www.vatanbilgisayar.com

bazı arkadaşlar bu cihaz için "zaten işlemcisi yüksek, ssd olmasına gerek yok. ayrıca ssd olacaksa 256 bile yetmez." diyor.

bana mantıklı geldi.

laptop gamebook ama ben tasarım programlarını kuracağım.

 

RAM az. Bir de SSD ile işlemcinin alakası yok. İstersen beş yüz çekirdekli işlemcin olsun, diskin yavaşsa o bilgisayar yavaş çalışır.

alperz

ssd harddiskin hızlısı işte, ama çok hızlısı...
işlemci hızıyla filan alakası yok bu arada gerekip gerekmemesinin, sen en hızlı işlemciyi de koysan bilgisayara hdd olduktan sonra hdd'nin maksimum okuma/yazma hızını aşamazsın... hddnin minimum erişim hızından önce verilere erişemezsin o işlemciyle de... bir işlemde o işlem sırasında kullanılan en düşük parça belirler o işin ne kadar sürede yapılabileceğini genelde...

ama mesela oyun içinse mesele sadece açılışını etkiler, yükleme ekranlarının kısa sürmesini sağlar vs. fps arttırmaz, ekran kartı ve işlemcin 50fps veriyor diyelim bir oyunda sen ssd taksan yine 50fps alırsın... ama çabuk açar, çabuk yüklersin...

günlük kullanımda ssd rahatlık sağlar, ben de alacağım ama her oyunu ssdye kuramam zaten. 256 ya da 500 alır işletim sistemi+programlar+birkaç oyun kurarım. zaten kullanım amacı bu...

ssdsiz laptop almak çok daha mantıklı çünkü daha ucuza istediğin ssdyi zaten alır kendin takarsın. istediğin boyutta da seçebilirsin... dvd sürücüsü yerine harddiski taşıyıp harddiski ssd ile değiştiriyorsun.

ucan spagetticanavari

@alperz ram 16 gb. nasıl az olur ki

bazı arkadaşlar işletimi yüksek olduğu için ssd ye gerek yok diyor. siz ise tam tersini. arada kaldım.

ayrıca 256'lık ssd ler bile yetersiz. adobe nın 4 programını kursan ve sürekli bir şeyler yapsan onlarla 512lik ssd ler gerekecek. e piaysada öyle bi şey yok. varsa da çok çok pahalı.

@uçan dediğin gibi takılabilir ilerde.

kupigometa

piyasada nasıl yokmuş ya? 2tb ssd çıktı... o pahalı tabi de 500ler normal sayılır... 160 dolar amazonda... +kargo+vergi tabi.

ucan spagetticanavari

abi ekstra olarak var tabi. pc nin içinde olanından bahsediyorum.

kupigometa

"ssd ye gerek yok, işlemci hızlı" diyenler yarın "bu arabanın motoru güçlü, motor yağına gerek yok" da derler.

O laptopu karşıma koysunlar, yanına da yarı hızında işlemcili ama SSD'li bir laptop koysunlar, SSD'liyi seçerim.

harzem

ayrıca soğutmak için taşınabilir bir buzdolabı da almalısın. hem kışın odanın ortasına koy, kalorifer niyetine ısıtsın ortamı.

cetoxim

performans için en mantıklısı msata desteği olan hdd'li bir dizüstü alıp ona msata sdd eklemek ve işletim sistemi ile sık kullandığın uygulamaları ssd'ye kurmak gibi geliyor bana.

bu dizüstünde msata yok sanırım. başka türlü ssd bağlanabiliyor mu, bağlanıyorsa ne kadar verim alınıyor onlara bakmak lazım.

ssd'ye gerek yok diyen arkadaşlarınıza şunu izletin: www.youtube.com

thalamus

@thalamus aradaki tek fark yer yer rastlanan 2-3 sn lik hız mı? ssd ileride eklenebilir yazıyor forumlarda.

cetoxim anlatmak istediğin şeyi düzgün bir dille anlatırsan benden aynı şekilde cevap alabilirsin. şu durumda senin için yapabileceğim tek şey seni yılın stand-up çısı ilan etmek.

