(6) 

Böyle bir durumda doğru hareket tarzı nedir?

encokbenisevinnolur #1539262 
Ya da doğru hareket tarzı diye bir şey olur mu, merak ediyorum.

1-2 saat önce Alsancak sahilde arkadaşımla oturmuş biralarimizi içiyorduk. Yanımıza elinde bir çiçekle bir tip yaklaştı, bu çiçeğin adı ne biladeer tarzı bir giriş. Biz tabi refleks olarak telefon vs yaydiklarimizi çantaya cebe attık. Ya işte biz hırsız mıyız ya sen bana ne demek istiyorsun. O an farkettim sağdan soldan 3-4 kişi daha sardı etrafimizi. Ben de ortamı olcuyorum nasıl başımızdan savariz, bir de birinin gozbebekleri kocaman olmuş muhtemelen çekmiş bir şeyler. Yine çiçeğe döndük sonra senin memleket nere falan. Benim de o aşamada tepem attı, düşündüm ki la zaten bunlar ya içmiş bir şeyler saracak yer arıyor ya çarpacak birilerini arıyor. Madem makul bir şekilde savamiyoruz başımızdan biraz tansiyon yükselsin.

Tansiyon dediğim de zaten telefonu vs toplamamizdan alınıp saldırganlasan adam bela arıyor demek ki, o ana kadar ayağa kalkmamistim ayağa kalktım. Neyse ikinci gelen bir tip de sen benim kardeşime nasıl hırsız dersin diyip sayıp sovmeye başladı. Vuracakmış gibi yapıyor herhalde yokladı beni sabit kaldım. Bu defa yüzünü falan yaklaştırmaya başladı salyalar vs tukurmuyor da anlatabilmisimdir herhalde konumlanmayi. Etraftan da birkaç genç arkadaş orada oturanlardan herhalde, cekistirmeye çalışıyor tamam ayrılın tarzı bu küfür edeni çekiyorlar.

İşte ben de o anda hay dedim susarak nazikçe defedemedik, açıkçası devriye gezen polis bekçi bir bakar belki diyerek oyalanmis ve sıkmıştım da kendimi. Ben de ayağa kalktım, zaten kalktığı anda yarım iska geçen bir yumruk yedim. Sonra ana bacı sovdum artık nolursa olsun diye. Gitmiyorlar çünkü.

O arada polis aracı geçip gidiyordu arkadaşım da peşinden koştu çağırdı. Onları görünce gittiler zaten.

Neyse, baştaki soruya döneyim. İlk defa böyle bir durumda kaldım, belki biraz da ondan böyle düşünüyorum ama sonradan ya arkadaşımi da tehlikeye mi attım acaba gibi bir şey de geldi aklıma. Ayrıntılı anlatma sebebim de bu. Hani yapacak bir şey de yoktu adamlar durduk yere sardı bize yani belli bela arıyorlar. Sonra zaten sigara paketlerimiz gitmiş, hani demek ki mevzu da buymuş başta dusundugumuz gibi dedik ikimiz de.

Ne diyorsunuz, dersiniz?
(4) 

Cimer bilgi almanın kapsamı

encokbenisevinnolur #1538115 
Ya aklımda sanirim cevabını buradan netlestirebilecegimi düşündüğüm, devletin ve bürokrasinin bazı karar mekanizmalarının nasıl işlediği ile ilgili birkaç soru var.

Bir örnek:
Şehir planlamasi yapılırken hangi mimari ve estetik kuramı/kuramları temel alınmaktadır? Eğer temel alınan kuram ya da kuramlar yok ise, şehir planlama ve imar faaliyetlerinde dikkate alınan estetik kıstasları nelerdir?

Muhtemelen böyle bir şey yoktur da, aslında oraya sormayi yine de istiyorum hem de nasıl bir cevap geleceğini merak ediyorum.

Bu minvalde birsuru şey var aslında. Hani saçma değil ama muhtemelen okuyan kişinij devletin bununla ne işi olur ya dalga mı geçiyorsun diye yorumlayabilecegi de şeyler galiba mevcut ülke atmosferinde, yani provokasyon olarak yorumlanabilir ek belki...

Size sorularım:
1- zırt pırt böyle sorular sorarsam beni cimerden banlarlar mi ya da ne gereksiz soru soruyorsun diye mimleyip başıma bir iş getirir mi bu?
2- ilgili ekranda belirtilen şeylerin ekran görüntüsünü ekledim. Orada hukuk dilinde yazılmış şeylerde benim bu soruma cevap teşkil eden bir ifade var mı?
(3) 

Bu tüm muhasebecilerde böyle mi?

encokbenisevinnolur #1537618 
Ben o zamanlar öğrenciydim ama e-fatura/makbuz sistemine geçişi (artık zorunlu da oldu bazılari için yanlış bilmiyorsam) çevreyi korumak kağıt israfını önlemek için diye de duyurmuslardi.

Çalıştığım mali musavire çıktısını alıp elden teslim ediyorum hem kendi kestigim makbuzları hem de gider kalemi olanları. İsterseniz mail atın biz yine çıktı almak zorundayız onu, vergi dairesi öyle istiyor dediler. Zaten sorun götürmek de değil de biraz eski kafalılar bunu yanlış biliyor ya da nolur nolmaz vs diyerek eski usul devam ediyor olabilirler mi?

Ya da internet alisverislerinde de e-fatura düzenlenmiş olmasına rağmen basılı olarak da gönderiyorlar bazı yerlerde.

