(2) 

uyku problemi için hangi bölüme gitmem lazım?

ahm1 #1582344 
istanbul'dayım, uyku problemim için hangi bölümden randevu almam lazım (devlet hastanesi'nden)? annem, bahçelievler tarafında bir hastaneye gidiyordu sanırım ama hangi bölümden randevu alınıyor bilmiyorum, uyku bölümü diye bir şey yok mhrs'de.

ekleme: depresyonda değilim ama 11-12 saatlik uykudan sonra bile yataktan zor kalkıyorum. bu durum, şu olaydan hemen bir saniye sonra ortaya çıkmaya başladı: www.eksiduyuru.com
(9) 

oda kiralamayla ilgili önemli bir soru

ahm1 #1581974 
sahibi olduğum evin bir odasını sözleşmesiz kiraya versem, kişi, tutarı bana yollarken "kira" seçeneğini de seçmese mesela ama yolladığı paranın dekontunu atsa whatsapp'tan "şu ayın kirası" diye. sonra ben bu kişiyi çıkardığımda yeni airbnb yasasına dayanarak beni şikayet edebilir mi? ve "100 gün altı kiracı alıyor" vs. diyip bana 100 bin lira ceza kestirebilir mi? aslında evi günlük kiralamayı düşünmüyorum ama sonuçta bu kişi 100 gün altında kalmış olacak.

ilk seferde açılmayan bilgisayar

ahm1 #1581512 
masaüstü bilgisayarımı 6 ay önce satın almıştım. birkaç gündür güç düğmesine ilk kez bastığımda bilgisayar açılmıyor, ancak ikinci defa bastığımda açılıyor. bunun sebebi ne olabilir? ilk bastığımda tık tık tık diye ses çıkarıyor.
(7) 

ünlü bir tabloyu matbaadan çıktı olarak alıp duvara asmak

ahm1 #1579584 
ünlü bir tablonun bulabildiğim en yüksek çözünürlüklü halini bulup bir copycenter'a, matbaaya gidip orada en kaliteli kağıda bastırtarak ve sonra onu çerçeveleterek duvarıma tablo olarak asmak nasıl fikir? tavsiyeniz nelerdir? hangi cins kağıda bastırayım? internetten bulduğum görsellerde nelere dikkat etmeliyim?
(5) 

dondurma fiyatındaki 1,5 senelik artış

ahm1 #1577500 
bu nasıl olabilir?

mua dondurma'ya baktım. buradan verdiğim siparişlere baktım. 1,5 sene önce 500 gr dondurma 170 liraymış, bugün 490 lira. dolar olarak bakayım dedim. 1,5 sene önce 10 dolarmış, bugün 15,8 dolar.

dolar bazında 1,5 senede %60 artış nasıl olabilir? dolar bazında en fazla %5-10 artması gerekiyordu diye düşünüyorum.
(2) 

internetten satın alınan hizmetin yerine getirilmemesi (visa card şikayet)

ahm1 #1575265 
geçen aylarda böyle bir soru vardı ama bulamadım.

bir siteden şey satın aldım ama hizmeti yerine getirmiyorlar, maillerime dönmüyorlar. bunu visa'ya şikayet edebilir miyim?

bahsettiğim duyuruda biri link atmıştı, visa veya mastercard'ın linkini ve oraya girip "işyeri hizmeti sağlamadı" vs. diyip şikayet edebiliyorduk. visa'nın sitesine de girdim ama böyle bir şey bulamadım.
(3) 

kısa bir çeviri karşılaştırma sorusu

ahm1 #1575035 
Bir kitabın İngilizcesinde (orijinalinde) bir bölümün başında şu alıntı var:

"Just saying ‘No’ prevents teenage pregnancy the way ‘Have a nice day’ cures chronic depression."

Türkçesi şu:

"'İyi günler' demekle kronik depresyonu iyileştiremediğimiz gibi, sadece 'hayır' demekle ergen hamileliklerini önleyemeyiz"

Türkçeye doğru mu çevrilmiş? Ben "bir hayır yeter" olarak anladım, çeviri uygulamaları da böyle çeviriyor ama mantıken bir hayırın yetmemesi lazım.
(4) 

kel kafaya şampuan önerisi

ahm1 #1574867 
yıllardır kepek şampuanı kullanıyorum. şimdilerde kafamı kazıtmaya başladım.

benim yine de şampuan kullanmam gerekiyor mu? gerekiyorsa kepek şampuanı mı yoksa normal şampuan mı kullanmalıyım?
(4) 

Bir ingilizce kitabı zorlana zorlana okumak dil öğretir mi?

ahm1 #1574759 
Benim seviyem pre-intermediate ya da intermediate. Aslinda normal bir kitap okumak icin bayagi kotu bir seviye ama dayanamadim, bir ekonomi kitabi olan The Spirit Level kitabini satin aldim. Aslinda roman okumaktansa kurgu disi okumak daha kolay sanirim. Bir de az cok bildigim konular sonucta. Ama tabii ki yine de zor.

Şimdi planim su: zorlana zorlana, hatta ıkına ıkına bu kitabi okumak. Takildigim yerlerde (ki bircok yerde takilacagim) surekli sozluge bakicam. Eger cumleyi hic anlamiyorsam da butun cumleyi cevirtecegim. Tabii bir sure sonra bikabilirim belki bu durumdan bilmiyorum ama bu sekilde okursam hem kitap okuma istegimi gerceklestirip hem de dil ogrenme sansim olur mu?

