(6) 

Monaco futbol/basketbol taraftarları kimler?

nundu #1581981 
Şimdi dünkü Monaco-Fenerbahçe maçına bakarken aklıma takıldı, bu Monako dediğimiz yer zenginler kulübü gibi bir yer mantıken, birkaç sene önce gidip görmüşlüğüm de var, yani burada futbol ya da basketbol maçına gidip taraftarlık yapacak kimse yok gibi yerel popülasyondan.

Peki bu takımların maçlarına kim gidiyor? Etraftaki Fransa kasabalarında yaşayanlar desek futbolda Nice var 30 dakika mesafede yani onu desteklemek daha mantıklı sanki. Basketbolda belki yine daha mantıklı olabilir tabii etrafta başka euroleague seviyesinde takım olmadığı için. Ne bileyim Leclerc'in milyoner ailesi gidip son dakika golüne/üçlüğüne seviniyo mu onu merak ediyorum biraz da :d
(2) 

Telefonla konuşurken gelen arama uyarısı

nundu #1581930 
Demin telefonla konuşuyodum, kargocu üç defa aramış benim de telefonda herhangi bir dıt dıt sesi gelmedi normalde biri arayınca gelmesi lazımdı. Bunun ayarı falan nerden oluyor sim ayarlarından mı telefonun kendi ayarlarından mı?

telefon: galaxy s24 ultra
sim: turkcell
(10) 

Usain Bolt dünya rekorunu antrenmanlarda geçmiş midir?

nundu #1581915 
Birkaç aydır bu soru aklımda, Usain Bolt burda örnek tabii de yüzme, yüksek atlama, halter vs herhangi bir branştaki rekortmen atlet olarak düşünebiliriz. Hatta halter, yüksek atlama gibi barı kendin belirlediğin branşlar için daha da geçerli.

Şimdi Usain Bolt'a ait 100 metre rekoru 9,58 malum 2009'da dünya şampiyonasında kırmıştı. Şimdi dünya şampiyonasında o an 9,58 koşan kişi antrenman pistinde yaptığı koşularda bunun üstünü koşmalı gibi geliyor bana. Hayatının en en en iyi performansını direkt dünya şampiyonası finalinde yapmış olması biraz olasılık dışı geliyor.

Ama internette konu hakkında okuyunca da antrenmanda kendisini korumak için fazla zorlamayacağı, yarış anındaki adrenalin salgılanmasının ekstra yardımcı olduğu gibi önermelerle karşılaştım. Bu önermeler de makul gibi yine de evinde sallıyorum 9,55 falan koşmayan biri direkt gidip finalde 9,58 koşabilir mi yav?
(7) 

Bulaşık makinesinde yıkanabilecek su şişesi

nundu #1581848 
İş yerinde durmadan çay kahve içtiğim için normalde çok su içen biri olarak son günlerde su içmediğimi fark ettim. Hem iş yerine götürmelik hem de belki spor salonunda kullanmak için bir su şişesi/suluk/matara vs neyse işte ondan almak istiyorum ama aldığım şişeyi temizlerken "Sirkeli su koy beklet" ya da "Elde yıka şişe fırçasıyla temizle" gibi süreçlerle uğraşmak istemiyorum. Atıyorum haftada bir ya da iki kez bulaşık makinesine atıp temizliğinden emin olacağım ve bu şekilde koku yapmayacak bir ürün var mıdır bildiğiniz?
(4) 

ABD'de damacana sistemi yok mu?

nundu #1581531 
Geçen youtube'da bir video izliyordum. Belki görmüşsünüzdür son zamanlarda air up diye yurtdışında çok yaygın bir zamazingo var, normal bir mataraya sadece koku veren plastik podlar takılıyor ve dümdüz su içerken o koku sayesinde aromalı içecek içiyor hissi yaratıyor, bunun çok saçma olduğu konusunda bir videoydu (ki bence de inanılmaz saçma).

Yorumlarda ABD'den pek çok kişi, bölgelerinde musluk suyu içilebilir olmadığı ve pet şişe sular da gazlı ve şekerli içeceklerden pahalı olduğu için çocukluktan beri neredeyse hiç su içmediklerini ve hep kola, gazoz vs içerek büyüdüklerini o yüzden de sade suyun tadını sevmediklerini yazmış; bu air up sayesinde su içebildiklerinden bahsetmişler.

Yani Türkiye'de de musluk suyu içen çok az kişi gördüm ben tadı kötü olduğu için ama su içmeyip kola içerek büyüyen biriyle hiç tanışmadım, varsa da ben bilmiyorum yani böyle birileri. Herkesin evinde damacana vardır diye düşündüm hep (arıtma taktıran zaten ayrı onları saymıyorum).

Şimdi bizdeki damacanalar 19 litre çünkü 5 galon yani ABD ölçü birimine uygun sistemde üretiliyor, demek ki ABD'de olmalı yani bu sistem diye düşünüyorum. Ofis dizilerinde falan da sebil görüyorum yani en azından ofislerde, hastanelerde falan var. Evler için yok mu peki? Ya da şehirlerde var da suburb ya da kırsalda mı yok? Bu insanlar nasıl su içmeden hayatlarına devam edecek kadar kola bağımlısı olabiliyor? Son olarak da bizim ülkemizde var mı böyle o kadar çok kola içiyoduk ki su içmiyodum diyen insanlar?
(9) 

Ne okuyayım (AÖF veya YL)

nundu #1581527 
2020'de tıp fakültesini bitirdikten sonra hep içimde kalan ve hem entelektüel ilgimin olduğu hem de belki ileride işime yarar diye düşündüğüm uluslararası ilişkiler bölümüne kayıt olmuştum anadolu üniversitesi aöf'te. Bu güz döneminde onu da bitirdim ve 28 senelik hayatımın öğrenci olmadığım en uzun dönemini geçiriyorum ve elim ayağım titriyor öğrenimsizlikten :d

Düz bi klinik hekimlik yapılan bir bölümde değilim, akademi başta olmak üzere, sağlık bakanlığında ya da ilaç şirketleri gibi özel şirketlerde çalışmanın en olası kariyer senaryoları olduğu bir bölümde asistanlık yapıyorum. O yüzden hem kendimi eğleyecek hem de bi ihtimal özel sektörde ya da bürokraside ufak da olsa işe yarayabilecek bir bölüm olabilir. Ama kariyer dışında tamamen ilgi alanlarıma göre bir bölüm okumak da bir ihtimal tabii ki.