Bu bir zorunluluk mu gerçekten, herkes böyle mi yapıyor?
(8) 

Özel anaokullarinin okuldan öğrenci "atma" hakkı

encokbenisevinnolur #1537085 
Böyle bir şey var mı?

Son zamanlarda birkaç yakinimdan, tanıdıktan böyle şeyler duydum.
Olaylar da yaklaşık olarak benzer, sözkonusu çocuklar çeşitli açılardan uyum saglayamamis, sorunlu davranışları olan vb. çocuklar. Ama psikolojik/psikiyatrik destek de alıyorlar, orada olmamasına gerekçe olabilecek tanili bir durumları da yok. Buna rağmen "okuldan kaydınızı siliyoruz, diğer veliler şikayetçi" vb şeyler denilip (ki birinde bunu psikolog demiş) kibarca "atmışlar" yani.

Böyle bir şey ha diyince oluyor mu?
Bana çok garip geldi, yani bir de çocuklar 3-4 yaşlarında olunca.
(1) 

PTT ile gelen/gelecek banka kartı

encokbenisevinnolur #1536920 
Teb'den banka kartı gelecek, PTT ile göndermişler. Evdeydim ama zile falan basmamışlar sanırım, "biz geldik ama yoktunuz. Lütfen web sitesi ya da çağrı merkezimizden takip edin" içerikli bir mesaj gelmiş.

Takip bilgisinde şube de gözükmüyor. Yakındaki iki şubeye ve ilçe merkezine gittim, bizde yok diyorlar, nerede bakabilir miyiz sistemden diyorum biz goremiyourz onu diyorlar.

Dün de sabah "tekrar dağıtıma çıkmıştır" diye mesaj geldi. Ama sonuç yine aynı, ulaşmaya çalışan (zile basmak, telefonla aramak) olmadi ama size ulaşamadık demişler.

Özetle durum bu. Ben bu kartı nasıl alicam? Hiç pesinde koşmasam (ki yeri belli değil nasıl koşarım onu da bilmiyorum) mesela en yakın banka şubesine teslim ederler mi?
(2) 

Dans kursuna gitmiş olanlara bir soru

encokbenisevinnolur #1536912 
Bir muddettir aklımda var ancak erteliyorum sürekli. Sebep de şu: eş dost tanıdıktan duyduklarım gelenler için karşı cinsle tanışmak flört etmek odaklı talebi olan bir şey gibi geliyor. Yani tamam olsun da banane de erteleme sebebim de şu ki, yani ortam böyle diye şayet partner olduğum kişi kendini çok kasacak olursa benim acayip tadım kaçar, kısa vadede nezaketimden değişiklik de talep edemeyebilirim.

İkincisi ilgilendiğim dans vals. Bununla ilgili de çevremden duyduğum düğünleri öncesi güzel dans edelim diye gelen çiftlerin ağırlıklı olduğu bir öğrenci grubu oluyormuş genelde. Böyle bir gruba denk gelirsem de dışarıda hissederim gibi geliyor.

Bunları birkaç yeri arayıp sordum ama yuvarlak ve gecistirici cevaplar verildiği için emin de olamadım.

Neyse, bu "duyum"larimdan çıkardıklarımin gerçekliği, karşılaşma ihtimalim nedir?
(6) 

Masaj mi fizyoterapist mi

encokbenisevinnolur #1536911 
Sırt ağrılarım için hangisi daha mantıklı, neye göre karar vermeliyim?
Ek olarak, formel adı bu mu ya da nasıl tarif ediliyor bilmiyorum ama şu kulunç denilen şeylerden oluşuyor zamanla, özellikle kürek kemiklerimin alt kısmında. Onlar azaltacak bir etkisi de olsun istiyorum, ağrıların kaynağı genelde onlar çünkü.
(1) 

Telefonda bir şeyler okuyup izlerken kullanmak için ortopedik...

encokbenisevinnolur #1536533 
... ya da ergonomik mi denir?... bir ekipman, yastık türü var mı?
Eğer böyle bir şey varsa bunu hangi anahtar kelimelerle aramaliyim?

Bahsettiğim şöyle bir pozisyon:
www.google.com

Bu pozisyonda görece uzun süre kaldığımda sırt, boyun ağrılarına görece engel olabilecek türden bir şey aradığım.

Kaynak arayışı/ karşılaştırmalı mitoloji

encokbenisevinnolur #1536342 
Örneğin "Yunan mitolojisinde Pan, İslam'da x'e Hristiyanlıkta y'ye tekabül ettiği düşünülebilir a, b, c açılarından da düşünüldüğünde" şeklinde bir ele alışı olan bir kaynak ya da kaynaklar arıyorum.

