sebze meyveleri insanlar çaprazlaya çaprazlaya yenilebilir hale getirmiş ya
aynı işlemi bol bulunan bitkilere yapsalar da olmaz mı? mesela meşe palamuduna ya da ne bileyim yerdeki ota falan. bi de neyin yenip neyin yenmeyeceğine nasıl karar vermişler? mesela pırasanın atasına bakıp da ilk yenir ki bu diyen kimmiş? onca uğraşa rağmen bi boka benzemediğine göre neyin inadı? torunlarımız ya da onların torunları insanın yiyeceği bi lezzete sahip pırasa yiyebilecek mi acaba?

su an yedigin muzu son 100-150 seneye borclusun. ondan önce sari muz yoktu.
pirasa guzeldir orasi ayri bir muhabbet de, dediğini ben de merak ediyorum. en basitinden, kimin aklina bugday ekmek, bir sene beklemek, basaklardan taneleri alip ezmek ve ondan un ve ekmek yapmak gelmis. deli isi resmen.


buğday tanelerini önce yabani olarak toplamışlar, ekme işi sonradan.


yabani olarak vardır heralde ama normaline pek benzeyeceğini sanmıyorum.
orijinal nane: www.hautesavoiephotos.com
şu anda bizim ürettiklerimizi kendi haline bıraksan üreyemezler zaten. onlar yenebilecek hale gelmek için üremesini sağlayan neredeyse bütün yapılardan arındırılmışlar. çekirdek, tüy müy falan.
orijinal muz: upload.wikimedia.org


pırasaya dediklerinin arnavutlar duymasın
bu işin binlerce yılda nasıl geliştiğini tam bilemiyorum ama bugünkü buğday zaten tamamen bizim (genetikçilerin) halt yemesi
işin esası yabani çavdar ki onun da anayurdu anadolu sayılır
neyin yenip neyin yenmeyeceğine nasıl karar vermişler? kısmında bulundukları coğrafyada hali hazırda bulunan yabani türler belirleyici olsa gerek. ki çinde filan ne bulurlarsa yemişler/yiyorlar malum
biz bereketli topraklarda yaşadığımız için bize böyle binlerce tür arasından seçmişler gibi geliyor yoksa her herde durum bu değil.
meyvelerde de şeker oranı yüksek türleri seçe seçe bugüne gelmişiz