Mesela siyaset bilimi var ama uluslararası ilişkilerle çok ortak dersi olan bir bölüm ve aöf'te ortak ders saydırma olmuyor sanırım, bi de ekstradan 4 sene (hadi üstten ders falan alırım 3 sene olsun) buna zaman ayırmak mantıklı mı bilemedim. Siyasetle ilgilenmeyi çok seviyorum ve ileride siyasete atılma planlarım yok değil ama bunun için okumak mantıklı mı?

Anadolu aöf değil de İstanbul aöfte gazetecilik bölümü gözüme çarpmıştı. Oturup gazetecilik yapacak değilim ama gazetecilik lisans diplomasına sahip olma fikri ilgi çekici ve bölümdeki dersler de genelde çok keyifli duruyor. Tamamen hobi olarak okunabilir gibi.

onun dışında sağlık yöneticiliği lisans bölümü var yine anadolu aöf'te ama okuyan arkadaşlarım vardı daha önceden ve çok sıkıcı bir bölüm gibi geliyor bana. Onu okuyacağıma tezsiz yl yapabilirim benzer bir bölümde (tezli yl yapamıyorum şu an tıpta uzmanlık yaptığım için). Şu an bizim bölümdeki bir arkadaş o şekilde yl yapıyor sağlık/ilaç ekonomisiyle ilgili bir alanda.

Bu da bir seçenek ki özel sektörde de çok faydası olabilir. Ama ders yükü aöf'e göre daha ağır olur tabii. Aöf'te hiç çalışmayıp üç gün çıkmış bakarak 6-8 ders verebiliyodum da yl yapan arkadaşı görüyorum durmadan ders çalışıyor, sunum hazırlıyor. Gerçi keyif aldığım bir konu olursa yaparım tabii, boş zamanla ilgili çok sıkıntım yok. Aslında sağlık ekonomisinden ziyade sağlık politikaları gibi bir alan çok daha fazla ilgimi çekiyor, yurtdışında çok güzel doktora programları var health policy alanında ama Türkiye'de pek göremedim, olanlar da yine aöf'teki sağlık yönetimi lisans bölümü tadındaydı.

Son olarak tarih/sosyoloji/felsefe/görsel iletişim tasarımı gibi tamamen genel kültür ya da işletme/iktisat gibi bir tık daha kariyer bölümler de okuyabilirim ama şu aşamada pek ilgimi çekmiyorlar, belki ileride okurum :d

biraz uzun bir soru oldu, okuyan ve cevap verenlere teşekkür ederim.
(6) 

Bill Gates'e duyulan antipatinin sebebi ne?

nundu #1581399 
Yani kendisi babamın oğlu değil tabii öyle hayranı değilim ama diğer süper zenginlere bakınca bir tık daha samimi ve faydalı bir insan gibi geliyor eskiden beri. Melinda&Gates Foundation da genelde iyi işler yapıyor gördüğüm kadarıyla. Bu vakfın aşılama ile ilgili yaptığı yatırımlardan dolayı aşı karşıtları kendilerine uyuz onu anlıyorum ama görece daha "aklı başında" görünen kesimlerde de Bill Gates'in şeytani biri olduğuna dair yorumlar okuyorum bazen. Yani hiçbir süper zengin sütten çıkmış ak kaşık değildir tabii de, Elon Musk, Jeff Bezos gibi çok daha "gerçek kötü" karakterinde süper zengin varken durmadan Gates'e yüklenilmesi bana çok tuhaf geliyor.

Nedir bu nefretin sebebi, sadece aşılara verdiği destek mi? Yoksa altında başka sebep mi var?
(10) 

Bir plaza çalışanının bir günü nasıl geçiyor?

nundu #1581375 
Şimdi bu sorunun benzerini bir iki yıl önce yine sormuştum ama yeterli detay vermediğim için yanlış anlaşılıp biraz tepki almıştım. O yüzden elimden geldiğince açıklayıp soracağım;

Ben, ailem, akrabalarım, arkadaş çevrem ve hatta yakın arkadaşlarımın ailelerini kapsayan geniş küme çevremde herkes ya memur ya da söylendiği zaman ne yaptığı az çok kafada canlanan işlerde çalışıyor. Ben doktorum, arkadaş çevremin zaten %90'ı doktor, doktor olmayanlardan bi iki avukat, birkaç tane mühendis var ama mühendisler de akademide şu an; annem hemşire babam öğretmen, arkadaşlarımın aileleri yine doktor, öğretmen, asker vs diye gidiyor.

Kısacası hayatımda hiç satın almacı, pazarlamacı, ne bileyim satış müdürü tarzı görevlerde çalışan beyaz yakalı kimseyle tanışmadım. Bu ve bu tarz diğer titre'a sahip insanların işte bir günü nasıl geçer diyince aklıma

Excel
Mail
Toplantı

üçlüsü dışında bir şey gelmiyor ama mesela excel'de ne yapıyorlar ya da gün boyu kiminle ne mailleşiyorlar konusunda da bilgim yok.

Bunları küçümsemek için kesinlikle söylemiyorum yanlış anlamayın, gerçekten saf bir merakla soruyorum. Misalen, bir satın almacının ortalama bir günü nasıl geçiyor? Yarın bir gün bu tarz pozisyonda çalışan biriyle tanışırsam saf saf sorular sormamak için buraya yazıyorum.

