Bu konuyu anlatan aynı zamanda eşitsizliği anlatan ve bunları deneyen ülkelerden örnekler veren bir kaynak arıyorum. Eşitsizlik derken okuyan adamın oyu 2x okumayan 1x tarzında.




 

işe yarar umarım :
yenianayasa.tbmm.gov.tr

1adam

İlginç bir konu, hiç böyle bir uygulaması olan ülke bilmiyorum, biraz arama ile de sağlıklı bir bilgiye ulaşamadım, günümüz anayasalarının çoğunda oyların eşitliği ilkesi bulunmaktadır. Yürürlükten kaldırılmış tarihi anayasalarda belki ilginç hükümlere ulaşılabilir ama bence bu bahsettiğin şekilde bir uygulama olmuşsa anayasadan ziyade seçim kanununda belirlenmiştir; ülkelerin geçmişteki seçim kanunlarına ulaşmak da -sadece İngilizce mesela- pek mümkün değil. Meraktan sadece Almanların tarihi Weimar Anayasalarına (1919) baktım orada bile oyların eşitliğinden bahsediyor. Spesifik bir 3. Dünya ülkesi belirleyip detaylı bakmak lazım.

EK: wikipedia'ya göre -Almanca- mesela Alman İmparatorluğu dönemi öncesinde Prusya'da verilen verginin miktarına göre "üç dereceli bir seçim hukuku" ve Oldenburg'da yaşı 40'tan fazla olanlar için "ek oy" söz konusu imiş, bunlar 1919'da kaldırılmış -yukarıda belirttiğim Anayasa hükmü- . Bir de eşit olmakla birlikte genel olmama durumu var, zamanında Bavyera'da sadece vergisini verenler oy kullanabiliyormuş. Aynı wikipedia maddesine göre günümüzde bu eşitsizlik sadece uluslarüstü kurum olan AB Parlamentosu için söz konusu imiş.
de.wikipedia.org
vergi kriteri bağlamında üç dereceli seçim hukuku çerçevesinde seçim sonuçları ve sistemin işleyişi hakkında kaynak (Almanca) www.wahlen-in-deutschland.de merak edersen İngilizce translate işini görür diye düşünüyorum.

candanag

bunu deneyen ülke varmı bilmiyorum ama varsa aşağıdaki maddeleri ihlal etmiş olur.

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BİLDİRİSİ

Madde 1- Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit
doğarlar. Akıl ve vicdana sahiptirler, birbirlerine karşı kardeşlik
anlayışıyla davranmalıdırlar.

Madde 2- Herkes, ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal veya başka bir
görüş, ulusal veya sosyal köken, mülkiyet, doğuş veya herhangi başka bir
ayrım gözetmeksizin bu Bildirge ile ilan olunan bütün haklardan ve bütün
özgürlüklerden yararlanabilir.

vapurlarfalan

@1adam çok teşekkür ederim ama benim aradığım konuyu tam olarak karşılamıyor maalesef.

@candanag bu konuda bilgiye kolay ulaşılamıyor. ben de aradım en son çareyi buraya yazıp bilen birisini bulmakta gördüm. ek açıklaman gayet yardımcı oldu.

@vapurlarfalan teknik olarak o maddeleri ihlal eden bir sürü kanun, yargıtay kararı, tüzük, yönetmelik, gelenek ve görenek çoğu ülkede mevcut. en basitinden ilkokul mezunu olmayan bir insanın sürücü ehliyeti alamaması. gerekli özelliklere sahip olsan bile ilkokuldan mezun olan bir insanla olmayan bir insan bu konuda bir değiller. ve senin bunu bir insan eşitliğine aykırılık olarak nitelendireceğini düşünmüyorum.

yuhulan

Wikipedia'dan buldugum bir iki bilgiyi de ben ekleyeyim. Turkce sayfalari yok ama hangi ulkeye ve hangi yillara bakacagin ile ilgili yardimci olur en azindan.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

motrax

" teknik olarak o maddeleri ihlal eden bir sürü kanun, yargıtay kararı, tüzük, yönetmelik, gelenek ve görenek çoğu ülkede mevcut. en basitinden ilkokul mezunu olmayan bir insanın sürücü ehliyeti alamaması. gerekli özelliklere sahip olsan bile ilkokuldan mezun olan bir insanla olmayan bir insan bu konuda bir değiller."

kusura bakma ama senin amacın anlaşıldı.

örnek verdiğin konu okuma yazma gerektiren bir kurs sonucu alınacak bir ehliyet. ne kadar sığ olduğun ve faşistçe bir konu hakkında senin fikirlerini destekleyecek kanun aradığın gayet iyi anlaşıldı.

mahkeme bir kanunu evren döneminden bu yana farklı yorumlayıp bir karar verebilir ucu insan hakları mahkemesine kadar açıktır.

ama sen bir ülkenin ana yasasını İNSAN HAKLARI'na rağmen, onu yok sayacak şekilde OLUŞTURAMAZSIN!

oluşturan ülkelerin zaten avrupa birliğini bırak insanlık içinde yeri yoktur.

kısaca senin faşist bir kişi olduğunu varsayıyorum ki bana cevabından bu gayet açık anlaşılıyor.

senin yerin faşist nazi almanyasında bile yoktu, gerisini sen düşün artık..

vapurlarfalan

@vapurlarfalan konu üzerinden haddini bilerek konuşmak istersen; araba sürme ehliyeti almak her insanın doğal hakkıdır. her insan araba sürmek isteyebilir. senin açından bakarsak buna kimsenin karışmaması gerekli. fakat okuma yazma kursu ehliyet alman için yeterli değildir. ilkokulu bitirmiş olman şart koşulmuştur. evet, bu şartın temelinde sadece okuma yazma var gibi bir izlenim mevcut fakat ilkokulda öğrendiğin tek şey okuma yazma değildir. kişisel gelişiminin temelleri ilkokulda atılır. sığ düşünceyi aşıp gelişmeye başladığın bir dönemdir. o dönemdeki sosyal ilişkilerin gelecekte araba kullanırken yapacağın fevri hareketlere engel olabilir. bu fevriliğin engellenmesi bir çok insanın hayatını kurtarabilir. bu sosyal ilişkilerin kurulabileceği en uygun ortamın okullar olduğu tartışılmaz bir gerçektir. bu yüzden ilkokul mezunu olmayan hiçbir insan ne tür özellikler taşırsa taşısın sürücü ehliyeti alamaz. faşistlik olarak yorumladığın şey bu mu? kişisel, psikolojik, sosyal gelişimi hakkında bir dayanağı olmayan insanlara sürücü ehliyeti vererek onlarca insanın hayatını tehlikeye atmak mı?

yuhulan
1

mobil görünümden çık