Var mıdır böyle bir şey, varsa öneriniz olur mu?
(2) 

İş cep mobil yüz doğrulama sorunu

encokbenisevinnolur #1535723 
İlk defa şifre alacağım ancak defalarca denememe rağmen yüz doğrulama başarısız uyarısı alıyorum.
Bankaya gitsem doğrulamayi oradan yapabilir miyim?
(2) 

"ultimate solution for your website:eksiduyuru.com" başlıklı mail

encokbenisevinnolur #1534935 
Mailime bu başlıkta, sitenizi geliştirebiliriz içerikli bir mail geliyor. Neden olabilir?
(5) 

hukuk okusam bu açıdan istediğimi bulabilir miyim

encokbenisevinnolur #1534226 
"ıvır zıvır şeylerin hukuk nezdinde karşılığını bulmaca" diye isimlendirebileceğim garip bir "hobim" var. işleyiş nasıl oluyor bilmediğim halde örneğin hakaret davalarında yargıtay kararları tarzı şeyler okuyorum. ne bileyim ya da iş kanunu ile ilgili şeyler. hoşuma gidiyor.

mesela demin de şöyle bir şey aklıma gelmişti:
www.eksiduyuru.com

sırf bu türden meraklarımı tatmin etmek için hukuk okumak işime yarar mı? bitirince avukatlık yapmayacağım ya da hakimlik savcılık sınavına falan girmeyeceğim. yoksa yine zaten işin içinde olmadığım için şimdi olabileceği kadar mı kalır bu konularda akıl yürütmelerimin sınırları?
(3) 

bu tarz bir şeyin hukuki yaptırımı olabilir mi

encokbenisevinnolur #1534225 
diyetisyen randevum sırasında bir şey dikkatimi çekti. diyetisyenim çalıştığı yerde bir fizyoterapist ve bir psikolojik danışmanla beraber çalışıyor. bekleyen kişi; danışman ona randevusu için içeri çağırdığında "geliyorum doktor bey" dedi. (doktora ünvanı olmadığını biliyorum)

yukarıdaki şeyi olayı betimlemek/örneklemek için yazdım.

galiba bazı meslek gruplarında böyle bir karışıklık var toplum algısı olarak. insanlar aslında tıp hekimi anlamında doktor olmadıklarını bilseler bile (ya da bilmedikelrinde de) doktor diye hitap ediyorlar. fizyoterapistin de benzer bir diyaloguna şahit oldum.

neyse, soru şu:
sanırım artık duymazdan gelip düzeltmiyorlardır da bir aşamada. ama mesela gıcık birine denk gelseler, ne bileyim mailleşmişlerdir ya da mesajlaşmışlardır "merhaba doktor bey..." diye başlamıştır mesela fizyoterapist de düzeltmemiştir.

Bu suç isnat edilebilecek bir şey mi? Yani böyle bir şeye karşılık "beni kandırdı doktor bey diyince hayır değilim dememişti aha işte mesajlar ses kayıtları..." dese biri başlarına bir iş gelir mi?
(2) 

İsa dönemi roma'sında geçen bu filmi bilen çıkar mı

encokbenisevinnolur #1533888 
Otobüs yolculuğunda izlemiştim birkaç yıl önce.
Bir Romalı lejyoner vardı, hikaye onun üzerinden anlatılıyordu. İsa'yi bulması ve tutuklaması görevi veriliyordu. Başta kendinden eminken ve İsa'nın öldürülmesi gerektiğini düşünürken yavaş yavaş fikri değişiyordu.
(11) 

Banka tavsiyesi

encokbenisevinnolur #1533561 
Şöyle acayip bir sorun yaşadığım için başka bir banka kullanacağım:
www.eksiduyuru.com

Telefonumda bir sorun olmadığı ortaya çıktı ve nihayet şubede 2 saat sıra bekledikten sonra çözüldü üstteki soruda anlattığım sorun.

Özetle, dijital güvenlik prosedürleri delirtmeyecek, gündelik işler için kullanacağım bir banka arıyorum.

Dijital güvenlik prosedürleri delirtmeyecek derken, mesela yarım saat kadar isbank cep şubesinde yüzümü tanısın diye uğraştım olmadı, şifre alamadım. Ya da yukarıda anlattığım garanti'deki olan gibi bir şey olmasın.

Akbank, iş Bankası ve garanti dışında hangi bankayı önerirsiniz
(5) 

Bu sorunu cimere yazarak çözebilir miyim

encokbenisevinnolur #1533416 
Daha önce de sormuştum ama bir çözüm üretemedim:
www.eksiduyuru.com

Özetle: garanti bankasindan SMS onayi da alamıyorum, uygulamaya da giriş yapamıyorum. Bu yüzden çağrı merkezinden "gerçek" bir kişiye de baglanamiyorum. İki defa web sitelerindeki iletişim merkezine "SMS onay ve Mobil onay adımı içeren çözümleriniz işe yaramıyor" diye ekleyerek durumu anlattım ama tekrar aynı şeyleri yazmışlar. (Telefonumda ya da hattimda bir sorun yok, SMS onay işlemi gerektiren birçok şeyi yaptım ve yapıyorum)

Artık bankayi değiştirmek şart oldu ama benim için sorun olan kısım şunlar:
1- döviz hesabım var ancak bankamatik kartıma entegre değil. Şubeden de biz veremiyoruz dediler, şu şubeye gidin dediler ama oraya gitmem için en az 2 saat ayırmam lazım. Oradan aldım diyelim ki, bu defa kusuratlari veremiyorlarmis, ben 4.79 doları bu bankada bırakmak zorunda mı kalicam?

2- sanal kartima nakit aktardigim paraya dair şubeden işlem yapamıyorum. Bankamatik kartina bağlı hesaplardaki paramı çeksem bile epey bir miktar bankada kalacak.

Cimer bir sonuç verir mi, ya da başka yapabileceğim bir şey var mı sizce?
(2) 

Krita kullanıcısı ve grafik tablet kullanıcılarına birkaç soru

encokbenisevinnolur #1532944 
Birkaç ay önce huion 420 grafik tablet aldım. Çizimle, resimle zaman geçiriyorum oldum olası maksat bu mesguliyeti dijital olarak yapmak.