Cevaplar için şimdiden teşekkürler
(3) 

Çocukken 23 nisanda makam koltuğuna geçtiniz mi?

nundu #1580931 
Ben yaşadığım ilçenin kaymakamı olmuştum ilkokuldayken 23 nisanda. Hoş bir anıydı o açıdan bu uygulamanın iyi kötü devam etmesini seviyorum.
(19) 

Hayatınızdaki en mutlu anların kaçı sporla ilgili?

nundu #1580507 
Öyle çok aşırı fanatik, futbol/basketbol vs ile yatıp kalkan holigan biri değilim, ama şimdi hayatımdaki en mutlu 10 an listesi yapsam aklıma gelen örneklerden minimum 3-4 tanesi spor dünyasından olaylar. Yani öyle mutsuz bir hayatım da yok ya da çok boş beleş de yaşamadım şimdiye kadar neyse ki ama hayatta yaşadığımız olaylar anlık mutluluktan ziyade süreç gibi olduğu için "en mutlu an" kategorisine girecek spesifik olayların sayısı o kadar fazla değil gibi.

Bununla ilgili meşhur bir alıntı da vardı, Nick Hornby diye aklımda kalmış ama futbol kitapları yazan başka birine de ait olabilir, işimde gücümde çocuk sahibi adamım ama hayatımın en mutlu anlarının çoğunda futbol var gibi bir sözdü.

O yüzden mesela futbol vs takip etmeyen, spor dünyasına uzak kişiler için bunun yerini dolduracak bir şey var mı diye merak ediyorum bi yandan da. Messi'nin 2022 dünya kupası şampiyonluğu mesela hayatta en çok mutlu hissettiğim iki üç andan biri net olarak benim. Hele bi Arjantinli için falan tahayyül edemiyorum. O yılların birikmişliğini atan anlık mutluluk hali biraz zor yakalanacak bi şey gibi geliyor ki zaten futbolu futbol yapan da bu tabii.
(3) 

Sırt çantası önerisi

nundu #1580074 
Bir adet 16,1 inçlik laptopu, onun şarj aletini ve birkaç başka ıvır zıvırı her gün taşıyabilecek, güzel ve rahat bir sırt çantası arıyorum. Şu an puma'nın bir modelini kullanıyorum ama eskidi artık bi iki ufak delik falan başladı.

Thule'un modellere baktım

www.tirolcamp.com

Şunu beğendim. 15,6 inç demiş ama laptop bölmesinin boyutları benim laptopun boyutlarının bir santim büyüğü gibi. Bunun dışında 3000 lira civarı fiyatla alınabilecek güzel marka/model tavsiye edebilir misiniz?

Bir tweet arıyorum

nundu #1579872 
Beyaz saray baskını olduğu zaman ordaki vekillerden birinin böyle abartılı gaz maskesiyle falan çekilmiş bir fotoğrafını alıntılayıp "Bizim meclisi gece bombaladılar, sabah çorba içmeye gittiler" gibi bi tweet vardı. Orda chp'den iki kişinin adı geçiyordu diye hatırlıyorum ama isimleri hatırlamıyorum. Tweeti bulabilen olur mu acaba
(7) 

ekşi sözlük mobil uygulaması

nundu #1579828 
ekşi sözlük mobil uygulamasını kullanıyor musunuz? Ben bu uygulamayı hiç kullanışlı bulmadığım için hâlâ ekşiye telefondan gireceğim zaman tarayıcıdan açıp giriyorum. hem ilgimi çeken şeyleri yeni sekmede açıp o anki sayfayı okumaya devam edebilmek hem de başlıkta bir sözcüğü arayıp, çıkan sonuçlar arasında ctrl+f yapıp hızlıca dolaşmak için tarayıcı çok daha pratik geliyor. Uygulamayı sadece mesajlaşmak daha pratik olduğu için tutuyorum telefonda.
(9) 

Kate Middleton

nundu #1579035 
Kaç gündür dedikodular gırlaydı, dün video paylaşmış kansermiş malum. Yani geçmiş olsun tabii de, bu son açıklamadan bağımsız sormak istediğim sorular var.

Bu kadın niye bu kadar seviliyor? Diana sonrası prenses ihtiyacından mı yani? Yok çok güzel, çok asil duruyor, tam bir prenses vs gibi binlerce övgü var ama ne bileyim bana hiç öyle ekstra bir güzelliği, asil duruşu, şıklığı var gibi gelmiyor. Meghan Markle'ı kimse övmüyor mesela. Bence o daha güzel bi kadın. Bi de royal family'deki ilk non-white prenses, evlenip boşanmış daha önce vs yani daha büyük bi baskı altında olduğu için daha sempati duyulması gereken biri. Kate ise hayatını prensi tavlamaya adamış, annesi tarafından bile böyle yetiştirilmiş sinsi biri gibi geliyor bana hep. Yani tabii kanser kötü hastalık da, "Bakın güzelim kadını üzdünüz, kansermiş. Ahh prensesciğim güçlü kal" gibi aşırı duygusal mesajlar atacak kadar seviyor musunuz Kate'i?
(5) 

Yorgos Lentimos vs Nuri Bilge Ceylan

nundu #1577879 
Az önce Poor Things'i izleyince aklıma geldi. Yorgos Lenthimos'un ilk duyduğum filmi Dogtooth Yunanca, Yunanistan'da çekilen bir filmken şimdi çektiği film yıldızlar karması, hollywood ünlüleri filminde oynamak için peşinde sıra olmuş gibi duruyor. Nuri Bilge Ceylan da Avrupa'da gayet bilinen, çektiği her filmi Cannes'da dakikalarca alkışlanan ve ödüller alan bir yönetmenken niye hiç uluslararası film çekme gayretinde bulunmadı? Böyle bir niyeti olsa böyle hollywood ünlüleriyle çalışabilir miydi mesela? Gerçi genelde Anadolu hikayesi anlatan biri gidip Amerika'da Arkansas'ın köyünü mü çekecek ayrı soru da şu an ülkedeki en kariyerli yönetmen o olduğu için kıstasa onu koyuyorum.