Gerci cumleleri yanlis anlamaktan da korkuyorum acikcasi :) kitabi iade etmek de bir secenek bu arada. Ne dusunuyorsunuz?
(8) 

Oda arayan insanlar nasıl insanlar oluyor?

ahm1 #1574668 
Lafım meclis dışı ancak oda arayan ve öğrenci olmayan kişilere karşı önyargım ve korkum var. Yani öğrenci biri gelip evimdeki bir odayı kiralamak istese "öğrenciliğin fıtratında zaten bu var, ailesi karşılıyordur parasını, benim de bir sürü arkadaşım 2-3-4 kişilik evlerde yaşadı" diyorum ve kişiyi bir tehdit olarak görmüyorum.

Ancak 10 bin+ kira verebilecek insanlar genelde öğrenciler olmuyor. Görüştüğüm birkaç kişi de sıkıntılı insanlara benziyordu.

Dediğim gibi, genel olarak önyargım var öğrenci olmayıp da evimi kiralamak isteyenlere karşı. Bu konuda tecrübesi olanlar ne diyebilir bu konu hakkında? Gelen herkesi "serseri, bağımlı ya da başka bir şekilde sıkıntılı bir tiptir herhalde" olarak görmeli miyim? Yoksa bu kadar kafaya takacak bir şey yok mu?
(16) 

yeni bilgisayarda sorun

ahm1 #1574589 
düşük-orta arası bir bilgisayar satın aldım. windows 11 kullanıyorum. bir tek eu4, fm24'ü açıyorum ama çok nadir. bilgisayar bu oyunlarda bile güzel çalışıyor.

yalnız, -bunu teknik dilde anlatamayacağım- youtube videoları izlerken başka sekmelerde gezinirken bazen videolar "tırrrrrttttt" yapıyor, video duracak ve bilgisayar kitlenecekmiş gibi oluyor ama son anda düzeliyor video akışı ve bilgisayar.

sorun ne olabilir? kasayı götürmeden çözmem mümkün müdür?
(2) 

Rennie çiğneme tableti

ahm1 #1574370 
prospektüste şöyle yazıyor:

"yetişkinlerde tercihen yemeklerden bir saat sonra günde 3 defaya kadar ve yatmadan önce 1 veya 2 tablet alınız. Günde 11 tableti geçmemek şartıyla, mide ve/veya göğüste yanma veya mide ağrısı olduğunda 1 veya 2 tablet alabilirsiniz."

günde 3 defa mı alabiliyorum? ama her seferinde maksimum 2 tablet alırsam 11 tablete ulaşılamıyor. burada ne demek istenildiğini anlayamadım.

mide ağrısı varsa en fazla 11 tablet. yoksa yemeklerden sonra en fazla 3x2 defa mı?
(1) 

E-nabiz'dan goz olcumlerine bakamiyor muyuz?

ahm1 #1574136 
E-nabiz'da her sey var, bir tek gecmisteki goz doktorlarinin kac numara gozluk verdigi yazmiyor ya da ben bulamadim. Bunu bulabilecegim bir yer var mi? Onemli.
(10) 

Çakılan hisseler

ahm1 #1573655 
Birkac ay once kredi cekip gsray hissesi almistim, 1 ay sonra guzel bir kârla satmistim. 2 hafta once hisselerin dustugunu gorunce yine aynisini yapayim dedim. Basta kârdaydim, yumruk olayindan sonra her gun binlerce lira kaybetmeye basladim. Her gun "daha da dusmez herhalde, artik yukselmeye baslar"diyorum, gunu birkac bin lira kayipla kapatiyorum.

Bittim ya :( herhangi bir gorus ve oneriniz var midir? Ne zaman satsam bu hisseleri?
(1) 

sıcağa çevirince kesilen musluk suyu

ahm1 #1573603 
bir süredir böyle garip bir sorunla karşı karşıyayım. banyoda herhangi bir problem yok ama mutfaktaki musluğu sıcak tarafa çevirince musluktan su akmıyor. bunun sebebi ne olabilir?
(6) 

"o seni sevdigi icin sana satasiyor"

ahm1 #1573377 
Eski gunleri huzunlu bir sekilde dusunurken annemin, abim bana satastigi zaman bunu soyledigi aklima geldi.

Bazen ciddi kavga ederdik, o zaman da bunu soyluyor muydu bilmiyorum ama bu laf mantikli mi sizce? Bu laf size de soyleniyor muydu?