Krita kullanıyorum.

Sorum da aslında "alışmak" ile ilgili. O kadar zaman geçti hala alışamadım. Somut bir şey de yok da, yani çok daha ayrıntılı hallerini cizdigim basit figürlerle bile epey uğraşmam gerekiyor.

2 ay kadar oldu alalı, asgari günaşırı bir iki saat uğraşıyorum yaklaşık.

Zamana mi ihtiyacım var, bunun çeşitli trickleri mi vardır, ya da YouTube vb. üzerinden grafik tabletle cizim 101 tarzı ders vb. bulup oradan mi ilerlemeliyim?

Başka bir önerisi olan varsa ona da açığım.
(9) 

bankadan sms ve mobil bildirim alamamak

encokbenisevinnolur #1532561 
telefonumu bankadan (garanti) 3d secure onay sms'leri ulaşmadığı için müşteri iletişim merkezi yönergesiyle fabrika ayarlarına döndürdüm.

şimdi mobil uygulamayı tekrar kuramıyorum çünkü doğrulama sms'i gelmiyor.
müşteri iletişim merkezine de bağlanamıyorum çünkü "işleminize mobil uygulamanıza gönderilen bildirimi onaylayarak devam edebilirsiniz" diyor.

napabilirim?

durduk yere böyle bir şey oldu.
illa bankaya mı gitmem gerekecek şu durumda?

İsmini hatırlayamadığım oyun

encokbenisevinnolur #1532345 
1-1.5 yıl kadar önce duyurulmuştu ilk gameplay videoları yayınlanmıştı.
İsmi "b" harfi ile başlıyordu sanki.
Dark souls benzeri bir atmosferi vardı, oyun mekaniklerinin bir kısmı assassin's creed'e de benziyordu.

Bunu bilen hatırlayan çıkar mı?
(1) 

Nokia 5 geri tuşu takılma sorunu ile ilgili iki soru

encokbenisevinnolur #1531675 
Telefonumun bazen (bazen derken, birkaç günde bir bazen günde birkaç kere) geri tuşu takılı kalıyor ve hiçbir uygulama açamıyorum. Kendiliğinden home ekranına dönüyor geri tuşuna basmisim gibi.

Soru 1: napabilirim bu sorunla ilgili kendi imkanlarımla?
Soru 2: googleladim ama Türkçe bir şey bulamadım sorunla doğrudan alakalı. Hangi arama terimlerini kullanayım? İngilizce olarak bu sorunu nasıl arayabilirim?
(2) 

Tüm master ve doktora ilanlarının duyurulduğu...

encokbenisevinnolur #1531471 
... bir yer var mı? Yer derken web sitesi.
(3) 

Böyle bir kod/program bulabilir miyiz

encokbenisevinnolur #1530859 
Klasik gitar öğreniyorum ve bu tür bir şey çok işime yarar gibi geliyor.

Ekranda belli aralıklarla (örn. 4 sn.'de bir) A, Am, Dmin, F... yazacak. Örneklerin yerine bütün akorları koyabilirsiniz.

Bu tür bir program var mıdir acaba bildiğiniz?

Ya da şayet yoksa hiç programlama bilmeyen biri olarak birkaç how to videosu izleyip kendim yazabilecegim basitlikte bir şey mi acaba bu?
(2) 

bir kurumdan/şirketten alınan ödemenin makbuzu nasıl kesilir?

encokbenisevinnolur #1529467 
e-arşiv portalda sadece serbest meslek makbuzu sekmesi var.
orada da kişinin tc no adı soyadı gibi sekmeler var ancak kurum ile ilgili bir sekme yok.

ödeme şirket/kurum hesabı üzerinden eft yoluyla geldi, orada da xyz araştırma geliştirme danışmanlık yazıyor gönderenin adı kısmında.

eğer önemliyse diye; açıklama kısmında "x işi avans ödemesi" yazıyor, ilgili iş için yapacakları ödemenin bir kısmı yani.

ek soru 1:
ben kendilerinden bilgileri istedim ancak göndermediler diyelim ki bir sebeple (böyle bir beklentim var kendilerinden). bu durumda napmam gerekir?

ek soru 2:
yanlış bilmiyorsam (yanlışsa bilen varsa düzeltsin) 7 gün içinde (resmi tatil vb. olsa o da dahil) makbuz kesmem gerekiyor kanunen. diyelim 10 gün sonra bana bilgileri aktardılar. o durumda napmak gerekir?
(4) 

İktisadi ya da felsefi bir kavram

encokbenisevinnolur #1528332 
Diyelim ki bir ülke ya da bölgede satılan bir mal ya da hizmet var. Ancak bu satış konusu olan şeyin kaliteli haline ya da aslında standart haline (fiyat, maliyet, alım gücünden bağımsız olarak) talep olmadığı için, hatta bunun dışında kalan hali de talep görür olsun ya da normalleşmis olsun.

Bu duruma dair bir ekonomi kavramı ya da felsefi kavram var mıdır?

Eğer anlaşılmıyorsa bu anlattığım haliyle somutlastirmak için örnek uydurabilirim.

ayakkabıdaki kireç lekesini çıkarmak

encokbenisevinnolur #1527066 
olağanüstü bir tesadüf eseri yanından gectigim inşaatın duvarına kireç sürülürken rüzgardan uçup ayakkabımin üzerine geldi ve leke oldu

Googleladim ama kireç lekesi çıkarmaya dair öneriler hep yüzey temizliğine yönelik.