Bu arada sinefil biri değilim kesinlikle, Lentimos'un ilk izlediğim filmi Poor Things oldu, NBC'nin hiçbir filmini izlemedim. İkisi arasında kıyas yapma gibi bir derdim de yok da merak ettiğim NBC böyle bir işe niye girmiyor, girse de yapabilir mi?
(14) 

Vergiler hakkında ne düşünüyorsunuz?

nundu #1577844 
Vergiler derken Türkiye'de alınan vergiler değil, genel olarak vergi sistemi hakkında düşüncenizi merak ediyorum. Yani Türkiye'de hem toplanırken adaletsiz hem de harcanırken güven vermeyen bir vergi sistemi olduğu için Türkiye özelinde pozitif düşünceye sahip olmak zor da, ütopik derecede iyi olmasına gerek olmadan hem toplanmada hem harcanmasında görece adil bir toplum için soruyorum.

Özellikle ekonomik liberaller arasında vergi=devletin yaptığı hırsızlık gibi bir algı var. Yani bilmiyorum, kazandığım tutardan makul bir kısmın alınıp toplum faydasına kullanılması beni rahatsız etmiyor düşününce. Sağlıklı ve iyi eğitilmiş bir toplum için vergi alınması, alınan vergiden çok daha fazla katma değer üreten bir olay gibi geliyor. Ha tabii ki bizden alınan verginin harcanacağı yeri seçemiyoruz ve belki çok da işime yaramayacak bir alana harcanacak benden alınan vergi ama toplumsal olarak bakarsak zaten bir şekilde dengeleniyor. Ee daha zengin olanın daha çok vergi vermesi de bana mantıklı geliyor. Kızıl komunist biri değilim de genel sosyal demokrat perspektifte bakınca en azından bir seviye fırsat eşitliği sağlamak için çalışılması bana mantıklı geliyor.

Sizin bu konudaki düşünceniz neler? Vergilerin sıfır ya da sıfıra yakın olduğu bir toplumda yaşamayı mı isterdiniz yoksa adil bir sistemle vergi toplanan ve bu toplanan vergilerin halk yararına harcandığı bir toplumda mı?
(8) 

29 şubat

nundu #1577592 
Bugün malum dört senede bir gelen artık gün. Ben takvimle ilgili şeyleri seven bir birey olarak 29 şubat yaklaştıkça hafiften heyecanlanıp, gün gelince de mutlu oluyorum. Evet sonuçta bir mantığı yok ama 4 senede bir gördüğün bir takvim günü beni bir tık da olsa mutlu etmeye yetiyor :D

Sizin için bir önemi var mı yoksa hiç takmadan hayatınıza devam mı ediyorsunuz? Yani bana kalsa 29 şubatı resmi tatil de yaparım zaten 4 senede bir geliyor yılbaşı gibi kutlanmasının bir mahsurunu göremiyorum :d

Son olarak ilginç bilgi paylaşayım bugünle ilgili, artık gün kuralı 100'ün katı olan senelerde uygulanmıyor ama 400'ün katı olan yıllarda uygulanıyor. Yani 2000 senesinde 29 şubat vardı ama 2100 senesinde olmayacak. Bizim nesile denk gelmeyen bir durum olmadığı için pek bilinmiyor bu özelliği :D
(21) 

a101 bim şok marketler

nundu #1576949 
Bunlardan ne sıklıkla alışveriş yapıyorsunuz? Bizim aileden gelen bir alışkanlıkla bunlara neredeyse hiç girmiyorum ben. Öyle zenginlik falan da değil düz memur ailesi de işte yeşil sermaye muhabbetinden başlayan önyargı ve özellikle Bim'in ilk dönemindeki kalitesiz ürünler algısından dolayı bunlar yerine migros, carrefour vsden alışveriş yapıyorum hep. Ha üçü arasında a101'e bir tık daha çok girip alışveriş yapmışımdır ama özellikle Şok müthiş kalitesiz geliyor, mağaza tasarımı bile iç sıkıntısı veriyor bana. Aktüel ürün takip eden biri de olmayınca yılda toplasan 5 kez anca giriyorumdur bu üçüne.

Tamam ülkenin çoğunluğunu oluşturan halk kesiminin belki tek seçeneği bunlar fiyatlardan dolayı da, burdaki kitle biraz daha beyaz yakalı, daha iyi ücret alıyordur diye soruyorum. Düzenli olarak alışveriş yapıyor musunuz üç harfli marketlerden? Ha bi de gerçekten hala diğer marketlere göre bariz fiyat farkı var mı?
(8) 

Youtube'u nasıl kullanıyorsunuz (abonelik sorusu)

nundu #1576720 
Ben youtube'da neredeyse sadece abone olduğum kanalları izliyorum, üzerine emek harcadığım bir abone listem var, günde 50 kez abonelikler kısmına bakıyorum istemsiz olarak yeni video var mı diye, tabii ki her paylaşılanı izlemiyorum ama youtube için temel hub'ım abonelikler sayfam. Zaten izleme geçmişim kapalı olduğu için anasayfada video önermiyor youtube. Onun dışında tabii arada arama özelliğini kullanıp izleyecek bi şey buluyorum ama genelde abonelikler üzerinden yürüyorum. Hatta bazı sevdiğim serileri paylaşan kanallar alakasız çok video paylaşıyor diye abonelikten çıkıp o sevdiğim serilerin playlistini eklediğim de oluyor bak.

Ama sanırım çoğu kişi abonelik olayına pek girmeden genelde anasayfada ne önerilirse onu izliyor gibi. Etrafımda gözlemlediğim o şekilde yani. Bi de izlediğim hemen her kanal veri paylaşıyor, izleyicilerin %10'u abone, abone olduğunuzu düşünüyorsunuz ama değilsiniz diye.

Siz abonelik olayını aktif kullanıyor musunuz yoksa anasayfa önerisi ya da bireysel arama üzerinden mi izliyorsunuz genelde?
(2) 

Yerel seçim gündemi ne zaman başlar

nundu #1576385 
Yerel seçimlere 51 gün kaldı ama ülkece hiç gündeme giremedik gibi ya. Hadi ülkenin derdi başından aşkın da seçim programları, belediye başkanlarının proje duyuruları, youtube kanallarına konuk olan siyasiler falan hiçbir şey yok.