"İnsan, sevdigiyle ugrasirmis" lafi da var ama bu baska, bu romantik seyler icin soyleniyordu.
(2) 

eski klavye ile yeni mouse'u birleştirme

ahm1 #1573012 
microsoft marka klavye-mouse setim var. bu setin tek bir usb alıcısı var. ben buradan microsoft mouse'u sadece el ile kapatıp kenara koyacağım ve yeni mouse'un usb'sini takacağım.. bu durumda, microsoft klavye ve başka marka mouse ile kullanmak sorun yaratır mı?
(10) 

hijyen, tüketim kültürünün bir sonucu mu?

ahm1 #1572525 
bu aslında bazı postmodernistlerin söylemi sanırım ama geçen gün bir programda akademisyen ve yazar vedat ozan'ı dinliyordum ve özetle şöyle dedi: "eski çağlarda sıcak su bulmak çok zordu, dolayısıyla birkaç ayda bir yıkanılıyordu, belki senede bir. kimse yıkanmadığı için de kimse kimseye kötü kokmuyordu. pis kalalım demiyorum ama saçlardaki yağın orada olmasının da bir sebebi var. şu an hijyen paranoyası yaşıyoruz." vs. diyip tüketim kültürüne bağladı bu kadar fazla temizlik ürünü tüketmemizi.

düşündüm de, tuvaletten çıktıktan sonra elleri yıkamanın illa ki faydası vardır ama 1-2 günde bir duş almanın, saçları yıkamanın da gereği olmayabilir cidden. tabii ki şimdi düşününce "ıyy yağlı yağlı olur mu öyle" diye düşünüyoruz ama bunun pis olduğu bize öğretilen bir şey zaten. çinlilerin yemek kültürünü garipsemekle aynı şey. 300 sene önceki insanların kendilerini pis hissettiklerini hiç sanmıyorum.

bu konuda ne düşünüyorsunuz? araştırmak için kaynaklar var mı?

edit: yazarın kendisi de küçükken sıcak su haftada bir verildiği için haftada bir banyo yapıyormuş. kimse kimseye kötü kokmuyordu ama çok terli biri gelince hala kokusu kötü geliyordu diyor. sanırım ben de ilkokulda haftada bir banyo yapıyordum. sadece bazen saçlarımı hafta ortasında 2. kez yıkıyordum. çocukken terimiz o kadar kötü kokmuyor mu, anlamadım. şu an haftada bir banyo yapmam imkansız.
(3) 

ev arkadaşı kira/vergi/sözleşme sorusu

ahm1 #1572328 
sahibi olduğum evin bir odasını kiralayacağım. birisi geçen bana "kişi sana eft olarak parayı 'diğer para transferi' olarak işaretleyip gönderirse bir şey olmaz, sözleşme yapmana gerek yok. arkadaşın sonuçta, gönderebilir para. ama 'kira' diyip gönderirse sözleşme yapman gerekir." dedi ama emin olamadım doğruluğundan. cezası da büyük. konuyu bilen var mı?

sözleşmesiz olmuyorsa da nasıl yaparım bu kira sözleşmesi işini? ne yapmam lazım?
(1) 

yüksek düzeyde nefes darlığı (psikolojik)

ahm1 #1570650 
bende çocukluktan beri psikolojik olarak nefes darlığı olur zaman zaman. sürekli derin nefes alma ihtiyacı duyarım ama o nefes alma yarısında kesilir, anca 8-10. denememde alıp bir anlık rahatlarım, sonra tekrar derin nefes alma ihtiyacı hissederim, tekrar zorlanırım, şeklinde devam eder.

skıntılı bir süreçten geçtiğim için bu son günlerde, özellikle de bugün acayip arttı, hayatımda hiç bu kadar olmamıştır muhtemelen. nefessizlikten yorgun düştüm. bunun için nefes egzersizi vs. var mıdır? ne yapayım?
(12) 

hayatımı bitirmek üzere olan sağlık problemim (2)

ahm1 #1570114 
İlk duyurum icin lutfen bkz. www.eksiduyuru.com

"Daha basimin tik ettigi gun her sey degisti, basim uyusmaya basladi, 11-12 saat uykudan sonra bile yataktan zor kalkar oldum, ekrana uzun sure bakamiyorum, calisamiyorum, hayatimi surduremiyorum" demistim. Maalesef hicbir doktor bir problem bulamamisti. E hal boyle olunca "bulamadilarsa bir sey yok demektir, acaba psikolojik mi" vs diyor insan ama gecen gun bir arkadas, tam da bana benzer bir probleminden bahsetti.

20'li yaslarda biri. Bazen, ozellikle isikli mekanlarda telefona bakarken birkac saniyelik bilinc kaybi yasadigi oluyormus. Mesela metro beklerken telefona baktigi sirada elinden telefonu dusurmus, kendisi yere yigilmis falan ama birkac saniye sonra kendine geliyormus. Bu kisi de goz ve noroloji doktorlarina gitmis ama bir sorun gormemis doktorlar. Onda benimki gibi uyku problemi vs yok, sanirim gayet normal bir sekilde devam ediyor hayatina, bir tek bu mesele var, bu da her zaman olmuyor. Kendi dusuncesi ve babasinin arastirmalarina gore karanlikta telefona cok bakmaktan oluyormus bu durum ve kendisi de bu sekilde cok zaman gecirmis. "Sanirim sebebi bu" diyor ama cozumunu o da bilmiyor.

Simdi bu hikayeyi, benimkiyle paralel noktalari var diye anlattim. Bende de bu kiside de doktorlar bir sorun bulamiyor ama yasadigimiz sorunlar var. Hal boyleyken, nasil bir fikir jimnastigi yurutebiliriz, nasil bir cikis yolu bulabiliriz? "Psikiyatriste gidip farkli ilac dene" diyenler var ama bu sorunum psikiyatrik ilaclarla cozulebilir mi ki? Yoksa basi agriyanin basur ilaci kullanmasi gibi sacma bir deneme mi olacak bu? Bu kisinin sorununun da psikolojik oldugunu sanmiyorum.