Ayakkabının materyali sanırım bez, kumaş gibi bir şey.

Yüzey temizliği için kullanılan maddeler ise yarar mı ya da ayakkabıya zarar verir mi?

Zarar verirse başka ne kullanılabilir?
(1) 

Müteahhit kentsel dönüşüm sözleşmesi

encokbenisevinnolur #1526878 
Bu konuda birkaç farklı avukata danisildi ama farklı şeyler söyleniyor, bir de buradan bir şey diyecek olan olur diye sormak istedim:

Konu şöyle:

2016 yılının Eylül ayında babam kendi evi için bir muteahhitle kentsel dönüşüm sözleşmesi yaptı. Ancak inşaata başlamadı halen. Geçtiğimiz yıl da, babamın eviyle ayni parselde bulunan kendi arsası için başka bir muteahhitle sözleşme yapmış, babama da demiş ki ben yapamıyorum sen de git onunla anlaş. Babam teklifini kabul etmediği için ona ve iki komşusuna, aynı parselde bulunan anlaştığı kişilerden aldığı vekaletle izalei suu davası açtı. Dava halen sürüyor.

Merak ettiğim şu:
İlk başta sözleşme yaptığı müteahhitle yaptığı sözleşmede "eğer 2 yıl içinde baslanmazsa inşaata başlayana kadar geçen zaman için emsal kira bedeli ilgili kişilere ödenir" şeklinde bir madde var.

Danisilan avukatlardan biri diyor ki, sözleşmede belirtilmese de aynı parselde olan komuslarinizla anlaşamadığini gerekçe gösterir ve bir şey alamazsınız, üstüne dava masrafları vs size patlar.

Bir diğeri davaya gerek yok, çevre bakanlığı üzerinden inşaata başlamasi için ihtar gonderirsiniz, akabinde tazminat davası açılır ve kazanılır.

Biri de diyor ki, sözleşmenin konusu olan yer süren izalei suu davasınin da konusu olduğu için zaten dava acamazsiniz.

Bu durumda napilabilir, ya da nasıl bir yol izlemek en mantıklısı olur?
Her biri farklı konuştuğu için dördüncü birine danışmak da saçma geliyor.
(3) 

Avatar the last Airbender tarzında yapımlar

encokbenisevinnolur #1526141 
Bu şekilde google araması yapınca karşıma çıkan dizi ve filmleri izledim aslında.
Sormaya çalıştığım daha çok dünya tasviri ve kurgusuyla ilgili

Aradığım şey söyle bir şey:

Gündelik hayat, mimari, toplum gibi unsurlar anlatılan döneme uygun olsun (belirsiz bir geçmiş zaman ya da günümüz)
bununla beraber o evreni tamamen farklı kılan bir şey o dünyanın normali olsun, işte bukuculuk yeteneği gibi.

Var mıdır öneriniz, ya da bu kurgu türünün özel bir ismi var mıdır?
(1) 

Böyle bir iş alanı var mı (resmi ya da gayriresmi)

encokbenisevinnolur #1524487 
Diyelim ben Instagram Facebook Google vb reklam vermek yerine belli bir kişi ya da kuruma bağlı çalışan kişi (kere) belli bir ödeme yapıp, işletmemin/şirketimin tanitmasini istiyorum, ama şu şekilde.

Bu kişi mesela forum sözlük gibi sitelere girip benim isimle ilgili öneri isteyenlere "aa o konuda arıyorsanız şuraya gideceksiniz" falan yazıp bir de aslında gerçek olmayan kullanıcı deneyimini yazıp iletişim adres web sitesi vs bilgileri verecek.

Var mı böyle bir şey?
(2) 

Sanal kart için gerekenler, avans hesap kredi kartı vb

encokbenisevinnolur #1524486 
Halihazırda kullandigim bir sanal kartım var ama tarihi dolmak üzere.

Bunu daha önceden olusturdugumda bankamatik hesabına bağlı olarak olusturmustum. Ama şimdi bağlı bir kredi kartınız olması gerekiyor diyor olusturamiyorum kredi kartı almadan.

Önceden kullanmadigim halde bankamatik kartına entegre avans hesap vardı, kullanmadığım için kapattirdim.

O da kredi kartı kategorisinden mı sayılıyor acaba?
Kredi kartı almak yerine avans hesap açsam yine kullanmadığım halde sanal kart çıkarabilir miyim yine?

Banka: Garanti
Akbankta da denedim yine aynı sebepten çıkaramiyorum sanal kart
(5) 

Ankarakart/aştiye ulaşım

encokbenisevinnolur #1524296 
Cankayadayim.

Terminale toplu ulaşım kartı almadan toplu ulaşımla gitmenin yolu var mı?
(1) 

Kendi istegimizle kapatılan şahıs şirketi

encokbenisevinnolur #1520819 
kendi istegimizle dediğim iflas yok, veya yasal bir sebep yok, ben ilgili işlemleri yapıp, dilekçe vb. ne gerekiyorsa verip, borçlarımı da ödeyip şahıs sirketimi kapattım diyelim.