Ben seçim, hatta özellikle yerel seçim, sevdalısı biriyim. Her seçim hüsran olsa da seçim öncesi gündem takibine bayılırım, yerel seçimlerde hayatımda gitmediğim şehirler için olan projelere bakıp hmm bu iyi, bu dandik falan derim ama yok yani kimse ne bi proje lansmanı yaptı ne bi proje tanıtım broşürü çıktı, en fazla 10-15 dakikalık bi iki tv programı gördüm bazı adaylardan ama onun dışında hiç denk gelmedim de tv kanallarının youtube hesaplarında adayları.

Mesela 3 yıldır orada yaşamasam da İzmirliyim. Yeni bir aday var CHP'den. Sırf belki bi şey paylaşır da görürüm diye adamı takip ediyorum tüm platformlardan. Anca dernek falan geziyor bir haftadır. Şimdi yaşadığım Eskişehir'de 30 sene Büyükerşen döneminden sonra yeni aday var, bi iki yere çıkıp kısaca konuştu ama projeden bahsetmiyor. Rakibini izledim o da bahsetmemiş işin tuhafı. Çok muğlak trafiği çözücez, sosyal yardım yapıcaz gibi şeyler.

Ne zaman gireriz bu moda illa son bir ay kalınca mı? Tamam ülkede aym krizi, yoksulluk, göçmenler gibi her gün bir yeni kriz tadında bir gündem var da şöyle bi moda girelim artık ya :( Bi de durmadan herkes sosyal yardım vaadinde bulunuyor. Korkum sosyal yardım uğruna kimse şehirlere yatırımda bulunmayacak.

Neyse kısacası bak şurda şu adayın proje kitapçığı var, şu kanala bu çıktı izleyebilirsin gibi link paylaşımlarına da açığım. Podcast tadında dinlemeyi seviyorum. Teşekkürler
(2) 

Öğün tozları

nundu #1575668 
Normalde protein tozlarına falan mesafeliyim ama bu "öğün tozu" olayı hafiften ilgimi çekti. Hafta içi kahvaltı yapmıyorum, öğle yemeğini de iş yerinde hallediyorum da akşam evde hep dışarıdan yiyorum hem masraflı hem genelde sağlıksız. Haftasonu bi de işe de gitmediğim için iki kat sıkıntı.

Evde yemek yap tavsiyesi vermeden, bu öğün tozlarının Türkiye'de en iyisi hangisi? Amerika'da Huel çok övülüyor sanırım ama Türkiye'de yok. Bahs'ı gördüm ama onunla ilgili de negatif yorumlar gördüm tadıyla falan alakalı. Yine de deneme pakedini alsam mı diye düşünüyorum.

Bahs dışında bu iyidir dediğiniz marka var mı? Bi de bunun için blender falan gerekmiyor di mi? Direkt shakera suyla koyup çalkalamak yetiyor?
(2) 

Burdaki espri ne?

nundu #1575345 
twitter.com

sabah bu tweeti gördüğümden beri alakayı düşünüyorum ama anlamadım :((
(2) 

Çıkmamış telefona kılıf almak

nundu #1575190 
Gaza gelip Samsung Galaxy S24 Ultra ön siparişi verdim geçen gün. 24 ocakta teslim edilecek sanırım. Ama tabii elimde telefon kılıfı yok. Dışardaki kılıf satan yerlerde henüz çıkmamış telefon için kılıf bulabilir miyim? Samsung'un kendi sitesinde var ama hem şeffaf göremedim (Daha doğrusu bir tane var ama onda da arkada destek aparatı var, ben kendi popsocket'ımı yapıştırmak istiyorum) hem de fiyat olarak uçuklar tabii ki :D

Spigen sitesinde görünüyor şeffaf modeller. Hiç kullanmadım ama iyi marka biliyorum. Oradan alıp geçeyim mi? Ya da telefonculara ucuzundan şeffaf kılıflar ne zaman gelir?

edit:

www.spigen.com.tr

www.spigen.com.tr

bu ikisi arasında fiyat farkına değecek bir şey var mı mesela? İlki daha sert ikincisi esnek gibi anladım ama koruyuculuk açısından çok farklı mıdır?
(4) 

Instagram reklamları vs Twitter reklamları

nundu #1575020 
İnternette reklama maruz kaldığım son iki platform bu iki sosyal medya. Kalan her yerde ya paralı üyelikler ya da adblockerlar sayesinde reklam görmüyorum, o yüzden başka platformlarla ilgili pek yorumum yok.

Ama bu iki sosyal medyadaki reklam tipleri inanılmaz farklı geliyor bana. Instagramda gerçekten ilgi alanlarıma yönelik içerikler, satın almayı gerçekten düşüneceğim ürünler ya da şehrime yeni açılan mekanlar reklam olarak düşerken; Twitter'da "Ulan inş yanlışlıkla elim çarpmaz da hacklenmem/dolandırılmam/virüs yemem" dediğim reklamlar dışında reklam yok neredeyse.

Twitter niye böyle salak bir politika izliyor? Bu dolandırıcı reklamları tespit edip engellemenin zor olduğunu sanmıyorum ki neredeyse her gördüğümü reportluyorum, aynı fake hesabın paylaştığı aynı reklam sonraki gün tekrar karşıma çıkıyor. Yani tek bende değil gibi bu sorun çünkü çok sık duyuyorum bu problemi başkalarından da. Twitter en sevdiğim sosyal medya ama musk aldığından beri çok saçma yönettiği için istemeye istemeye bu bağımlılıktan kurtulcam sanırım
(4) 

Kapsül kahve kullananlar

nundu #1574252 
Aralık ayında nespresso atelier kapsül kahve makinesi aldım. Hem vade farksız 9 taksit kampanyası vardı hem de aralık ayında alınca 10 kutu kapsül hediye ediliyordu. Henüz hediye kapsüllerim gelmedi, marketten aldığım Starbucks Colombia kapsüller de bitmek üzere. O yüzden kapsül tavsiyesi istiyorum. Kullanıp memnun kaldığınız neler var?

