida gibi gorunuyor.
Yanima mutlaka almam gereken parcalari soyler misiniz? Ve marka onerisi? Ben gecen sene columbia’nin outdoor botlarindan almistim. Lakin ayagim hala usuyordu. Ici polyester, disi poliamid ve polyester (%90 ve %10); ama sanki olmayacak gibi orda.

Ben cok usuyen bir insanim, her turlu onerinize acigim.
(1) 

Gecerli schengen vizesi varken tekrar basvuru yapilabilir mi?

nefertarii #1536312 
Idata’da randevu yok. Kasim 8 gibi bitecek bir schengen vizem var; idata’da randevu Ekim basi/ortasi gibi. O tarihe randevu alsam sikinti olur mu?
(2) 

Idata schengen randevusu yok mu?

nefertarii #1536310 
Subat’ta Milano’ya biletim var; idata sitesinde ocak basina randevu bakiyorum ama gorunmuyor, daha acilmamis mi? Yoksa randevu mu yok?
(2) 

Ingiltere vizesi konusunda tecrubeliler bakabilir mi?

nefertarii #1536108 
Bir arkadasim Aralik’ta Ingiltere’ye bilet almis, ilk yurt disina cikisi olacak vize alabilirse (turistik tabi ki).

Gerekli belgelere nerden bakiliyor anlamadik? Google’a yaziyoruz hepsi reklamli linkler ve araci kurumlar ama evraklarin net’e yuklenmesi gerekiyormus. Bunun disinda:

Belgeler tercume ettirilmeli mi?

Belgelerin fotokopileri de ibraz edilmeli mi? Bir link oyle demis de…

Basvuruyla alakali gerekli belgelerde (banka dokumu mesela) son kac aya ait olmali? Kredi karti ekstrelerini de istiyorlar mi?

Arkadasimin 1 Eylul 2022’de ise giris cikisi yapildi; su an calisiyor ama is yerinin alt sirketlerinden birine 3 ayligina gecmisti 1 Eylul’de tekrar donmek zorunda kaldi eski sirketine, bunun olumsuz etkisi olur mu?

Tesekkurler.
(1) 

Catgenie alinir mi?

nefertarii #1535677 
Evim 75 m2 2+1 ve balkonsuz ve evde 3 kedi var an itibariyle. Kum olayini nasil cozecegim bilmiyorum ya, catgenie nasil bir alet? Hadi paraya kiydim diyelim, kedilerin hic kullanmama ihtimali var mi?
(1) 

Scottish kedi sahiplenmek isteyen var mıdır? (İstanbul Ispartakule)

nefertarii #1535670 
Bir arkadaşım sokakta görmüş, 4-5 aylık sanırım. Ispartakule civarında; sahiplenmek isteyen bana ulaşabilir mi?
(2) 

Bizim covid aşı kartlarımız AB uyumlu mu?

nefertarii #1534951 
İspanya’ya uçuşum var. Spth diye bir uygulamadaki formun doldurulması lazım; ya da Ab uyumlu aşı kartı lazımmış. Enabız’daki covid aşı kartlarımızı yüklemeye çalıştığımda geçersiz qr kodu ya da desteklenmeyen format diyor?? Ya da gitmeden test yaptırılması lazımmış?

Aşı kartını da çıkarırken “ab uyumlu sağlık pasaportu” yazıyor. Ama anlamadım ki…
(7) 

Almanya’da okuyan kuzenim pasaportsuz Ispanya’ya gelebilir mi?

nefertarii #1534948 
Şöyle bir durum var, bu pazar İspanya’ya gidiyorum. Kuzenim de Almanya’dan katılacaktı ama İngiltere vizesine başvurduğu için 31 Ağustos’ta, pasaportu onda değil. Almanya’da Master yapıyor ve aynı zamanda research assistant aynı üniversitede. Bu kızın yanıma gelebilme ihtimali hiç mi yok?
(5) 

Ehliyet kursu olmadan direksiyon dersi alabilir miyim?

nefertarii #1534786 
30 yaşındayım, araba kullanmayla alakalı korkularım var (bunu nasıl hareket ettirip kontrol ettireceğim, viraj nasıl dönülür vs vs) bu zamana kadar da beceremem zaten diye hiç denemedim. Ama terapi aldım ve yavaş yavaş “aslında öğrensem fena olmaz” diye düşünmeye başladım.

Ama kendimi denemek istiyorum ve ehliyet kursu öncesi pratik direksiyon dersi alabilir miyim diye merak ediyorum. Yardımcı olabilecek biri var mı?
(5) 

Bavul önerisi

nefertarii #1534642 
Bana büyük boy bavul lazım, var olan hep plastik ama bu nedenle iç kapasiteleri kısıtlı ve ağırlar ve en büyük boy bavulum kırıldı son seyahatimde.

Kumaş kaplı bavul alırsam içindekilerin kırılması ve olasılığı ne olur sizce? Fazla ağır olmayan ve iç kapasitesi iyi bir bavul arıyorum kısaca.

Yardımcı olabilir misiniz?

Digital nomad visa 101

nefertarii #1533967 
Bana bu konu hakkında bilgi verebilecek, kim nasıl alabilir süresi nedir vs diye kim yardım edebilir?