Belli bir süre sonra (1 yıl, ya da 15-20 yıl) aynı faaliyet kodu ile tekrar şahıs şirketi kurmak için yasal bir engel var mı?
(5) 

kpss ile olunabilecekler

encokbenisevinnolur #1520262 
kpss'den düz memur olarak atanmak için bir sinirlama var mı?
mezun olunan bölüm için açılan kadrolara değil de sadece gk-gy sınavına girilip gerekli puan da alınırsa düz memur atanmak mümkün mü?

bir de bir tercih robotuna girdim google üzerinden, sertifika seçenekleri vardı bilgisayar işletmeni, programcı ya da muhasebe diye. o sertifikalar nereden alınıyor ya da almak bir avantaj sağlar mı?

sorulara cevap yerine genel olarak hiç bilmeyen biri için kpss nedir ne yapılır nereden nereye gidilir tarzı bir site blog öneriniz olursa ona da açığım
(5) 

izlemelik oyun önerisi

encokbenisevinnolur #1519127 
senaryo tarafı çok geri planda kalmayan, örneğin zombileri/canavarları vb. öldürüldüğü kısımlar da büyük bir kısmını kaplamayan... ne onerebilirsiniz?

A plague tale tonunda bir şey olabilir, evil within minvalli bir şey de olabilir
(3) 

devamsızlıktan kalmak not ortalamasını etkiler mi

encokbenisevinnolur #1518600 
hem lisans hem yüksek lisans için soruyorum, örgün öğretim için.

mesela kayıtlı olduğum bir derse bir sebeple hiç katılamadım ya da çok az katılabildim ve devamlılık şartını sağlayamadım.

ertesi yıl da AA, BA gibi bir not aldım sınavlardan. o notu etkiler mi?
ya da okuluna bölümüne fakültesine göre değişen bir şey mi?

eğer cevap önemliyse pek uygulama dersi olmayan edebiyat fakültesi bölümleri için soruyorum diyebilirim.
(1) 

Google play işlem reddedildi ödeme sorunu

encokbenisevinnolur #1518196 
Nasıl düzeltilebilir, daha dogrusu bu uyarıyla karsilasilmaz?

Daha önce de alışveriş yaptığım bir oyundan alıyorum bu hatayı.
Yeni kart ekledik olmadı, önceki kartı ödeme yöntemlerinden silip yeniden ekledim olmadı.

Widget'i da olan Google'dan bağımsız takvim uygulaması

encokbenisevinnolur #1516647 
Öneriniz olur mu?
(2) 

Bazen şarj olan bazen olmayan telefon

encokbenisevinnolur #1513654 
Sorunu ne olabilir?

Bataryasını değiştirdim. Şarj aleti ve kablosunu değiştirdim. "Bazen" derken kastettigim de şöyle bir şey, demin soyledigim değişiklikleri yaptıktan sonra düzeldi bir süre, sonra tekrar aynı oldu. Şarja takılı iken ve şarj oluyor bildirimini ekranda görürken de şarj olmuyor bazen, bazen de oluyor.

Önemi ne kadar vardır bilmiyorum ama yaklaşık 3 yıl oldu alıp kullanmaya başlayalı. Marka model, moto e4 plus.

Swift işleminin 1 senedir devam ediyor gözükmesi

encokbenisevinnolur #1512943 
Yaklaşık 1 yıl önce yurtdışına bir kuruma ödeme yapmıştım kurs ücreti olarak.
Dekontu vs gonderdim ödemesini yaptığım kursa da devam ediyorum hala.

Neyse, dur bir bakayim diye işlem takibi kısmına girdim ve "gönderildi" kategorisinde "işlem devam ediyor" yazıyor ekranda.

Karşıdan ödeme gerceklesmemis falan gibi bir şey gelmedi.
Zaten ödemelerden sonra da teyitlestik, fatura ister misin vb bile sordular bana.

Ama yine de bir tedirgin olmadım değil para kaybolmustur takip etmedikleri için gormemislerdir diye.

Bu olağan bir şey mi?

Yani öteki bankada olanı benim bankam bilmeyebilir o yüzden mi öyle gözüküyordur takip ekranında?

İşlem süresi kısmında 300+ gün... yazıyor.
(2) 

Şahıs şirketi varken bir yerde çalışmak

encokbenisevinnolur #1511677 
Mümkün mü?

Mümkünse çalışacağım yere bildirmem mi gerekir?
Eğer bir önemi varsa şahıs şirketi eğitim faaliyetleri, ders veriyorum.

Bana vergi vs olarak bir getirisi olur mu?
(3) 

E imza hangi kurumdan alayım ve nasıl

encokbenisevinnolur #1505038 
Soru başlıkta.

PTT var bir de zaten bilinen kurumlarla işbirliği içindeymiş diyorlar.
Başvurusu yüz yüze yapıldığı için daha kolay geliyor bana çünkü ofiste olmayabilirim ya da meşgul olabilirim.

Diğerlerinde online başvuru var, sonra geliyorlarmis adrese ama kurum adı ve pozisyon kısmı var başvuru formunda.

İkinci soru da bununla ilgili:

Benimkisi home office şahıs şirketi, dolayısıyla şirket adı benim adım pozisyon da meslek adım/ben işte.

Farklı bir şey yapmayı gerektirir mi bu, başvururken?
(1) 

"postgraduate course"un Türkiye'de/Türkçede karşılığı

encokbenisevinnolur #1498115 
Nedir?