kupigometa

abi bu devirde ssd olmadan bilgisayar kullanmak bana işkence gibi geliyor. şu andaki masa üstü bilgisayarımda sadece ssd var, hdd bile yok. o parayı vereceksen monster al derim,

www.monsternotebook.com.tr

ram için şu anda 16gb'lık bir işin yoksa gereksiz fazla bence. 8gb herkese yetiyor. monster'ın ekran kartı daha iyi. bir de ssd alırsın 120gb gayet yeterli olur.

hullabaloo

thalamus sata dvd sürücüsü yerine hdd taşınıyor, hdd yerine de ssd takılıyor. dvd sürücüsü olmadan ssd+hdd oluyor. ssd'den tam performans alınıyor sıkıntı yok...

he ama masaüstü kullanıcısı olarak ssd benim son sıraya koyduğum bir ihtiyaç.
şimdi ekran kartımı da aldım ve ssd mi alsam işlemci soğutucu mu diye ikilemdeyim.
çünkü oyun amaçlıyım ve yükleme süresi dışında bir performans katmıyor ssd. wd caviar black kullanıyorum, tamam kağıt üstünde ssd ile kıyaslanamaz bile ama günlük kullanımda "berbat" değil dendiği gibi...

ucan spagetticanavari

Şu anki hâliyle passat gibiyse, SSD ile amg e250 gibi olur. Çok daha şükela olur.

Bence böyle al, altı ay sonra ya da bir yıl sonra SSD tak. Bariz performans artışını da görmüş olursun.

yirmisantim

tasarım programı kullanacaksan senin işin işlemciyle ekran kartıyla, ssd çok güzel olurdu ama sonra da takabilirsin.(msata, hız olaylarını falan araştır bilmiyorum)

düşük işlemcili ama ssdli daha iyi tercih olur denmiş, tamam normal kullanımda öyle(yükleme süreleri browser vs) ama render alırken görürüm ben laptobu. Sen işlemci gücünü önemse kupigometa.

Eğer benimki gibiyse(g550jk) bunlarda çift fan var, metaller. N serisi de öyle diye biliyorum. Isınma olayından korkmana gerek yok soğutması gayet iyi.(bir süre sonra fan sesi artıyor tozlandığı için o ayrı, ama sıcaklık en zor işte 78 derece gördüm ki 100'e kadar yolu var)

harddisk de büyük ihtimalle 7200rpmdir, biraz daha sesli ama 5400lere göre daha hızlı çalışacak.

rodriguez2

@rodriguez bunlar seninki gibi gift değil tek fanmış. ama ssd konusunda sana katılıyorum.

@hulla 8 gb ram artık sıradan kullanıcılar için 'iyi' olmaya başladı ama 16 gb tasarımla uğraşanlar için oldukça gerekli bence. ve moonster daha düşük kalıyor asus a göre.

@spagetti evet öyle olabilir. katılıyorum.

@yirmisantim sanırım dediğin gibi yapacağım.

kupigometa

@kupigometa

şunu vereyim o zaman ilk cevapta bulamamıştım. birinde 7 sn'de açılan oyun diğerinde 53 sn'de açılıyor:

www.youtube.com


@ucan spagetticanavari eyvallah öyle oluyorsa en mantıklısı o zaten.

thalamus

4000 liralik bilgisayarda da olsun artik ak. Ulan asus...

Sorun degil eger 2.5 inch yuva varsa ilerde takarsin. O arkadaslarin da icinde elektron dolasan herhangi bir sey hakkinda yorum yapmasin bir daha. O hiz iliskisi islemci ssd arasinda degil ram ssd arasinda var. Ram az gelirse swap yaparsin islemciye yük biner vs.

gunde 3 litre kola icen adam

@thalamus bu ortaya serdiğin fark sadece oyun ya da programların açılışında mı var?

performans sırasında da var mı?

kupigometa

tabi ki olur çünkü ne işletim sistemi ne de grafik yazılımları sadece ram üzerinde çalışmaz hdd de geçici dosyalar oluşturup onların üzerinde çalışır. internette benchmark sonuçları da var onları eklemeye gerek duymadım.

thalamus

Bak sana SSD'nin kıymetini açıklayan bir grafik hazırladım:

s16.postimg.org

harzem

hhaha isa mı

rüyama girerse laciverde boyarım bak.

ya ssd yi ileride taktırayım diyorum. şimdilik başka bi laptop bulamadım.

kupigometa
1

mobil görünümden çık