Yardimlarinizi rica ediyorum. Hayata tutunmak istiyorum ama maalesef bu hastalik buna hic izin vermiyor.
(7) 

ev arkadaşlığı kira-vergi sorusu

ahm1 #1569998 
benim olan eve ev arkadaşı alacağım. faturaların durumuna göre 10-15 bin arası bir şey alırım muhtemelen. bu paranın direkt hesabıma havale yapılması vergi açısından sıkıntı yaratır mı? bunun vergisini istiyor mu devlet? ne yapmak lazım?
(4) 

yüz şeklim hangisine giriyor?

ahm1 #1569922 
son saç sorusu duyurum bu soruya yol açtı.

şu sitede yüz şeklinizi foto düzenlemeyle çizin demiş: www.bantonframeworks.co.uk (sayfada, aşağılarda yüz şekilleri de yer alıyor)

çizdim: i.hizliresim.com

ama round mu, square mı karar veremedim. sizce hangisi? gözlük seçimi için mühim.

tepe round, gerisi square gibi benim :)

round ise kare, square ise yuvarlak gözlük alıcam.
(8) 

hayatımı bitirmek üzere olan sağlık problemim

ahm1 #1569522 
biraz uzun olacak ama artık bu problemim çözmem lazım, yoksa yaşayamayacak duruma geleceğim. o yüzden yardım bekliyorum. yoksa şartlar beni "yaşayamamaya" zorlayacak. bu hastalık yüzünden işten çıkmak zorunda kaldım.

muhtemelen gözle ilgili bir problemim var. son 3,5 senedir 11-12 saatten az uyuyunca başım uyuşuyor, midem bulanıyor. 2 gün üst üste 8 saat uyuyunca nefes-göğüs daralması oluyor, bacaklarda aşırı güçsüzlük oluyor. bilgisayara gözüm/başım ağrımasına rağmen bakmaya devam edince koltuktan kalkar kalkmaz bacaklarda aşırı güçsüzlük oluyor. akşamları mekanların ışıkları kötü etkiliyor beni. çenem uyuşuyor. bir keresinde bilgisayara çok bakıp dışarı çıktığımda çok kötü oldum, başımı oynatıp etrafa baktıkça sırtımdan, omurgamdan aşağı belime elektrik çarpmış gibi oldu, düşüp bayılacağım diye çok korktum, başımı hiç oynatmadan, hep önüme bakarak eve döndüm. loş ışıkta vakit geçirince gözlerimin altı kızarıyor, bunu doktorlara anlatıyorum, doktorlar "öyle şey olmaz" diyor. ama loş ışıktan oluyor, bir kere de olmadı, belli bir şey.

ama sanırım hikayeyi baştan anlatmam lazım. sanırım bende ileri bir göz problemi var ama ya doktorlar bunu eğitimlerinde görmedikleri için anlayamıyor ya da niyeyse gözümde herhangi bir yapısal değişikliğe yol açmıyor bu sıkıntım.

hikaye: ben oldum olası bilgisayar başında çok vakit geçirdim. eve ilk bilgisayar 7-8 yaşındayken girmişti. 12-13 yaşlarında bile "gözüm çok yanıyooor, gözüme bir şey batıyor gibi oluyor" diyip duruyordum. çok ekrana bakmaktandı tabii. yazın tatile gidince şikayetim falan kalmıyordu. ortaokulda gözlük takmam gerekmesine rağmen üniversiteye kadar gözlük kullanmadım. 2015 yılıydı sanırım, sinemaya gittiğimde ekrana bakarken gözümde kırmızı şerit halinde görüntüler çıkıyordu, doktora gittim, "göz kürenin yeri değişmiş" dedi, damla verdi, geçti. gerçekten de damlanın prospektüsünde "göz kürenin yeri değişmesi halinde..." vs. yazıyordu. 1 sene sonra tatile gidince ilk gün gözüm ve başım ağrıdı. ertesi gün geçti. bu bir kere daha olunca dedim ki "hmm sanırım göz sürekli bilgisayara bakmaya alışmış, o yüzden doğaya çıkınca başta alışmakta zorluk çekiyor." ama bunu doktora anlatınca "öyle olmaz, biz hemen alışmasını bekleriz" diyor. halbuki şimdi de bazen, akşamdan sonra, ekrana baktıkça ayıldığımı hissediyorum. sonrasında, şubat 2020'ye kadar son 1-1,5 sene sürekli göz damlası kullandım. doktora "gözlerim bir garip, ağrıyor, düzgün bakamıyorum" vs. şikayetleriyle gidiyordum. doktor da 2-3 ayda bir 2 tane göz damlası veriyordu. bir süre sonra "yeter hep aynı ilaçları verip duruyor" deyip başka doktora gittim, o da "niye bu damlaları veriyormuş ki, ameliyat için bunlar" vs. dedi, başka basit bir damla verdi. gözlerim ara ara iyi oluyordu, ara ara biraz kötü oluyordu. doktorlar sadece damla yazıp yolluyordu. en son eylül 2019'da gözlüğümün sol camı diagonal şekilde biraz kalınca kum tarafından çizildi. ben de yeni değiştirmiştim, biraz böyle kullanayım dedim, baktım, görüyorum, öyle çok net bir çizik yok. şubat ayına kadar kullandım, 2020 şubat ayında yeni gözlüğü alınca bir an çok acayip hissettim kendimi, dünyaya çok farklı bakıyordum. bir kere daha gittim doktora, "önceki doktor yanlış ölçmüş" dedi, daha düşük bir numara verdi, o zaman biraz rahatladım ama tamamen eski hâlime dönmedim. ilk gözlükten sonra mı, ikinci gözlükten sonra mı hatırlamıyorum ama bir gün uyumaya çalışırken başımın sol tarafı birden "tık" etti (hatırlatma: gözlüğümün de sol camı çizikti). kalın bir tel oynamış gibi bir histi. o günden sonra her şey değişti ve işte en başta yazdıklarım olmaya başladı. sonra bir farklı doktora daha gittim, aynı numarayı verdi. sonra da covid geldi, biraz salmama rağmen ara ara gitmeye devam ettim doktorlara ama sonuç değişmedi (bir daha da gözlüğü değiştirmedim).