Bu isimde online bir kurs var katılmak istediğim, online eğitimlere YÖK un denklik vermediğini biliyorum sorum o değil.

Daha ziyade "'postgraduate course' almış birisi bu alanda tezsiz yüksek lisans yapmışa yakın bir şey yapmıştır" şeklinde bir karşılığı var mı onu merak ediyorum. Kurs 3 yıl sürüyor bir önemi varsa.

Ya da bu isimde bir kursa yurtdışına gidip kalıp YÖK un denklik verme şartı olan ülkeye giriş çıkış kalma süresi vs. şartlarıni sağlayacak şekilde bir postgraduate course bitirsem Türkiye'de YÖk ten bunun ne olarak denkligini alabilirim, alabilir miyim?
(10) 

Seni yeniden tanımak istiyorum

encokbenisevinnolur #1492092 
Bu cümleyi bir hanım arkadaşım bana söylüyor. Yakın bir arkadaşlığımız var hem. Ben ona yormak istedim ama emin de olamadım, öyle hop soyleyiverdi telefonda konuşurken.

Kendisinin sevgilisi var.

Ben yakın zamanda ayrıldım sevgilimden.

Başka ayrıntıya gerek yok gibi ama verebilirim

Aslında sorma sebebim de ona göre bir tavır alayım diye. Diyorum ya yakınız ve kendisinin bir sevgilisi de var ve kafası karışık bir dönemde olabilir ilişkisini biliyorum çünkü.

İstemeden de olsa kırıcı olmak istemiyorum.

Soru da tam ne bilmiyorum, yorumları alabilirim
(5) 

Anlamsız sözleri olan şarkılar yapan grup

encokbenisevinnolur #1492089 
Böyle bir Türk menseili grup vardı. Anlamsız kelimelerden şarkılar yapıyorlardı ve aynı zamanda kulağa sanki yabancı dildeymis gibi geliyordu. Aynı zamanda tombik süratli uzun saçlı sakallı bir vokalleri vardı gibi hatırlıyorum.
90-2000'lerde aktiftiler galiba daha çok.

Neydi isimleri ki hatırlayan çıkar mi
(1) 

İzale-i şuu davası ve kentsel dönüşüm ve imar meseleleri

encokbenisevinnolur #1490679 
Merhaba,
Aslında bu konuyla ilgili üç farklı avukata danistik ve birine de vekalet verdik, işlemler vs baslatildi ama durum bana saçma geliyor ve aklım almıyor diye soruyorum esasında, konu hakkında bilginiz yoksa bile ufak bir çağrışım yapacak bir şey olsa bile işime yarayabilir. O yüzden okumuş olursanız da aklınıza gelen bir şey olursa saçma da olsa yaziverirseniz memnun olurum.

Babam/babaannem/amcamın evinin belediye imar planında bulunduğu parsel yaklaşık 10 hisseli. Bizim ev üç katlı müstakil apartman + bahçe şeklinde ve izale-i şuu davası açıldıgi tebliğ edildi bahçe tarafına. Bahçe ve ev 2000 öncesinde öyle olmamasına rağmen belediye yeni imar planı yaparken ayrı yerlere almış. Dava konusu bahçe tarafı.

Davacılar üç, davalılar yedi kişi. Metrekare hesabı olarak da avukatın söylediği dava sonunda açık artırma olacak, bir bilirkişi heyeti değer bicecek ve satılacak evimiz, açık artırma da biçilen değerin yarısından baslatiliyormus, yani eğer açık artırma kazanilanazsa bile hiç pahasına gitmemesi için biz de davalıların kısımlarını alma talebimizi belirtip açık artırmaya girmek zorundaymisiz.

Buraya kadarki kısmı da bana saçma geliyor ama hukuki olarak uygun olduğu için mecbur böyle olacakmış diyor yani gorustugumuz avukatlar.

Asıl daha saçma olan kısım şu. Davacı üç kişinin biz davalıların bulunduğu parselde evi ya da arsası yok. Aynı sokağın sonundan bir dere geçiyor. Yeni imar planı yapılırken de o dere kenarında ve bizim sokağın sonunda mirasçısı oldukları ev yol olarak belirlenmiş imar planında. Öyle olunca da 3 ila 10'ar metrekarelik parçalar halinde sokaktaki diğer parsellere hukuki tabiriyle "intikal" olmuş onların payları 2000 yılında. Ama ne bize ne diğer davalilarla bir haber verilmedi. Ekstradan o dönem babam başka bir konuda tapu müdürlüğüne gidince evrakta farketmiş bunu, ama itiraz hakkınız yok denilmiş ve işlem vs bir şey yapilamamis.

Olabildiğince özetlemeye çalıştım, eksik bir parça varsa yazabilirim.

Sormak istediklerim

- imar planıninin (2000) üzerinden 20 yıl geçtiği için bu "intikal" denilen şeye de 10 yıl geçmesi itirazın kabul edilmemesi için haklı gerekçe kabul edildiği icinnkanunda avukatlar yapılabilecek bir şey yok diyorlar. Yine de aklım almıyor, yani mesela yaptıkları bizim kendi tapulu evimizin bahçesinin 5 metrekarelik kısmıni bize haber dahi vermeden onlara vermek, ya da "çökmek" aslında, zira bize haber dahi vermediler Buna yapılabilecek bir şey yok mu gerçekten, yine de itiraz etsek avukatimiz aracılığıyla başka bir itiraz gerekecesi olabilir mi?