Freelancer’ım ama yazılım sektörü değilim. Fark eder mi bilmiyorum.
(2) 

Yurt dışından kıyafet sipariş etme

nefertarii #1533914 
Bir kaban beğendim; ama sadece yurt dışında var. Sipariş edersem gümrük vs nasıl olur?
(1) 

Muhafaza pasaportu (2. Pasaport) basvurusu nasil yapilir

nefertarii #1533142 
10 yil sureli Pasaportumda kktc damgasi var; bir iki aya yunanistan’a gitmek istiyorum. Muhafaza pasaport diye bir sey varmis; bu nasil aliniyor? Normal pasaport randevusu gibi mi oluyor?
(2) 

Urdun’den ne getirilir?

nefertarii #1533116 
Urdun’e gidecegim turla. Ordan ne getirilir? Nesi meshurdur?
(3) 

iPhone’da icloud hesabi baglantisini kesme

nefertarii #1532868 
Eski telefonumu (iphone 6s) babam kullanmaya basladi; ancak benim icloud hesabimin baglantisini kesememis, surekli benim yeni telefonuma gelen dogrulama kodlarini sorup duruyor. Telefonu sifirlamis yine olmamis; hesabi kaldirdiktan sonra kendi hesabiyla (o da icloud) giris yapmak istemis ama tek benim hesabimi kabul etmis telefon.

Boyle bir sey olabilir mi? Niye onun hesabini kabul etmesin ki?

Onerisi olan var midir?
(13) 

Duyurudaki veterinerler/kedi sahipleri biraz bakabilir mi? (Onemli)

nefertarii #1532720 
Daha once buraya sokaktan ikinci kediyi almayla alakali bi soru sormustum; kediyi bir suredir gormuyordum dun tekrar her zaman geldigi yere geldi ondan once de alip veterinere goturmeye calistim ama inanilmaz vahsi; hemen kacmaya calisiyor vs. Neyse birkac gun beni tekrar unutsun diye gidip yas mama ve cigneme sticklerinden aldim. Sabah aksam goturup yediriyorum o arada da bana yine alissin diye basini oksuyorum; ama kedi bayagi hasta galiba? Benim kedimde hic boyle seyler (pire, mantar, enfeksiyon) olmadigi icin bilmiyorum tam olarak nasil oldugunu ama bir seyler fark ettim:

-tuyleri bayagi kotu durumda, agzinin yaninda ve boynunda yara var, bazi yerlerde tuyleri topaklanmis ve turuncu/kirmizi arasi lezyon olmus.

-oksamaya calistigimda (bas ve sirt) derisi hep kucuk kabariklik dolu ama nereye elimi atsam oyle, tuylerini acip tam goremedim ne oldugunu.

- kediye stick yedirmeye calisirken fark ettim sag tarafinda dis yok nerdeyse.

Yani bir an once veterinere goturmem lazim ama yakalayamiyorum. Caddeye yakin yerde takildigi icin de ani davranamiyorum arabanin altinda kalir diye.

Veterinere mamaya sedapet katip biraz mayistiktan sonra getirmeyi onerdim ama sedapet hemen etki gostermeyecegi icin nerde uyuyacagini bilemezsiniz dedi; beklerdim aslinda etki gostermesini ama veteriner oyle diyince vazgectim.

Ne yapmaliyim sizce??? Cok uzuluyorum durumuna; bir an once veterinere goturup iyilestirdikten sonra yanima almak istiyorum.

Artvin’e turla gitmek

nefertarii #1532597 
Araba kullanamıyoruz; ama artvin’i görmeyi çok istiyoruz. Istanbul’dan gideceğiz.


- Sadece artvin’i kapsayacak şekilde güzel bir tur var mıdır?

-Eylül sonu gibi düşünüyoruz, çok soğuk olur mu?
(5) 

Scuba diving ve yuzme

nefertarii #1531547 
Yuzmeyle alakali sıkıntılarım var; suyun üstünde durabiliyorum, ama çok açılamıyorum yani. Gelecek ay turla Mısır’a gideceğim; Kızıldeniz’de tüplü dalış var programda.

Yani ben önce yapmam geçerim dedim, ama kaçırmak da istemiyorum bu deneyimi. Ama çok da korkuyorum bir yandan.

Benim gibi çok iyi yüzemeyen insanların bu konuda tecrübesi var mı?
(1) 

Polaroid makine hakkinda

nefertarii #1530396 
Son zamanlarda cok ilgimi cekiyorlar, acaba alinir mi? Hangi marka alinir, nelere dikkat edilir?

Euro’da yuklu miktar param var

nefertarii #1529439 
Capraz kurla dolara geceyim mi?

Barcelona’da nerede kalinir?

nefertarii #1529223 
Eylul’de 1 haftaligina gidecegim. Hem tarihi yerlere hem de plaja yakin (hangi plajin en iyisi oldugunu da tavsiye ederseniz cok sevinirim) bir yer onerebilir misiniz? Airbnb veya otel olabilir cok fazla ucmazsak iyi olur :) 1000-1500 euro totalde.

mobil görünümden çık