gözleri küçüklükten beri gelen süreçte hasta mı ettim? ama hasta ettiysem neden doktorlar anlayamıyor? gözüm nörolojik bir sıkıntıya mı sebep oldu? ama bir sürü mr vs. çekildi, yine hiçbir şey çıkmadı.

bir sürü göz doktoruna, nöroloji doktoruna gittim, bir sürü mr, tetkik vs. yapıldı ama hiçbir şey bulunamadı.

geçen bütün günü dışarıda geçirdim. sanki biraz daha dinç ve gözümü sağlıklı hissettim ama bunun nedeni tamamen ekrana bakmamak mı bilemiyorum tabii.

ben ne yapayım, nasıl çözerim bu durumu? yoksa mecburen hayatım bitecek mi? gerçekten çok ciddi hayati bir meseleyle karşı karşıyayım :((

Bunu tam zamanlı iş olarak yazabilir miyim?

ahm1 #1567491 
Olumlu bir cevap beklemiyorum ama insani yasatan umittir iste.

Freelance bir iste calisiyorum. Kimi gun bir saat, kimi gun 3 saat, cok dengesiz is. Tam zamanli işlere basvurunca ise gecmiste dogru durust tam zamanli ("sozlesmeli" tabirini de kullaniyorlar) işte calismadigim icin guvenemeyip işe almiyorlar.

Ben bu freelance işini tam zamanli calismisim gibi gostersem yediremem degil mi? Sgk kayitlarindan anlasilir sonucta?
(9) 

Ev arkadaşlığı sorusu (eşyalarım?)

ahm1 #1567218 
Sahibi oldugum eve ev arkadasi alicam. İlk defa ev arkadasim olacak. Odanin degeri 8-10 bin lira, hani "o parayi veren zaten sizin esyanizi calmaz herhalde" diyeceksiniz belki ama belli olmaz, belki iki ogrenci de yerlesebilir oraya. Bir de 10 bin veren insanin 10-15 binlik laptop'u calma ihtimali niye sifir olsun ki, bu dusunceye de supheyle yaklasiyorum.

Sorum şu: esyalarimin calinmasindan korkmali miyim? Bilgisayar almam lazim, masaustu veya laptop almak fark eder mi? Mesela "laptop'u calmasi daha kolay, masaustu alayim" mi diyeyim? (Sonucta her disari ciktigimda laptop'u yanima alamam). Apartmanin girisinde guvenlik kamerasi da var ama bilemiyorum.
(3) 

Ev arkadasligi sorulari

ahm1 #1566053 
Kira belirleme isi bugunlerde nasil oluyor?

Evin sahibi benim, bir odayi kiraya vericem. Mesela ilana "3 ayda bir tufe+enag ortalamasinda artis" desem "hadi lan oradan" derler mi?

Bir de, istanbul icin hangi siteler kullaniliyor? Eli yuzu duzgun kiraci nereden bulunabilir cinsiyet fark etmeksizin?

ek: bir de mesela eve ilk gelen kişiyle konuştuk, anlaştık diyelim ama aynı gün ya da öbür günü biri daha gelip eve/odaya bakacak. bu durumda ilk konuştuğuma "tamam, gel taşın" demek zorunda değilim herhalde? ama diğer yandan da "biri daha gelecek, biz sizi ararız" tarzı konuşmak da garip geldi şu an ama böyle mi yapmak lazım mecburen? "yarın da biri gelecek. sonrasında olumlu ya da olumsuz olduğunu yazarım ben sana/size" şeklinde mi konuşayım?
(4) 

ev arkadaşlığı nasıl işliyor?

ahm1 #1565684 
tamamen güven esasına mı dayalı?

sahibi olduğum evin bir odasını kiraya vermek istiyorum (hem para, hem de belki çevre edinirim mantığıyla).

en basitinden mesela kişi bana kirayı verince benden belge istemeyecek mi? peki benim onun parasını alıp "kirayı ödemedin, hadi çık" demeyeceğimi nereden biliyor? ya da tersten düşünelim. kirayı vericem dedi, vermedi, çıkmayı da kabul etmiyor, polis çağırıp çıkartabiliyor muyum?

eve damacana su, sabun, temizlik malzemeleri gibi ortak kullanımlık şeyler nasıl alınıyor? çamaşırları sırayla mı yıkıyoruz (yoksa sadece kendiminkileri mi yıkıyorum)? her şey yeni benim için :/
(3) 

Eskişehir'de nereleri gezeyim?

ahm1 #1565606 
Onumuzdeki hafta gunubirlik eskisehir'e gidecegim, "burada yasayabilir miyim" diye bakmak icin. Tren saatleri arasinda 6,5 saatlik bir vaktim var. Nereleri gezeyim?

