Soy kütüğümüzü öğrenmemiz mümkün mü? Var mı bunun bir yolu yöntemi? Dedemin dedesinin dedesinin dedesini öğrenebilir miyim?




 

www.celiker.com böyle bişey var ama denemedim :D

nickimi yermisin

ben de merak ediyorum. takip.

cunupkral

@nickimi yermisin bundan pek bir şey çıkmaz gibi. Benim istediğim bunun resmi bir yolu yok mu? Devlet arşivlerinde bir çalışan mı bulmamız lazım acaba?

stanbul

bilgi edinme hakkı sayesinde bir noktaya kadar tc kimlik no ile bulunuyor ancak dedenizin babasından sonrası onların köy muhtarlıklarında ve osmanlı arşivlerinde o yüzden online olarak bir yere kadar önemli kısmı ögrenmek teferruatlı.

spadæs

bizim bir akraba yaptırdı o işlemi. hatta adresleri bulup gitti bizim yurt dışındaki akrabalarla tanıştı. bir yere para ödemişti ama nereye hiç bilmem.

nocturness

çok bilinen bir aileden değilseniz en fazla 1850'lere falan gidilebiliyor diye biliyorum. zengin bir aileden geliyorsanız tapu müdürlüğüne de işiniz düşebilir. nüfus müd.ne danışın isterseniz.

mistreated

kayıtlı olanları öğrenebilirsin sadece. emniyette veya nüfus müdürlüğünde bir tanıdığın varsa çıkarır sana. kayıtlı olmayanları zaten bilemezsin. kimse bilemez. onlar tozlu eski arşivlerde kaldı.

derz dolgusu

@advocatusdiaboli Bulgaristan göçmeniyiz bu durumda işim daha zor sanırım. Kayıtlar varsa bile Bulgaristan'dan buraya getirilmiş midir acaba? Getirilse bile bunlara ulaşmak zor olsa gerek. Köyde de tanıdık kimse kalmadı artık.

@nocturness bu bir yerlere para vererek kayıt buldurmayı ben de duymuştum. Bu legal bir şey mi yoksa el altından mı yapılıyor onu öğrenmek lazım.

@mistreated çok zengin bir aileden geldiğimizi sanmıyorum Bulgaristan'dan göç etmek zorunda kalmışız zengin olsak bile o zenginlikler Bulgaristan'da kalmıştır. Nüfus müdürlüğüne bakıcam.


@spadæs İşte bu benim ulaşmak istediğim bu Osmanlı arşivleri. Bunlara ulaşmamızın bir yolu yok mu? Devlet arşivlerine başvursak bir sonuç alabilir miyiz önemli olan bu.

stanbul

eskiden insanlar bu kadar bokunu çıkartmadan önce tc numarasını yazıp kimlik no kayıt sisteminden aynı kütükte olanlar listeleniyordu. ne güzel günlerdi o günler :) o zamanlar biraz ilgimi çektiğinden bakmıştım ordan biliyorum. ama şu an için o sistem yok maalesef.

kakao

@kakao ne oldu bu kayıtlara? Yok etmemişlerdir illaki bir yerlerde var bunlar öyle değil mi?

stanbul

En fazla 1900'lü yılların başlarına kadar gidebiliyorsunuz, onun öncesindekilere yüksek ihtimalle yangınlarla doğal afet sonucu yıkımlarla veya zaman mefhumu nedeniyle gerekli şekilde muhafaza edilmeyen belgelerin doğal yollardan yok olması sonucu ulaşılamaz hale geliyor. Ailenizin spesifik bir özelliği yoksa çok eskiye gidemezsiniz, o belgeler çok uzun zaman önce yok oldu.

angelus

tarihvemedeniyet.org

şu yazıyı oku. faydasını görürsün. ben nüfustan 1875'e kadar indim. ondan ötesi zaten kafkasyada. ancak göçmenler için bilgiye ulaşmak oldukça zor. nüfustaki bilgilerin hepsi de güvenilir değil. çünkü doğum tarihleri falan değişik olabiliyor. benim ulaştığım en eski aile üyemiz dedemin dedesinin babası idi. kısa süre önce de dedemin dedesinin kayınpederine ulaştım. şöyle oldu; nüfus kaydımın olduğu köyün ilçe özel idareden en eski vergi kaydına ulaştım. oradaki isimleri sülalemizin yaşlılarına sordum. böylece bir liste çıktı ortaya. bulabildiğim en eski aile üyemizin ismi ve lakabıyla da kafkasyadaki akrabalarımı buldum. eğer tanınmış bir eşraf veya paşa falan varsa çok çok eskilere inebilirsiniz.

kallesnikof

Nüfus İşleri Müdürlüğüne başvurcaksınız. Başka türlüsü zor. Her halükarda, en şehirli ailenin bile ilk nüfus sayımına kadar kütüğünü bulabilirseniz. Köylü bir aileden geliyorsanız (ki çok yüksek ihtimal), maksimum 3-5 kuşak. Sonrası yok.

maxim gorki

@kallesnikof sen yine baya eskiye gitmişsin. Ben de kütüğümün olduğu köyün bağlı bulunduğu ilçe özel idareden vergi kayıtlarına ulaşabilirim. Ama o kayıtları sorup doğrulatabileceğim yakınlarım maalesef hayatta değiller. Verdiğin linkten önemli bilgiler edindim araştırmaya Ankara'daki nüfus arşivlerine başlayacağım. Biz muhacirler bu konuda biraz şanssızız.

@imojeen Bulgaristan'da kayıtlar belki daha düzenlidir ama Bulgarca bilmeden oraya gidip bunu araştırmak çok zor. Bir ihtimal dedemlerin geldiği yere gidip orada onu tanıyan birilerini bulma olabilir.

@advocatusdiaboli Maalesef yaşlı sadece anneannem var o da çok hatırlamıyor ama biraz konuşturmaya çalışıcam belki hatırlar bir şeyler.

@maxim gorki 1800' lü yıllara gidebilsem o bile kar belki ondan sonra Bulgaristan'dan bir şeyler buluruz.

stanbul
1

mobil görünümden çık