Kahve konusunda çok spesifik zevklerim yok, o yüzden beğendiğiniz herhangi bir kahveyi tavsiye edebilirsiniz.
(2) 

Aliexpress'ten ürün almak

nundu #1573225 
Fiyatı 50 lira altında bi ürün var almak istediğim. Bu gümrük vs sıkıntı çıkacak bir durum var mı? Normal trendyoldan sipariş verir gibi verip gelmesini mi bekliyoruz? Eskiden böyle 1-2 dolarlık zımbırtıları çok sipariş verirdim de sonra gümrük falan değişince hiç kullanmadım. Bu tarz ucuz şeylerde sıkıntı çıkmıyor diye biliyorum ama yine emin olmak için sorayım dedim.
(8) 

Nizamiye kapısı

nundu #1569617 
Nizamiye sadece askeri birlik kapıları için kullanılan bir sözcük diye biliyorum ama şimdi görev yaptığım üniversitede kampüs kapıları için nizamiye deniyor genel kullanım olarak. Böyle bi anlamı var mı nizamiyenin yani genel olarak bir kampüsün girişi için kullanılabilir mi, yoksa yanlış kullanımın dile oturması mı?
(4) 

Stres çarkı (fidget spinner)

nundu #1569288 
Bunu sağda solda kırtasiyelerde, oyuncakçılarda falan gören var mı son dönemlerde? Bir haftadır canım böyle boş boş bunu çevirmek çekiyor ama muhtemelen bunu üretip piyasaya salan adam bile unutmuştur bu ürünü dsjdsj

İnternette baktım satan var gibi trendyolda falan ama çok da güvenemedim satıcı puanları falan çok düşük, bi de internetten bunu sipariş edesim de yok yani. Daha yüksek yorumlu olanların fiyatları 300 lira civarı gördüklerimin, o kadar da verilmez diye düşünüyorum :D
(4) 

Almanya Schengen kaç günde çıkar

nundu #1567864 
8 Ocak uçuş tarihi, vize randevusu en erken 4 Aralık'a bulabildim. Aralık sonunda Noel tatili de var tabii o da bi etken. Sizce yetişme ihtimali nedir?

Yakın zamanda Almanya vizesi alan bir arkadaşıma sordum onun 3 günde çıkmış ama onun ailesinin yarısı Almanya vatandaşı, doğum yeri de Almanya. Ordan davetiye mektubuyla istemiş. Normalde davetiye mektubu olan başvurular daha çok iptal ediliyor diye biliyorum ama böyle bir yola mı girsem?

Son olarak bu prime/premium başvurularda daha yakın tarihli randevu bulunabiliyor mu yoksa aynı tarihlerdeki randevu kaliteni mi artırıyor sadece?
(2) 

iDATA randevu ikamet yeri

nundu #1567743 
Almanya'ya gitmek için schengen randevusu alacağım idata'dan. Randevu kısmında ikamet şehri seçildiğinde kafasına göre belli başlı şubeleri uygun olarak seçiyor. Şu an ikametim Eskişehir'de, hatta daha dün aldım buraya. Eskişehir seçince uygun şubeler olarak Bursa ve İstanbul çıkıyor. Ankara çok daha yakın hızlı trenle ve orada kalacak yerim de var ama seçemiyorum. Şimdi burda sorguladığı ikamet kimlikte yazan ikamet mi? Öyleyse ben niye kendime yakın yerden randevu alamıyorum da ulaşımın daha zor olduğu yere gitmek zorundayım? Yoksa kafama göre bi yer yazıp randevu alabilir miyim?
(2) 

Galatasaray A.Ş.

nundu #1567397 
Kura çekimlerinde ve UEFA'ya bağlı diğer organizasyonlarda Galatasaray niye A.Ş. olarak geçiyor? Tamam, Galatasaray bir Anonim Şirket'tir de koca futbol takımının kura çekimlerine böyle girmesi çok üzücü değil mi ya? Ben Beşiktaşlı olduğum halde üzülüyorum yani yanında A.Ş. görünce. Beşiktaş ve Fenerbahçe de A.Ş mesela ama UEFA organizasyonlarında Fenerbahçe SK ya da Beşiktaş JK daha güzel görünüyor. Galatasaray SK olarak geçmesi önünde yasal engel mi var?
(10) 

Şişe bira vs kutu bira

nundu #1567111 
Yıllardır öyle aşırı olmasa da iyi kötü bira içerim ama hayatımda sanırım hiç kutu bira almadım. Hep de merak ediyorum şişe bira varken insanlar niye kutuyu tercih ediyor. Kutu birayı içmek şişeye göre daha zor, ayrıca hijyenik değil. Bi de metalik tat da geçebiliyor bazen kutu içeceklerde. Şişe birayla aralarında da fiyat farkı ya yok ya da yok gibi bi şey. O zaman efes şişe yerine efes kutu almak için nasıl bir sebep kalıyor?
(1) 

Eskişehir kışı için mont/kışlık ayakkabı önerisi (Erkek için)

nundu #1566939 
25 sene İzmirde son iki yıl da Denizlide yaşayan biri olarak geçtiğimiz aylarda Eskişehire taşındım. Denizliye taşınınca mont alırım diyodum ama Denizli'nin kışı İzmir'den daha sıcaktı bence genel olarak. Artık elimdeki mont da eskidi ve Eskişehir'in meşhur kışına da uygun bir şey almak istiyorum. Daha mağazaları gezmedim ama şu tarz bi şey al diye tavsiyeleri dinleyebilirim. Bütçe konusunda aşırı katı değilim ama tabii öyle çok absürt seviyelere de çıkamam. Şu an piyasayı tam bilmediğim için bir barem belirleyemiyorum ama ortalama fiyatların üstüne çıkarım yani güzel bi ürün için.