Gezmeyi tasarladigim yerler suralar (ev icin espark'in dogu tarafini dusunuyorum/onerdiler): i.hizliresim.com

İatanbul'un en ozgurlukcu semtlerinden birinde oturuyorum, oyle bir yer ariyorum. Tabii hem oturacagim, hem de takilacagim yerler boyle olmali.

6 saat boyunca durmadan yuruyemem tabii. Arada 1-2 mekanda otura otura, etrafa goz ata ata geciricem bu vakti. Aksam barlar nasil diye bakamayacagim maalesef.

Bu arada ozellikle universiteler acilmadan gidip gormek istedim, cunku illa ki o kadar ogrencinin gelip gitmesi degistiriyordur sehri.
(5) 

eskişehir'de nerede yaşanır?

ahm1 #1565105 
eskişehir'e taşınmayı düşünüyorum. en fazla 1,5 milyon liralık bütçem var (tabii ne kadar az tutarsa o kadar iyi).

istanbul'un merkezi bir yerinde yaşıyorum.

beklentilerim:

- gençlerle iç içe olmak (hatta 2+1 alabilirsem bir odayı öğrenciye kiralamayı düşünüyorum bir süreliğine, çevre edinmek maksadıyla daha çok),
- binanın altında herhangi bir dükkan olmasın,
- sokakta bar olmasın (mesela kadıköy'ün barlar sokağında yaşamak hiç istemezdim) ama barlara 5-10 hadi en fazla 20 dakika yürüme mesafesinde olursa güzel olur,
- güzel, kaliteli, laptop ile bütün gün çalışılabilecek kafeler yürüme mesafesinde olsun,
- öğrencilerle takılacağım dedim. e arada sırada ufak tefek (veya büyük? belki öğrenci kişisi büyük parti verir) partilere de laf olmaması lazım.
- bina eski olsa da fark etmez (yine de kırık dökük, virane olmasın tabii), içi yeni olsun yeter.
- hastaneye tek otobüsle gidebileyim.
- bir de çok kriter yazdım ama favori marketim migros :) neyse artık bu olmasa da olur, yapacak bir şey yok.

2+1 olsa çok güzel olur ama bu para 1+1'e anca mı yetiyor?

ve son olarak arabam yok. site istemiyorum.
(5) 

Sulu skoç

ahm1 #1564610 
Bukowski okuyordum da adam hep sulu skoç iciyor. Baktim, sertligi azaltmak icin sadece birkac damla eklenebiliyormus. E bu kadar mi yani? Birkac damla o kadar buyuk fark yaratiyor mu? Daha fazla koysak ayiplanir miyiz? :) Ben de zihnimde en azindan viskinin ceyregi kadar falan koyuyordur diye dusunuyordum.

Bir de ayni romanda bazi yerlerde skoç, bazi yerlerde viski yaziyor ama viskiyi su ile icmiyor. İskoc olmayan viskilere su katmiyim mi yani ne yapayim? Fark eder mi?
(2) 

düşünce kartları oluşturmak (kitap sorusu)

ahm1 #1564315 
kitabı okuyorum mesela nihilizm ile ilgili bir şey geçiyor ve beğendim o cümleyi, "nihilizm" başlıklı bir "kart" (veya ismi ne ise, kullanışlı bir şey olması lazım) oluşturacağım ve oraya kopyalıcam. sonra mesela başka bir cümle gördüm, onu "modernizm" başlığına atıcam. başka bir kitapta nihilizm ile ilgili cümle görürsem onu da nihilizm başlığına atıcam vs.

bunu notion'da en efektif şekilde nasıl yapabilirim? ya da başka bir uygulama mı kullanmak lazım?

teşekkürler.
(6) 

okuduğumuz romanı anlamak için ne yapmak lazım?

ahm1 #1563577 
ben şu an chuck palahniuk'un "tıkanma" adlı romanının yarısındayım. yazarın okuduğum ilk romanı.

kitabı anlamakta zorlandığım için yarısında olmama rağmen incelemelere bakayım dedim. sonra yalın alpay'ın yazıları arasında bu ismi gördüğümü hatırladım. tabii yalın alpay, yazarı incelerken bütün romanlarını okuyup yazısını yazmış ama sonuçta yine de benim de bir şeyler anlamam lazım okurken. halbuki ben yalın alpay'ın anladığı şeylerin çoooook uzağındayım.

mesela adam "Dövüş Kulübü‘nün, Gösteri Peygamberi‘nin, Görünmez Canavarlar‘ın ve Tıkanma‘nın karakterleri kendilerini ilk fırsatta yıkarlar ve başka kişilere dönüşmek için fırsat kollarlar." demiş. "Kendilerini tanımlayan en kuvvetli özelliklerine saldırır Palahniuk’un ilk romanlarının kahramanları ve kimliklerini yeniden ve yeniden icat ederler. İlk dönem Palahniuk’da insanın bir özü yoktur ve kişi kendi özünü kendisi yaratmaktadır. Üstelik bu süreç ömür boyunca yenilenmekte ve hiç dinmemektedir." demiş. kitap bitince de benim bunlar asla aklıma gelmeyecekti.

