daha önce sorulmuş olabilir ama aradım taradım cevabına ulaşamadım.
şimdi kışın saatleri geri alınca insanlar işten bir saat geç çıkmış olacak ve dolayısıyla daha çok elektrik harcanmış olacak. tasarruf bunun neresinde? can vermek üzereyim biri izah etsin nolur



 

Şu an asıl saat dilimimize döndük gmt+2 yani. Tasarruf meselesi yazın ileri alırken, sabahın köründe kalk ışıktan daha çok yararlan diye.

Lim5

fakat bunu sadece biz yapmıyoruz. yurt dışında da böyle bu.

clones

Şöyle düşün: yazıngünde 15 saat güneş 9 saat gece olsun. Yazın güneş erken doğar geç batar. Güneşin sabah 5 gibi doğup akşam 8 gibi battığını düşün. Ne oldu sabah 6 da uyanan biri için 1 saatlik güneş kaybı oldu. 5 de doğan ve bir saattir günü aydınlatan güneşi kullanamadı. Bu güneşi de güne katmak için saatleri yazın ileri alıyorlar. Saat beşte saati 6 ya alıp o bir saatlik güneşi gece 9 batırarak güne dahil ediyorlar.

Peki kışın. Kışın güneş normalde geç doğar erken batar. Tam tersi olduğunu düşünelim 7 gibi doğup akşam 5 gibi battığını düşün. 6 da kalkan adam bu sefer bir saat geceyi yaşayıp günün doğduğuna vücudunu alıştıramayacak falan. Saatleri kışın bir saat geri alıp güneşi 6 da doğdurup, 4 de batırıyorlar. E akşam bir ton elektrik diyeceksin ama sabah karanlıkta işe gitmek mi daha verimli olur yoksa akşam aydınlıkta işten çıkmak mı? Ya da ne bileyim akşam zaten karanlık olur. Sabah dediğin güneşle başlamalı, psikolojik etkileri olan şeyler bunlar.güneşi akşam çıkış saatinden alıp,günün en verimli saatlerine öğleden öncesine alınıyor olması önemli bir şey.

orhan tv

dogru dusunuyorsun. bi mantıgı yok. alisilagelmis uygulanıyor.

sage

@orhantv, insanlar altida kalkar varsayimi ile mi yapiliyor yani bu olay? Kim altida kalkiyor allah askina?
Cok mantiksiz bence.

sckxyss

valla benim için gayet mantıklı. sabahın 6 buçuğunda karanlıkta işe giderken bu sabah aydınlıkta çıktım evden.

nick konusunda kararsizim

@skxyss saat altı diye bakma güneşi güne daha fazla dahil etmek olarak bak.

orhan tv
1

mobil görünümden çık