- davalıların arkasında müteahhit var, bizim burası için anlaşmayı kabul etmediğimiz. Kendileri söyledikleri ve goruceksiniz siz s*ktr edecekler sizi tarzı konuştukları için babamla biliyoruz. Açık artırma da açık oturum şeklinde olacakmış. Yine avukat olmaz diyor ama açık oturum değil de kapalı oturum talep edilmesinin bir yolu olabilir mi? Çünkü müteahhit de girebilecek açık oturum olursa ve bu da bizi maddi olarak epey dezavantajli yapacak.

- Bizimkiler 4 yıl önce başka bir müteahhitle zaten anlamışlardi. Sözleşme yapıldı noter huzurunda vs. O sözleşmenin bir bağlayıcılığı yok diyor avukat bu konuyla ilgili, ama o da mı öyle?

Bu soruların cevabını zaten avukatlar verdiler de, hukuken bile değil mantıken saçmalık geliyor hepsi.

Bilginiz varsa ya da bilgilenmek için yonlendirebileceginiz, kişi video, YouTube kanalı makale yasa vb. çok memnun olurum.

Ve dediğim gibi saçma gelse de size aklınıza gelen bir şeyi yazmanız da ise yarayabilir.

Teşekkürler şimdiden.
(1) 

O an çalışan sistemin olduğu diski klonlamak

encokbenisevinnolur #1457760 
Acronis true image kullanıyorum.
Disk klonlama işlemini başlattıktan birkaç saniye sonra "bu sistemi kullandığınız için bilgisayar yeniden başlatılacak ve işlem öyle tamamlanabilir ancak, hayır derseniz işlem sona erecektir" mesajı veriyor.

Buraya kadar tamam,

Bilgisayar yeniden başladığında hiçbir şey olmuyor.

Napmak gerek?
(7) 

çocukların özel araçla da dışarı çıkarılması yasak mı?

encokbenisevinnolur #1456218 
Bir yakinimin çocuğunun haftada bir psikologuna gitmesi gerekiyor, yaş 3,5. Toplu taşıma yasak da kendi arabalarıyla gitseler de yasak mı? Psikoloğu "isterseniz yazılı imzalı durumu belirten bir şey paylaşırım sizinle ama resmi gecerligi olup olmayacağını bilmiyorum çünkü çocuğunuzla tanili bir durum üzerine görüşmüyoruz" demiş.

Biliyor musunuz, ya da nereden öğrenip netlestirilebilir?
(2) 

İlaç raporları devam ediyor mu, ben nasıl ilaç alicam

encokbenisevinnolur #1454743 
1 yıllık rapor çıkarmıştı doktor kullandığım ilaç için geçen yıl kasım sonunda. Karantina kısıtlamaları başladığında da muayene olduğum hastane bir sistem kurup 65+ doktorlarin muayenelerini telefonla yapmalarına karar vermişti, kontrol için o şekilde görüştüm doktorla da. İlaçlarımı doğrudan gidip eczaneden alabiliyordum da raporum bitiyor haftaya.

Randevu için aradığımda da telefonla rapor yenileme yapamadıklarını ya da ilaç yazamadiklarini söylediler. Servis psikiyatri, ilaç da lustral olduğu için reçetesiz de alamıyorum (gidip sormadım da reçetesiz satilmadigini biliyorum)

İlla başka doktora gidip ilaç mı yazdirmaliyim? Gidip aynı şeyleri de başkasına baştan anlatmak istemiyorum.

Ya da başka bir çözüm yok mu?
(3) 

Bu bilgisayarın sorunu ne olabilir

encokbenisevinnolur #1450202 
Kendim topladım.
Anakart MSI x570-a pro
Grafik kartı MSI GEFORCE RTX 2060 Super VENTUS 8 GB
Ram gskill ripjaws 2x8
SSD Samsung Evo 500 GB
Kasa Thermaltake J23
İşlemci ryzen 7 3800x
HDD Samsung barracuda 2tb 7200 RPM

Sorun şu:
Kurulumu yaptım, bios güncellemesini anakarttaki flash bios girişi üzerinden yaptım.
Bilgisayar açılıyor ve çalışıyor görünüyor.
Ancak ekrana görüntü alamıyorum, başlangıçta biosa girmek için DEL tuşuna bastığımda da zaten girip girmediğini de göremiyorum. DEL MSI'in bu anakartinda kullanılan biostan başlatma tuşu imiş ama diğer tuşları da denedim.

Monitörde sorun olmadığından eminim.
Parçalarda arıza olmadığından da eminim.

Başka ne müdahalede bulunabilirim?
(2) 

Böyle bir psikiyatri hizmeti var mı?

encokbenisevinnolur #1449265 
İlgili psikiyatriste mesela anne-kız olarak gidilecek, aynı saat içinde gorusecekler psikiyatrist ile.
Psikiyatrist ikisine de şikayetlerine binaen ilaç tedavisi düzenleyecek.
Ve ikisini de takip edecek.

not: sorduğum şey aile terapisi ya da aile danışmanlığı değil. sadece psikiyatri disiplini içinde böyle bir yaklaşıma yer var mı onu merak ediyorum.
(3) 

PC için joystick önerisi

encokbenisevinnolur #1447918 
Oyunlarda tanımlanma sorunu yasamayacagim, kablosuz; ne önerirsiniz?
Logitech? Frisby? Başka bir marka ya da model?

mobil görünümden çık