tabii bazı şeyleri okuduktan sonra "aa evet doğru ya, bu böyle tabii, basit bir şeymiş, aklıma gelirdi" diye düşünüyor insan ama böyle de olmuyor. insanın aklına gelmiyor, o şekilde anlayamıyorsun.

e peki ne yapacağız, nasıl anlayacağız bu romanları? körü körüne de okunmaz ki ya.

yalın alpay'ın yazısı: www.politikyol.com
(5) 

İki bacagimda da morluklar

ahm1 #1562662 
İki bacagimin da ayni yerlerinde, ust dis kisimlarinda bir suru morluk var. Bu morluklar neden olmus olabilir? Herhangi bir darbe falan da yemedim, spor da yapmadim. Dahiliyiye mi gitmek lazim?

i.hizliresim.com

i.hizliresim.com
(9) 

GTA oynayınca kötü hissetmek

ahm1 #1562537 
Cocukken aslinda sevmeme ragmen birkac saat GTA oynayinca kendimi psikolojik olarak kotu hissediyordum ve bunun sebebini anlamiyordum. Simdi pubg icin benzer bir sey hissedince aklima geldi (aslinda haftalarca keyifle pubg oynadigim da oldu, bu oyun icin bu hissim şu ana ozel) ama su anki hissiyatimin nedeni bunu "boşa gecen zaman" olarak gormem. Oysa cocuklukta boyle bir hissiyatim yoktu.

Sizde de benzer seyler olmus muydu? Neden olabilir acaba? Hicbir fiziksel sikinti yasamamistim, sadece psikolojik. Yetiskinligimde ise GTA oynamadigim icin bilemiyorum ayni etkisi suruyor mu.
(1) 

telefonu pc kamerası yapmak

ahm1 #1561837 
ivcam yardımıyla telefonu pc kamerası yapmak zoom'da işe yarıyor. ama chrome üzerinden bir mülakata gireceğim. bu durumda da işe yarar mı acaba? bu durum için bir çözüm var mıdır?
(6) 

Britannica okuyarak ingilizce ogrenmeye calismak

ahm1 #1561326 
Efektif olur mu?

Britannica.com'dan gecen sene merak ettigim bir suru maddenin ciktisini almistim. Cok mu akademik ya da ileri seviye kacar? Seviyem b1.

Ek soru: kelime calisirken turkce karsiliklarini mi yazayim, ingilizce karsiliklarini mi?
(3) 

Rhodia defter kullananlar

ahm1 #1560572 
Moleskine defterlerde tukenmezle yazilan sey arka sayfadan goruluyor. Arka sayfaya yazarken sikinti cekiyorum biraz.

Rhodia defterler nasil bu konuda?

Şu paragrafı anlayan var mı? (Borç - İlk 5.000 Yıl)

ahm1 #1560260 
"Gunumuze kadar bu borc (1649'da ingiltere merkez bankasi kurulurken verilen kredi) asla geri odenmedi. Odenemezdi. Odenseydi, İngiltere'nin tum para sistemi yok olurdu."

Tüm paragraf: i.hizliresim.com

Ne dedigini ben hic anlamadim. Anlayan var mi?
(2) 

gss borcunu yapılandırabiliyor muyuz?

ahm1 #1558773 
Borç yapılandırmada başvuru süresi 1 ay uzatıldı: www.gazeteduvar.com.tr

gss borcunu yapılandırabiliyor muyuz? evet ise nasıl?
(3) 

kulak tıkacı önerisi

ahm1 #1558421 
kulak tıkacı olarak ne önerirsiniz? bu şu yüzden önemli: birkaç sene önce askerlik için eczaneden rastgele aldığım bir kulak tıkacı hiç işime yaramamıştı, kulağıma girmiyordu (bir de ben çok sokmaya korkuyordum kulağıma bir şey olur diye ama hata bende mi bilmiyorum), en sonunda düştü kayboldu.

şimdi de sürekli etrafımızda inşaat olduğu için her gün kullanmam gerekiyor.
(11) 

Nasil yeni kitap kesfediyorsunuz?

ahm1 #1553864 
Goodreads ile tanistiktan sonra (uzun yillar once) kitaplarimin yuzde 90'ini goodreads'ten buldum. Kimisi site onerisi, kimisi oradaki kullanicilarin yorumlarindaki onerilerden. Cok guzel, muthis kitaplar buldugum oldu. Peki ya henuz bulamadigim, varligindan haberim olmadigi kitaplar ne olacak?

Ufkumu biraz daha genisletmek istiyorum bu konuda. Edebiyat nobeli alanlara bakip onlarin kitaplarini mi incelesem dedim, nasil olur? Goodreads icinde farkli arama onerisi de verebilirsiniz.
(3) 

Microsoft beni Gmail hesabimla ilgili uyariyor?

ahm1 #1553083 
Neden microsoft uyariyor beni? Gercek bir mail mi bu?

account-security-noreply@accountprotection.microsoft.com

Adresinden mail geldi. İngilizce mailde, gmail hesabima baska birinin girdiginden suphelendigi yaziyor, "recover account" linki yer aliyor. Gecenlerde yine gelmisti, sahte maildir diye dusunup acmadim, bu sefer gonderen mailini arattim ve su sayfayi buldum: support.microsoft.com

Ama yine de guvenesim gelmiyor. Neden microsoft beni gmail hesabimla ilgili uyariyor da google'dan hic ses yok?