Aynı şekilde kışlık spor ayakkabım da eskidi. Ben kış için bir çift kalın spor ayakkabı bir çift bot kullanıyorum genelde. O yüzden dayanıklı, aşırı olmasa da olabildiğince su geçirmeyen, bot kadar kalın olmayan ve mümkünse rahat bir spor ayakkabı arıyorum. Skechers'ın goodyear ile ortak bi modeli vardı onu kullanıyodum, o tarz bi şeyler olabilir.
(1) 

Ideenwelt Kahve Makinesi (Rossmann markası)

nundu #1566795 
Bu makineyi kullanan var mı? Memnun musunuz? Şu an kampanya ile rossmann sitesinde 1000 liraya satılıyor. Alman kalitesine güvenip almak için uygun bir fiyat gibi geldi. Ya de benim fiyat algım tamamen bozuldu sdhds
(3) 

Sanal kartla taksit

nundu #1565787 
Başka bir ildeki evimiz için site yönetimi üzerinden yatak almamız lazım, kredi kartına taksit yaptırırız dedi ama kartın fotoğrafını çekip gönderirsiniz dedi ki çok saçma bir fikir olduğu için öyle yapacağıma peşin alırım dedim.

Peki sanal kart açıp onun bilgilerini göndersem, taksit yapabiliyor muyuz sanal kart üzerinden? Alışverişi yaptıktan sonra sanal kartı kapatabiliyor muyuz? Daha önce hep getir, Yemeksepeti gibi yerlerde tek çekim alışverişler için kullandım o yüzden çok hakim değilim.
(1) 

Baldur's Gate 3 pc mi ps 5 mi?

nundu #1564200 
PS5 versiyonu daha çıkmadı da gelecek aya kadar oynayacağım bir iki oyun daha var zaten o yüzden çok acelem yok. Şu an ps5 versiyonu daha ucuz ilginç bir şekilde steam versiyonuna göre. Ama oyun da mouse klavye ile daha rahat gibi duruyor. PC'de gamepad için third person şeklinde mod varmış muhtemelen ps5'te de vardır ama izometrik hissi de hoşuma gidiyor aslında.

Bi de asıl nokta, PC oyun özgürlüğü açısından daha geniş. Oyuncuların (muhtemelen) yapacağı modlar ve hile/trainerlar (oyunları hile yaparak oynamayı çok seviyorum) PC'nin güçlü olduğu noktalar.

PS5 de malum aşırı rahat. Konsolu aldığımdan beri işten eve gelince laptopu çantadan çıkarıp açmıyorum bile özel olarak bir işim yoksa. Koltuğa geç oyunu oyna hissine alışınca gerçekten ayrı geliyor. PC'ye alıp oynamadan durmasını istemiyorum oyunun da bu yüzden.

Sizce hangisinden alayım zam gelmeden? Siz hangi platformu tercih ediyosunuz?
(7) 

Filmlerde görsel efekt/dublör kullanılmaması

nundu #1562990 
Bu niye yönetmen/oyuncu için övülen bir durum?

Mesela Nolan, Oppenheimer'da hiç görsel efekt kullanmamış diye övülüyor şu sıralar. Henüz izlemedim ama bu övülmesi gereken bir şey mi ya? Özellikle patlama sahnesi için kullansa daha etkileyici olmaz mıydı? Bu konuda eleştiriler de okudum patlama anı yeterince heybetli olmamış diye.

Ya da Tom Cruise için hep denir işte dublör kullanmıyor, tüm aksiyon sahnelerini, uçak uçurma sahnelerini kendi çekiyor diye. Yani kullansın bana ne diyesim geliyor burada da. Dublör kullanmamasının sinematik olarak bir faydası oluyor mu ki filme? Uçağı profesyonel pilot kullansa filmden ne eksilecek mesela?

Filmin bütçesi açısından faydası vardır elbette ama bütçesini umursamayan bir izleyici olarak bana ne faydası var bu durumların? Yıllardır merak ediyorum bunu da Oppenheimer ile tekrar gündem olunca sorayım dedim.
(6) 

Voleybol teknik mola

nundu #1562413 
Bu teknik mola olayı kalktı mı voleybolda? Eskiden 8 ve 16. sayılara ilk ulaşıldığında mola oluyordu. Uzun zamandır izlemiyorum voleybol, geceki abd maçının tekrarına bakıyodum da 8. sayıda teknik mola olmayınca merak ettim. Bu turnuva formatına özel bi şey mi yoksa her yerde mi kalktı?
(2) 

Duyurunun puzzle (yapboz) sevdalıları

nundu #1561913 
Art Puzzle nasıldır kalite olarak? Atina Okulu resminin puzzle'ı Clementoni'de 1000 parça ve stoklarda göremedim. Art Puzzle'da 2000 parça ve var görünüyor. Daha önce Clementoni'nin iki, Anatolia'nın bir puzzle'ını yaptım. Anatolia da fena değildi ama Clementoni'nin renkleri ve parça çeşitliliği daha iyi. Art puzzle da en azından Anatolia kalitesindeyse ilgimi çeken bir iki puzzle var orda.
(1) 

Evde giymelik, ince ve az terleten tişört önerisi (Erkek)

nundu #1561546 
Böyle sıcak havalarda evde giymek için efil efil, ince kumaşlı ve mümkün olduğunca az terletecek tişört almak istiyorum birkaç tane. Evde giyeceğim için tarzı falan çok önemli değil. Şu markadan şu tişörtü al diyeceğiniz öneriniz varsa sevinirim.
(8) 

Kredi çekip ev almak için doğru zaman mı?

nundu #1560612 
Ailecek biraz birikmiş döviz/altın falan vardı elimizde, üstüne de benim adıma kredi çekip bi ev alalım dedik. Geçen hafta konut kredisine başvurdum, onaylandı ekspertiz geldi falan bugün de imzayı attım. Tapu işlemleri bayramdan sonra halledilecek.

Dün twitterda gezerken bu ekonomist isimli saçma sapan hesaplardan biri kredi çekip ev alın gibi bi şey demiş, millet de dalga geçmiş onun zamanı geçti diye. Bankalar zaten kredi vermiyor demişler, bazıları da direkt şimdi kredi çekilecek zaman değil demiş.

%2,6 oranla 720 bin çekiyorum. 20-21 bin geri ödeme olacak. Aylık ödemenin bir miktarına annemler yardım eder, bi miktarını ben öderim. 1 milyonluk ev alıyorum. 5-6 bin lira da kira getirisi olur tahmini. Sizce mantıklı bir eylem mi şu aşamada?
(4) 

Kutulu PlayStation 5 kabin bagajı olur mu?

nundu #1557091 
Yurtdışından PlayStation 5 aldım GoW Ragnaroklu pakedinden. Buraya gelirken getirdiğim orta boy valize sığmıyor. Direkt kabin bagajı şeklinde kutusuyla elimde taşıyabilir miyim? Torbaya falan koymam gerekir mi kendi tutma kısmı da var.

