
mikail oruc oldugundan bu sene saatler uzunya alısamamıs ondan


insan denen yaratık, bütün pozitif değerleri mahvetti, gerçekle yalanın, iyiyle kötünün, güzelle çirkinin, doğruyla yanlışın yerini değiştirdi, haliyle iklim de bu korkunç bozulmadan nasibini aldı.


harvey+1500


bişeyler yapılıyo zaten. en azından kağıt üstünde.
bkz: kyoto protokolü, karbon salınımlarının azaltılması, karbon piyasası vs vs.
tabi sen de bişeyler yapabilirsin. daha az klima, daha az benzin, daha az doğal gaz, daha az plastik, daha az enerji kullanabilirsin. hes ya da tes yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için yerel ve ulusal ölçekte düzenlenen kampanyalara katılabilirsin.
küresel ısınmadaki kişisel katkı payını da ölçmekle işe başlayabilirsin mesela. www.karbonayakizi.com


Kuresel isinmanin illa ki etkisi vardir ama ne bileyim su da var, duzensizlik ya degismez ya artar biliyosunuz, entropi.
Yani illa ki gidisat bu. ha, surec daha hizli son sanayilesme ceyreginde, de ne farkeder? Genis bakmak lazim.
Bedel gibi de dusunebilirsiniz esasinda, bugunku ulasim, iletisim, yasam standardinin bedeli.
Buna bi sey yapsinlar derken ne istiyorsunuz tam?
Bu arada istanbul serin gidio da egede oyle degil mesela falan filan, bolgesel de olabilir mi sanki?


Bi arkadas ramazan dolayisiyla havalarin serin gittigini soyluyor. Cok sicak olursa oruc tutanlar zorlanirmis.
Cok iyi bi arkadastir beni ikna etti bu konuda.


çok fazla etken var.
mesela sana discovery'de izlediğim bi belgeselde öğrendiğimi anlatayım:
bir şehirdeki gökdelen sayısı ne kadar artarsa rüzgar yönü de o kadar değişir.
bunu ilk öğrendim, ben dumur o_O düşün taşın gerçekten de ihtimali var. hal bu olunca rüzgar değişirse bulutların hareketlerinden tut yağmur zamanlarına vs.ye kadar değişiyor. ha küresel ısınma da cabası..
öte yandan want2die 'a katılmakla beraber almanların hava tahmininde çok çok iyi olduğunu söyleyebilirim. bugüne kadar resmi web sitelerinden yaptıkları (almanya için) tahminler neredeyse %100 doğrulukla işliyor.


Küresel ısınmayla ilgili çoğu şey spekülasyon. Milyon yılda bağlanan karbonu tekrar ait olduğu atmosfere yolladık, kesin olan bu. 150 yılda falan hem de.
Küçük ölçeklerde anormallikler olur denir, tartışmaya açıktır. Sıcaklık buharlaşmayı arttırır bu da bulutların kapladığı alanı. Bu da tekrardan soğumaya yol açar. Yani durum karışık. Kesin cevaplar yok. Kaos ve türbülans gibi konularda bilimin elinde genel geçer bir teori de yok. O yüzden spekülasyon yapıp duruyoruz.


çalışmalar gösteriyor ki, böyle giderse çok değil, 2025'te dünya nüfusunun 3'te 'si susuz kalacak. iki nesil sonra, yani torunumuz zamanında şu an bildiğimiz hayvanların %75'inin soyu tükenmiş olacak.
bütün bunların nedeni ise insanların çılgınlar gibi üremesi.
bu bilimsel nitelikteki çalışmaların hepsi ortada gözümüzün önündeyken hiçbir hükümetin bir şey yapmaması veya yapılan çalışmaların etkisiz olması bana garip geliyor. işi gücü bırakıp herkes doğayı kurtarmak için çalışmalı.