Son soz: maile inanayim mi? Dediklerini yapip linklere tiklayayim mi?
(3) 

Okumadığım kitabın dersini (incelemesini) okumak çok mu saçma?

ahm1 #1552828 
Nabokov'un "Edebiyat Dersleri" kitabini aldim. Birebir ders notlarinin basimiymis. Ancak inceledigi kitaplarin cogunu okumadim. Her bir kitabin incelemesi 40-50 sayfa ve cok detayli. Dairenin krokisini, sehrin krokisini bile cizmis, ne nerede diye yazmis.

Butun bunlarin isiginda: okumadigim kitaplarin incelemesini okumanin bana bir yarari olur mu? Yoksa asiri sacma bir sey mi olur?
(1) 

Microsoft hesabima girmeye calisiyorlar

ahm1 #1552451 
Bilgisayarin bagli oldugu microsoft windows hesabima (yani hotmail hesabima) 10 gundur 8-10 kere giris denemesi yapilmis abd, tayland gibi cesitli ulkelerden. Hicbirinde sifreyi bilememisler girememisler hesaba.

"Endişelenmeyin. Oturum açma denemesi başarısız oldu, bu nedenle parolanızı değiştirmenize gerek yok. Hesabınızı nasıl daha güvenli hale getirebileceğinizi öğrenin."

Diye yaziyor hesabim sayfasinda ama yine de endiselendim. Az once de mail geldi gmail hesabima "hesabinizda olagan disi bir aktiviye var" diye ama kurtarma mailim baska bir gmail adresiydi. Sahte maildir diye tiklamadim icindeki linke.

Benimle dertleri ne ki? Neden bu kadar israrcilar? Nereden bulmuslardir acaba mailimi? Zamaninda bir virus mu girmistir bilgisayara? (Sanirim gecen aylarda hesabima girilmisti, sonra sifremi degistirmistim).
(7) 

"verili" ne demek?

ahm1 #1552380 
Sol yazarlar cok kullaniyor. "verili durum", "verili ulke", "verili kosullar" vs.

Buradaki "verili" ifadesini nasil anlamamiz gerekiyor?
(7) 

Filtre kahve gaz yapiyorsa

ahm1 #1551374 
Espresso bazli kahveler de gaz yapar mi?

Gecen, bir hafta boyunca evde kendim yapip gunde 1-2 tane filtre kahve ictim ve acayip bir gaz oldu. Kahveyi birakinca rahatladim.
(6) 

Bir olay üzerinden hukuk tartışması

ahm1 #1550561 
Bkz. www.bbc.com

Ben boyle seylere gercekten cok uzuluyorum (bu konuda Baldwin'e). Adama silah vermisler, kontrol etmesi gerektigini dusunmemis, cunku simdiye kadar boyle bir sey gormemis ve biri neden gercek mermi koysun ki demis. Sonucunda bir kadini öldürmüs ama kendi hatasi yok gibi geliyor bana.

Aklima su takiliyordu uzun zamandir. Yillar once bir haber vardi, mezuniyette insanlar birbirlerine sulu saka yapiyor, bunun sonucunda birisinin su atmasi uzerine bir kadin kayip dusuyor ve 2 gun sonra beyin kanamasindan vefat ediyor. Olayi takip etmemistim, burada suyu atan hapse girmis midir? Tamamen eglenme amacli oldugu belli bir eylem, orantisiz guc kullanimi da yok, hapse girdiyse cok adaletsiz degil mi? Zaten karsisindaki de ayni eylemi ona yapiyor, o kisi sans eseri dusmuyor.

Diyelim biriyle sokakta tokat atma oyunu oynuyoruz. Osmanli tokadi atmayi deniyoruz, cok guclu tokat aticaz. O atiyor, sarsiliyorum ama zar zor ayakta duruyorum, sonra ben de yine sakasina ve ayni siddette tokat atiyorum ama o dusup basini vurup ölüyor diyelim. Bu vuran kisi hapse girer mi?
(7) 

Dolap kapilarina ne yapilabilir? (Deprem sorusu)

ahm1 #1549730 
Kimsenin basina gelmesin ama olasi bir yikimda odamdaki dolaplarin kapilari acilip icindekiler ustume yagmasin diye ne yapilabilir?

Aklima gelen ilk dusunce su: iki ucu yapiskanli halat gibi bir seyi dolabin iki kapisina da yapistirmak, sonra her dolabi actigimda bu yapiskanlardan birini de cikarmam gerekecek, bunu yaparim sikinti yok ama bu kadar acma kapamaya dayanacak yapiskan turu, boyle bir urun var mi? Ya da yapiskanli seyler yerine baska ne gibi bir cozum bulunabilir?
(5) 

Bu ne demek (vo lte)?

ahm1 #1548102 
www.hizliresim.com

Ne demek bu? Bugun ilk defa gordum. Kotu bir sey mi? :)
12345678  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık