yoksa 4-5 kişinin olur verdiği her tez artık bilimsel bir şey olarak mı nitelendirilecek?

yazık amk ya! 50 sayfa master, 90 sayfa doktora tezi mi olur? hadi oldu diyelim, liseli gibi mi yazılır?


 

Yazan yazıyor, onaylayan onaylıyor. Bir arkadaşımın tezini inceledim, utandım, adam imlaya hiç dikkat etmemiş, komple kopyala yapıştır, ki onu bile düzgün yapamamış, sanırsın fotokopiçiden alınmış sınav notu. Nasıl kuruldan geçmiş anlamış değilim. Ama zaten yazan rahat ediyorsa sorun yok, o teze kimse değer vermez, adı yüksek lisans/ doktora yaptım olur.

elikası

yüksek lisans/doktora tezlerinin değerliliği sayfa sayısına bağlı değil.cahit arf'in de yanlış hatırlamıyorsam 50 sayfa idi doktora tezi.
ama liseli kısmına birşey diyemem elbette.

rakicandir

Benim tezim 50 sayfaydı ama gayet düzgün bir çalışmaydı. Liseliliği bilemem.

Şikayet olayı ise yalan, kopya çektiği kanıtlanan kaç hoca var kimse kılını kıpırdatmadı.

cleric

evet syf sayısına göre değerlendirme yapılamaz pek. bakın bu cümleler o tezden örnek;

fazla detay vermek istemiyorum, başım belaya girmesin. hatta alıp cümleyi buraya koyacaktım ama google da hemen bulunuyor.

mesela bir yerde şundan bahsediyor. ''çalışmalarımda ana temam insandır çünkü insan evrende yaşayan canlılar arasında en güzel olanıdır.''

kime göre söyleyebilirsin bunu yahu? üstelik tr nin en bilindik okullarından birisi bu. neyse...

evet kimse değer vermez ama bunlar hoca oluyor @elikası

kupigometa

benim danışmanım yüksek lisans tezi bir öneri doktora tezi onun kanıtıdır derdi. yüksek lisans tezi içerikten bağımsız olarak söz konusu kişinin bilimsel araştırma yapabildiğinin kanıtıdır. zaten danışmanlar bu tür tezleri sonuçlarını aşağı yukarı tahmin ettikleri konularda verirler. doktora tezi konusunda ise önemli olan içeriktir. kimse sayfa sayısına bakmaz.

tururo

Master tezini kim umursuyor ve kaç sf yazılıyor onu araştırarak başla. Eğer sosyal bilimlerse(tarih hariç) 50 sayfa olur, daha az da olur. Ayrıca master tezi bu, ne bekliyorsun? Liseli gibi yazmaktan ve bilimsellikten kastın ne bilemiyorum, açık ifadeler değil bunlar. Sonuç olarak sorduğun soru, garip ve gereksiz bir tatmin duygusu içeriyor.

protector

sayfa sayısıyla ilgili bir anektod da benden: john nash'in oyun teorisinin temellerini kurduğu doktora tezi 32 sayfaydı ve yalnızca iki tane referans içeriyordu.

sagopa kajmer mahlas kafkef

verdiğin örneğe bakarak demek istediğini anlıyorum, çok öznel, süslü cümlelerle dolu ve bilimsellikten uzak bir metin olduğunu söylemeye çalışıyorsun. sana katılıyorum. kendi master tezimi yazarken bırak bir şeyi övmeyi, taraf tutmayı, herhangi bir konuda 'en' ile başlayan bir sıfat kullansam hocam hemen 'aman dikkat' diye üstünü çizerdi.

eğer bu tezi veren kişi arkadaşın falansa şikayet etmek falan çok gereksiz. yüksek lisans tezinin bilimsel yayınlarda çıkmadığı sürece pek değeri yok, bakan eden olmaz.

burada sorumluluk öğrencide gibi görünebilir ama değil, o tezi geçirenler işini düzgün yapmayan insanlar.

lily briscoe

@kupigometa yalnızca üniversitelerdeki öğretim görevlileri için geçerli değil ki bu durum, eğer adamın varsa elde edemeyeceğin hiç bir kadro yok. Kamu ya da özel sektör fark etmez, bulunduğu konumu zerre hak etmeyen adamlarla dolu etrafımız. Yalnızca teze takılma, tez yazdığı için almıyorlar onu, herkes biliyor zaten üniversitelerde kişiye özel kadro oluşturuluyor, sonra ona göre ilan veriliyor. Hoca olmanın tezle pek alakası yok yani.

elikası

sayfa sayısının az olmasına verdiğim tepkiye takılmayın. zaten daha sonra ekleme yaptım diğer mesajlara.

büyük şehirlerden birindeki bir okulun güzel sanatlar fak. öğrencilerinin tezlerine karşı böyle sitem etmiştim. neyse anlayan anlamayan herkese teşekkürler. kendimi gereksiz yere tatmin etmiyorum @protector benden başka bir okulda babalar gibi bir şeyler beklerlerken dengi bir okulun rapor benzeri kıytırık bir şey istemesi canımı sıktı. 1 hafta max 2 haftada yazılabilen şeylerle bizim 3-4 ayda yapmaya çalıştığımız bir tutulacak. bunaydı sitemim.

teşekkürler.

kupigometa

yazan kişi arkadaşım değil. şikayet edilecek yer olsa ederdim hakikaten.

evet gerçekten hoca olacak bunlar. ve alanlarında başarılı olmalarına da gerek yok. ales ve yds yetiyor. sağlam bi dövmek istiyorum hepsini yahu. işini iyi yapmadan oturan aylak insanları dövmek, ardından görevden uzaklaştırmak istiyorum.

alanında başarılı bir sürü arkadaşım boştayken bu beceriksizlerin nefes alması bile zarar ziyan.

kupigometa
1

mobil görünümden çık