Bi de ek soru, havalimanında tax free yaparken aldığım yerde düzenlenen evrak yeterli mi, ürünü görmek istiyorlar mı?
(3) 

İsveç'ten PS5 almak

nundu #1556566 
Bu hafta isveçe gidiyorum. Hazır gitmişken bayadır istediğim ps5'i alsam mı diye düşündüm, mediamarkt'ta gow ragnaroklu pakedi bile Türkiye'deki düz haline göre baya ucuz görünüyordu. Bi de bu fiyattan ayrıca vergi indirimi oluyor mu? Türkiyeye getirince burda bi ödeme falan gerekir mi gibi sorularım var. Şimdiden teşekkürler
(13) 

Gözlüklü arkadaşlara soru

nundu #1554122 
Güneş gözlüğü takma alışkanlığınız var mı? 20 senelik yüksek numara miyop ve astigmattan dolayı gözlüklü bir birey olarak çocukluktan beri güneş gözlüğü mevzusunu bir türlü alışkanlık haline getiremedim. Evden çıkarken gözlük değiştir, işe/okula gelince tekrar değiştir olayı zor geliyor. Bi de hadi çanta taşıyorsam sıkıntı değil de çantasız dışarı çıkınca gözlük kabını elimde taşıyamadığım için daha da sıkıntı oluyor. Gözlüğü yakama falan takmam gerekiyor o da güven vermiyor bana bi de keko göründüğü algısından kurtulamıyorum :d


Hayır bi de pahalı bu numaralı güneş gozlükleri. İnceltilmiş cam vs bi dünya para verip evde kutusunda kalınca üzüyor da
(1) 

Mehmet Demirkol'un saati

nundu #1553946 
www.youtube.com

Az önce yayınlanan videoda taktığı saat tam olarak ne? Bildiğim kadarıyla çok saati olan ve saatleri seven biri de bu çok değişik bir tarz gibi geldi önceki saatlerinden de baya farklı duruyor. Akıllı saat gibi ama değil de sanırım anlamadım tam. Normalde hiç dikkat etmem öyle saat ilgim yoktur da gözümü alamadım videoyu bıraktım saate odaklandım 5 dakikadır :D
(2) 

Vize başvuru tarihi ve seyahat tarihi sorusu

nundu #1553483 
6-12 mayısta isveçte olacağım. İsveç vizesi için sadece vfs şubelerinden başvurulabiliyor. Biraz benim kişisel işlerimin belli olmaması sebebiyle biraz da salaklıktan vfs'den randevu alma işini erteledim. 17 nisanda randevu gösteriyor şu an. 17 nisanda başvursam 6 mayısa yetişir mi vize işlemleri?
(1) 

Vize için çalışılan yerden izin belgesi

nundu #1553093 
Mayısın ilk haftası için isveç vizesine başvuracağım ve istenen belgelerde çalışılan kurumdan belge ve izin belgesi var. Ama benim çalıştığım kurum birkaç hafta içinde değişecek yüksek olasılıkla. Bu sorun çözülsün öyle başvururum diyodum ama nerdeyse nisana girdik riske atmak da istemiyorum artık. Ben şimdiki kurumdan belgeleri alıp başvursam, başvuru sürecindeyken çalıştığım kurum değişse bir sorun olur mu? A şehrindeki üniversite hastanesinden B şehrine geçiş yapıcam gibi yani durum.
(2) 

İnternette satılan ucuz Windows 11 keyleri

nundu #1552378 
Bunların güvenirlikleri nedir? Orijinali 3600 lira, 20 liraya da kod var internette 1200 liraya da. 20 lira verip aktifleşmeden fos çıksa üzülmem de aktifleştikten sonra uzun vadede bir sorun çıkabilir mi mesela? Ya da direkt 3600 verip içim rahat mı olsun?
(2) 

Hepsiburada ödeme sorunu ve fiyat artışı

nundu #1551795 
Akşam hepsiburadadan laptop siparişi verecektim, hatta önsipariş diye geçiyordu stoklara 10 martta geleceği için. Ama banka onay vermedi hesapta yeterli para olduğu halde. Bankayla konuştum şikayet oluşturuldu bekleyin dediler.

Şimdi tekrar baktım ürüne yaklaşık 10 bin lira zam yapılmış ki vatan bilgisayarda falan da o parada satılıyordu zaten. Bankanın sorunu yüzünden alamadığım ürüne bu kadar zam yapılması koydu tabii. Bununla ilgili şikayet etsem sonuç alabilme ihtimalim var mıdır? İki haftadır ne alsam diye düşünüp anca karar verebilmiştim şimdi tekrar arayışa girmek de istemiyorum :/

Ön sipariş ekranında da siparişe çıktığında fiyatı artabilir diyordu ama önsiparişteyken artabileceğiyle ilgili bi şey dememişti hatta şimdi sipariş verirseniz fiyat artışından etkilenmezsiniz yazdığından fiyatının artacağını tahmin ettim ama böyle olması üzdü baya..
(3) 

Bir zamanlar Wipeout vardı

nundu #1551793 
Sahi ne oldu ona diye sormıycam da, bu wipeout (ve fear factor) niye Arjantin'de düzenleniyordu ya? Survivor gibi ada konsepti de yok yani düz havuz ve top vs oyuncak parkurların olduğu bi şeyi Arjantin'de yapmak Türkiye'de yapmaktan daha kârlı mıydı cidden? Antalya'da bi otelin havuzunda yapabilirlerdi gibi geliyor, araya otelin reklamını da alırlardı falan..

Yani ne bileyim o kadar yarışmacıyı Arjantin'e götür yarıştır geri getir zor olmuyo muymuş

Evet gece gece aklıma bu takıldı bi anda. Derdimi sevebilirsiniz
12345  Önceki  Sonraki »

mobil görünümden çık