benim gibi sanat ve tasarım üzerine çeşitli bölümlerde eğitim almış 3-4 arkadaşım avrupa'da master yapıyor.

birkaçıyla samimi olduğum için konuşuyorum tabi ama onlara "oralarda okul kazanmak kolay mı gerçekten?" diyemiyorum çünkü kendilerini azımsanmış gibi hissedebilirler.

bazılarının yabancı dili de çok zayıftı üstelik. okulların kuralı gereği ilk yıl hazırlık okuyorlar.

fine art bölümlerinde olduğumuz için bizlerde üretilen işlerden oluşan bir portfolyo sunumu yapılıyor ve giden arkadaşlardan bazılarının ürettikleri işlere bakıyorum, bence sıradan işler. böyle söyleme sebebim kibirli olduğumdan dolayı değil. yaptığımız işlerin sanat piyasası çerçevesinde aldığı değer ve ilgiden dolayı böyle söylüyorum.

ama avrupa sanırım sanata daha değer verdiği için başvuru kriteleri daha düşük. sizce de böyle mi bu? ya da sizin bölümlerde durumlar nasıl?

"o kazanıp gidenler boş yere hayıflanmadan başvuru yapmış ve kazanmışlar, sen hala otur " demeyin :) yabancı dilim çok zayıf olduğu için bugüne kadar tr dışında bir yere başvurma cesareti gösteremedim ama son zamanlarda dili az çok güçlendirdiğim için karar değiştirdim.


not: tikler gece gelecek.

 

Eger burssuzsan, yani 15 bin euro/pound senelik harc verip yapiyorsan master kabulu almak dunyanin en kolay isi. ticari. sanata degerle alakasi yok.

hot potato

bahsettiğim okullar almanya ve avusturya da. 26 yaş üstü için 10 bin euro talep ediyorlar. ve daha sonra bu parayı maaş verir gibi geri ödüyorlarmış.

başka da bir masraf yokmuş dedıklerıne göre. özeller dediğin fiyatta ama ben devlet okullarını kastetmiştim.

kupigometa

Burda bir okula gir erasmusla git. Sonra orda kalırsın belki. Ayrıca Erasmus mundus yüksek lisans programları var bi araştır güzel denk gelirse başvuru yaparsın.

nickimin hakkini veremedim

Almanya'da cok spesifik programlar haricinde tuition fee yok. maas gibi odeme diye de bir seyi ilk defa duyuyorum.

okulun sayfasina gidip iyi arastir derim. guzel ve o programin odagina uygun bir basvuru hazirlarsan kabul alirsin.

hot potato

master tezini 2. yıla uzattığım için erasmus a girebilir miyim bilmiyorum ama ben direk burada yaptığım master ı düşünmeden orada yeni bir master a başlamayı planlıyorum.

orada phd çok zor olabilir dil açısından.

anladım, buradan tanıştığım bir yazar da arkadaşların dediklerini doğrulamıştı. tabi okullara bakıyorum. teşekkürler.

kupigometa

Almanyada devlet üniversiteleri ücretsiz veya kücük bir ücreti var(200euro gibi yaklasik). Bunlarin disinda özel üniversiteler de var, belki bahsettigin 10.000 euro bu özel üniversiteler icindir. Ama bu özel üniversiteler devlet üniversiteleri kalitesinde degiller, dershaneden hallice, diplomalari tahminimce yeteri kadar ciddi bulunmuyor (cünkü almanyada bu okullari kimse ne adini duymustur, ne mezun olan birini görmüsür. trenlerde felan reklamlarini bilir insanlar sadece). Türkiyedeki özel üniversitelerle karsilastirilmamali, türkiyede bircok kaliteli, hatta devlet üniversitelerinden kaliteli bircok özel üniversite mevcut. Bu okullara kabul almanin zor oldugunu düsünmüyorum. Devlet üniversitelerinden birinden kabul alman ciddi anlamda önünü acar. Yabanci dil (inglizce, alternatif olarak almanca), not ortalamasi, referans mektubu, is tecrübesi gibi okulun sitesinde belirtilen gereksinimler saglanirsa bu da olabilir, cok da zor degil.

emrahday

Almanya'da erasmusunu yapmış bir insan olarak söylüyorum ki. kafanda büyütmene gerek yok. adamların atolye imkanları inanılmaz ama öğrencileri hala yıl sonu sergisine koli içinde uçan balonlar koyabiliyorlar. tam bir temel eğitim yok teknik değil de daha çok içeriğe önem veriyorlardı. deneyebilirsin ama dil önemli onu geliştir otur portfolyo kas yapılamayacak bir iş değil.
bu arada erasmus içinde çalışmalarını göstermen gerek ders secerken bile hocaları calısmalarında ikna etmen gerekiyordu bu tüm ögrencileri kapsayan bir şeydi sadece erasmuslara yapmıyorlardı.

fasulyek

avrupa'da burssuz master yapmak zor bir şey değil. 2.00 ortalamalı arkadaşım bile gitti.

hayley williams ile evlenecek genc
1

mobil görünümden çık