
çevresi falan hesaplanırken değil de, oraya giderken ciddi sapmalara neden olabilir.
1 derece başlangıçta küçük bir farktır ama 1 km ötede aradaki mesafe uzar.
ha 2 milyar basamak lazım mı bilemiyorum ama :) belki birkaç bin yeter :)


dostum kusura bakma ama sahan'in komedi programlarindaki dunya duzdur diyen adam gibi geldi bi an yazi.
tabii ki de metre olcme islemlerinde hassaslik artsin diye hesaplamiyorlar. ilerilerde bi kirilma noktasi ariyorlar sayilarin duzenini cozmek sonu var mi bilmek icin.


Daha çok böyle bir oranın sonsuza kadar rastlantısal şekilde gitmediğini, bi yerlerde kendini tekrar etmeye başladığını görmek için gizemini çözmeye çalışıyorlar. Rastgelelik olayının özellikle bilgisayarlarda ne kadar random sonuçlar verdiği tartışılırken pi sayısının kendi içinde tamamen düzensiz olması insanda merak uyandırıyor. Örneğin içinde senin on haneli telefon numaran bile vardır.


Bir de yaşadığımız evreni düşünürsek, milyarlarca ışık yılından bahsedilir. Hesapta sapma olmaması için yüz milyarıncı sayıya kadar bilmek gerekebilir. Bu tarz büyüklükler günlük hayattan uzak biraz, insan beyni algılamakta güçlük çekiyor.


işsizlikten kendilerine uğraş arıyorlar


100 basamağa falan bile gerek yok, dünyada/galakside yüz basamaklı hassasiyet gerektirecek ne bir ölçüm aleti ne de ihtiyaç var. @benaaymi'nin dediği gibi "çünkü hesaplayabiliyoruz".
süper bilgisayar denemeleri vs. vs. sadece pi değil buna benzer bir sürü örnek var. en büyük asal sayı falan gibisinden. bir uğraş işte, bilinmeyenin çekiciliği falan ne dersen de.


bir araba 100km yol yapıyor. 100km boyunca 1cm 1cm eksik hesapladığını düşün. 1cm eksik hesaplarsan hedefine ulaşamaz, başarısız olursun.


benaaymi, calligrapher +1. Bırakın milyarıncı, bininci basamağı evrenin ölçülebilen hacmi 39 basamak kullanılarak hesaplanıyor. Bu kadar basamak hesabının sebepleri keyif, hobi, ilgi çekmesi vb.


pi gizemini çözmek için
